Talous

Bloomberg: Danske Bankin sakot rahanpesusta voivat nousta satoihin miljooniin – Yksi pankin johtaja erosi tehtävästään

Pankin sääntöjen noudattamisesta vastannut johtaja erosi tehtävistään keskiviikkona. ”Ei liity Viron-tapaukseen”, pankista kerrotaan.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat analyytikot arvioivat, että Danske Bank voi joutua maksamaan useiden satojen miljoonien eurojen suuruiset sakot Viron-yksikön rahanpesuskandaalista.

Tanskalaisen Berlingske-lehden paljastamien tietojen mukaan pankin Viron-konttorin kautta on kulkenut ennen vuotta 2014 yli seitsemän miljardin euron edestä epäilyttävää Venäjältä, Moldovasta ja Azerbaidžanista peräisin olevaa rahaa.

Analyytikkojen arviot mahdollisista sakoista vaihtelivat 4,7 miljardin dollarin (4 miljardin euron) ja 315 miljoonan dollarin (noin 270 miljoonan euron) välillä. Toisaalta kenelläkään ei ole varmuutta siitä, joutuuko pankki lopulta maksamaan yhtään mitään.

Pankki on myöntänyt, ettei sen Viron-yksikössä noudatettu rahanpesua koskevia sääntöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että epämääräisistä lähteistä peräisin olevien varojen siirtäminen pankin kautta täyttäisi rikollisen rahanpesun tunnusmerkit.

Venäläisen rahan vastaanottaminen ja siirtäminen ei sinänsä ole laitonta, jos raha on peräisin laillisista lähteistä eikä rahojen haltija ole ollut siirtojen aikaan voimassa olleiden talouspakotteiden kohteena. Esimerkiksi Krimin valtaukseen liittyvät pakotteet Venäjää vastaan tulivat voimaan vasta vuonna 2015.

HS kertoi keskiviikkona, että Tanskan oma finanssivalvoja antoi Danske Bankille toukokuussa tapaukseen liittyen vakavat nuhteet. Pankki määrättiin kuitenkin varaamaan likviditeettipuskuriinsa viisi miljardia kruunua (670 miljoonaa euroa) maine- ja sääntörikkomusriskien varalle.

Näin valvojakin näyttää siis varautuneen siihen, että Danske Bankille voi tulla muista maista taloudellisia seuraamuksia.

Danske Bankin mukaan sen sääntöjen noudattamisesta (compliance) vastaava johtaja on irtisanoutunut tehtävistään keskiviikkona. Pankin mukaan ero ei kuitenkaan liity Viron-tapahtumiin.

”Olen toiminut Group Compliancen johtajana syyskuusta 2014 ja olen jonkin aikaa kokenut haluavani kokeilla jotain uutta – kenties jotain mikä ei liity rahoitusalaan”, Anders Meinert Jørgensen kertoo pankin välittämässä viestissä.

Huhtikuussa potkut sai Viron-toiminnoista vuoden 2012 jälkeen vastannut johtaja Lars Mørch.

Tanskan finanssivalvoja ei katsonut omasta näkökulmastaan rikostutkintaa aiheelliseksi, mutta sellainen voi seurata silti myöhemmin.

Viron finanssivalvonta on todennut, että valvontavastuu Danske Bankista on Tanskan viranomaisilla. Viro on kuitenkin paheksunut sitä, ettei pankki kertonut valvojalle epäselvyyksistä, kun se sai ne tietoonsa vuonna 2013.

Danske Bankin toimet ovat tutkinnan kohteena ainakin Ranskassa, jossa tapahtumista on käynnissä rikostutkinta.

Pankki kieltäytyi kertomasta HS:lle, minkä kaikkien maiden viranomaiset selvittävät tapahtumia. Pankin mahdolliset korvaukset riippuvat todennäköisesti siitä, katsotaanko Yhdysvaltain vuonna 2012 säätämän niin sanotun Magnitski-lain ulottuvan Danske Bankin toimiin Virossa.

Berlingske-lehden paljastusten mukaan Danske Bankin kautta olisi siirretty varoja yhtiöistä, jotka on liitetty vuonna 2008 vankilassa kuolleen Sergei Magnitskin tapaukseen.

Yhdysvallat sääti vuonna 2012 lain, joka kieltää Yhdysvalloissa toimivilta pankeilta liiketoimet Magnitskin työnantajan Hermitage Capitalin varojen siirtoon ja Magnitskin kuolemaan liittyvien tahojen kanssa.

Danske Bankista kerrottiin, että pankilla on Yhdysvalloissa ”rajallisesti toimintoja”, mutta ei otettu kantaa siihen koskeeko Magnitski-laki pankkia.

”Meillä on yleisenä sääntönä, että emme kommentoi, minkä viranomaisten kanssa käymme tai olemme käymättä keskusteluja”, pankin viestintäjohtaja Kenni Leth kertoo HS:lle.

Yhdysvallat on suhtautunut hyvin ankarasti talouspakotteiden rikkomiseen. Esimerkiksi saksalainen Deutsche Bank sopi tammikuussa 2017 Yhdysvaltain ja Britannian viranomaisten kanssa maksavansa 630 miljoonan dollarin eli noin 540 miljoonan euron sakot venäläisen rahan pesemisestä.

Deutsche Bankin kautta oli kulkenut noin 10 miljardin dollarin edestä ruplia länteen vastoin Venäjälle asetettuja talouspakotteita. Moskovan konttorin työntekijät olivat avustaneet aktiivisesti varojen siirrossa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat edenneet tyypillisesti korvausasioissa neuvotteluteitse, eikä tapauksia ole viety oikeuteen.

Danske Bank on luvannut selvittää syyskuuhun mennessä, mitä Viron-yksikössä tarkalleen ottaen tapahtui ja kuka tapahtumista tiesi.

Bloombergin haastattelema Hermitage Capitalin perustaja ja Sergei Magnitskin työnantaja William Browder kertoi uutistoimistolle tekevänsä sekä Tanskan että Viron viranomaisille rikosilmoituksen Danske Bankin toimista. Browder on kerännyt todistusaineistoa rahanpesusta.

Danske Bankin osakekurssi on laskenut voimakkaasti viime kuukausien aikana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää