Talous

Reuters: Microsoft kehittää kassatonta kauppaa Yhdysvaltojen suurimman kauppaketjun kanssa

Kassattomassa kaupassa asiakas saa jälkikäteen laskun sähköpostiinsa ja korttitiliä veloitetaan automaattisesti.

Yhdysvaltalainen verkkokaupan ykkösyhtiö Amazon avasi tammikuussa Seattlessa maailman ensimmäisen kassattoman ruokakaupan, jossa asiakas poimii ostokset laukkuunsa ja lasku tulee myöhemmin perässä sähköpostiin.

Amazon voi pian saada kilpailijan teknologiayhtiö Microsoftista. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Microsoft tekee ahkerasti töitä kehittääkseen omaa teknologiaansa vastaaviin myymälöihin.

Reuters on haastatellut kuutta henkilöä, jotka vahvistavat, että Microsoftilla on salainen kehitystyö meneillään. Yhtiöstä ei huhuja haluttu kommentoida.

Väitteiden mukaan Microsoftilla olisi kauppojen kehittämisessä yhteistyö menossa Yhdysvaltain suurimman kauppaketjun Walmartin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liiketoiminta kauppaketjujen kanssa ei ole uutta Microsoftille eikä myöskään Amazonille. Kummatkin myyvät laajasti pilviteknologiaa, joita liikeketjut tarvitsevat kehittäessään verkkokauppansa sujuvuutta.

Lue lisää: HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski kävi Amazonin Seattlen-myymälässä toukokuussa. Hänen kokemuksistaan kassattomassa ruokakaupassa voit lukea täältä.

Amazonin myymälä on täysin automatisoitu. Ovi aukeaa kännykkäsovelluksella. Ruokatavarat poimitaan kassiin ja kamerat ja sensorit tarkkailevat mitä sinne päätyy.

Kun asiakas on poistunut myymälästä, hän saa laskun eriteltynä sähköpostiinsa ja korttitiliä veloitetaan automaattisesti.

Amazon on antanut kassattomalle kaupalleen nimen Amazon Go. Toistaiseksi sellainen löytyy vain länsirannikolta Seattlesta, mutta tarkoitus on avata myymälät piakkoin myös San Franciscossa ja Chicagossa.

Seattlen myymälästä on tullut nähtävyys Yhdysvalloissa, mutta alalla ollaan vakuuttuneita, että kassattomat myymälät ovat tulevaisuutta. Siksi Microsoftin tapaiset teknologiayhtiöt ovat epäilemättä kiinnostuneita ottamaan kiinni Amazonin etumatkaa.

Amazon otti etumatkaa muhin kassattoman myymälän konseptissa aloittamalla sen kehitystyön jo muutama vuosi sitten Seattlessa. Kokeilumyymälä avattiin ensin vain Amazonin henkilökunnalle, ja tietoja kerättiin yli vuoden ajan ennen kuin ensimmäinen myymälä avattiin tämän vuoden alussa.

Amazon on ilmoittanut, että kassatonta tekniikkaa tullaan käyttämään vain Amazon Go -myymälöissä, eikä sitä ole tarkoitus laajentaa esimerkiksi Whole Foods -ruokakauppaketjuun, jonka Amazon osti viime vuonna.

Amazonin mukaan se työskentelee edelleen tiiviisti parantaakseen kassattomuuden teknologiaa ja vähentääkseen sen kustannuksia. Mitä vähemmin välinein tieto asiakkaan laukkuunsa poimimista tuotteista voidaan saada, sitä halvemmaksi järjestelmä tulee.

Etenkin tietosiirrot pilveen pitäisi pystyä minimoimaan, kehittäjät sanovat.

Työllisyyden kannalta kassattomuudella on merkitystä. Yhdysvalloissa noin 3,5 miljoonaa ihmistä työskentelee kassatehtävissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vähittäiskauppa
 • Seattle
 • Yhdysvallat
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää