Talous

Olkiluodon kallioon on louhittu satoja metrejä syvä luola, johon haudataan pian ydinjätteen loppusijoituskapseli ikuisiksi ajoiksi – Video näyttää matkan maan pinnalta syvyyksiin

Ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen tarkoitettujen luolien louhiminen käynnistyy pian. Käytetyn uraanin sulkemista kallion sisään harjoitellaan jo.

Eurajoki

On vielä monta vuotta siihen, kun Suomen ydinvoimaloiden käytettyä polttoainetta ryhdytään laskemaan Olkiluodon peruskallion sisään, mutta ydinjäteyhtiö Posivan valmistelut Eurajoella ovat jo täydessä käynnissä.

Juhannuksen jälkeen Posivan luolastossa kaksi loppusijoituskapselia suljetaan kallion sisään tavoitteena eristää ne kaikesta elämästä tästä ikuisuuteen. Kapselit eivät vielä sisällä uraania, vaan kyseessä on harjoitus.

Kaikki on jo valmiina. Tutkimusluolasto Onkalon pohjalle, yli 400 metrin syvyyteen, on louhittu 50 metrin pituinen tunneli, jonka perällä ammottaa pyöreä kuilu. Sinne lähes viisi metriä pitkä kuparipintainen loppusijoituskapseli pian liu’utetaan. Kuparikuoren pitäisi kestää korroosiota sen satatuhatta vuotta, jonka korkea-aktiivinen ydinpolttoaine on hengenvaarallista.

Samaiseen tutkimusluolastoon louhitaan aikanaan loppusijoitustunnelit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varmemmaksi vakuudeksi kapseli ympäröidään bentoniittisavella, joka suojaa kapselia kallion liikahduksilta ja estää sitä joutumasta tekemisiin veden kanssa. Lopuksi, joskus ensi syksynä, koko tunneli täytetään bentoniittisavella, ja tunnelin suu suljetaan teräsbetonisella tulpalla.

Näin kapseli eristetään kaikesta siitä, mitä maan päällä seuraavien tuhansien vuosien aikana tapahtuu.

”Mitä tahansa maan päällä tapahtuukin, oli se sitten jäätikkö tai lämpimämmät olosuhteet, se ei vaikuta olosuhteisiin alhaalla”, sanoo Posivan kehitysjohtaja Tiina Jalonen.

Varsinainen ydinpolttoaineen loppusijoitus Eurajoella alkaa joskus 2020-luvulla.

Sitä ennen käytettyjä polttoainesauvoja on pidetty noin 40 vuotta välivarastoissa Loviisan Hästholmenilla ja Eurajoen Olkiluodossa. Tämän jäähdytyksen aikana käytettyjen uraanisauvojen radioaktiivisuus laskee ja lämmöntuotanto vähenee, ja niistä tulee helpompia käsitellä ja turvallisempia siirtää.

Ydinvoimalan reaktorin polttoainenippuja vaihdetaan muutaman vuoden välein. Vuosikymmenten kuluessa Loviisan ja Olkiluodon välivarastoihin on kertynyt yli 2 000 tonnia käytettyä uraania.

Valmistelut loppusijoituksen aloittamiseksi ovat olleet käynnissä pitkään. Loppusijoituspaikan etsintä alkoi jo 1980-luvulla. Olkiluoto valittiin loppusijoituspaikaksi vuonna 2000, ja rakennuslupa eduskunnalta tuli marraskuussa 2015.

Jo vuonna 2004 alueella alkoi tutkimusluola Onkalon rakentaminen.

Varsinaisen loppusijoitusluolaston louhimisen on tarkoitus alkaa kesän jälkeen. Keskustunnelit ja enimmillään 300 metriä pitkät loppusijoitustunnelit muodostavat aikanaan Eurajoen kallioperään jättimäisiä kampoja tai kalan ruotoja. Luolastoa louhitaan sitä mukaa, kun tarve vaatii.

”Seuraavan sadan vuoden aikana tänne tehdään noin 50 kilometrin verran tunneleita”, Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo.

Kyseessä on valtava urakka, jota on edeltänyt vuosikymmenten suunnittelu. Posivan luolastoon haudataan Fortumin Loviisan ja TVO:n Olkiluodon ydinvoimaloiden polttoaineet, noin 6 500 tonnia uraania. Loppusijoituksen kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 6–7 miljardia euroa.

Posivan valmistelut ydinpolttoaineen loppusijoituksen aloittamiseksi ovat pisimmällä maailmassa. Vastaavaa harjoitustakaan ei ole tehty missään muualla.

Niinpä esimerkiksi loppusijoittamisessa tarvittavat laitteet on täytynyt suunnitella ja valmistaa erikseen. Ei ole valmistajaa, jonka katalogista löytyisi loppusijoituskapselin asennuskone.

Kun loppusijoitus aikanaan alkaa, luolastossa ei juuri ihmisiä liiku. Käytetty polttoaine kapseloidaan maan pinnalla ja lasketaan kuilussa kallion sisään, koneiden käsiin.

On mahdollista, että jonnekin tänne lähistölle, Eurajoen peruskallioon, tulee myös toinen ydinjätteen loppusijoituspaikka. Pyhäjoelle suunnitteilla olevan Fennovoiman ydinvoimalan loppusijoitus on yhä ratkaisematta.

Fennovoiman tavoitteena on ollut, että Posiva ottaisi vastaan myös sen ydinjätteen. Samaan suuntaan on patistanut myös valtiovalta. Tästä Posiva on kieltäytynyt.

TVO ja Fortum viittaavat lakiin, jonka mukaan jokaisen ydinvoimayhtiön on huolehdittava tuottamansa ydinjätteen käsittelystä, varastoinnista ja loppusijoituksesta.

Niinpä Fennovoima tekee selvityksiä kahdella paikkakunnalla, Pyhäjoella ja Eurajoella. Fennovoimalla on aikaa miettiä ratkaisuaan. Jos Hanhikivi 1 ylipäänsä toteutuu, sen loppusijoittaminen alkaisi aikaisintaan 2090-luvulla.

Tästä on kyse

Ydinjäte haudataan Eurojoelle


 Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden käytetty polttoaine loppusijoitetaan Olkiluodon kallioperään, yli 400 metrin syvyyteen.

 Loppusijoittamisesta vastaa TVO:n ja Fortumin omistama Posiva.

 Työt paikalla alkoivat vuonna 2004, jolloin ryhdyttiin rakentamaan tutkimusluola Onkaloa. Luolaa käytetään kallioperän tutkimiseen, ja siitä tulee osa loppusijoituslaitosta.

 Käytettyä ydinpolttoainetta ryhdytään siirtämään luolastoon 2020-luvulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • Ydinjäte
 • Eurajoki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  3. 3

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  6. 6

   Steve Bannon aikoo perustaa oikeistopopulisteja tukevan säätiön Brysseliin – haluaa nostattaa kapinan

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Ylipainoon on monia syitä, eikä huomauttelu asiasta auta

  9. 9

   Ylen johtajaksi valittu Merja Ylä-Anttila on super­verkostoituja, joka halaa presidenttejä ja marssii kenraalien kanssa

   Tilaajille
  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää