Talous

Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti

Australialaista Robert Thomsonia on kutsuttu esimiehensä, mediamoguli Rupert Murdochin oikeaksi kädeksi. Hän on yllättäen myös HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahden vanha ystävä. Suorapuheisen Thomsonin mielestä Facebook ja Google käyttävät mediayhtiöitä hyväkseen.

Ette ehkä heti tunnista nimeä, mutta googlatkaa. Robert Thomson.

Hakukone kertoo seuraavasti: Syntynyt Australiassa, toimii amerikkalaisen mediayhtiön News Corpin toimitusjohtajana. Työskennellyt aikaisemmin The Wall Street Journalin ja The Timesin päätoimittajana.

Kutsuttu joskus myös mediamoguli Rupert Murdochin oikeaksi kädeksi.

Sitä Google ei näköjään vielä tiedä, että Thomson on myös Helsingin Jalkapalloklubin toimitusjohtajan Aki Riihilahden hyvä ystävä. Mutta ensiksi vakavammat asiat alta pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On perjantai-ilta Suomen aikaa, kun Robert Thomson vastaa puhelimeensa News Corpin toimistossa New Yorkin Manhattanilla.

Viime aikoina Thomson on puhunut tavallista enemmän julkisuudessa, ja aihe on ollut lähes aina sama. Hän käy yhden miehen sotaa Facebookin, Googlen ja muutaman muun yhtiön kanssa.

Tiivistettynä voisi sanoa näin: Thomson on sitä mieltä, että digiyhtiöt, kuten Facebook, Google, YouTube ja Amazon, käyttävät mediayhtiöitä hyväkseen. Niillä on liikaa valtaa, ja jonkun pitäisi toimia.

Runsas viikko sitten Thomson sai Washingtonissa pitämässään puheessa sujuvasti samaan lauseeseen tupakkayhtiöt, öljy-yhtiöt ja niin sanotut isot digiyhtiöt. Hänen mukaansa journalismin viime vuodet ovat kuin elokuvasta, jonka nimi voisi olla Piilaakson moottorisahamurhaaja.

News Corpin tunnetuin julkaisu Wall Street Journal (WSJ) toimii tiukan maksumuurin takana. Hyvästä syystä, Thomson sanoo, sillä lehti on hänen mielestään malliesimerkki laadukkaasta journalismista.

”Reuters Instituten tekemässä kyselyssä WSJ valittiin vastikään Yhdysvaltain luotettavimmaksi mediaksi”, Thomson kertoo puhelimessa. Puheessa on yhä selvä australialainen korostus, vaikka hän muutti synnyinmaastaan jo vuonna 1985.

Maksumuuristaan huolimatta WSJ on viime vuosina kasvattanut lukijamääräänsä. Nyt sillä on noin 1,3 miljoonaa digitilaajaa ja lähes saman verran printtilehden lukijoita.

Kun Thomson aloitti toimittajan uransa Australiassa suoraan koulun penkiltä vuonna 1979, isot printtilehdet olivat yleensä taloudellisesti menestyviä yrityksiä. Kun Thomson valittiin The Timesin päätoimittajaksi vuonna 2002, lehti oli tappiollinen ja koko toimialan näkymät vaikuttivat heikoilta.

Ja sitten tulivat lähes yhtä aikaa internet, median murros, sosiaalinen media ja algoritmit.

Thomsonin mukaan WSJ on esimerkki uutismediasta, joka ansaitsisi parempaa kohtelua digiyhtiöiltä.

”Jos Facebook haluaa sivustollaan näkyviin luotettavia medioita, meidän pitäisi tietysti olla siinä joukossa. WSJ ja meidän uutisemme ovat olennainen osa Facebookin käyttäjäkokemusta. Siitä ei kuitenkaan tule meille kohtuullista korvausta”, Thomson sanoo.

Luotettava on tässä olennainen määritelmä, sillä Facebookilla on riittänyt ongelmia valeuutisten kanssa vaikkapa Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg myönsi ongelman viime tammikuussa ja kertoi, että Facebook ryhtyy itse arvioimaan medioiden luotettavuutta. Samalla se kuitenkin aikoi vähentää uutisten määrää sivustollaan 20 prosentilla.

Jos Facebook rajoittaa algoritmeillaan sivustollaan jaettujen uutisten määrää, se vähentää samalla uutismedioiden lukijoiden lukumäärää. Näin tapahtuu myös Suomessa.

Tarvitseeko enää edes kertoa, mitä mieltä Thomson on digiyhtiöiden algoritmeista? Hänen mukaansa niillä manipuloidaan ja vääristetään kilpailua, joten algoritmien käyttöä pitäisi valvoa.

Eikä Google ole sen parempi. News Corp on valittanut EU:lle Googlen rikkoneen kilpailulainsäädäntöä. Thomson kehuu EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin ja kertoo, että tämä ymmärtää tilanteen hyvin.

Thomson kertoo Googlesta esimerkin. Vielä jokin aika sitten Googlella oli tapana rajoittaa maksumuurin takana olevien uutismedioiden näkyvyyttä. Googlen koosteessa näkyi ensisijaisesti sivustoja, jotka jakoivat uutisia ilmaiseksi.

”Nyt tästä on luovuttu, mikä on toki askel parempaan suuntaan”, Thomson sanoo.

Thomsonia kiusaa myös mainostajien välinpitämättömyys siitä, missä yhteydessä heidän tuotteensa voivat internetissä esiintyä. ”YouTubessa mainoksesi saattaa tulla näkyviin jonkin äärijärjestön videoiden yhteydessä.”

Hän sanoo suoraan, että parempi ja turvallisempi vaihtoehto brändistään välittävälle yritykselle olisi vaikkapa WSJ:n tarjoamat väylät.

Thomsonin lisäksi vain harvat mediajohtajat ovat moittineet isoja digiyhtiöitä ääneen. ”Se johtuu siitä, että he pelkäävät seurauksia. Minusta ilmapiiri on kuitenkin pikkuhiljaa muuttunut, ja yhä useammat lisäävät painetta yhtiöitä kohtaan.”

Hän itse taisi aloittaa julkisen taistelunsa internetin ongelmia vastaan jo vuonna 2007. Thomson oli tuolloin kuultavana Britannian ylähuoneessa, jolloin hän puolusti perinteistä mediaa ja arvioi internetin olevan kypsä väärinkäytöksille. ”Ihmiset uskovat huhuihin, ja fiktiota luullaan faktaksi”, hän kuvaili tuolloin seurauksia.

Nyt hän huomauttaa kuin ohimennen, että Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n johtaja herätti juuri keskustelua sosiaalisen median aiheuttamasta mielenterveysongelmien epidemiasta nuorille ihmisille.

Entä sitten median oma vastuu? Pitäisikö toimittajien ja päätoimittajien katsoa peiliin? Mitä mieltä hän on vaikkapa klikkijournalismista?

”Jos media keskittyy hakemaan mahdollisimman paljon käyntejä sivustolleen, sehän voi heikentää laatua. Mutta tietysti meidän pitää myös ymmärtää, miten hakukoneet toimivat ja miten houkuttelemme lukijoita”, Thomson sanoo.

Yhdysvalloissa median toimintaa ovat viime vuosina sävyttäneet erityisesti presidentti Donald Trumpin toiminta ja puheet. Trump mielellään tyrmää sekä yksittäisiä uutisia että tiettyjä tiedotusvälineitä, esimerkiksi The New York Timesia ja CNN:ää.

Toisaalta Trump on suitsuttanut Fox News -televisiokanavaa, joka kuuluu samaan Murdochin imperiumiin kuin News Corp.

 

”Jos media on osa vastarintaa, ei se enää ole media.”

Murdochin tiedetään olevan konservatiivi, joka kannatti aikoinaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi Jeb Bushia. Tämän jälkeen Murdoch siirtyi Trumpin taakse, ja ainakin Financial Times -lehden mukaan puhuu presidentin kanssa viikoittain.

Ja nyt myös WSJ:ia kritisoidaan siitä, että sen journalistinen linja on turhan ymmärtäväinen Trump-uutisoinnissaan.

Thomson huomauttaa heti, että Fox News toimii itsenäisesti. Sitten hän asettaa sanansa tarkasti.

”Minusta medialla pitäisi olla tavoitteena toimia objektiivisesti ja vastustaa houkutusta olla osa vastarintaa. Jos media on osa vastarintaa, ei se enää ole media.”

Hän huomauttaa, että WSJ voi pääkirjoituksissaan ottaa kantaa, mutta uutiset ovat sitten ihan eri juttu.

Thomson itse on kokenut journalisti, joka toimi muun muassa kirjeenvaihtajana sekä Pekingissä että Tokiossa. Kiinassa hän tapasi vaimonsa Wang Pingin, jonka isä oli Kiinan kansanarmeijan kenraali.

Thomson ei ole suostunut henkilöhaastatteluihin, mutta niitä on kirjoitettu siitä huolimatta. Yksi kiinnostavimmista on viikkolehti New Yorkerin juttu vuodelta 2011, jonka otsikko kuului Murdoch’s best friend eli Murdochin paras kaveri.

Kirjoitus kuvailee Thomsonia älykkääksi ja suorapuheiseksi, joka pärjää poikkeuksellisen hyvin konsernin perustajan Rupert Murdochin kanssa. New Yorker -lehti kertoo, että Murdochilla on tapana ilmestyä muun muassa WSJ:n toimitukseen ja kertoa hyvin yksityiskohtaisesti, mitä mieltä hän on yksittäisistä jutuista tai otsikoista.

Kun Thomsonilta kysyy esimiehestään, hän miettii jälleen pitkään.

”Rupert on hyvin vaativa, ja se koskee myös minua. Toisaalta hän on loputtoman utelias ja innostunut, ja sanomalehti on tapa tyydyttää hänen uteliaisuuttaan. Sanoisin, että Rupertilla on toimittajan sielu liikemiehen päässä.”

Suomessa on kerrottu tarinaa, jonka mukaan Murdoch harkitsi 2000-luvun alussa muun muassa Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoma osakeyhtiön hankintaa. Sanoman pääomistaja Aatos Erkko kuului tuolloin News Corpin hallitukseen.

Thomson sanoo, ettei ole kuullut asiasta. ”Ja viime aikoina Rupert on enemmänkin myynyt kuin ostanut.”

Elokuussa Thomson on tulossa Suomeen. Hän puhuu Helsingin Jalkapalloklubin järjestämässä bisnesseminaarissa yhdessä NBA-seura Dallas Mavericksin omistajan, miljardööri Mark Cubanin kanssa.

Yhdistelmä kuulostaa ensihätään erikoiselta – HJK, Thomson ja Cuban.

”Aki (Riihilahti) kutsui, ja minä olen hänen vanha kaverinsa”, Thomson selittää.

Paljastuu, että miehet ystävystyivät, kun Thomson oli Timesin päätoimittaja ja Riihilahti pelasi valioliigassa lontoolaisen Crystal Palacen joukkueessa.

”Halusimme urheilusivulle kolumnistin, joka pelaisi itse valioliigassa. Timesiin kelpaavaa kirjoittajaa ei kuitenkaan ollut helppo löytää. Niin siinä sitten kävi, että lopulta pestasimme Akin, joka ei edes puhu englantia äidinkielenään.”

OIKAISU: Medioiden luotettavuutta kartoittaneen kyselyn on tehnyt tutkimuslaitos Reuters Institute, ei uutistoimisto Reuters.

Kuka

Robert Thomson


 Syntynyt 1961 Australiassa Torrumbarryssa.

 Palkattiin koulun jälkeen harjoittelijaksi 17-vuotiaana Melbourne Heraldiin.

 Työskenteli vuosina 1985–1994 kirjeenvaihtajana ensin Pekingissä ja sitten Tokiossa.

 Siirtyi 1994 Lontooseen, jossa työskenteli esimiestehtävissä Financial Timesissa.

 Palkattiin 2002 The Timesin päätoimittajaksi.

 Toimi uutistoimisto Dow Jonesin ja Wall Street Journalin päätoimittajana 2008–2013.

 News Corpin toimitusjohtaja 2013 alkaen.

 Naimisissa kiinalaissyntyisen Wang Pingin kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Facebook
 • Kari Räisänen
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  2. 2

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  3. 3

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Oppositio esitti epäluottamuslauseen, Timo Soini vastasi: ”Minulla on oikeus vakaumukseeni” – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  8. 8

   Koulupäivien loppumista aikaistettiin Espoossa, mutta kukaan ei tiedä miksi – Viesti rehtoreille: ”Asian vastustamiseen ei kannata laittaa energiaa”

  9. 9

   Radanvarren pikkukaupunkikin voi olla mykistävän kaunis – Järvenpääläisten kuvat näyttävät, miten helposti betonia pääsee Suomessa pakoon

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää