Talous

EKP:lta odotetaan tänään tärkeää linjausta: Alkaako Euroopan taloutta kannatelleen elvytyksen supistaminen?

Euroopan keskuspankin neuvosto keskustelee historiallisen rahapoliittisen elvytyksen supistamisesta torstaina Riiassa.

Kuluvan viikon merkittävin talousuutinen on todennäköisesti se, ilmoittaako Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto torstaina supistavansa arvopapereiden ostamista markkinoilla.

Sijoittajat ja ekonomistit ovat pitkin kevättä odottaneet vihjauksia historiallisen rahapoliittisen elvytyksen vähentämisestä, mutta pääjohtaja Mario Draghi on ollut lausunnoissaan varovainen.

Keskuspankki on aikaisemmin ilmoittanut jatkavansa arvopapereiden ostamista kuukausittain 30 miljardilla eurolla syyskuun loppuun saakka ja tarvittaessa vielä pidempäänkin.

Jos EKP alkaa vähentää arvopapereiden ostoja, se merkitsee ohjauskoron nostamista todennäköisesti ensi vuonna. Ohjauskorko vaikuttaa euriboreihin, jotka ovat Suomessa hyvin yleisiä asuntolainojen viitekorkoja. Ohjauskoron nostaminen tarkoittaisi siis monien asunto­velallisten lainanhoitokustannusten kasvamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvopaperiostojen vaiheittaista vähentämistä tai lopettamista puoltaisi se, että inflaatiovauhti euroalueella on kiihtynyt etenkin raakaöljyn kallistumisen takia. Toinen puoltava tekijä on euroalueen verraten vahva talouskasvu. Tosin alkuvuonna on ollut merkkejä, että suhdannehuippu olisi jo ohitettu.

EKP:n ensisijaisena tehtävänä on huolehtia hintavakaudesta. Se tarkoittaa, että inflaatiovauhdin pitäisi olla hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Toukokuussa inflaatiovauhti oli Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan 1,9 prosenttia.

EKP:n pääekonomisti Peter Praet arvioi viime viikolla, että osto-ohjelma on tulossa tiensä päähän. Se tarkoittaa, että arvopapereiden vähentämisestä tai lakkauttamisesta keskustellaan varmasti torstaina neuvoston kokouksessa, joka tällä kertaa pidetään Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin, johon kuuluvat eurovaltioiden keskuspankin pääjohtajat ja EKP:n johtokunnan kuusi jäsentä.

EKP ei kuitenkaan tee päätök­siään vain yhden kuukauden tietojen perusteella. Päätösten keskipisteessä ovat inflaatio-odotukset, joista saadaan tietoa torstaina julkistettavasta EKP:n suhdanne-ennusteesta.

Rahapoliittinen elvytys on ollut historiallinen siksi, että eurojärjestelmä on ensi kerran ostanut kaikkien jäsenvaltioiden joukkolainoja markkinoilta. ­Eurojärjestelmä muodostuu ­EKP:sta ja eurovaltioiden keskuspankeista, jotka ostavat kotimaansa joukkolainoja.

Osto-ohjelmalla on ollut suuria vaikutuksia arvopaperimarkkinoille: korkotaso on laskenut entisestään ja osakkeet ovat kallistuneet. Toisin sanoen ohjelman lakkauttamisesta seuraisi todennäköisesti korkotason nousu ja ajan mittaan myös osakkeiden halpeneminen.

Osto-ohjelman lakkauttamisesta kärsisivät todennäköisesti ne eurovaltiot, joilla on runsaasti velkaa. Ostamalla joukkolainoja eurojärjestelmä on pitänyt huolta, että niillä on kysyntää eli valtion varainhankinta on ollut edullista.

Italia on euroalueen kolmanneksi suurin kansantalous, jonka julkisen talouden velka oli viime vuoden lopussa 2 263 miljardia euroa eli 132 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Uusi hallitus on luvannut lisätä merkittävästi julkisen talouden menoja eli sen täytyisi hankkia markkinoilta lisää lainaa.

”Osto-ohjelman lakkauttaminen asettaisi Italian tukalaan tilanteeseen ja lisäisi kriisin kärjistymisen mahdollisuutta, koska Italian valtion varainhankinta todennäköisesti kallistuisi”, sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Jan von Gerich.

Varainhankinnan kallistuminen taas aiheuttaisi ongelmia italialaisille pankeille, joilla on taseessaan runsaasti valtion joukkolainoja. Kun joukkolainojen tuottoprosentit eri mark­kinakorot nousevat, tarkoittaa se niiden arvon halpenemista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää