Talous

60 vuotta täyttänyt Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola kertoo, mitä on johtamisesta oppinut – ”Sitä on todella yksin”

Wärtsilän konsernijohtajan Jaakko Eskolan mukaan oikeudenmukaisia päätöksiä ei tarvitse selitellä.

Vuorineuvos Jaakko Eskola on johtanut teknologiayhtiö Wärtsilää syksyllä kolme vuotta. Hän on vaikuttanut huolelliselta ja tarkalta johtajalta, mutta hieman värittömältä.

Kalenterista on löytynyt puolentoista tunnin aukko ennen lentoa Yhdysvaltoihin. Sen aikana käy selväksi, että Eskola on pohtinut paljon johtamista ja on selvästi kykenevä harrastamaan kriittistäkin itsetutkistelua.

Ja uskaltaa puhua asioista.

Perjantaina 60 vuotta täyttävä Jaakko Eskola kertoo oppineensa liki satavuotiaaksi eläneeltä ja lähes loppuun asti töitä tehneeltä yrittäjäisältään sen, että jos töitä tekee parhaansa mukaan, lopussa kiitos seisoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen oppi on se, että monesti kyse on omista valinnoista. Jos aamulla herätessä tuntuu kivalta lähteä töihin, asiat ovat hyvin. Jos näin ei ole, täytyy valita, mitä tehdä toisin, Eskola sanoo.

Kolmas asia, johon Eskola nojaa, on oikeudenmukaisuus – oli kyse perheestä, asiakkaista tai kollegoista.

”Kun miettii päätöksissä, että ne ovat oikeudenmukaisia, ei tarvitse selitellä.”

Mutta paljon elämässä on kiinni sattumastakin. Niin kuin Jaakko Eskolan oma ura. Hän halusi lääketieteelliseen, mutta sairastui ylioppilaana mononukleoosiin eikä päässyt pääsykokeisiin.

Niinpä hän pyrki hyvän matikkapään turvin Teknilliseen korkeakoulun metallurgian laitokselle, koska sinne oli helppo päästä. Eskola viihtyi opinnoissa hyvin ja valmistui diplomi-insinööriksi kaivosalalta.

Eskola on ehtinyt tehdä monenlaista. Hän on ollut VTT:n ja Teollistamisrahaston tutkija, Kansallis-Osake-Pankin investointipankkiiri ja yksityisen PCA-yritysrahoitusyhtiön osakas ennen kuin päätyi teollisuuteen.

”Oli onni onnettomuudessa, että lähdin. Pääsin viimeinkin näkemään, mitä se on, kun tehdään jotain konkreettista eikä vain rahaa”, Eskola sanoo nyt, 20 Wärtsilässä vietetyn vuoden jälkeen.

Wärtsilän meriliiketoiminnan johtajana ollessaan Eskola marssi eräänä päivänä silloisen konsernijohtaja Ole Johanssonin huoneeseen ja pyysi siirtoa Shanghaihin. Tehtävää ei hänen mielestään voinut hoitaa Helsingin pääkonttorista käsin.

”Huomasin, että asiakkaat eivät pidä siitä, että olen se iso johtaja, joka tulee Euroopasta ja lähtee kohta pois. Ei tule sellaisia ex tempore -lounaita asiakkaiden kanssa”, Eskola selittää.

Kotonakin Kiinaan lähtöön suhtauduttiin suopeasti.

”Nekin tykkää seikkailusta, ne lähtisi minne vain”, Eskola kehuu nykyistä perhettään.

Eskola kertoo oppineensa, että työ ja perhe-elämä pitää osata erottaa, jotta jaksaa. Iän myötä senkin on tajunnut, että kotona ei voi toimia yhtä dominoivasti kuin töissä.

”Avioero opettaa.”

Wärtsilä on yli viiden miljardin liikevaihtoa tekevä hyvin kannattava Suomen pörssin valioyksilö, jolla on 19 000 työntekijää ympäri maailmaa.

Se hallitsee viidesosaa alle 500 megawatin voimaloiden maailmanmarkkinoista, ja joka kolmannessa laivassa maailman merillä on Wärtsilän tekniikkaa.

Vaikka kaiken ytimenä ovat Wärtsilän polttomoottorit, yh­tiöstä on tullut monen muun konepajan tavoin ratkaisutoimittaja.

Se kokoaa laitteita ja palveluita ostamistaan osista ja myy erilaisia elinkaari- ja optimointiratkaisuja.

Eskolan johtajakaudella Wärtsilä on kirkastanut strategiaansa niin, että yhtiön yhteiskunnallinen tehtävä – kohti kestävää kehitystä älykkäällä teknologialla – on nostettu entistä selvemmin toiminnan kes­kiöön.

Eskola kertoo oman työaikansa jakautuvan kolmeen osaan: asiakkaisiin, omiin ihmisiin ja sijoittajiin.

Hän sanoo käyttävänsä erityisen paljon aikaa asiakkaiden kanssa, jotta näkisi heidän päivittäiset haasteensa.

Töissä hän kertoo uskovansa parhaan argumentin voimaan. ”Kuka tahansa voi tulla puhumaan kenen kanssa tahansa ja haastaa tämän näkemyksen.”

Eskolan kokoamassa johtoryhmässä on varsin monenlaisia ihmisiä. Jotkut heistä ovat melkoisia kovanaamoja, ja kulttuurierojakin on.

Miten sellaista joukkoa johtaa?

”He ovat erityyppisiä, ja niin pitääkin olla. Ne haastavat minua”, Eskola vastaa.

Hän sanoo pyrkineensä värväämään johtoryhmäänsä itseään parempia johtajia ja arvelee johtoryhmänsä jäsenten arvostavan häntä ainakin oikeudenmukaisuudesta ja rehellisyydestä.

”Mutta sitä on todella yksin”, Eskola kuvaa konsernijohtajan työtä.

”Jokainen alainen miettii, että pääsisipä tuolle paikalle. Ei ne tule enää kertomaan omista ongelmistaan. Kilpailu on kovaa. Se on hyvä muistaa”, Eskola sanoo ja väläyttää hänelle tunnusomaisen lyhyen hymyn.

Eskola kertoo Wärtsilän johtoryhmän viettävän paljon aikaa sen parissa, että he pohtivat miten tiimin dynamiikka toimii ja miten sitä voisi parantaa.

”Kokouksen jälkeen mietitään, mikä meni hyvin ja mikä huonosti.”

Päämäärän saavuttamiseksi yhtiö käyttää myös ulkopuolisia konsultteja.

Wärtsilä on ruotsalaisen Wallenberg-suvun kruununjalokiviä eli yksi niistä ydinyhtiöistä, joita se pitää omistuksessaan pitkään. Suku omistaa yhtiöstä 18 prosenttia. Eskola kehuu vahvan omistajatahon helpottavan johdon työtä.

”Ei tarvitse miettiä omistajuutta. Meillä on tuki tämän nykyisen strategian kehittämisessä.”

Eskola kertoo saavansa paljon myös siitä, että hän pääsee säännöllisesti tapaamaan Wallenbergien hallitsemien yhtiöiden muita konsernijohtajia. Heidän kanssaan voi puhua vaikka siitä, kuinka yksinäistä konsernijohtajan työ on.

”Ja yhtäkkiä huomaa, että kaikilla on ne samat haasteet. Emme ole yksin.”

Kuka?

Jaakko Eskola


 Teknologiayhtiö Wärtsilän konsernijohtaja marraskuusta 2015. Sai vuorineuvoksen arvonimen joulukuussa 2017.

 Wärtsilässä eri tehtävissä vuodesta 1998.

 PCA Corporate Finance, osakas vuosina 1997–1998.

 Kansallis-Osake-Pankin johtajana eri tehtävissä 1986–1997.

 Teollistamisrahaston yritystutkija 1984–1986, VTT:n tutkija 1983–1984.

 Diplomi-insinööri, metallurgia.

 Naimisissa, kaksi lasta nykyisestä avioliitosta ja kaksi aikuista lasta edellisestä liitosta.

 Harrastaa purjehdusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  3. 3

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  6. 6

   Steve Bannon aikoo perustaa oikeistopopulisteja tukevan säätiön Brysseliin – haluaa nostattaa kapinan

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Ylipainoon on monia syitä, eikä huomauttelu asiasta auta

  9. 9

   Ylen johtajaksi valittu Merja Ylä-Anttila on super­verkostoituja, joka halaa presidenttejä ja marssii kenraalien kanssa

   Tilaajille
  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää