Talous

Kesäkanoista on iloa ja hyötyä – näin varmistat, että myös kanasi ovat tyytyväisiä

Muutaman kanan voi yleensä ottaa kaupunkipihallekin ilman lupabyrokratiaa. Sylistä kana ei nauti, vaan sen kannattaa antaa elää lajinmukaista elämäänsä muiden kanojen seurassa.

Maatiaiskanat Anneli, Bertta ja Clara päästelevät tarhassaan vaativia kaakatuksia. Voutilaisen perheen kesäkanat ovat tottuneet pääsemään ulos tarhasta, kun vanhemmat ovat tulleet töistä kotiin.

”Kaaak, miksei ovi jo aukea?”

Kaakatus muuttuu tyytyväiseksi kotkotukseksi, kun tytär Sanni Voutilainen alkaa syöttää kanoille niiden suurta herkkua, piharatamon lehtiä. Pian ne pääsevät ulos tarhasta ja puutarhakompostiin kuopimaan toukkia ja muita herkkuja.

”Tänä vuonna en ole pitänyt niitä varsinaisesti vapaana puutarhassa, koska ne tekevät kukkapenkeissä ja kasvimaalla aikamoista tuhoa. Yhden kuunliljan ne söivät kokonaan”, Kaisu Voutilainen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vantaan Vaaralassa asuville Voutilaisilla on pihallaan kanoja jo neljättä kesää. Ne on ostettu Lassilan luomutilalta Tuusulasta.


Tilan isäntä Markku Lassila on myynyt tänä kesänä jo noin 300 kanaa 40 euron kappale­hintaan.

”Kanat voi tuoda syksyllä takaisin, jos haluaa. Noin neljäsosa tai ehkä kolmasosa on palannut. Monet eivät ole raaskineet niistä luopua ja ovat rakentaneet talvikanalan tai löytäneet kanoille talvikodin”, Lassila kertoo.

Voutilaisetkin miettivät viime syksynä yöpakkasten tehdessä tuloaan talvikanalan rakentamista, mutta sopivaa ratkaisua ei vain löytynyt.

”Se oli niin tuskainen hetki, kun kanoista piti luopua. Ensi talvena meillä on jo tiedossa hoitopaikka tutun hevostilalla, josta voimme saada samat kanat ensi keväänä takaisin”, Kaisu kertoo.

Kesäkanojen suosio on kasvanut nopeasti.

Linnuista on sekä iloa että hyötyä. Kana munii yleensä yhden munan joka päivä.

Kunnat suhtautuvat kanojen pitämiseen jopa kaupunkien omakotipihoilla melko liberaalisti. Ne rinnastetaan ennemmin lemmikkeihin kuin tuotantoeläimiin.

Ainakin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla muutaman kanan voi ottaa pihatarhaan tepastelemaan ilman kommervenkkejä.

Kanoista pitää kuitenkin aina tehdä rekisteri-ilmoitus oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Myös pienen ja etenkin tilapäisen kanakopin rakentaminen onnistuu todennäköisesti ilman lupa- tai ilmoitusmenettelyä, mutta tässä kuntien linja vaihtelee. Oman kunnan käytännöt kannattaa selvittää rakennustarkastuksesta.

Miten kanoja sitten pitää kohdella ja minkälaiset olosuhteet niille pitää tarjota, jotta ne voivat mahdollisimman hyvin?

1. Minkälainen kanalan pitää olla?

Kanoilla pitää olla käytössään sisätila, joka suojaa niitä sateelta, tuulelta ja paahteelta. Pienikin riittää, mutta Markku Lassila muistuttaa, että kanalan pitää olla helposti siivottavissa.

Kanoilla pitää olla sisällä orsi, jolle ne mahtuvat yhtä aikaa hyvin yöpymään. Sen alle kannattaa laittaa kakkaa varten laatikko.

”Ensimmäisenä yönä kanat piti nostaa sisään, että ne ymmärsivät mennä nukkumaan”, Kaisu Voutilanen kertoo.

Muutaman kanan yhteiseksi munintapesäksi riittää laatikko, johon laitetaan pehmikkeeksi esimerkiksi olkea tai purua.

Kaupoissa myydään valmiita kesäkanakoppeja, mutta niissä ainakin ulkotilat ovat liian pieniä tyytyväiseen kanan elämään ja lattia saattaa vielä olla peitetty verkolla, joka estää kanoja kuopimasta.


Toukkien ja hyönteisten kuopiminen ja kaivelu maasta on kanoille luonteenomaista ja tärkeää puuhaa, johon ne käyttävät suuren osan ajastaan. Kanat myös syövät mielellään ruohoa ja muita tuoreita kasveja.

Jos kanoja haluaa pitää talven yli, kanala pitää eristää ja pitää noin 5–15 asteen lämpöisenä.

Virallisten ulkokananmunien tuotantosääntöjen mukaan kanoilla pitää olla käytössään ulkotilaa vähintään neljä neliötä kanaa kohti.

Lassilan mukaan vähempikin tila riittää, varsinkin jos kanat pääsevät välillä tepastelemaan pihalle.

Ulkotarha pitää ympäröidä tarpeeksi tiheällä kanaverkolla ja myös päältä, jotta petolinnut ja -eläimet tai koirat eivät nappaa kanoja. Kanojen ollessa pihalla niitä pitäisi vahtia samasta syystä. Pullea kana voi saada koiran uinuvan metsästysvietin heräämään.

Kanat ottavat myös mielellään hiekkakylpyjä, joita varten tarhaan voi laittaa hiekalla täytetyn laatikon.

2. Mitä kana syö?

Kanat ovat sekaruokaisia eli ne syövät enimmäkseen kasviksia mutta myös eläinproteiinia. Helpointa on ostaa valmista kananrehua, jossa on viljaa ja herneitä. Kanat tarvitsevat lisäksi kalkkia munantuotantoa varten.


Kanoille voi syöttää pieniä määriä perheen ruoantähteitä. Kanat rakastavat kastematoja, toukkia, etanoita ja hyönteisiä.

Ruoka- ja vesiastioiden pitää olla sellaisia, että ruoka pysyy puhtaana. Paras on tarkoitukseen tehty ruoka- ja vesiautomaatti. Kanojen pitää mahtua syömään yhtä aikaa.

3. Miten kanoja hoidetaan?

Lain mukaan kanojen luona pitää käydä kerran päivässä tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Eviran ylitarkastajan Taina Mikkosen mukaan viikonlopuksi voi lähteä pois, jos vaikkapa naapuri käy kurkkaamassa, että kanoilla on kaikki hyvin ja ruokaa ja vettä riittävästi.

Kanalan sisä- ja ulkotilat pitää siivota riittävän usein. Kanankakan voi kompostoida. Puhdasta vettä ja ruokaa pitää olla aina saatavilla.

Jos kana sairastuu, se on joko lopetettava tai vietävä eläinlääkäriin. Tuotantokanoja ei yksilöinä juuri hoideta vaan sairastuneet kanat lopetetaan.

”Jos omistaja haluaa, niin kyllä eläinlääkäri varmaan voi joitain vaivoja hoitaakin. Kaikkien vaivojen kohdalla se ei ole kanan kannalta järkevää”, Mikkonen sanoo.

Markku Lassila lupaa hoitaa lainakanan lopettamisen tarvittaessa.

4. Onko kana hyvä lemmikkieläin?

Eviran Mikkosen mielestä kanaa voi pitää joskus sylissäkin ja silitellä, jos se on totuttanut ihmisten käsittelyyn.

”Muuten kanan pitää antaa elää lajityypillistä elämää. Kana on laumaeläin eli se kaipaa lajitovereiden seuraa. Ei ole hyvää kananpitoa hankkia vain yhtä kanaa”, hän sanoo.


Markku Lassila arvelee, että kana on tyytyväisin, jos sen annetaan kuopsutella rauhassa muiden kanojen kanssa tarhassaan tai pihalla.

”Ei kana mikään syliotus ole, vaikka ne aika sosiaalisia ovatkin ja odottavat, että niille annetaan herkkupaloja”, Lassila sanoo.

Voutilaisten mukaan kanat eivät sylissä viihdy, mutta eivät närkästykään siitä, että niitä välillä nostetaan.


Kanoja ei saa jahdata eikä muutenkaan tarpeettomasti kiihdyttää.

Kanat ovat melko reviiriuskollisia.

”Jos ne ovat vapaana pihassa, ne pysyvät kyllä yleensä siinä ruoan lähettyvillä”, Lassila sanoo.

Omakotialueella naapureiden pihoilla voi olla houkutuksia. Ainakin Voutilaisten kanat ovat käyneet retkillä vähän kauempanakin. Senkin vuoksi tämän kesän kanat saavat jaloitella tarhan lisäksi lähinnä kompostissa.

5. Mitä palautetulle kanalle tapahtuu?

Kaikki kanojen myyjät eivät välttämättä ota kanoja takaisin, joten asiasta kannattaa kysyä, ettei joudu syksyllä hankalaan tilanteeseen. Kanalan pitää olla lämmitetty, kun lämpötila painuu pakkasen puolelle.

Markku Lassilan mukaan Lassilan tilalla osa kanoista saa jatkaa munintaa. Osa saattaa päätyä toiselle omistajalle, joka on päättänyt perustaa talvikanalan.

”Mutta osa päätyy pataankin. Munintakanat ovat ihan hyviä syötäviä kahden vuoden ikään asti”, Lassila sanoo.

Jos siis haluaa pitää samoja kanoja vuodesta toiseen, pitää joko rakentaa oma talvikanala tai järjestää kanoille erityinen talvihoitopaikka.

Lainsäädännön asettamat vaatimukset kanaloille löytyvät tämän linkin takaa.

Fakta

Munan ihme


 Munintakana aloittaa muninnan noin 18 viikon ikäisenä.

 Kana munii yleensä yhden munan päivässä.

 Uusi muna muodostuu kanan elimistössä 24 tunnissa.

 Ensin alkumunasolu kypsyy keltuaisrakkulaksi ja siirtyy munanjohtimeen. Seuraavan kolmen tunnin aikana keltuaisen ympärille muodostuu valkuainen ja johtimen lopussa vielä kuorikalvot.

 Kohdussa keltuaisen ja valkuaisen ympärille muodostuu kuori. Sen kehittyminen vie aikaa noin 20 tuntia.

 Kun kuori on muodostunut, muna on valmis munittavaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Lemmikkieläimet
 • Kanat
 • Kesä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja
  3. Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari, mutta ennätys jäi haaveeksi
  4. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  5. Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys
  6. Yayoi Kusaman uuteen gallerianäyttelyyn pääsee vain ajanvarauksella
  7. Tyyni Kalervo matkusti laittomasti New Yorkiin, möi ravintolassaan kaalikääryleitä ja sai lopulta onnittelut George Bushilta – uusi kirja kertoo suomalaisyrittäjän uskomattoman tarinan
  8. Tunti sitten
  9. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  10. Rihanna nimettiin synnyinmaansa Barbadoksen lähettilääksi
  11. Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista
  12. Nuori krimiläinen syyttäjä siirtyi Venäjän puolelle ja nousi tähdeksi – Nousukiito jatkui, kunnes hän päätti ryhtyä hankalaksi
  13. Näytä lisää