Talous

Yhdysvallat uhkaa asettaa uudet tullit jopa puolelle kiinalaisista tavaroista – Kiina valittaa toimista WTO:hon

Uusien tullien vaikutukset näkyisivät aiempaa selvemmin suoraan kauppojen hyllyillä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota kärjistyi jälleen tiistaina, kun Yhdysvallat uhkasi asettaa uudet 10 prosentin tullit suurelle joukolle kiinalaisia tuotteita, joiden arvo olisi yhteensä 200 miljardia dollaria eli vajaat 171 miljardia euroa, uutistoimistot kertovat.

Mukana listalla on useita kulutustuotteita, kuten ruokia, kosmetiikkaa ja autonrenkaita, joten tullien vaikutukset näkyisivät aiempaa selvemmin kauppojen hyllyillä.

Uhka uusista tulleista sai pörssikurssit Aasiassa laskuun.

Tullit koskisivat jopa puolta Kiinan tavaraviennistä Yhdysvaltoihin, arvioi IHS Markitin Aasian ja Tyynenmeren alueen pääekonomisti Rajiv Biswas Reutersille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kiinan vientisektorin kilpailukyky Yhdysvalloissa kärsii tämän vuoksi selvästi verrattuna muiden kehittyvien markkinoiden vientiin.”

Kiina varoitti keskiviikkona, että molemminpuoliset tullit tuhoavat kaupan kahden maailman suurimman talouden välillä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Yhdysvaltojen toimet häiritsevät talouden globalisaatiota ja vahingoittavat maailman talouden järjestystä”, kommentoi Kiinan apulaiskauppaministeri Li Chenggang tulliuhkausta puheessaan Pekingissä.

Kiinan kauppaministeriö kommentoi tiedotteessa keskiviikkona olevansa ”järkyttynyt” Yhdysvaltojen toimista ja aikovansa valittaa niistä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

Kiinan hallitus ilmoitti, että se vastaa nouseviin tulleihin, mutta ei vielä tarkentanut, millä tavalla.

”Trumpin hallitus on yli vuoden ajan kärsivällisesti kehottanut Kiinaa lopettamaan epäreilun toimintansa, avaamaan markkinansa ja osallistumaan todelliseen kilpailuun”, sanoi Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer ilmoittaessaan uusista tulleista.

”Huoliimme vastaamisen sijaan Kiina on ryhtynyt kostotoimiin yhdysvaltalaisia tuotteita vastaan. Siihen ei ole mitään oikeutusta.”

Kiinan apulaiskauppaministeri Li vastasi sanomalla, että kummankin maan yritykset kärsivät kauppasodan takia tappioita.

”Kauppasodassa ei ole voittajaa. Yhteistyö on ainoa oikea valinta Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä”, Li sanoi AFP:n mukaan.

Viime viikolla Yhdysvallat asetti 25 prosentin tullit kiinalaistuotteille 34 miljardin arvosta, johon Kiina vastasi asettamalla saman suuruiset tullit samalle määrälle yhdysvaltalaisia tuotteita.

HS keräsi aiemmassa jutussa yhteen keskeiset tiedot kauppasodasta Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä:

Miksi Yhdysvallat haluaa korottaa tulleja?

Presidentti Donald Trump ajaa suojatulleja Yhdysvaltoihin sillä perusteella, että muut maat hyötyvät vapaakaupasta Yhdysvaltoja enemmän.

Vapaakaupan kannattajat puolestaan ovat pyrkineet eri tavoin osoittamaan, että maailmanlaajuisen kasvun takia tullit hidastavat talouskasvua ja haittaavat näin myös Yhdysvaltain taloutta.

Muun muassa Yhdysvaltain suurin yrityksiä edustava etujärjestö eli maan kauppakamari on ilmoittanut vastustavansa tulleja ja varoittanut niiden haitoista Yhdysvaltain taloudelle.

Myös osakekurssit eri puolella maailmaa ovat olleet viime aikoina laskusuunnassa.

Mihin tuotteisiin tullit kohdistuvat?

Presidentti Trump ilmoitti kesäkuun 15. päivänä, että Yhdysvallat asettaa 25 prosentin lisätullit 50 miljardin dollarin arvoisille kiinalaistuotteille. Perusteena oli se, että kiinalaiset ovat Trumpin mukaan käyttäneet väärin amerikkalaisia tekijänoikeuksia.

Nämä rangaistustullit on jaettu kahteen osaan, joista 34 miljardin dollarin osuus tuli voimaan 6.7. ja 16 miljardin dollarin osuus myöhemmin.

Kiina vastasi samankokoisilla vastatoimilla, jotka kohdistuvat ensi vaiheessa maatalous-, liha- ja kalatuotteisiin sekä autoihin.

Trump on uhannut asettavansa vielä 10 prosentin tullin kiinalaisille tuotteille, joiden yhteenlaskettu arvo olisi 200 miljardia dollaria, ja sitäkin enemmän, jos Kiina ryhtyy vastatoimiin.

Mitä tulleja on jo korotettu?

Yhdysvallat on korottanut tietyistä maista tulevien teräs- ja alumiinituotteiden tulleja. Trump on uhannut korottaa EU:sta tuotavien autojen tullimaksut 20 prosenttiin.

Eri tavaroiden tullit ovat myös monimutkainen kokonaisuus, jossa vapaakauppa-alueet puolustavat omaa teollisuuttaan erikokoisilla tuotteilla.

Esimerkiksi EU perii tietyistä amerikkalaisista autoista nyt 10 prosentin tullimaksun, kun Yhdysvallat kantaa eurooppalaisista henkilöautoista 2,5 prosentin tullin mutta kuorma-autoista 25 prosentin tullin.

Mitkä ovat kauppasodan uhat?

Yksi suurimmista uhista on se, että Kiina ei peräänny Yhdysvaltojen korottaessa omia tullejaan vaan vastaa aina samalla mitalla.

Presidentti Trumpin neuvottelutaktiikkana näyttäisi olevan se, että hän odottaa Kiinan antavan periksi ensin panosten noustessa.

Vastaavasti Eurooppa ja Yhdysvallat käyvät omaa kiistaansa tulleista. Näissäkin uhissa EU on ilmoittanut vastaavansa Yhdysvaltain tullikorotuksin samantyyppisillä keinoilla.

Myös EU ja Kiina ovat koventaneet otteitaan keskinäisessä tullipolitiikassaan.

Näiden toimien yhteisvaikutuksena maailmankauppa ja talouskasvu voivat hidastua. Se pienentää yhtiöiden voittoja ja samalla laskee pörssikursseja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Kiina
 • Kauppasota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taloyhtiö vaatii maksua saunavuorosta, vaikka sauna on remontissa – Tällainen peli ei vetele, vastaa lakimies
  3. Jaakko Pitkäjärvi näki puolen miljoonan McLaren 720:n Geneven autonäyttelyssä ja teki unelmastaan totta – ”Sen on pakko olla tämä!”
  4. Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”
  5. Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua
  6. Kapteeni hieroi sylkeä kasvoihinsa, maalintekijän juhlintahyppy päätyi syvyyksiin, syöttö kenkiä sitovalle vastustajalle – tätä oli torstain Eurooppa-liiga
  7. Marimekon tuotteet menevät kaupaksi ennustettua paremmin – yhtiöltä positiivinen tulosvaroitus
  8. ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii Tilaajille
  9. Kidding-draamakomediassa tv:stä tuttu satusetä masentuu – Jim Carrey osoittaa taas monipuolisuutensa kameran edessä
  10. Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”
  11. ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä Tilaajille
  12. Näytä lisää