Talous

”Onko taivas pudonnut tänään?” Ei ole, sanoo taksiyrittäjä –Vanhan taksilain maahanpanijaiset sujuivat sunnuntaina juhlatunnelmassa

Helsingin Laajasaloon odotettiin sunnuntai-illaksi viittäsataa taksialan toimijaa. Taksipeijaisiin kokoonnuttiin itkemisen sijaan tapaamaan ystäviä.

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina Laajasalossa koittivat yhdenlaiset peijaiset. Kuopattavana oli vanha taksilaki, juhlaväkenä taksitoimijat.

Vapaamuotoisesti alan toimijoille suunnattuihin juhliin odotettiin sunnuntaina noin viittäsataa taksialan vierasta.

”Jaa-a, senkös takia täällä on ollutkin niin vähän autoja tänään liikenteessä. Pistä se siihen lehteen vähän niin kuin piruiluna”, veistelee toimittajia paikalle vievä Taksi Helsingin kuljettaja.

Suunta on Helsingin Laajasaloon, jossa Öljysäiliö 468:lla taksijuhlat ovat alkamassa. Merenrannassa tuulee, ja tapahtuman pääpuuhaaja Tuomo Halminen ohjeistaa toimijoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Menevä Oy:n toimitusjohtaja Halminen kertoo ajatuksen taksijuhlista saaneen alkunsa vain puoliksi tosissaan. Kevättalvella taksitoimijoiden tunnelma oli helsinkiläisen Halmisen mukaan maansa myynyt.

Jotain oli tehtävä.


”Olin itse varma, että uudistuksesta ei tule ongelmia ja ajattelin että vitsi, järjestetääs tällaiset”, Halminen sanoo.

Mukaan suunnittelemaan löytyi useita taksialan toimijoita, ja uuden lain koittaessa Laajasaloon kokoonnutaan järjestäjien mukaan muutokselle itkemisen sijaan juhlimaan.

Helsingin Taksipalvelussa uransa aloittanut Halminen on varma, että töitä riittää alalla vielä jatkossakin, vaikka muutos aiheutti alalla myös närää.

”Yleinen talous on nousussa, ja ihmiset haluavat käyttää takseja”, hän arvioi.

Taksipeijaisilla Halminen toivoo saavuttavansa keskustelua alalla työskentelevien kesken. Tapahtumajärjestäjän mielestä varsinkin alan henki tarvitsee uudistuksen myötä nostatusta.


”Meillä tuntuu olevan nyt muutoksen myötä vähän identiteettiongelma. Taksinkuljettajat ovat olleet säännösten myötä ennen melkein valtion virkamiehiä, nyt näin ei enää ole”, hän sanoo.

Juhlien tarkoituksena oli valaa uskoa muutoksesta huolestuneisiinkin, ja kyynelten sijaan paikalla virtasivatkin alkuillasta juhlajuomat. Paikalla oli ovien avauduttua muutamakymmenpäinen joukko, ja tunnelma hyväntuulisen odottavainen.

Juhlatuulella olivat muun muassa joukko Taksi Helsingin kuljettajia. Yhteensä kymmeniä vuosia taksia ajanut porukka kertoo tutustuneensa aikoinaan taksitolpalla.

Helsinkiläisten Teppo Kivelän, Jarno Virtakosken, Julia Kreanderin ja Mikko Tuomisen työhön ei muuttunut laki vielä sunnuntaina vaikuttanut, mutta alan tulevaisuus pohditutti jonkin verran.

”Taksinkuljettajat ovat olleet se joukko, jonka koulukyyteihin on joka aamu uskottu lapset. Huolestuttaa, että se luottamus nyt pienenee”, Virtakoski ja Kivelä pohtivat.

Kuljettajajoukko aavisteli, että muuttuneen lain mahdolliset vaikutukset näkyvät suuremmin vasta syksymmällä.

Laajasalon juhliin on tapahtumajärjestäjien mukaan paikalle ilmoittautunut osallistujia pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin, kaukaisimmat Pohjois-Karjalasta saakka. Halmisen arvion mukaan suuri osa osallistujista on pitkän linjan taksitoimijoita.

Paikalle oli iltapäivästä uskaltautunut ainakin yksi untuvikko. Janne Leinosen, 50, ensimmäinen työpäivä taksinkuljettajana oli sunnuntaina vielä edessäpäin.

Viime talvena metallialalla työskennellyt Leinonen oli akillesjänneleikkauksen takia sairaslomalla, jolloin lehtiä oli miehen sanojen mukaan aikaa lueskella tarkkaankin. Paikallislehden ilmoituksessa haettiin franchising-yrittäjiä helsinkiläiselle Menevälle.

Samoihin aikoihin Leinosen silloisessa työpaikassa alkoivat yt-neuvottelut, ja mies koki hetken olevan sopiva uudelle.


”Kyllähän se hieman jännittää, että katsovatko konkarit pitkään. Samat tyypit ovat olleet siellä alalla pitkään”, hän sanoo.

Miehen juhlamieli oli sunnuntai-iltapäivällä toiveikas, vaikka nukkumaan oli suunnattava ajoissa. Heinäkuun ensimmäisenä maanantaina Leinonen istahtaa Orimattilassa auton rattiin kello 7.30 ja starttaa ensimmäisen koulukuljetuksensa.

”Tänään siis autolla tänne, ja autolla pois”, Leinonen sanoo.

Limsalinjalla Öljysäiliön alkuillassa oli myös Taxilady Oy:n yrittäjä Anne-Marie Front. Lähitaksin alla työskentelevä espoolainen on ollut alalla vuodesta 1994 ja sunnuntaialkuillasta odottavaisella tuulella.


”Tulin katsomaan, josko näkyisi uusia ja vanhoja ystäviä. Taksikoppeja kun ei ole enää, niin alan ihmisiä tapaa pääosin keskustelupalstoilla”, Front sanoo.

Front aavistelee, että uudistus saattaa lisätä harmaata taksitaloutta, mutta muuten omaan työhönsä ei pitkän linjan kuljettaja ja yrittäjä uskonut lakiuudistuksen juuri vaikuttavan.

”Toimintaympäristö muuttuu, ja uudet mallit tulevat käyttöön. Mutta onko taivas pudonnut tänään? Ei ole.”

Öljysäiliön juhlaväen määrä on kasvanut jo reippaasti yli sadan. Tuomo Halminen kiipeää lavalle, ja aloittaa juhlapuheen.

Minkäänlaisia juhlia ei aikaisemmin ole juuri kuulemma tullut järjestettyä, ja miehen äänessä kuuluukin pieni jännitys.

”Tänään on hurja ja erikoinen päivä”, alkaa avajaispuhe.

Halmisen mukaan paikalle odotetaan erityisesti eläköitymässä olevia kuljettajia muisteloitaan jakamaan.

Laajasalon rantaan virtasikin viiden aikaan pääosin keski-ikäisiä, kauluspaitaisia miesporukoita. Vierasjoukosta erottuukin helposti muutaman hengen nuori, naisvaltainen joukko. Ovatko tässä Suomen seuraavat taksikuskit?


”Aahahaa ei, en ole koskaan edes mennyt taksilla”, naurahtaa Saara Addi.

Joukko esittäytyy Helsinki Fashion Weekin tiimiksi, joka oli saapunut säiliölle merenrantaan testaamaan paikan ominaisuuksia heinäkuun muotitapahtumaa varten.

Jossain on kuitenkin käynyt tietokatkos, eikä kukaan ole tiennyt kertoa kansainväliselle vapaaehtoisryhmälle tilan olevan varattu. Ajatus taksinkuljettajalta näyttämisestä naurattaa opiskelijaikäistä porukkaa.

Sisätiloissa Tuomo Halminen lopettaa puheensa valamalla uskoa taksialan toimijoihin.

”Olen varma, että meille on tulevaisuuden turvaksi paikka”.

Öljysäiliön yleisö puhkeaa hurraamaan, ja maahanpanijaiset jatkuvat yöhön ruoan, juoman ja esiintyjien voimin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksinkuljettajat
 • Taksit
 • Taksilaki
 • Tapahtumat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  8. 8

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää