Talous

Ripaus vanilliinia ja loraus tolueenia – Hangossa valmistetaan lääkettä, joka hidastaa Parkinsonin tautia

Fermion on Parkinson-lääkeaine entakaponin suurin valmistaja maailmassa, vaikka lääkkeen patenttisuoja meni umpeen vuosia sitten. Valmistusresepti on yhä tarkoin varjeltu salaisuus.

Lääkkeet ovat pieniä ihmeitä. Kun pannaan säiliöön sopivassa suhteessa kemikaaleja ja liuottimia, säädetään lämpötila ja paine oikeanlaiseksi ja sekoitetaan, syntyy parantavia tai oireita helpottavia kokonaan uusia aineita.

Raaka-aineena käytettävien kemikaalien molekyyleihin sitoutuneet atomit tekevät sopivissa oloissa liitoksia toisten kemikaalien atomien kanssa ja muodostavat uusia molekyylejä.

Yksi tällainen molekyyli on Parkinsonin taudin hoitoon käytettävä entakaponi, jonka lääketehdas Orionin tutkijat kehittivät lähes 30 vuotta sitten.

Sen kemiallinen kaava näyttää yksinkertaiselta: C14H15N3O5 eli entakaponimolekyylissä on 14 hiiliatomia, 15 vetyatomia, 3 typpiatomia ja 5 happiatomia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun sitä annetaan Parkinsonin taudista kärsiville potilaille yhdessä dopamiiniksi muuttuvan levodopan kanssa, sairauden oireet helpottuvat pidemmäksi aikaa kuin pelkällä levodopalla.

Keksintö on parantanut Parkinson-potilaiden ennustetta merkittävästi.

Atsatiopriini, C9H7N7O2S, eli hiilen, vedyn, typen, hapen ja rikkiatomin muodostama molekyyli, puolestaan estää elinsiirtojen jälkeen elimistöä hylkimästä siirrännäistä ja voi auttaa myös reuman ja tulehduksellisten suolistosairauksien oireisiin.

Muun muassa näitä lääkeaineita valmistetaan lääkeyhtiö Orionon omistaman Fermionin tehtaalla Hangossa. Tehdaskokonaisuuteen on juuri valmistunut uusi 30 miljoonaa euroa maksanut yksikkö, jossa muun muassa entakaponia voidaan valmistaa hyvin pitkälle automatisoidussa ja suljetussa prosessissa.

”Uusi tehdasyksikkö täyttää tiukimmat turvallisuus- ja puhtausvaatimukset. Monet uudet lääkeaineet ovat hyvin potentteja eli tehokkaita, ja niitä ei saa päästä lainkaan tehtaan ilmaan”, Fermionin toimitusjohtaja Arto Toivonen kertoo.

Lääkkeiden raaka-aineet ja valmistuksessa käytettävät liuottimet ovat yleensä myrkyllisiä ja liuottimet myös herkästi räjähtäviä.

Fermion valmistaa lääkkeiden vaikuttavia aineita, joista varsinaiset lääketehtaat kuten Orion ja Fermionin yli sata muuta lääkeyhtiöasiakasta valmistavat lääketabletteja ja -liuoksia erilaisten apu- ja sidosaineiden kanssa.

Oikeasti yksinkertaiselta näyttävien kemiallisten yhdisteiden aikaansaaminen varsinkin teollisessa mittakaavassa on hyvin vaativaa.

”Laboratoriossa voidaan käyttää hyvin erilaisia tekniikoita, jotka pitää teollisessa valmistuksessa korvata jollain toisella menetelmällä. Meidän ammattitaitoa on teollisen valmistusprosessin kehittäminen”, Toivonen sanoo.

Parkinson-lääke entakaponia on tehty viime vuosina Hangon-tehtaalla noin 100 000 kiloa vuodessa. Määrästä saadaan noin puoli miljardia Stalevo-tablettia.

Tehdasta johtavan Martti Mikkolan mukaan entakaponinkin valmistusprosessiin jouduttiin aikanaan investoimaan paljon, jotta saavutettiin riittävä määrä ja laatu.

”Sen valmistuksessa on viisi eri prosessivaihetta. Ykkösvaiheessa käytetään kahta pääraaka-ainetta ja useita apuaineita”, Mikkola sanoo.


Aineiden nimiä hän ei voi kertoa, sillä vaikka entakaponi-molekyylillä ei enää ole patenttisuojaa, valmistusprosessin yksityiskohdat ja reseptiikka ovat tarkoin varjeltuja liikesalaisuuksia ja kilpailuetu.

Samaan kemialliseen lopputulokseen voidaan päätyä eri prosessireittejä, joista toiset ovat tehokkaampia kuin toiset.

”Sen verran voin kertoa, että liuottimista käytetään muun muassa tolueenia. Prosessin kakkosvaiheessa käytetään raaka-aineena esimerkiksi dietyylivanilliinia”, Mikkola sanoo.

Siis samaa synteettistä vanilja-aromia, jota löytyy kakkujenkin resepteistä.

Viidennen ja viimeisen reaktiovaiheen jälkeen lopputuote kiteytetään, kuivataan ja jauhetaan asiakkaan toivomaan kidekokoon. Jauhaminen hienoksi ja tasalaatuiseksi puuteriksikin vaatii erikoisosaamista.

Entakaponiprosessin vaiheista kaksi on ulkoistettu ulkomaisille lääkeainetehtaille muun muassa Espanjaan ja Intiaan. Syynä olivat Mikkolan mukaan sekä kustannukset että valmistuskapasiteetin määrä.

Kun entakaponi vuonna 2013 menetti patenttisuojan, lääkkeen hinta laski ja valmistuskustannuksia piti saada alas.


Fermionin tuotannosta vain vajaat 40 prosenttia menee Orionin omiin lääkkeisiin. Loput 60 prosenttia tehdään yli sadalle ulkoiselle asiakkaalle. Suurin osa tästä tuotannosta on jo patenttisuojan menettäneitä lääkeaineita, joita saavat valmistaa myös muut kuin lääkkeen alunperin kehittänyt lääkeyhtiö.

Myös itse lääkkeitä kehittävät yhtiöt kuten Orion tekevät patenttisuojan menettäneistä lääkkeistä yleensä kaksi versiota: vanhalla tunnetulla brändillä myytävän kalliimman ja halvemmalla hinnalla myytävän geneerisen version.

Esimerkiksi entakaponia sisältävää Parkinson-lääke Stalevoa Orion valmistaa myös geneerisiä lääkkeitä tekeville yhtiöille. Ne siis myyvät Orionin lääkettä omissa pakkauksissaan.

Fermion on entakaponin ja atsatiopriinin suurin valmistaja maailmassa.

Lääketeollisuuden valmistuksessa kilpailu on veristä. Miten tuotanto on pysynyt verraten kalliiden kustannusten Suomessa kannattavana?

”Me keskitymme sellaisiin vaikuttaviin aineisiin, jotka ovat vähän vaativampia valmistaa ja joiden markkinat eivät ole kovin suuret. Niihin ei välttämättä riitä mielenkiintoa isoilla yhtiöillä”, Toivonen sanoo.

Myös valmistusprosessin hyväksyttäminen viranomaisilla on kallis ja aikaavievä prosessi, mikä tarkoittaa että tiettyä lääkeainetta jo valmistavilla yhtiöillä on etu puolellaan.

Kontrolli on tiukkaa. Fermioninkin tehtaalla käy lähes viikoittain jonkun asiakkaan tai esimerkiksi Yhdysvaltain tai vaikkapa Brasilian lääketurvallisuusviranomaisen edustaja tarkastuksella.

Tällä hetkellä Hangon-tehdas pystyy valmistamaan vaikuttavia aineita noin 200 tonnia vuodessa ja uuden yksikön käyttöönoton jälkeen lähes 300 tonnia vuodessa.

Uudet lääkeaineet kehitetään Orionissa, mutta Fermion vastaa valmistusprosessin kehittämisestä. Työ alkaa heti, kun joku uusi vaikuttava molekyyli on Orionin laboratorioissa löydetty.

Useita vuosia kestävässä lääkkeen tutkimus- ja testausvaiheessa lääkettä valmistetaan ensin vain pieniä määriä. Jos kaikki menee hyvin, eli lääke vaikuttaa potilaissa niin kuin on toivottu eikä aiheuta vaarallisia sivuvaikutuksia, lääkettä voidaan alkaa valmistaa ja myydä teollisessa mitassa.

Tällä hetkellä Orionilla ja Fermionilla jännitetään kolmannen eli viimeisen testivaiheen lopulla olevan eturauhassyöpälääke darolutamidin puolesta.

Kehitys- ja testausvaihe on niin kallis ja riskialtis, että kumppaniksi siihen otettiin jo vuosia sitten saksalaisjätti Bayer.

Jos kolmaskin vaihe onnistuu, Fermion saa taas yhden uuden molekyylin valmistettavakseen.

Fakta

Fermion


 Fermion syntyi 1970 Orionin ja Kemiran (silloinen Rikkihappo Oy) yhteisyrityksenä.

 Vuonna 1974 Hankoon valmistui Fermionin ensimmäinen tuotantolaitos: penisilliiniä valmistava fermentointilaitos sekä kemiallisesti lääkeaineita valmistava yksikkö. Nyt yksiköitä on neljä, joista ensimmäinen siirtyy varastokäyttöön.

 Fermentointilaitos myytiin Suomen Sokerille 1970-luvun lopulla ja on nykyään yhdysvaltalaisen Dupont-konsernin teollisuusentsyymitehdas.

 Fermion on kokonaan Orionin omistama.

 Työntekijöitä on noin 340, joista Hangossa 160. Tehdas myös Oulussa.

 Muille kuin Orionille menevän tuotannon liikevaihto oli viime vuonna 51 miljoonaa euroa. Koko liikevaihto 82 miljoonaa euroa. Liikevoitto 14 miljoonaa euroa.

 Lähes koko tuotanto menee vientiin joko suoraan tai Orionin valmistamissa lääkkeissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääketeollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  6. 6

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää