Talous

Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?

Elintarvikevalmistaja Atria rakennutti työ- ja elinkeinoministeriön investointirahalla Suomen suurimman teollisen aurinkopuiston Seinäjoen Nurmoon.

Atrian Nurmossa sijaitsevan elintarviketehtaan takana oli ennen avokomposti. Sinne päätyi jäteveden esikäsittelyn kautta esimerkiksi teurastettujen sikojen mahalaukkuja. Tila jäi tyhjäksi muutamia vuosi sitten, kun kompostointi siirrettiin biokaasulaitokselle.

Nyt 5,5 hehtaarin hiekkakentän täyttää yli 15 500 aurinkopaneelia. Vieressä kulkee vilkas Pohjanvaltatie, ilmassa leijuu läheisen sikalan ja tehtaassa valmistettavan makkaran aromit.


Tämä hiekkakenttä muodostaa yhdessä Atrian tehtaan kahdeksan muun vielä valmisteilla olevan aurinkopaneelialueen kanssa Suomen suurimman aurinkopuiston.

Tänään keskipäivällä Nurmossa on aurinkoista ja Atrian toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tapani Potka kertoo, että paneeleista kertyy mittarin mukaan sähköä 3,4 megawatin teholla. Kun loputkin paneelit saadaan asennettua esimerkiksi sikaleikkaamon katolle ja tehdasalueen toiselle reunalle, on aurinkopaneelien kapasiteetti parhaimmillaan 6 megawattia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Haluamme ennen kaikkea tutustua tähän teknologiaan. Mahdolliset säästöt energian hinnasta riippuvat päivän säästä. Toukokuu oli odotuksia parempi”, Potka kertoo.


Vaikka aurinkopuisto täyttää yhteensä yhdeksän jalkapallokentän kokoisen alueen, se tuottaa parhaimmillaankin vain noin 5 prosenttia tehtaan käyttämästä sähköstä. Se kertoo paljon aurinkovoiman tämän hetkisestä keräämistehosta Suomen ilmastossa.

Talvella lumi peittää paneelit alleen, eikä sähköä synny lainkaan.

Aurinkopuisto on ennen muuta Atrian imagon rakentamista. Mitä enemmän suomalaisten tietoisuus ilmastonmuutoksesta kasvaa, sitä enemmän lihatuotanto joutunee koetukselle. Tutkimukset kun osoittavat, että liharuuan vähentäminen on yksi tehokkaimmista ilmastoteoista.

Atrian aurinkopuisto on rakennettu työ- ja elinkeinoministeriön myöntämällä 2,7 miljoonan euron investointirahalla ja puiston rakentamista varten perustetun Nurmon Aurinko Oy:n varoin.

Potkan mukaan Atrialle on tärkeää osallistua kotimaisen ja puhtaan energian kehittämiseen.Mutta onko aurinkoenergialla tulevaisuutta maassa, jossa talvi on luminen ja erityisen pimeä?

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lundin mukaan on, tai ainakin tulisi olla. Hän sanoo, että teknologian kehityksen ansiosta aurinkoenergian käyttö muuttuu koko ajan kannattavammaksi, myös Suomessa.

”Me saamme aurinkosäteilyä lähes saman verran kuin Keski-Euroopassa”, Lund sanoo. Aurinkopaneeleissa on Lundin mukaan ominaisuus, joka antaa Suomelle etua. Paneelit nimittäin tuottavat enemmän energiaa kylmässä kuin lämpimässä ilmastossa.

Aurinkoenergian kehitys on Suomessa rutkasti muita Euroopan maita jäljessä. ”Esimerkiksi Saksassa tuotetaan henkilöä kohden 50-kertaisesti ja Tanskassa kymmenkertaisesti aurinkoenergiaa kuin täällä”, Lund kertoo. Syy tähän on Lundin mukaan Suomen energiapolitiikassa, josta puuttuu kokonaan visio aurinkoenergian potentiaalista.

Aurinkovoiman osuus Suomen kokonaisenergiatuotannosta on hyvin pieni, vain vajaan promillen luokkaa.

Lund on silti toiveikas. Kuluttajien ja enenemissä määrin myös yritysten kiinnostus aurinkoenergiaan on lisääntynyt ja sen hinta alkaa Lundin mukaan olla yhä kilpailukykyisempää. Myös suomalaisia aurinkosähköjärjestelmien toimittajia on enemmän kuin muutama vuosi sitten.


”Täytyy muistaa, että aurinkoenergia on maailman nopeimmin kasvava energiamuoto. Shell arvioi, että vuonna 2100 kaikesta tuotetusta energiasta lähes 40 prosenttia on aurinkoenergiaa”.

Suomessa aurinkovoima tulee sääolosuhteiden takia kuitenkin pysymään muita täydentävänä energianmuotona.

Tuulivoima on ottanut jalansijaa Suomessa paljon aurinkovoimaa tukevammin. Viime vuonna tuulivoima muodosti jo 7,4 prosenttia kaikesta tuotetusta sähköstä.


Lund ei näe tuuli- ja aurinkovoiman välillä kilpailuasetelmaa. Hänen mukaansa ne täydentävät ajallisesti toisiaan erinomaisesti.

”Pääosa tuulivoimasta tulee syksyn ja talven aikana ja yleensä kesällä tuulenmäärät ovat aika pieniä. Aurinkovoima taas saadaan kesällä.”

Ne täydentävät toisiaan myös energian tuotantoketjussa. Aurinkovoima on tyypillisesti hyvin lähellä sen loppukäyttäjää – kerrostalon tai mökin katolla ja tehtaan vieressä kuten Nurmossa. Tuulivoima sen sijaan syntyy isoissa tuulivoimaloissa, jotka tuottavat sähköä valtakunnan verkkoon.

Elintarvikevalmistaja Atria käyttää aurinkopuistossa kerätyn sähkön niiden tilojen jäähdyttämiseen, joissa säilytetään tuoretta lihaa. Jäähdytyskulut ovat korkeimmillaan kesäisin.

”Jokaisessa sikatuotteessamme on siis ripaus kotimaista aurinkoenergiaa”, Potka sanoo.


Vaikka yhtiö painottaa kotimaisuutta, tulee yli puolet aurinkopaneeleista Kiinasta. Yhteensä 24 000 paneelin toimittaminen Seinäjoen Nurmoon on ollut toivottua hitaampaa ja paneeleilla pakattuja pahvilaatikoita avataan tehtaan laidalla edelleen.

Syksyyn mennessä loputkin paneelit ovat todennäköisesti paikoillaan ja Solarigon, Nurmon Auringon emoyhtiön, heijastusliiveihin pukeutuneet asentajat lähtevät elintarviketehtaan pihapiiristä.

Sen jälkeen Atria seuraa tarkasti kannattavuuslukuja ja pohtii, olisiko paneeleja syytä asentaa yhtiön muillekin tehtaille. Ongelma vain on, ettei hehtaarien kokoisia hiekkakenttiä löydy ihan mistä tahansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aurinkoenergia
 • Atria
 • Energia
 • Elli-Alina Hiilamo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  5. 5

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  6. 6

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  7. 7

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  8. 8

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää