Talous    |   HS-analyysi

Tällä viikolla selvinnee, paljonko Nordean omistajat voittavat Suomeen muutossa – Finanssivalvonnalta perjantaina oleellinen päätös

Finanssivalvonnan perjantaina tuleva puskuripääomapäätös on Nordean omistajille miljardien eurojen kysymys. Yhden prosenttiyksikön muutos pankin pääomavaatimuksessa tarkoittaa 1,2 miljardia euroa sidottavaa tai vapautuvaa korkealuokkaista pääomaa.

Tällä viikolla selviää ainakin osittain, kuinka paljon tai vähän Nordean omistajat voittavat, kun pankki muuttaa Suomeen ensi syksynä.

Suomen Finanssivalvonta kertoo perjantaina päätöksen Nordealle lankeavasta järjestelmäriskipuskurista, jonka taso voi vaikuttaa omistajien tulevina vuosina saamiin osinkoihin jopa miljardeja euroja.

Järjestelmäriskipuskuri on osa pankin pääomavaatimusta, josta on tullut uuden pankkisääntelyn myötä monimutkainen kokonaisuus. Kansallinen pankkivalvoja määrittää puskurin tason, joka voi olla 1–5 prosenttia.

Käytännössä Nordean kohdalla yksi prosenttiyksikkö tarkoittaa noin 1,2 miljardia euroa sidottua pääomaa. Ilman puskurivaatimusta pankki voisi jakaa rahan esimerkiksi osinkoina omistajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tukholmassa pääkonttoria pitävän Nordean hallitus päätti viime syyskuun alussa esittää pankin pääkonttorin muuttoa Suomeen. Yhtiökokous siunasi päätöksen maaliskuussa.

Nordea on laskenut, että se säästää muutolla Suomeen noin miljardi euroa erilaisissa kuluissa. Muuttopäätöksen laukaisi alun perin Ruotsin päätös korottaa pankkien vakausmaksuja, mikä olisi iskenyt erityisen rajusti Nordeaan.

Pankkia seuraavat sijoittajat ja analyytikot alkoivat heti kieli pitkällä laskea, mitä muuta säästöä muuttopäätös voisi tuoda. Nordean vakavaraisuusvaatimus on nimittäin ollut Ruotsissa useimpiin euroalueen pankkeihin verrattuna varsin korkea.

Nordean niin sanottu ydinvakavaraisuusaste oli maaliskuun lopussa 19,8 prosenttia. Ruotsin pankkivalvojan pankille asettama minimivaatimus on 17,5 prosenttia.

Esimerkiksi hollantilaisen ABN Amron ydinvakavaraisuusaste oli vuoden vaihteessa 17,7 prosenttia ja ING-pankilla 14,7 prosenttia. Ranskalaisella Crédit Agricolella taso oli 14,9 prosenttia.

Nordean johto on korostanut, ettei pankilla ole mitään takeita siitä, että vakavaraisuusvaatimus olisi euroalueella merkittävästi matalampi kuin Ruotsissa. Silti esimerkiksi Danske Bank arvioi viime vuonna analyysissään, että pankin ydinvakavaraisuusvaade voisi pienentyä pankkiunionissa jopa 14 prosenttiin.

Nordean koko ydinvakavaraisuusvaatimus muodostuu monesta palasesta, mutta järjestelmäriskipuskuri on siitä merkittävä osa. Ruotsissa Nordean 17,5 prosentin vakavaraisuusvaatimukseen on kuulunut yhteensä viiden prosentin suuruinen kansallinen puskuri.

Euroalueen pankeille tähän mennessä määrätyt kansalliset järjestelmäriskipuskurit ovat olleet enintään kolme prosenttia.

Puskurin taso ja sitä kautta määräytyvä ydinvakavaraisuuden kokonaisprosenttiluku ei ole ainut vakavaraisuuteen liittyvä päätös, jolla on pankin omistajille miljardien eurojen vaikutus.

Ydinvakavaraisuusaste tarkoittaa sitä, miten paljon pankilla on korkealuokkaista tappioita kattavaa eli niin sanottua CET1-pääomaa suhteessa sen riskipainotettuihin saamisiin.

Nordean CET-1 pääoman määrä oli maaliskuun lopussa 24,3 miljardia euroa. Nordean riskipainotettujen saamisten määrä oli 123 miljardia.

Nordea on pystynyt parantamaan ydinvakavaraisuuttaan viime vuosina etenkin pienentämällä riskipainotettujen saamisten määrää. Vuosi sitten summa oli 134 miljardia euroa ja kaksi vuotta sitten vielä 143 miljardia euroa.

Kaksi vuotta sitten sama 19,8 prosentin ydinvakavaraisuusaste olisi siis vaatinut yli 28 miljardia euroa pääomaa eli noin neljä miljardia euroa nykyistä enemmän.

Riskipainotettujen saamisten määrään vaikuttaa pankin lainasalkun koko ja riskipitoisuus ja se miten noita riskejä lasketaan.

Nordea on hankkiutunut järjestelmällisesti eroon korkeariskisimmistä luotoista.

Riskipainoihin vaikuttavat paljon myös niin sanotut sisäiset IRBA-mallit, joilla pankit riskipainoja laskevat. Ne perustuvat esimerkiksi tietoihin eri yritystyyppien konkurssialttiudesta tai asuntolainojen historiallisista luottotappioista.

Sisäisten mallien valvonta ja hyväksyminen on pankkivalvojan eli Nordean tapauksessa Euroopan keskuspankin käsissä. Nordean mallit ovat yhä valvojan käsittelyssä, samoin kuin valvojan käsissä oleva osuus pankin perusvakavaraisuusvaatimuksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nordea
 • Pankkivalvonta
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Presidenttien turva-autot antoivat matkapuhelimien toimia Helsingissä – ”Väitteet kaikkialla mykistyvistä verkoista tuli todettua vääriksi”

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  9. 9

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Aluksi otat yhden ja pian rouhit niitä kuin karkkeja” – Huippu­kokki Henri Alén kärsi työstressin aiheuttamasta lääke­riippuvuudesta ja kertoo nyt HS:lle, miten pääsi pillereistä eroon
  3. Usain Bolt ei luovu jalkapallounelmistaan – seuraava yritys Australiassa?
  4. Presidenttien turva-autot antoivat matkapuhelimien toimia Helsingissä – ”Väitteet kaikkialla mykistyvistä verkoista tuli todettua vääriksi”
  5. HS kysyi: Uskotko Suomen mahdollisuuksiin selvitä seuraaviin jalkapallon MM-kisoihin? Kansan vastaus oli tyly
  6. Australian maalitykki Tim Cahill lopettaa maajoukkueuransa
  7. Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet
  8. Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”
  9. Päivittäin pullovesiä juovan ei tule valita vettä fiilispohjalta – Ravitsemusasiantuntija neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Putin sai Trumpilta lisää esiintymistilaa – Suomelle tapaamisen isännöinti oli selvä menestys Tilaajille
  12. Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta
  13. Näytä lisää