Talous

Pudasjärvellä jalostetaan saksalaista puuta, kun Suomesta ei löydy kunnollista – ”Arvatkaa, onko järkytys, että tähän on tultu”

Ikkunatehtailijan mielestä suomalaiset puumarkkinat ja metsänhoito estävät laatupuun jalostuksen.

Pudasjärvi

”Tältä paikalta alkoi Pohjois-Suomen puunjalostus vientiin. Sahatavara uitettiin Iijokisuuhun ja laivattiin Englantiin”, sanoo Martti Haapala ylpeyttä äänessään.

Hän seisoo Livojoen törmällä Kynkäänkosken rannalla. Samalla paikalla alkoi vuonna 1977 Haapalan oma ura puunjalostuksen parissa. Silloin hän perusti Profin-yhtiön, jonka päätuotteita ovat ovet ja ikkunat.

Myös Profin on vientiteollisuutta. Se on löytänyt markkinoita Japanista asti. Viime vuonna yhtiö oli Pudasjärven suurin yhteisöveron maksaja.

Jokin on kuitenkin toisin kuin silloin, kun ensimmäiset sahalaitteet asennettiin Kynkäälle 1780-luvulla. Profin ei hanki puuraaka-ainettaan ympärillä avautuvilta peninkulmien laajuisilta metsämailta. Se tuo Pudasjärvelle puuta Keski-Euroopasta, lähinnä Saksasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomesta ei enää ole saatavissa tarpeeksi riittävän laadukasta puuta ja siitä tehtyä liima-aihiota. Arvatkaa, onko kaltaiselleni puumiehelle ollut järkytys, että tähän on tultu!”

Profin on menestystarina, jota ovat ohjanneet monet sattumukset. Ensimmäinen niistä tapahtui, kun Pudasjärven vuonna 1781 rakennettua kirkkoa restauroitiin 1980-luvun lopulla.

”Meiltä tilailtiin sinne uusia ikkunoita. Sanoin, että katsotaanpa ensin ne alkuperäiset. Puhdistimme ja purimme ikkunan ja mietimme, miten se oli saatu kestämään 200 vuotta.”

Ikkunanpuitteiden materiaali oli tiheäkasvuista sydänpuuta, mutta se oli myös sahattu tavalla, johon Haapala ei ollut tottunut. Nykyään Suomessa puu sahataan yleensä tukin keskilinjan mukaisesti, mutta tässä ikkunassa puu oli sahattu pinnan suuntaisesti.

”Kun sahataan syykuvion mukaisesti, puun pintasolukko jää ehjäksi. Näin sahatun puun vääntölujuus on kolmanneksen parempi ja vedensietokyky moninkertainen.”

Profin päätti panostaa laatuun – jos 1700-luvulla osattiin tehdä satoja vuosia kestäviä ikkunoita, miksei nykyäänkin.

Uusi ikkunatehdas valmistui Pudasjärven keskustaajaman Kurenalan laidalle vuonna 1989.

Pian sen jälkeen iski toinen sattumus: 1990-luvun lama, joka sai kolme neljännestä Profinin tilauskannasta katoamaan.

”Kaikki muut ryntäsivät etsimään markkinoita Keski-Euroopasta”, Haapala muistelee. Hän löysi uudet asiakkaat vielä kauempaa, Japanista.

”Siitä tuli nopeasti tuotteidemme päämarkkina.”

Kaukoidässä Haapala törmäsi kirkon ikkunoista tuttuun sahaustyyliin. Siellä sitä kutsuttiin masame-sahaukseksi. Japanilaisen kysynnän perusteella yhtiön päätuotteiksi muodostuivat liukuovet ja -ikkunat.

”Japanilaiset ovat hyvin laatutietoisia. Siellä esimerkiksi ikkunoiden tiiviysvaatimukset ovat tiukemmat kuin Euroopassa.”


Haapala jättäytyi vuonna 2012 sivuun Profinin johdosta liiketoimintakaupan seurauksena. Toimitusjohtajaksi nousi hänen veljenpoikansa Mikko Haapala.

Sen jälkeen yhtiön tuotanto on yli kaksinkertaistunut. Uusia markkinoita on löydetty kotimaasta, Skandinaviasta ja Venäjältä.

Viimeisin käänne Profinin tarinassa tapahtui kesäkuussa, kun yhtiö myytiin ruotsalaiselle Inwido-konsernille, joka omistaa Suomesta jo ennestään ikkunavalmistajat Pihlan, Tiivin ja Klas1:n.

”Meidät haluttiin ostaa väkisin. Itse vannoin aiemmin, että tällaisiin ketjuihin ei kannata mennä, mutta Inwidon arvot ja tavoitteet kohtasivat oman arvomaailmamme.”

Mutta se raaka-aine. Eikö kunnon puusepänpuuta tosiaan löydy lähempää kuin Keski-Euroopasta?

Profin sahasi itse käyttämänsä puun vuoteen 2014 asti. Järeän ja hyvälaatuisen tukkipuun saannissa oli jatkuvasti ongelmia, ja puuta jouduttiin tuomaan esimerkiksi Venäjältä.

”Olemme yrittäneet ostaa puuta niin Metsähallitukselta kuin Metsänhoitoyhdistyksiltäkin huonoin tuloksin”, Haapala kertoo.

Viimeksi yhtiö osti kotimaista puuta Kuusamon yhteismetsältä, kunnes järeiden tyvitukkien tarjonta hiipui. Sen jälkeen Profin on joutunut ostamaan valmiit aihiot saksalaiselta toimittajalta.

”Nykyään metsät hakataan Suomessa niin nuorena, ettei järeää puuta enää saa.”

Keskeisiä syitä tilanteeseen on Martti Haapalan mielestä kaksi. Ensinnäkin Suomessa ei ole toimivia markkinoita pienille erikoispuuerille. Suuret metsäyhtiöt hallitsevat puukauppaa, jota käydään selluteollisuuden ehdoilla.

”Sahateollisuuskin on tehty palvelemaan selluteollisuutta. Bulkkisahat tuhlaavat puuta, ja jäte päätyy selluksi.”

Yksittäiset hyvälaatuiset tyvitukitkin päätyvät yleensä bulkkitukkien sekaan, sillä Suomesta puuttuu puun laatuun perustuva hinnoittelu.

”Nyt hinnoitellaan pelkkiä litroja. Oikeasti puu pitäisi punnita – mitä painavampaa, sitä laadukkaampaa. Laatupuun pidempää kasvatusaikaa pitäisi kompensoida paremmalla hinnalla. Nykyinen puumarkkina ei toimi järkevästi puunjalostuksen, metsänomistajan tai kansantalouden kannalta.”


Toinen ongelma on metsänhoito, joka yhtä lailla palvelee bulkkituotantoa.

”Rajuun avohakkuuseen päädyttiin sotakorvausten yhteydessä. Laatu muuttui määräksi, ja se ajattelu on jäänyt päälle”, Haapala sanoo.

Hakkuukiertoa on nopeutettu jatkuvasti ja metsät uudistetaan entistä nuorempina. Kynkäänkosken lähimaastossakin näkee päätehakattuja metsiä, joiden puista valtaosa on ollut vain vaaksan paksuisia. Puuseppien havitteleman sydänpuun muodostus vasta alkaisi siinä vaiheessa.

Toinen merkittävä pudasjärveläinen puunjalostaja, Kontiotuote, tekee edelleen taloja paikallisesta puusta. Se kuitenkin liimaa lamellihirret pienistä paloista, sillä järeää hirsiaihiota ei enää löydy riittävästi.

”Suomalaisen puuteollisuuden riesa on harhainen itsetunto. Pitäisi osata katsoa peiliin.”

Se peili löytyy maista, joista Profin ostaa laatupuuta, kuten Saksasta, Tšekistä ja Puolasta.

”Näissä maissa avohakkuiden osuus on hyvin pieni. Yleensä tehdään poimintahakkuita, joiden tuloksena on järeää laatupuuta.”

Haapalan mielestä Suomessa olisi hyvät mahdollisuudet siihen, että bulkkiteollisuuden rinnalle nousisi korkeampaan puun jalostusasteeseen perustuvaa vientiteollisuutta.

Nyt mahdollisuuksia tuhotaan sellaisella vauhdilla, että hän turvautuisi jopa lainsäädäntöön.

”Lailla pitäisi määrätä kasvattamaan tietty määrä laatupuuta, jolla jalostus turvataan. Muuten puusepänteollisuudelta loppuu raaka-aine. Muidenkin kuin minun pitäisi menettää yöunensa tämän asian vuoksi.”

Fakta

Männyn sydänpuu


 Puusepänteollisuuden tavoittelema raaka-aine.

 Tarkoittaa puun keskiosassa olevaa kuollutta puuainesta.

 Lahonkestävämpää ja stabiilimpaa kuin pintapuu.

 Sydänpuun muodostus alkaa suomalaisella männyllä noin 40 vuoden iässä. Osuus kasvaa puun vanhetessa ja järeytyessä.

 Nykyään Suomen männiköt hakataan usein jo 60–80-vuotiaina, jolloin sydänpuun osuus on vielä pieni eikä puun järeys riitä esimerkiksi hirsirakentamiseen.

Kuka?

Martti Haapala


 65-vuotias, asuu Pudasjärvellä.

 Perusti Kynkään puu ja puutarha ky:n vuonna 1977. Yhtiön nimi muuttui Profiniksi vuonna 1989.

 Johti Profinia vuoteen 2012.

 Nykyään Keeen Europen hallituksen puheenjohtaja ja Recowell Solutions Groupin hallituksen jäsen. ”Äiti sanoi, etten pärjää kenenkään töissä. Siksi olen yrittäjä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Puu
 • Sampsa Oinaala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  7. 7

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Tunti sitten
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää