Talous

Pudasjärvellä jalostetaan saksalaista puuta, kun Suomesta ei löydy kunnollista – ”Arvatkaa, onko järkytys, että tähän on tultu”

Ikkunatehtailijan mielestä suomalaiset puumarkkinat ja metsänhoito estävät laatupuun jalostuksen.

Pudasjärvi

”Tältä paikalta alkoi Pohjois-Suomen puunjalostus vientiin. Sahatavara uitettiin Iijokisuuhun ja laivattiin Englantiin”, sanoo Martti Haapala ylpeyttä äänessään.

Hän seisoo Livojoen törmällä Kynkäänkosken rannalla. Samalla paikalla alkoi vuonna 1977 Haapalan oma ura puunjalostuksen parissa. Silloin hän perusti Profin-yhtiön, jonka päätuotteita ovat ovet ja ikkunat.

Myös Profin on vientiteollisuutta. Se on löytänyt markkinoita Japanista asti. Viime vuonna yhtiö oli Pudasjärven suurin yhteisöveron maksaja.

Jokin on kuitenkin toisin kuin silloin, kun ensimmäiset sahalaitteet asennettiin Kynkäälle 1780-luvulla. Profin ei hanki puuraaka-ainettaan ympärillä avautuvilta peninkulmien laajuisilta metsämailta. Se tuo Pudasjärvelle puuta Keski-Euroopasta, lähinnä Saksasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomesta ei enää ole saatavissa tarpeeksi riittävän laadukasta puuta ja siitä tehtyä liima-aihiota. Arvatkaa, onko kaltaiselleni puumiehelle ollut järkytys, että tähän on tultu!”

Profin on menestystarina, jota ovat ohjanneet monet sattumukset. Ensimmäinen niistä tapahtui, kun Pudasjärven vuonna 1781 rakennettua kirkkoa restauroitiin 1980-luvun lopulla.

”Meiltä tilailtiin sinne uusia ikkunoita. Sanoin, että katsotaanpa ensin ne alkuperäiset. Puhdistimme ja purimme ikkunan ja mietimme, miten se oli saatu kestämään 200 vuotta.”

Ikkunanpuitteiden materiaali oli tiheäkasvuista sydänpuuta, mutta se oli myös sahattu tavalla, johon Haapala ei ollut tottunut. Nykyään Suomessa puu sahataan yleensä tukin keskilinjan mukaisesti, mutta tässä ikkunassa puu oli sahattu pinnan suuntaisesti.

”Kun sahataan syykuvion mukaisesti, puun pintasolukko jää ehjäksi. Näin sahatun puun vääntölujuus on kolmanneksen parempi ja vedensietokyky moninkertainen.”

Profin päätti panostaa laatuun – jos 1700-luvulla osattiin tehdä satoja vuosia kestäviä ikkunoita, miksei nykyäänkin.

Uusi ikkunatehdas valmistui Pudasjärven keskustaajaman Kurenalan laidalle vuonna 1989.

Pian sen jälkeen iski toinen sattumus: 1990-luvun lama, joka sai kolme neljännestä Profinin tilauskannasta katoamaan.

”Kaikki muut ryntäsivät etsimään markkinoita Keski-Euroopasta”, Haapala muistelee. Hän löysi uudet asiakkaat vielä kauempaa, Japanista.

”Siitä tuli nopeasti tuotteidemme päämarkkina.”

Kaukoidässä Haapala törmäsi kirkon ikkunoista tuttuun sahaustyyliin. Siellä sitä kutsuttiin masame-sahaukseksi. Japanilaisen kysynnän perusteella yhtiön päätuotteiksi muodostuivat liukuovet ja -ikkunat.

”Japanilaiset ovat hyvin laatutietoisia. Siellä esimerkiksi ikkunoiden tiiviysvaatimukset ovat tiukemmat kuin Euroopassa.”


Haapala jättäytyi vuonna 2012 sivuun Profinin johdosta liiketoimintakaupan seurauksena. Toimitusjohtajaksi nousi hänen veljenpoikansa Mikko Haapala.

Sen jälkeen yhtiön tuotanto on yli kaksinkertaistunut. Uusia markkinoita on löydetty kotimaasta, Skandinaviasta ja Venäjältä.

Viimeisin käänne Profinin tarinassa tapahtui kesäkuussa, kun yhtiö myytiin ruotsalaiselle Inwido-konsernille, joka omistaa Suomesta jo ennestään ikkunavalmistajat Pihlan, Tiivin ja Klas1:n.

”Meidät haluttiin ostaa väkisin. Itse vannoin aiemmin, että tällaisiin ketjuihin ei kannata mennä, mutta Inwidon arvot ja tavoitteet kohtasivat oman arvomaailmamme.”

Mutta se raaka-aine. Eikö kunnon puusepänpuuta tosiaan löydy lähempää kuin Keski-Euroopasta?

Profin sahasi itse käyttämänsä puun vuoteen 2014 asti. Järeän ja hyvälaatuisen tukkipuun saannissa oli jatkuvasti ongelmia, ja puuta jouduttiin tuomaan esimerkiksi Venäjältä.

”Olemme yrittäneet ostaa puuta niin Metsähallitukselta kuin Metsänhoitoyhdistyksiltäkin huonoin tuloksin”, Haapala kertoo.

Viimeksi yhtiö osti kotimaista puuta Kuusamon yhteismetsältä, kunnes järeiden tyvitukkien tarjonta hiipui. Sen jälkeen Profin on joutunut ostamaan valmiit aihiot saksalaiselta toimittajalta.

”Nykyään metsät hakataan Suomessa niin nuorena, ettei järeää puuta enää saa.”

Keskeisiä syitä tilanteeseen on Martti Haapalan mielestä kaksi. Ensinnäkin Suomessa ei ole toimivia markkinoita pienille erikoispuuerille. Suuret metsäyhtiöt hallitsevat puukauppaa, jota käydään selluteollisuuden ehdoilla.

”Sahateollisuuskin on tehty palvelemaan selluteollisuutta. Bulkkisahat tuhlaavat puuta, ja jäte päätyy selluksi.”

Yksittäiset hyvälaatuiset tyvitukitkin päätyvät yleensä bulkkitukkien sekaan, sillä Suomesta puuttuu puun laatuun perustuva hinnoittelu.

”Nyt hinnoitellaan pelkkiä litroja. Oikeasti puu pitäisi punnita – mitä painavampaa, sitä laadukkaampaa. Laatupuun pidempää kasvatusaikaa pitäisi kompensoida paremmalla hinnalla. Nykyinen puumarkkina ei toimi järkevästi puunjalostuksen, metsänomistajan tai kansantalouden kannalta.”


Toinen ongelma on metsänhoito, joka yhtä lailla palvelee bulkkituotantoa.

”Rajuun avohakkuuseen päädyttiin sotakorvausten yhteydessä. Laatu muuttui määräksi, ja se ajattelu on jäänyt päälle”, Haapala sanoo.

Hakkuukiertoa on nopeutettu jatkuvasti ja metsät uudistetaan entistä nuorempina. Kynkäänkosken lähimaastossakin näkee päätehakattuja metsiä, joiden puista valtaosa on ollut vain vaaksan paksuisia. Puuseppien havitteleman sydänpuun muodostus vasta alkaisi siinä vaiheessa.

Toinen merkittävä pudasjärveläinen puunjalostaja, Kontiotuote, tekee edelleen taloja paikallisesta puusta. Se kuitenkin liimaa lamellihirret pienistä paloista, sillä järeää hirsiaihiota ei enää löydy riittävästi.

”Suomalaisen puuteollisuuden riesa on harhainen itsetunto. Pitäisi osata katsoa peiliin.”

Se peili löytyy maista, joista Profin ostaa laatupuuta, kuten Saksasta, Tšekistä ja Puolasta.

”Näissä maissa avohakkuiden osuus on hyvin pieni. Yleensä tehdään poimintahakkuita, joiden tuloksena on järeää laatupuuta.”

Haapalan mielestä Suomessa olisi hyvät mahdollisuudet siihen, että bulkkiteollisuuden rinnalle nousisi korkeampaan puun jalostusasteeseen perustuvaa vientiteollisuutta.

Nyt mahdollisuuksia tuhotaan sellaisella vauhdilla, että hän turvautuisi jopa lainsäädäntöön.

”Lailla pitäisi määrätä kasvattamaan tietty määrä laatupuuta, jolla jalostus turvataan. Muuten puusepänteollisuudelta loppuu raaka-aine. Muidenkin kuin minun pitäisi menettää yöunensa tämän asian vuoksi.”

Fakta

Männyn sydänpuu


 Puusepänteollisuuden tavoittelema raaka-aine.

 Tarkoittaa puun keskiosassa olevaa kuollutta puuainesta.

 Lahonkestävämpää ja stabiilimpaa kuin pintapuu.

 Sydänpuun muodostus alkaa suomalaisella männyllä noin 40 vuoden iässä. Osuus kasvaa puun vanhetessa ja järeytyessä.

 Nykyään Suomen männiköt hakataan usein jo 60–80-vuotiaina, jolloin sydänpuun osuus on vielä pieni eikä puun järeys riitä esimerkiksi hirsirakentamiseen.

Kuka?

Martti Haapala


 65-vuotias, asuu Pudasjärvellä.

 Perusti Kynkään puu ja puutarha ky:n vuonna 1977. Yhtiön nimi muuttui Profiniksi vuonna 1989.

 Johti Profinia vuoteen 2012.

 Nykyään Keeen Europen hallituksen puheenjohtaja ja Recowell Solutions Groupin hallituksen jäsen. ”Äiti sanoi, etten pärjää kenenkään töissä. Siksi olen yrittäjä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Puu
 • Sampsa Oinaala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  7. 7

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää