Talous

Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?

Elintarvikevalmistaja Atria rakennutti työ- ja elinkeinoministeriön investointirahalla Suomen suurimman teollisen aurinkopuiston Seinäjoen Nurmoon.

Atrian Nurmossa sijaitsevan elintarviketehtaan takana oli ennen avokomposti. Sinne päätyi jäteveden esikäsittelyn kautta esimerkiksi teurastettujen sikojen mahalaukkuja. Tila jäi tyhjäksi muutamia vuosi sitten, kun kompostointi siirrettiin biokaasulaitokselle.

Nyt 5,5 hehtaarin hiekkakentän täyttää yli 15 500 aurinkopaneelia. Vieressä kulkee vilkas Pohjanvaltatie, ilmassa leijuu läheisen sikalan ja tehtaassa valmistettavan makkaran aromit.


Tämä hiekkakenttä muodostaa yhdessä Atrian tehtaan kahdeksan muun vielä valmisteilla olevan aurinkopaneelialueen kanssa Suomen suurimman aurinkopuiston.

Tänään keskipäivällä Nurmossa on aurinkoista ja Atrian toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tapani Potka kertoo, että paneeleista kertyy mittarin mukaan sähköä 3,4 megawatin teholla. Kun loputkin paneelit saadaan asennettua esimerkiksi sikaleikkaamon katolle ja tehdasalueen toiselle reunalle, on aurinkopaneelien kapasiteetti parhaimmillaan 6 megawattia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Haluamme ennen kaikkea tutustua tähän teknologiaan. Mahdolliset säästöt energian hinnasta riippuvat päivän säästä. Toukokuu oli odotuksia parempi”, Potka kertoo.


Vaikka aurinkopuisto täyttää yhteensä yhdeksän jalkapallokentän kokoisen alueen, se tuottaa parhaimmillaankin vain noin 5 prosenttia tehtaan käyttämästä sähköstä. Se kertoo paljon aurinkovoiman tämän hetkisestä keräämistehosta Suomen ilmastossa.

Talvella lumi peittää paneelit alleen, eikä sähköä synny lainkaan.

Aurinkopuisto on ennen muuta Atrian imagon rakentamista. Mitä enemmän suomalaisten tietoisuus ilmastonmuutoksesta kasvaa, sitä enemmän lihatuotanto joutunee koetukselle. Tutkimukset kun osoittavat, että liharuuan vähentäminen on yksi tehokkaimmista ilmastoteoista.

Atrian aurinkopuisto on rakennettu työ- ja elinkeinoministeriön myöntämällä 2,7 miljoonan euron investointirahalla ja puiston rakentamista varten perustetun Nurmon Aurinko Oy:n varoin.

Potkan mukaan Atrialle on tärkeää osallistua kotimaisen ja puhtaan energian kehittämiseen.Mutta onko aurinkoenergialla tulevaisuutta maassa, jossa talvi on luminen ja erityisen pimeä?

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lundin mukaan on, tai ainakin tulisi olla. Hän sanoo, että teknologian kehityksen ansiosta aurinkoenergian käyttö muuttuu koko ajan kannattavammaksi, myös Suomessa.

”Me saamme aurinkosäteilyä lähes saman verran kuin Keski-Euroopassa”, Lund sanoo. Aurinkopaneeleissa on Lundin mukaan ominaisuus, joka antaa Suomelle etua. Paneelit nimittäin tuottavat enemmän energiaa kylmässä kuin lämpimässä ilmastossa.

Aurinkoenergian kehitys on Suomessa rutkasti muita Euroopan maita jäljessä. ”Esimerkiksi Saksassa tuotetaan henkilöä kohden 50-kertaisesti ja Tanskassa kymmenkertaisesti aurinkoenergiaa kuin täällä”, Lund kertoo. Syy tähän on Lundin mukaan Suomen energiapolitiikassa, josta puuttuu kokonaan visio aurinkoenergian potentiaalista.

Aurinkovoiman osuus Suomen kokonaisenergiatuotannosta on hyvin pieni, vain vajaan promillen luokkaa.

Lund on silti toiveikas. Kuluttajien ja enenemissä määrin myös yritysten kiinnostus aurinkoenergiaan on lisääntynyt ja sen hinta alkaa Lundin mukaan olla yhä kilpailukykyisempää. Myös suomalaisia aurinkosähköjärjestelmien toimittajia on enemmän kuin muutama vuosi sitten.


”Täytyy muistaa, että aurinkoenergia on maailman nopeimmin kasvava energiamuoto. Shell arvioi, että vuonna 2100 kaikesta tuotetusta energiasta lähes 40 prosenttia on aurinkoenergiaa”.

Suomessa aurinkovoima tulee sääolosuhteiden takia kuitenkin pysymään muita täydentävänä energianmuotona.

Tuulivoima on ottanut jalansijaa Suomessa paljon aurinkovoimaa tukevammin. Viime vuonna tuulivoima muodosti jo 7,4 prosenttia kaikesta tuotetusta sähköstä.


Lund ei näe tuuli- ja aurinkovoiman välillä kilpailuasetelmaa. Hänen mukaansa ne täydentävät ajallisesti toisiaan erinomaisesti.

”Pääosa tuulivoimasta tulee syksyn ja talven aikana ja yleensä kesällä tuulenmäärät ovat aika pieniä. Aurinkovoima taas saadaan kesällä.”

Ne täydentävät toisiaan myös energian tuotantoketjussa. Aurinkovoima on tyypillisesti hyvin lähellä sen loppukäyttäjää – kerrostalon tai mökin katolla ja tehtaan vieressä kuten Nurmossa. Tuulivoima sen sijaan syntyy isoissa tuulivoimaloissa, jotka tuottavat sähköä valtakunnan verkkoon.

Elintarvikevalmistaja Atria käyttää aurinkopuistossa kerätyn sähkön niiden tilojen jäähdyttämiseen, joissa säilytetään tuoretta lihaa. Jäähdytyskulut ovat korkeimmillaan kesäisin.

”Jokaisessa sikatuotteessamme on siis ripaus kotimaista aurinkoenergiaa”, Potka sanoo.


Vaikka yhtiö painottaa kotimaisuutta, tulee yli puolet aurinkopaneeleista Kiinasta. Yhteensä 24 000 paneelin toimittaminen Seinäjoen Nurmoon on ollut toivottua hitaampaa ja paneeleilla pakattuja pahvilaatikoita avataan tehtaan laidalla edelleen.

Syksyyn mennessä loputkin paneelit ovat todennäköisesti paikoillaan ja Solarigon, Nurmon Auringon emoyhtiön, heijastusliiveihin pukeutuneet asentajat lähtevät elintarviketehtaan pihapiiristä.

Sen jälkeen Atria seuraa tarkasti kannattavuuslukuja ja pohtii, olisiko paneeleja syytä asentaa yhtiön muillekin tehtaille. Ongelma vain on, ettei hehtaarien kokoisia hiekkakenttiä löydy ihan mistä tahansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aurinkoenergia
 • Atria
 • Energia
 • Elli-Alina Hiilamo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  9. 9

   Mies kuoli jäätyään ruohonleikkurin alle Ikaalisten hautausmaalla

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää