Talous

Taksin ottaminen Helsinki-Vantaalta mullistuu: Lentokentälle neljä eri taksijonoa, ensimmäiset hintatiedot julki

Taksi Helsingin kiinteähintainen kyyti lentoasemalta Helsingin keskustaan maksaa korkeintaan 47 euroa. Kilpailija Kajon tarjoaa samaa pakettia 34 eurolla.

Taksien hinnoittelun vapauttaminen tarkoittaa erityisen suuria muutoksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Nykyisen yhden taksikaistan sijaan jatkossa molempien terminaalien edessä on neljä kaistaa takseille. Lisäksi lentoasemalla on oma alue kyydeille, jotka on tilattu etukäteen.

Finavia kilpailutti lentoaseman taksiliikenteen aiemmin tänä vuonna. Kolme kaistaa on varattu kilpailutuksessa valituille kolmelle taksiyhtiölle. Nämä taksit täyttävät Finavian vaatimukset muun muassa kaluston ja kuljettajien kielitaidon suhteen.

Neljännellä taksikaistalla saavat toimia kaikki muut taksiyrittäjät.

Kilpailu kolmelle kaistalle pääsystä on ollut kovaa. Kilpailutuksessa kaistoille valittiin Lähitaksi, Vantaan taksi ja Kajon, mutta neljänneksi jäänyt Taksi Helsinki valitti asiasta markkinaoikeuteen. Viime viikolla tulleen päätöksen mukaan Kajonin sijaan kolmannelle kaistalle pääseekin Taksi Helsinki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finavian viestinnästä ei osattu keskiviikkona sanoa, milloin näiden kolmen sopimusyhtiön tarkat kyytihinnat julkistetaan, koska julkisia hankintoja koskeva prosessi on vielä kesken Taksi Helsingin harkintaoikaisuvaatimuksen mentyä läpi vasta viime viikolla.

Vaikka Finavialta ei vielä kerrota, julkaistaanko hinnat edes ennen kuin laki muuttuu heinäkuun alussa, lentokenttäkyytien hinnoista on silti saatavilla hieman tietoa. Finavia on sopinut kolmen sopimusyhtiön kanssa maksimihinnoista esimerkiksi Helsingin keskustaan ajettaville kyydeille.

Taksi Helsingin myyntipäällikkö Juhani Pitsinki kertoo, että heillä kiinteähintaisen kyydin maksimihinta korkeintaan neljälle henkilölle lentoasemalta Rautatieaseman tienoille on 47 euroa. Matkan voi ajaa myös taksamittarilla, jos se on asiakkaalle halvempi vaihtoehto.

47 euroa on silti enemmän kuin mitä Taksi Helsingin oma hinta-arviolaskuri näyttää matkan hinnaksi nykyisillä hinnoilla. Yhden tai kahden ihmisen matka maksaisi arviolta 43,50 euroa.

Taksi Helsingin oman tiedotteen mukaan yhtiö on sitoutunut ajamaan lentoaseman kyydit pari prosenttia nykyistä halvemmalla. Heidän tarjoamansa hinta on silti ”selvästi korkein verrattuna muihin sopimuksen saaneisiin yrityksiin.”

Neljättä kaistaa käyttävien taksien hintoja ei ole säännelty. Tällä kaistalla toimivan Kajonin operatiivinen johtaja Tapani Eronen kertoo, että heidän kiinteähintainen kyytinsä lentoasemalta Helsingin keskustaan maksaa ainakin alussa 34 euroa.


Muistakin muutoksista alkaa tihkua tietoa

Vaikka liikennepalvelulaki vapauttaa taksimatkojen hinnat jo 1. heinäkuuta, taksiyritysten uudesta hinnoittelusta alkaa vasta nyt tihkua tietoa.

Taksi Helsinki tiedotti keskiviikkoaamuna, että heidän hinnoittelunsa pysyy toistaiseksi samana kuin nytkin, vaikka enimmäishinnat poistuvat lakimuutoksen jälkeen kokonaan. Taksiyhtiön mukaan hinnoittelua on tarkoitus muuttaa ja yksinkertaistaa myöhemmin.

Taksiyhtiö Kajonista kerrotaan, että 1. heinäkuuta heidän perusmaksunsa on 5,90 euroa kaikilla matkoilla ja korkeintaan neljän hengen kyydeissä kilometritaksa on 1,49 euroa. Tällä hetkellä perusmaksu voi olla korkeintaan 5,90 euroa tai 9 euroa riippuen kellonajasta ja viikonpäivästä. Kilometritaksa neljälle hengelle on puolestaan korkeintaan 1,91 euroa.

Kajonin hinnat ovat siis huomattavasti halvemmat kuin nykyiset maksimihinnat. Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen ei kerro vielä oman yrityksensä hinnoittelusta, sillä hinnat julkistetaan juhannuksen jälkeen maanantaina.


Lakimuutoksen arvellaan tuovan markkinoille paljon uusia taksiyrittäjiä, joiden hinnoittelusta on mahdotonta saada tietoa ennen lain voimaantuloa. Taksitolppien lisäksi hintakilpailu pääsee valloilleen taksisovelluksissa.

Asiakas ja kuljettaja voivat sopia ennen matkan alkua kyydille kiinteän hinnan. Tämä on ollut mahdollista nykyiselläkin lainsäädännöllä, mutta hintaa on säädellyt lain määrittämä maksimihinta. Taksi Helsinki on neuvotellut kiinteitä hintoja myös tapahtumanjärjestäjien kanssa.

Jatkossakin Taksi Helsingin kyytien hinta määräytyy pääosin taksamittarilla. Poikkeuksena ovat kiinteähintaiset kyydit, jotka voi tilata ennakkoon.

Asiakas ja kuski voivat sopia kiinteähintaisesta kyydistä myös matkan aluksi. Tämä on ollut mahdollista toki nykyiselläkin lainsäädännöllä, mutta hinnan on pitänyt noudattaa enimmäistaksoja.

Ainoa rajoitus taksien vapaaseen hinnoitteluun on jatkossa se, että kuljettajan on kerrottava asiakkaalle etukäteen, jos matkan hinta ylittää 100 euroa. Etukäteen on pohdittu, kuinka tämän kertominen voidaan todistaa riitatilanteissa.

Taksi Helsinki aikoo ottaa käyttöön sopimiseen erillisen lomakkeen, josta jää tosite sekä kuljettajalle että asiakkaalle. Samaa on pohdittu myös Lähitaksissa. Lähitaksin Pentikäisen mukaan lain kirjain on väljä. Yli 100 euron kyydin määrittäminen etukäteen voi myös olla vaikeaa, koska hintaan voi vaikuttaa ruuhka, ja asiakkaan suunnitelmat saattavat muuttua kesken matkan.

On selvää, että heinäkuusta alkaen taksin valinnassa kannattaa olla tarkkana. Taksien pitää ilmoittaa hinnoittelustaan selkeästi, mutta se, mikä on selkeää, on yrittäjästä kiinni. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mallihinnastot eivät ainakaan selventäneet asiaa.

Esimerkiksi HS:n testaamassa Tallinnan taksiliikenteessä turistia on helppo höynäyttää. Sama matka voi maksaa hieman yli viisi euroa tai lähemmäs 30 euroa.

Trafissa toivotaankin, että yrittäjät tekisivät selkeästä ja ennustettavasta hinnoittelusta itselleen kilpailuvaltin. Toistaiseksi virasto ei ole antamassa määräystä siitä, millä tavalla hinnat pitää ilmoittaa.

Mistä on kyse?

Taksien hinnoittelu vapautuu


 Uusi liikennepalvelulaki astuu voimaan 1. heinäkuuta. Laki vapauttaa taksien hinnoittelun, jolloin jokainen yrittäjä saa hinnoitella matkansa miten haluaa.

 1. heinäkuuta luovutaan myös aluekohtaisista taksikiintiöistä ja päivystysvelvoitteesta, joka on taannut taksipalvelut maaseudullakin.

 Taksiluvan saaminen edellyttää jatkossa kuljettajatutkintoa ja taksiliikennelupaa sekä laissa määriteltyjen taustakriteerien toteutumista, kuten nuhteettomuutta. Taksiyrittäjän kurssi- ja tutkintovaatimukset poistuvat.

 Taksiliikennettä saa harjoittaa henkilöauton lisäksi kuorma-autolla, pakettiautolla, kevyellä ja raskaalla nelipyörällä sekä kolmipyörällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  2. 2

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  3. 3

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  4. 4

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  7. 7

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”
  3. Yksi kuoppa Kurvissa halvaannutti tuhansien ihmisten työmatkan maanantaiaamuna Helsingissä – Sähköverkkotyöt keskeytettiin ruuhkien takia ja urakkaa päätettiin jatkaa yöllä
  4. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  5. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  6. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  7. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  8. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  9. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  10. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  11. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  12. Näytä lisää