Talous

Amazon on saapumassa pian Suomeen – vai onko sittenkään? Kaupan alan vastaukset ovat lyhyitä ja salaperäisiä

Amazon on myös aiemmin salaillut tuloansa uusiin maihin. HS kokosi keskeisimpiä kysymyksiä huhuista, jotka koskevat verkkokauppajätin tuloa Pohjolaan.

Verkkokauppa Amazonin Pohjoismaihin laajenemisen ympärillä on pyörinyt huhujen pyörremyrsky jo kuukausien ajan.

On väitetty muun muassa, että:

1. Amazon rekrytoi jo ruotsalaisia verkkokaupan osaajia.

2. Amazon aloittaa toimintansa Pohjoismaissa jo tämän vuoden puolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Samalla, kun Amazon aloittaa Ruotsissa, se laajenee myös Suomeen.

Amazon ei ole vahvistanut eikä kiistänyt väitteitä julkisesti. Yhtiön kuluttajasuhteista vastaava Nick Caplin vastasi kesäkuun alussa HS:n kommenttipyyntöön, että yhtiö ”ei kommentoi huhuja tai spekulaatiota”.

Amazonin tulo olisi iso juttu, sillä se nopeuttaisi kaupan alan muutosta. Amazon myy lähes kaikkea vaipoista elektroniikkaan tyypillisesti kilpailukykyiseen hintaan ja toimittaa verkosta tilatut ostokset nopeasti perille.

HS kokosi alle keskeisimpiä kysymyksiä verkkokauppajätin mahdollisesta tulosta Pohjolaan.


Mistä huhu lähti liikkeelle?

Amazonin tulosta Pohjoismaihin on huhuttu myös aiemmin, mutta uusin huhumylly alkoi jauhaa maaliskuussa. Se sai alkunsa artikkelista, joka julkaistiin ruotsalaismedia Dagens Industrin alaisessa digiyrityksiin keskittyneessä Di Digital -julkaisussa.

Artikkelissa verkkokauppaan erikoistunut pääomasijoittaja Skaffan Mörndal Verdane Capital -yhtiöstä kertoi aiempaa konkreettisempia tietoja Amazonin väitetystä tulosta Pohjolaan.

”Amazon etsii ihmisiä, joilla on osaamista verkkokaupasta. Tavoitteena on aloittaa toiminta hyvissä ajoin ennen kuluvan vuoden marraskuun Mustaa perjantaita”, Mörndal sanoi Di Digitalille.

Musta perjantai on alun perin yhdysvaltalainen joulusesongin aloituspäivä, jona yritykset tyypillisesti tarjoavat isoja alennuksia.

Samassa uutisessa toinen pääomasijoittaja kertoi, että Amazon aloittaa samaan aikaan Ruotsin lisäksi Suomessa ja Tanskassa.

Julkisuuteen ei ole tihkunut tietoa siitä, mistä pääomasijoittajat ovat tietonsa saaneet. Siksi on hyvin vaikeaa arvioida heidän lausumiensa luotettavuutta.

Amazon on pörssiyhtiö. Voiko se ylipäätänsä toimia näin salailevasti, jos se todella on laajenemassa Pohjolaan?

Historian perusteella kyllä. Verkkokauppaan perehtynyt Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettava Mikko Hänninen kertoo, että Amazon on hiipinyt uusille markkinoille vaivihkaa myös aiemmin. Yhtiön tulosta esimerkiksi Australiaan huhuttiin vuoden verran ennen kuin Australian Amazon julkistettiin.


Hänninen muistuttaa, että Amazon tunnetaan muutenkin salaile­vuudestaan. Yhtiö kertoo sijoittajilleen niukasti esimerkiksi kansainvälisestä toiminnastaan.

Amazon jakaa liiketoimintansa Pohjois-Amerikkaan, kansainvälisiin markkinoihin ja Amazon Web Servicesiin. Kansainvälisiin markkinoihin kuuluu Euroopan maita ja Intia, mutta yhtiö ei kerro julkisuuteen, miten maat pärjäävät yksilöinä. Ainakin toistaiseksi sijoittajat ovat luottaneet yhtiöön niukoista tiedoista huolimatta.

”Amazon on saanut erityiskohtelua”, Hänninen sanoo.


Onko ilmassa konkreettisia merkkejä Amazonin tulosta Pohjoismaihin?

Väitteitä on kuulunut, mutta kiistattomia merkkejä ei ole näkynyt.

Julkisia työpaikkailmoituksia Amazonin Pohjoismaiden verkkokauppoihin ei ole havaittu. Esimerkiksi sosiaalisen median verkostoitumispalvelu Linkedinissä näkyy Ruotsissa ja Suomessa vain Amazon Web Servicesin työpaikkailmoituksia. AWS on Amazonin pilvipalvelu, joka ei suoraan liity verkkokauppaan.

Verkkokauppaa tutkivan Hännisen mukaan asiakaspalveluhenkilökunnan hakeminen työpaikkailmoituksilla on todennäköisesti ensimmäinen konkreettinen merkki yhtiön tulosta Pohjolaan. Jos Amazon avaa suomenkielisen verkkokaupan, se tarvitsee myös suomea puhuvia asiakaspalvelijoita. Hänninen kuitenkin arvioi, että asiakaspalvelijoita Amazon hakee vasta, kun kaikki muut valmistelut ovat pitkälti valmiita.

Kiinteistökauppojen Hänninen ei usko paljastavan Amazonia, sillä on mahdollista, että Amazon aloittaa Pohjoismaissa käyttäen ensin Saksan varastoja. Se tarkoittaisi tosin sitä, että yhtiö ei pystyisi heti Pohjoismaihin tullessaan toimittamaan paketteja perille yhdessä päivässä.


Amazon on hallinnut amazon.fi-verkko-osoitetta vuoden 2017 helmikuusta lähtien, kerrotaan Viestintävirastosta. Mitä se kertoo?

Ei välttämättä mitään.

Verkkotunnuksen hallinnan siirron takana on todennäköisesti lakimuutos. Vuoden 2016 syyskuusta lähtien suomalainen verkkotunnus on saanut olla myös ulkomaalaisen hallussa. Ennen viime vuoden helmikuuta amazon.fi oli verkkotunnuksien hallinnointiin erikoistuneen yrityksen nimissä.

Hänninenkään ei pitäisi verkkotunnusten haalimista kovin olennaisena merkkinä.

”Fiksu yritys suojaa verkko-osoitteet hyvissä ajoin, vaikka ei olisi tarkoitus tehdä mitään liiketoimintaa maassa”, hän sanoo.

Samaa tarinaa kertoo se, että Suomessa Amazon-tavaramerkki on ollut Amazonin hallussa Patentti- ja rekisterihallituksen tietokannan mukaan jo vuodesta 1998. Samana vuonna Amazon rantautui ensimmäistä kertaa Eurooppaan, Britanniaan.


Kuinka todennäköisesti Amazon laajenee Pohjoismaihin edes jossain vaiheessa?

”Uskon kyllä vahvasti, että Amazon on tulossa Suomeen ja Pohjoismaihin, kysymys on vain milloin”, Hänninen sanoo.

Amazon on napsinut kokoelmaansa Euroopan maita yksi kerrallaan. Läntisen maailman mahtavin verkkokauppa toimii Euroopassa Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Alankomaissa. Pohjoismaat on yhdessä iso talousalue, jonka verkkokaupassa on vielä kasvun mahdollisuuksia. Suomen kautta Amazon voisi myös päästä käsiksi Venäjän miljoonakaupunki Pietariin.

Amazonilla kyse on Hännisen mukaan pitkälti kilpailusta globaalien jättien kanssa. Yhdysvaltalaisen Amazonin etu on ottaa tiukka ote eurooppalaisten lompakoista ennen kiinalaisia verkkokauppoja.

Miksi kaupan alalla ollaan niin varmoja Amazonin tulosta?

Julkisuudessa ei ole esitetty aukottomia todisteita Amazonin tulosta, mutta yritykset investoivat jo logistiikkaan, markkinointiin ja verkkokauppojensa käytettävyyteen. HS kertoi aiemmin kesäkuussa, että esimerkiksi Pohjoismaiden suurin kirjaverkkokauppana tunnettu Adlibris on kiihdyttänyt investointejaan Amazonin tulohuhujen vuoksi.

Kun kaupan alaa tuntevilta kysyy, miksi he ovat niin varmoja Amazonin tulosta, vastaus on tyypillisesti lyhyt ja salaperäinen.

Eräs taho vastaa, ettei voi ottaa lainkaan kantaa kysymykseen. Toinen vetoaa ”eurooppalaisiin korkean tason lähteisiin”, mutta sanoo, ettei voi paljastaa lähdettään medialle.

Hänninen huomauttaa, että Suomessa lähes kaikki kaupan alan johtotehtävissä olevat henkilöt tuntevat toisensa tavalla tai toisella. Jos Amazon on tulossa Suomeen lähiaikoina, yhtiön täytyisi olla pitkällä neuvotteluissa esimerkiksi logistiikkaan liittyen, tavarantoimittajien kanssa ja paikallisten tuottajien kanssa.

”Varmasti sana näistä neuvotteluista leviäisi nopeasti”, Hänninen kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkokauppa
 • Talous
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  4. 4

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  3. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  4. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  5. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  6. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  7. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  8. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  9. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  10. Tunti sitten
  11. Fiasko uintikilpailun palkintojenjaossa – kaikki liput putosivat, kultamitalisti ei tyytynyt tilanteeseen: ”Kerran vielä”
  12. Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta
  13. Näytä lisää