Talous

”Onko taivas pudonnut tänään?” Ei ole, sanoo taksiyrittäjä –Vanhan taksilain maahanpanijaiset sujuivat sunnuntaina juhlatunnelmassa

Helsingin Laajasaloon odotettiin sunnuntai-illaksi viittäsataa taksialan toimijaa. Taksipeijaisiin kokoonnuttiin itkemisen sijaan tapaamaan ystäviä.

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina Laajasalossa koittivat yhdenlaiset peijaiset. Kuopattavana oli vanha taksilaki, juhlaväkenä taksitoimijat.

Vapaamuotoisesti alan toimijoille suunnattuihin juhliin odotettiin sunnuntaina noin viittäsataa taksialan vierasta.

”Jaa-a, senkös takia täällä on ollutkin niin vähän autoja tänään liikenteessä. Pistä se siihen lehteen vähän niin kuin piruiluna”, veistelee toimittajia paikalle vievä Taksi Helsingin kuljettaja.

Suunta on Helsingin Laajasaloon, jossa Öljysäiliö 468:lla taksijuhlat ovat alkamassa. Merenrannassa tuulee, ja tapahtuman pääpuuhaaja Tuomo Halminen ohjeistaa toimijoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Menevä Oy:n toimitusjohtaja Halminen kertoo ajatuksen taksijuhlista saaneen alkunsa vain puoliksi tosissaan. Kevättalvella taksitoimijoiden tunnelma oli helsinkiläisen Halmisen mukaan maansa myynyt.

Jotain oli tehtävä.


”Olin itse varma, että uudistuksesta ei tule ongelmia ja ajattelin että vitsi, järjestetääs tällaiset”, Halminen sanoo.

Mukaan suunnittelemaan löytyi useita taksialan toimijoita, ja uuden lain koittaessa Laajasaloon kokoonnutaan järjestäjien mukaan muutokselle itkemisen sijaan juhlimaan.

Helsingin Taksipalvelussa uransa aloittanut Halminen on varma, että töitä riittää alalla vielä jatkossakin, vaikka muutos aiheutti alalla myös närää.

”Yleinen talous on nousussa, ja ihmiset haluavat käyttää takseja”, hän arvioi.

Taksipeijaisilla Halminen toivoo saavuttavansa keskustelua alalla työskentelevien kesken. Tapahtumajärjestäjän mielestä varsinkin alan henki tarvitsee uudistuksen myötä nostatusta.


”Meillä tuntuu olevan nyt muutoksen myötä vähän identiteettiongelma. Taksinkuljettajat ovat olleet säännösten myötä ennen melkein valtion virkamiehiä, nyt näin ei enää ole”, hän sanoo.

Juhlien tarkoituksena oli valaa uskoa muutoksesta huolestuneisiinkin, ja kyynelten sijaan paikalla virtasivatkin alkuillasta juhlajuomat. Paikalla oli ovien avauduttua muutamakymmenpäinen joukko, ja tunnelma hyväntuulisen odottavainen.

Juhlatuulella olivat muun muassa joukko Taksi Helsingin kuljettajia. Yhteensä kymmeniä vuosia taksia ajanut porukka kertoo tutustuneensa aikoinaan taksitolpalla.

Helsinkiläisten Teppo Kivelän, Jarno Virtakosken, Julia Kreanderin ja Mikko Tuomisen työhön ei muuttunut laki vielä sunnuntaina vaikuttanut, mutta alan tulevaisuus pohditutti jonkin verran.

”Taksinkuljettajat ovat olleet se joukko, jonka koulukyyteihin on joka aamu uskottu lapset. Huolestuttaa, että se luottamus nyt pienenee”, Virtakoski ja Kivelä pohtivat.

Kuljettajajoukko aavisteli, että muuttuneen lain mahdolliset vaikutukset näkyvät suuremmin vasta syksymmällä.

Laajasalon juhliin on tapahtumajärjestäjien mukaan paikalle ilmoittautunut osallistujia pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin, kaukaisimmat Pohjois-Karjalasta saakka. Halmisen arvion mukaan suuri osa osallistujista on pitkän linjan taksitoimijoita.

Paikalle oli iltapäivästä uskaltautunut ainakin yksi untuvikko. Janne Leinosen, 50, ensimmäinen työpäivä taksinkuljettajana oli sunnuntaina vielä edessäpäin.

Viime talvena metallialalla työskennellyt Leinonen oli akillesjänneleikkauksen takia sairaslomalla, jolloin lehtiä oli miehen sanojen mukaan aikaa lueskella tarkkaankin. Paikallislehden ilmoituksessa haettiin franchising-yrittäjiä helsinkiläiselle Menevälle.

Samoihin aikoihin Leinosen silloisessa työpaikassa alkoivat yt-neuvottelut, ja mies koki hetken olevan sopiva uudelle.


”Kyllähän se hieman jännittää, että katsovatko konkarit pitkään. Samat tyypit ovat olleet siellä alalla pitkään”, hän sanoo.

Miehen juhlamieli oli sunnuntai-iltapäivällä toiveikas, vaikka nukkumaan oli suunnattava ajoissa. Heinäkuun ensimmäisenä maanantaina Leinonen istahtaa Orimattilassa auton rattiin kello 7.30 ja starttaa ensimmäisen koulukuljetuksensa.

”Tänään siis autolla tänne, ja autolla pois”, Leinonen sanoo.

Limsalinjalla Öljysäiliön alkuillassa oli myös Taxilady Oy:n yrittäjä Anne-Marie Front. Lähitaksin alla työskentelevä espoolainen on ollut alalla vuodesta 1994 ja sunnuntaialkuillasta odottavaisella tuulella.


”Tulin katsomaan, josko näkyisi uusia ja vanhoja ystäviä. Taksikoppeja kun ei ole enää, niin alan ihmisiä tapaa pääosin keskustelupalstoilla”, Front sanoo.

Front aavistelee, että uudistus saattaa lisätä harmaata taksitaloutta, mutta muuten omaan työhönsä ei pitkän linjan kuljettaja ja yrittäjä uskonut lakiuudistuksen juuri vaikuttavan.

”Toimintaympäristö muuttuu, ja uudet mallit tulevat käyttöön. Mutta onko taivas pudonnut tänään? Ei ole.”

Öljysäiliön juhlaväen määrä on kasvanut jo reippaasti yli sadan. Tuomo Halminen kiipeää lavalle, ja aloittaa juhlapuheen.

Minkäänlaisia juhlia ei aikaisemmin ole juuri kuulemma tullut järjestettyä, ja miehen äänessä kuuluukin pieni jännitys.

”Tänään on hurja ja erikoinen päivä”, alkaa avajaispuhe.

Halmisen mukaan paikalle odotetaan erityisesti eläköitymässä olevia kuljettajia muisteloitaan jakamaan.

Laajasalon rantaan virtasikin viiden aikaan pääosin keski-ikäisiä, kauluspaitaisia miesporukoita. Vierasjoukosta erottuukin helposti muutaman hengen nuori, naisvaltainen joukko. Ovatko tässä Suomen seuraavat taksikuskit?


”Aahahaa ei, en ole koskaan edes mennyt taksilla”, naurahtaa Saara Addi.

Joukko esittäytyy Helsinki Fashion Weekin tiimiksi, joka oli saapunut säiliölle merenrantaan testaamaan paikan ominaisuuksia heinäkuun muotitapahtumaa varten.

Jossain on kuitenkin käynyt tietokatkos, eikä kukaan ole tiennyt kertoa kansainväliselle vapaaehtoisryhmälle tilan olevan varattu. Ajatus taksinkuljettajalta näyttämisestä naurattaa opiskelijaikäistä porukkaa.

Sisätiloissa Tuomo Halminen lopettaa puheensa valamalla uskoa taksialan toimijoihin.

”Olen varma, että meille on tulevaisuuden turvaksi paikka”.

Öljysäiliön yleisö puhkeaa hurraamaan, ja maahanpanijaiset jatkuvat yöhön ruoan, juoman ja esiintyjien voimin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksinkuljettajat
 • Taksit
 • Taksilaki
 • Tapahtumat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  2. 2

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  3. 3

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  7. 7

   Oppositio esitti epäluottamuslauseen, Timo Soini vastasi: ”Minulla on oikeus vakaumukseeni” – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  8. 8

   Koulupäivien loppumista aikaistettiin Espoossa, mutta kukaan ei tiedä miksi – Viesti rehtoreille: ”Asian vastustamiseen ei kannata laittaa energiaa”

  9. 9

   Radanvarren pikkukaupunkikin voi olla mykistävän kaunis – Järvenpääläisten kuvat näyttävät, miten helposti betonia pääsee Suomessa pakoon

  10. 10

   Venäläislaivan epäillään loukanneen Suomen aluevesiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää