Talous

Kuntien sote-kiinteistössä muhii suuri ongelma – Maakunnat voivat hylätä jopa puolet kunnan tiloista vuonna 2024

”Määrä voi laskea puoleenkin, 50 prosenttiin. Se on aika iso luku”, sanoo Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Olavi Hiekka.

Vuonna 2024 Suomessa voidaan nähdä historiallinen kiinteistöalan myllerrys, jossa miljardien arvosta kuntien tiloja jää tyhjilleen. Osa kiinteistöistä päätyy kiinteistöjalostajien käsiin, osa puretaan.

Erityisesti etäiset ja huonossa kunnossa olevat terveyskeskukset voivat tällöin joutua vasaran alle.

Taustalla on Suomen historian suurin kiinteistöjärjestely, jossa sosiaali- ja terveystoimintoja ollaan hallituksen kaavailujen mukaan siirtämässä maakuntien vastuulle.

Järjestelyssä sairaalat annetaan lakkautettavilta kuntayhtymiltä maakuntien omistukseen ja edelleen Maakuntien tilakeskus Oy:lle. Pääkaupunkiseudun sairaaloista esimerkiksi Meilahti, Peijas-Rekola ja Jorvi siirtyvät Maakuntien tilakeskukselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla Maakuntien tilakeskus vuokraa kunnilta kaikki niiden sosiaali- ja terveystoimintojen kiinteistöt ja antaa ne edelleen vuokralle näitä toimintoja pyörittämään ryhtyville maakunnille.

Muutosten jälkeen Maakuntien tilakeskuksen hallinnoimien kiinteistöjen arvo on HS:n tietojen mukaan yli 15 miljardia euroa.

Maakuntien on pakko vuokrata kuntien sote-kiinteistöt niiltä vähintään kolmeksi vuodeksi tai kunnan niin vielä halutessa vielä yhdeksi lisävuodeksi. Tilakeskus toimii tilojen edelleenvuokraajana.

Vuonna 2024 Maakuntien tilakeskuksen vuokratulot laskevat edelleenvuokrakohteiden osalta merkittävästi.

Silloin maakuntien ei enää tarvitse lain mukaan vuokrata kunnilta sen terveyskeskuksia tai muita sote-kiinteistöjä, vaan se voi vapaasti vuokrata haluamansa tehokkaat tilat vapailta markkinoilta.

Tällöin maakunnat vuokraavat vain toiminnan kannalta tarpeelliset kiinteistöt kunnilta tai muilta kiinteistönomistajilta.

Kunnat pelkäävät maakuntien valikoivan vain tehokkuussyistä vain rusinat pullasta niin että vain parhaat kohteet vuokrataan maakuntien käyttöön. Korvaavat tilat vuokrataan vapailta markkinoilta markkinahintaan.

Tällöin erityisesti etäiset ja huonossa kunnossa olevat terveyskeskukset joudutaan purkamaan.

Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Olavi Hiekka muistuttaa, että Maakuntien tilakeskus tekee näissä tilanteissa vain sen, minkä maakunta päättää hyväksi.

Sen hän myöntää, että yhtiön toiminnan tarkoituksena on toimia mahdollisimman tehokkaasti.

Maakuntien omistama Maakuntien tilakeskus on vain maakuntien käyttöön tarkoitettu yhtiö, joka ei vuokraa tiloja yksityisille yrityksille tiloja, hän lisää.

Maakuntien tilakeskus on laskenut, että sen aloittaessa toimintansa vuonna 2020, se kerää liikevaihtoa eli vuokratuloa 1,9 miljardia euroa.

Vuonna 2024 edelleenvuokrakannan liikevaihto putoaa dramaattisesti.

”Se laskee huomattavasti, voi laskea puoleenkin, 50 prosenttiin”, Hiekka sanoo.

Tällöin kunnilta jää paljon tiloja tyhjilleen.

Osa kiinteistöistä päätyy kiinteistöjalostajien käsiin, osa puretaan.

Kun kunnat eivät tiedä, mitä hylätylle kiinteistöomaisuudelle tehdä, syntyykö silloin trokareiden markkinat?

”No jos näitä voi trokareiksi sanoa”, Hiekka toppuuttelee. Hänen mielestään olisi parempi puhua kiinteistöjalostajista ja purkamisista.

Hiekka muistuttaa, että kunnat ovat jo nyt myyneet paljon kiinteistöjään. Kuntien kiinteistöpeli on jo täydessä vauhdissa.

Siihen peliin Hiekalla olisi kunnille pieni vinkki annettavaksi.

”Minusta olisi toivottavaa, että kunnat myisivät kiinteistönsä kiinteistöalan toimijoille eivätkä terveydenhuollon yrityksille”, Hiekka sanoo.

Perusteena neuvoon on se, että Hiekan mukaan lääkäriyhtiöt hankkivat terveyskeskuksia tai sote-tiloja ostaessaan itse asiassa markkinaa itselleen, eivätkä itse kiinteistöä. Tällöin kuntien ja maakuntien mahdollisuudet hallita sote-kilpailutuksia heikkenevät, kun itse kiinteistö on yhden toimijan omistuksessa.

”Omistus ja käyttö kannattaisi pitää eri käsissä.”

Kuntien epävarmuus sote-kiinteistöjen tulevaisuudesta aiheuttaa kuntien kiinteistöistä vastaavien johtajien mukaan ongelmia jo nyt.

Kun kunnat tietävät, että Maakuntien tilakeskus valitsee siirtymäajan jälkeen kunnilta vain parhaat kiinteistöt, niiden peruskorjaamiseen ei uskalleta ryhtyä. Kuntapäättäjät miettivät syystä, mitä järkeä investoida rakennuksiin, joiden käyttötarkoitus neljän vuoden jälkeen vaihtuu tai jotka pahimmassa tapauksessa joudutaan purkamaan.

Peruskorjauksiin ei aina ole varaa senkään takia, että monessa kunnassa varaudutaan kalliisiin sisäilmaremontteihin.

Erilaisista siirtymäkauden ongelmista huolimatta Olavi Hiekka sanoo itse uskovansa, että kiinteistöomistusten keskittäminen voi hyvin johdettuna tuoda veronmaksajille todella paljon hyötyä, kun kiinteistökannan käyttö tehostuu.

”Ennustan että alun kuohujen jälkeen tässä on kaksi, kolmesataa miljoonaa euroa säästöpotentiaalia mennen tullen.”

Samanlaisen ilmiön Hiekka on ehtinyt nähdä aiemmassa työpaikassaan toimialajohtajana Senaatti-kiinteistössä, joka hallinnoi valtion kiinteistöomistuksia.

Hiekka kaavailee itse eläkkeellelähtöä tämän vuoden lopussa, kun hän täyttää ensi vuoden alussa 66 vuotta. Uuden toimitusjohtajan haku on käynnissä.

Poiminta

Sairaaloiden vuokrat voivat nousta neljässä vuodessa 20 prosenttia

Maakuntien tilakeskuksen toukokuussa julkaiseman arvion mukaan tilakustannukset tulevat viemään noin kymmenen prosenttia perustettavien maakuntien menoista.

Maakuntien tilakeskukselle siirtyy sairaaloita ja muita kiinteistöjä 4,3 miljardin edestä. Kun mukaan lasketaan suunnitteilla olevat sairaalat, kiinteistöjen arvo kasvaa kuuteen miljardiin euroon.

Uusia sairaaloita rakennetaan nyt niin paljon, että sairaaloiden vuokrat nousevat neljässä vuodessa 800 miljoonasta eurosta 1,1 miljardiin euroon vuonna 2024.

Tällöin myös Maakuntien tilakeskuksen maakunnilta perimät vuokrat kallistuvat merkittävästi.

”Sairaalavuokrat nousevat noin 20 prosentin suuruusluokkaa, ei siitä mihinkään pääse”, Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Olavi Hiekka sanoo.

Vuonna 2024 tilakustannukset voivat viedä jo noin 12 prosenttia kaikista maakuntien menoista, jos kaikki sairaalahankkeet toteutetaan, Hiekka arvioi.

Sairaalahankkeiden läpivienti koituu aina sen maakunnan maksettavaksi, jonne sairaala rakennetaan.

Onko vaarana, että korkeat tilakustannukset johtavat joissain maakunnissa siihen, että sotepalveluihin ei riitä enää tarpeeksi varoja?

”Tämä on kysymys, johon minun on kovin vaikea vastata. Totta kai tilakustannukset syövät samaa määrärahaa, mutta on parempi etten ota kantaa asiaan. Mutta vuokrat, ne on pakko maksaa.”

Fakta

Suomen suurin kiinteistömullistus


 Kahdeksantoista maakunnan sairaalat ovat siirtymässä vuoden 2020 alusta Maakuntien tilakeskuksen omistukseen. Samalla kuntien sote- ja pelastustoimen kiinteistöomaisuus eli esimerkiksi kaikki terveyskeskukset ja paloasemat on pakko vuokrata Maakuntien tilakeskukselle, joka vuokraa ne edelleen maakunnille.

 Kunnille maksettavan vuokratason määrää valtioneuvosto.

 Samoin kunnilta siirtyvät ne vuokrasopimukset, joissa kunta on harjoittanut sote-toimintaa jonkun toisen omistamissa tiloissa.

 Sairaalat siirtyvät maakuntien omistukseen lailla, jossa määrätään kuntaliittojen olemassaolon lakkauttamisesta ja niiden omaisuuden siirtymisestä maakunnille. Suuri osa omaisuudesta on sairaala- ja vammaispalvelukiinteistöjä.

 Maakuntien tilakeskuksen vuokratuloista karkeasti noin puolet tulee sen omistamien sairaaloiden ja vammaispalvelutilojen vuokrista, toinen puoli kuntien omistamien tilojen jälleenvuokrauksesta.

 Nyt tilakeskus toimii valtion omistaman Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiönä Senaatti-kiinteistöjen varoilla. Yhtiö siirtyy viimeistään vuoden 2020 alusta maakuntien omistukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Terveydenhuolto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  2. 2

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”

  7. 7

   Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  10. 10

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Myös Suomen kehitysapuraha hakee tuottoa – eikä sitä saa helposti sieltä, missä avun tarve on suurin Tilaajille
  3. Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”
  4. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  5. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  6. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  7. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  8. EräViikingit kampesi tasoihin ja päihitti Happeen rankkarikisassa – Mika Kohonen epäonnistui rankkarissaan
  9. Batman-kaapu paransi tutkimuksessa 4–6-vuotiaiden keskittymiskykyä – tuloksesta rohkaistuneena HS:n toimittaja ideoi Veijo Meri -asun
  10. Tunti sitten
  11. Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä
  12. Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin
  13. Näytä lisää