Talous

Piensijoittajien avuksi kaavaillulle osakesäästötilille voi tulla kiire ennen vaaleja – uudistusta pidetään realistisena, mutta Antti Rinne toppuuttelee koko ajatusta

Piensijoittajalle suunnatun Ruotsin mallin mukaisen sijoitustilin sisällä voisi ostaa ja myydä verovapaasti sijoituskohteita. Verot maksettaisiin vain varoja nostettaessa.

Piensijoittaja saa pikavauhtia käyttöönsä uudenlaisen verohelpotuksia sisältävän osakesäästötilin, jos kokoomusjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpon pyrkimykset onnistuvat.

Orpo on lehtihaastatteluissa kertonut, että tiliä valmistellaan täyttä päätä ministeriössä. Tavoite on saada esitys eduskuntaan syksyllä ja laki voimaan ennen kevään eduskuntavaaleja.

Tavoitteen ymmärtää, sillä jos gallupeja johtavat sosiaalidemokraatit tulevat seuraavaan hallitukseen, suunnitelma osaketilistä saattaa raueta.

Demarien puheenjohtaja Antti Rinne ei ole lämmennyt uudenlaiselle tilille. Uuden Suomen äskettäisessä haastattelussa Rinne sanoo, että hän kannustaisi yksityishenkilöiden osakesijoittamista erityistilin sijasta suorilla verohelpotuksilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinne sanoo Orpon ajaman mallin ongelmaksi, että siinä tilejä asiakkaalle tarjoavat pankit ”sotketaan mukaan kokonaisuuteen”, eli rahastamaan välitys- ja hoitopalkkioita.

Rinne sanoo pitävänsä sinänsä hyvänä, että tavallisilla kansalaisilla olisi mahdollisuus vaurastua osakesäästämisellä, mutta hänestä suora veronalennus olisi yksinkertaisempi tapa hoitaa kannustaminen.

Hallitukseen päästessään hän ei haluaisi pitää erityistä kiirettä osakesäästämien kannustinmallin toteuttamisessa, vaan hän haluaisi yhdistää sen laajempaan yleiseen verouudistukseen. Hän haluaisi laittaa ”verojärjestelmän kokonaisuudistuksen” liikkeelle heti ensi vaalikauden alussa.

Rinne ei erittele tarkemmin tarvittavan verouudistuksen sisältöä, mutta esittää haastattelussa, että vanha komitealaitos pitäisi modernisoituna elvyttää valmistelemaan isoja asioita, ilmeisesti myös verouudistusta.

Teollisuusmaiden talousjärjestö OECD esitti keväällä Suomea koskevassa talouskatsauksessaan muun muassa verotuksen uudistamista. Tarvetta olisi järjestön mukaan esimerkiksi ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen yhdenmukaistamisessa.

Orpon voimakkaasti omakseen ottaman osakesäästötilin idea ei ole suomalainen, vaan sitä on ryhdytty puuhaamaan lähinnä pohjoismaisten esikuvien pohjalta.

Ruotsissa vastaava tili tuli käyttöön 2012. Nyt ruotsalaisilla on tilejä kaksi miljoonaa kappaletta ja niillä varoja noin 50 miljardin euron arvosta.

Keväällä raporttinsa jättänyt työryhmä esitti lainsäädännöllisen mallin osake- tai sijoitussäästötilin perustamiseksi.

Monet sijoittamisen ja säästämisen kanssa tekemisissä olevat järjestöt, kuten pankkeja ja finanssialaa edustava Finanssiala, Veronmaksajien keskusliitto ja Osakesäästäjien keskusliitto puoltavat uuden tilimuodon perustamista mahdollisimman nopeasti.

Finanssialan varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari pitää Orpon esittämää kiireistä aikataulua täysin realistisena saavuttaa.

”Tämä ei ole lakiteknisesti kovin monimutkainen hanke, joten se voisi hyvinkin valmistua syksyn kuluessa. Poliittisesta tahdosta tässä on kysymys.”

Kivisaari toivoo, että nykyhallitus veisi lain läpi ennen vaaleja ja rakentaisi mallin, jonka kanssa voisi elää pitkälle eteenpäin.

”Pahin tilanne olisi se, että seuraava hallitus ryhtyisi heti sorkkimaan, perumaan ja muuttamaan juuri aikaansaatua mallia.”

Sijoitussäästötilin perustaminen jo tällä vaalikaudella ei Kivisaaren mukaan estäisi myöhemmin laajan verouudistuksen toteuttamista, jos sellaista halutaan.

”En tunne tarkemmin sosiaalidemokraattien verouudistustavoitteita, mutta kuvittelen, että olennaista olisi verotuksen tason määrittely. Kannatan lämpimästi ajatusta komiteavalmistelusta, mutta osaketilin kaltainen pienempi yksityiskohta voidaan hoitaa alta pois ennen ansio-, pääoma- ja yritystuloverotuksen suurempaa uudistusta.”

Rinteen pelkoa pankkien ja muiden tilintarjoajien rahastuksesta Kivisaari pitää aiheettomana, koska tarjoajia ja kilpailua epäilemättä syntyisi runsaasti.

”En ole kuullut, että Ruotsissa olisi valitettu palkkioilla rahastamisesta.”

Osakesäästäjien keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Rothovius pitää Rinteen rahastushuolta varteenotettavana, mutta hänkin uskoo riittävän kilpailun hoitavan asian.

”Vähimmillään, kun asiakas ostaa ja myy osakkeita tilin sisällä, hän maksaa tilin ylläpitäjälle osakkeen välityspalkkion, mutta ei muuta. En näe tässä suurta rahastusmahdollisuutta.”

Myös Rothovius toivoo asian etenevän ripeästi ja uskoo sen olevan mahdollista, koska avuksi voidaan ottaa vuonna 2010 voimaan tulleen ps-tilin lainsäädäntö.

Ps-tili on eläkesäästämiseen tarkoitettu verotuettu väline. Tilin varat sijoitetaan osakkeisiin ja muihin arvopapereihin ja tilin sisällä kohteita voi vaihtaa verovapaasti. Veroa maksetaan vasta kun varoja nostetaan.

Ps-tilit menettivät lähes tykkänään suosionsa, kun hallitus päätti 2012 korottaa varojen nostoikää 68 vuoteen, viidellä vuodella.

Ps-tilien lainsäädäntö voidaan Rothoviuksen mielestä ottaa uuden tilimallin pohjaksi lähes sellaisenaan, mutta ilman varojen nostoikärajaa ja muita rajoituksia. Osakesäästötilissä varoja voisi nostaa milloin hyvänsä. Nostettaessa veroja maksettaisiin tuotosta suhteessa pääomaan.

Rinteen viittaukset osakesijoittamista tukevista verohelpotuksista eivät oikein vakuuta Rothoviusta.

”On syytä kysyä miksi tällaista luvataan nyt, kun demarit ovat oppositiossa. Hallituksessa ollessaan he ovat kiristäneet piensijoittajan verotusta.”

”Ryhmiä, jotka on vapautettu kokonaan osakeverotuksesta, ovat esimerkiksi ne, jotka omistavat pörssiyhtiöstä yli kymmenen prosenttia. Tällaista yleistä nollaverotusta Rinne tuskin kuitenkaan esittää.”

Fakta

Verotus samalle viivalle


 Sijoitussäästötili tai osakesäästötili olisi kaikille suomalaisille luonnollisille henkilöille tarkoitettu työkalu, johon voisi säästää osakkeita ja mahdollisesti muitakin arvopapereita.

 Ajatuksena on edistää kotitalouksien suoraa osakesijoittamista saattamalla verotus lähelle sitä mitä se on sijoitusrahastoissa, henkivakuutuksissa ja vakuutuskuorissa. Tapahtumia tilin sisällä ei verotettaisi, vaan pääomatuloveroa maksettaisiin silloin kun tililtä nostetaan varoja.

 Nyt tavallisen yksityissijoittajan osakesijoittaminen on sijoittajaryhmistä ankarinta. Jos sijoittaja haluaa vaihtaa sijoituskohdetta esimerkiksi osakkeesta toiseen, omistus pitää myydä ja tehdystä voitosta joutuu joka kerta maksamaan luovutusvoittoveroa.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää