Talous

Danske Bank vaikuttaa pesseen miljardeja euroja venäläistä rahaa, käy ilmi uusimmista paljastuksista – pankki lupaa vastauksia

Danske Bankin Viron-yksikön rahanpesuvyyhteä selvittäneen Berlingske-lehden mukaan muun muassa venäläistä rahaa pestiin pankin kautta ainakin 53 miljardin Tanskan kruunun eli noin seitsemän miljardin euron arvosta.

Tiliasiakkaina veroparatiiseihin rekisteröityjä yrityksiä, joiden postiosoite on Moskovassa mutta todellisista omistajista ei löydy tietoa. Isoja tilisiirtoja luksuskiinteistöjä, jalokiviä tai arvoautoja myyville yrityksille eri puolilla maailmaa.

Tilisiirron selityksenä lukee ”auton varaosia” tai muuta epämääräistä.

Tällaista oli meno 2010-luvun alkuvuosina Danske Bankin Viron-yksikössä tanskalaislehti Berlingsken käsiinsä saamien asiakirjojen mukaan.

Tiedot Viron-yksikön epäillystä rahanpesusta tulivat julkisuuteen jo yli vuosi sitten, mutta vastikään Berlingske sai käsiinsä lisää tilisiirtoja koskevia asiakirjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niistä käy ilmi, että Viron-yksikön kautta virtasi epämääräisten venäläisyritysten sekä Moldovasta ja Azerbaidžanista peräisin olevaa rahaa ainakin 53 miljardin Tanskan kruunun eli yli seitsemän miljardin euron edestä.

Se tekisi Danske Bankista yhden keskeisistä kanavista venäläisen rahan pesuoperaatioissa. Toistaiseksi pankki on selvinnyt rikkeistään hyvin vähällä.

Tanskan oma finanssivalvoja antoi Danske Bankille toukokuussa tapaukseen liittyen vakavat nuhteet, ja pankki määrättiin varaamaan likviditeettipuskuriinsa viisi miljardia kruunua (670 miljoonaa euroa) maine- ja sääntörikkomusriskien varalle.

Finanssivalvoja ei katsonut omasta näkökulmastaan rikostutkintaa aiheelliseksi, mutta sellainen voi seurata silti myöhemmin.

Esimerkiksi saksalainen Deutsche Bank sopi tammikuussa 2017 Yhdysvaltain ja Britannian viranomaisten kanssa maksavansa 630 miljoonan dollarin eli noin 540 miljoonan euron sakot venäläisen rahan pesemisestä. Deutsche Bankin kautta oli kulkenut noin 10 miljardin dollarin edestä ruplia länteen vastoin Venäjälle asetettuja talouspakotteita.

Pankin Moskovan-konttorin työntekijöitä avusti aktiivisesti asiakkaita rahojen siirtämisessä niin sanottujen peilikauppojen kautta.

Danske Bank sai sisäisen ilmiannon kautta tiedon epäselvyyksistä viimeistään joulukuussa 2013. Vasta vuoden 2015 alussa ”ulkomaalaisten asiakkaiden yksikön” toiminta Virossa lopetettiin.

Berlingsken tietojen mukaan yksikön toiminta oli tuottavaa. Vuonna 2013 Viron yksikön liiketoiminnan tulos ennen luottotappioita oli noin 330 miljoonaa kruunua, eli noin 44 miljoonaa euroa. Tästä valtaosa tuli juuri ”ulkomaisista” eli käytännössä venäläisistä asiakkaista.

Suurpankin tuloksessa summat ovat pieniä. Pankin tulos ennen veroja oli viime vuonna noin 3,5 miljardia euroa.

Rahanpesulla tarkoitetaan esimerkiksi rikollisesti hankitun rahan alkuperän hävittämistä. Rahan alkuperä häviää, jos pankki ottaa sen talletuksena vastaan ja sillä ostetaan esimerkiksi jotain helposti rahaksi muutettavaa hyödykettä, kuten jalokiviä, kultaa tai arvopapereita.

Pankkien pitää nykysääntöjen mukaan olla aina selvillä tilinomistajien todellisesta henkilöllisyydestä ja asiakasyritysten todellisista omistajista. Niiden tulee myös tuntea talletusvarojen alkuperä ja ilmoittaa viranomaisille poikkeavasta rahaliikenteestä.

Erityisen tarkasti pitää selvittää rahaliikenne, johon liittyy poliittista valtaa lähellä olevia tahoja.

Rahanpesua on voitu käyttää viime vuosina myös yksinkertaisesti rahan siirtämiseen ulkomaille Venäjältä niin, että sen alkuperäiset haltijat pysyvät piilossa. Talouspakotteet kieltävät monien Venäjän hallinnon lähipiiriin kuuluvien henkilöiden ja yritysten liiketoimet länsimaissa.

Berlingsken tietojen mukaan Danske Bankin Viron-yksikön asiakkaana on ollut presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin liitettyjä yrityksiä, ja jotkut niistä ovat nousseet esiin aiemmin myös niin sanotussa Magnitski-tapauksessa.

Asianajaja Sergei Magnitski edusti 2000-luvun alkupuolella Venäjällä toimivaa amerikkalaisen William Browderin perustamaa varallisuudenhoitoyhtiö Hermitage Capitalia, jota syytettiin Venäjällä veropetoksesta.

Magnitskin mukaan Hermitage pantiin maksamaan veroja, jotka eivät koskaan päätyneet valtiolle vaan Venäjän hallinnon lähipiirille, joka sai siirrettyä ne muun muassa kiinteistökaupoilla ulkomaille.

Magnitski pidätettiin vuonna 2008 verorikoksista epäiltynä. Hän kuoli vankilassa epäselvissä oloissa.

Yhdysvalloissa säädettiin vuonna 2012 niin sanottu Magnitski-laki. Se kieltää Yhdysvalloissa toimivia pankkeja tekemästä liiketoimia Hermitage Capitalin varojen siirrosta epäiltyjen ja Magnitskin kuolemaan liittyvien tahojen kanssa. Myös muun muassa Viro on säätänyt vastaavan lain.

Danske Bank aloitti perinpohjaiset selvitykset Viron-yksikön tapahtumista vasta viime vuonna, vaikka epäilyttävä toiminta tuli sen tietoon jo 2013.

Jo aiemmissa selvityksissä pankki oli päätellyt, että rahojen jäljet viittasivat Putinin lähipiiriin. Sanomalehti Guardianin mukaan pankin työntekijöitä uhkailtiin, kun he pyrkivät selvittämään tilisiirtoja tehneiden yritysten taustoja Venäjällä.

Pääjohtaja Thomas Borgen sanoi HS:lle maaliskuussa, että pankin olisi pitänyt jo tuolloin selvittää tapahtumat perusteellisemmin, mutta että pankki ei tuolloin arvioinut oikein tapahtumien laajuutta.

Borgen vastasi vuoteen 2012 asti pankin Baltian-yksiköiden toiminnasta. Sen jälkeen yksiköistä vastasi Lars Mørch, joka erotettiin pankin palveluksesta huhtikuussa.

Danske Bank on luvannut julkistaa syyskuussa tapahtumista selvityksen, jonka se teettää ulkopuolisella asianajotoimistolla. Selvitys koskee vuosia 2007–2015. Pankki on jo myöntänyt, ettei Viron-yksikössä noudatettu rahanpesun estämiseksi säädettyjä käytäntöjä ja että yksikkö sai toimia liian itsenäisesti.

Nyt pankki selvittää, mitä tarkalleen ottaen tapahtui ja kuka tapahtumista tiesi.

Danske Bankista kerrotaan HS:lle, että ennen lopullisia tuloksia tapahtumista ei haluta kertoa enempää.

”Olemme useammassa yhteydessä todenneet, että mahdollisen rahanpesun laajuus näyttää olleen suurempi kuin mitä aiemmin arvioitiin”, pankin lehdistöpäällikkö Kenni Leth kertoo sähköpostitse.

Danske Bankin Viron-yksikkö tuli pankin osaksi, kun se vuonna 2006 osti suomalaisen Sampo-pankin, jonka juuret ovat valtion Postipankissa. Viron-yksikkö on edelleen toiminnassa ja palvelee muun muassa Virossa toimivia suomalaisyrityksiä.

Viron rahoitusvalvonta on paheksunut sitä, ettei Danske Bank tehnyt sille aikanaan ilmoitusta havaituista rikkeistä.

Berlingsken tietojen mukaan Tanskan rahoitusvalvojaa oli varoitettu jo vuonna 2013 rahanpesusta tanskalaisten pankkien kautta.

Ranskan viranomaiset ilmoittivat viime lokakuussa aloittaneensa rikostutkinnan Danske Bankin toimista liittyen pankin osuuteen Magnitski-tapauksessa.

Fakta

Rahanpesusääntöjä voi rikkoa passiivisesti tai aktiivisesti


 Useat pankit ovat saaneet viime vuosina rangaistuksia rahanpesun vastaisten toimien laiminlyömisestä tai ovat sitä koskevan tutkinnan kohteena. Latviassa koko pankkijärjestelmää on ravistellut laaja rahanpesuskandaali.

 Tapauksissa on eroja. Esimerkiksi Ruotsissa Nordea sai vuonna 2015 noin viiden miljoonan euron sakon puutteista rahanpesun estämistä koskevien vaatimusten täyttämisessä. Tanskassa viranomaiset tutkivat yhä samoja asioita pankin Tanskan toiminnoissa. Tapauksissa ei ole otettu kantaa siihen, onko rikollista rahaa siirtynyt pankin kautta. Berlingske-lehden mukaan joitain epäilyttäviä veroparatiisiyrityksiä on ollut myös Nordean asiakkaina.

 Danske Bankin kohdalla pankki selvittää itse, onko pankin Viron-yksikkö peräti aktiivisesti avustanut rahanpesussa, vai onko se ainoastaan ummistanut silmänsä siirretyn rahan alkuperältä, mikä sekin on jo vakava rikkomus.

 Rahanpesun vastaiset säännöt ovat kiristyneet viime vuosina nopeasti ja pankit ovat perustaneet isoja yksiköitä valvomaan sääntöjen noudattamista. Pankkien tavallisillekin asiakkaille tekemät kyselyt tuloista ja poliittisista yhteyksistä liittyvät juuri rahanpesun torjuntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Rahanpesu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  3. 3

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  7. 7

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää