Talous

Bloomberg: Danske Bankin sakot rahanpesusta voivat nousta satoihin miljooniin – Yksi pankin johtaja erosi tehtävästään

Pankin sääntöjen noudattamisesta vastannut johtaja erosi tehtävistään keskiviikkona. ”Ei liity Viron-tapaukseen”, pankista kerrotaan.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat analyytikot arvioivat, että Danske Bank voi joutua maksamaan useiden satojen miljoonien eurojen suuruiset sakot Viron-yksikön rahanpesuskandaalista.

Tanskalaisen Berlingske-lehden paljastamien tietojen mukaan pankin Viron-konttorin kautta on kulkenut ennen vuotta 2014 yli seitsemän miljardin euron edestä epäilyttävää Venäjältä, Moldovasta ja Azerbaidžanista peräisin olevaa rahaa.

Analyytikkojen arviot mahdollisista sakoista vaihtelivat 4,7 miljardin dollarin (4 miljardin euron) ja 315 miljoonan dollarin (noin 270 miljoonan euron) välillä. Toisaalta kenelläkään ei ole varmuutta siitä, joutuuko pankki lopulta maksamaan yhtään mitään.

Pankki on myöntänyt, ettei sen Viron-yksikössä noudatettu rahanpesua koskevia sääntöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että epämääräisistä lähteistä peräisin olevien varojen siirtäminen pankin kautta täyttäisi rikollisen rahanpesun tunnusmerkit.

Venäläisen rahan vastaanottaminen ja siirtäminen ei sinänsä ole laitonta, jos raha on peräisin laillisista lähteistä eikä rahojen haltija ole ollut siirtojen aikaan voimassa olleiden talouspakotteiden kohteena. Esimerkiksi Krimin valtaukseen liittyvät pakotteet Venäjää vastaan tulivat voimaan vasta vuonna 2015.

HS kertoi keskiviikkona, että Tanskan oma finanssivalvoja antoi Danske Bankille toukokuussa tapaukseen liittyen vakavat nuhteet. Pankki määrättiin kuitenkin varaamaan likviditeettipuskuriinsa viisi miljardia kruunua (670 miljoonaa euroa) maine- ja sääntörikkomusriskien varalle.

Näin valvojakin näyttää siis varautuneen siihen, että Danske Bankille voi tulla muista maista taloudellisia seuraamuksia.

Danske Bankin mukaan sen sääntöjen noudattamisesta (compliance) vastaava johtaja on irtisanoutunut tehtävistään keskiviikkona. Pankin mukaan ero ei kuitenkaan liity Viron-tapahtumiin.

”Olen toiminut Group Compliancen johtajana syyskuusta 2014 ja olen jonkin aikaa kokenut haluavani kokeilla jotain uutta – kenties jotain mikä ei liity rahoitusalaan”, Anders Meinert Jørgensen kertoo pankin välittämässä viestissä.

Huhtikuussa potkut sai Viron-toiminnoista vuoden 2012 jälkeen vastannut johtaja Lars Mørch.

Tanskan finanssivalvoja ei katsonut omasta näkökulmastaan rikostutkintaa aiheelliseksi, mutta sellainen voi seurata silti myöhemmin.

Viron finanssivalvonta on todennut, että valvontavastuu Danske Bankista on Tanskan viranomaisilla. Viro on kuitenkin paheksunut sitä, ettei pankki kertonut valvojalle epäselvyyksistä, kun se sai ne tietoonsa vuonna 2013.

Danske Bankin toimet ovat tutkinnan kohteena ainakin Ranskassa, jossa tapahtumista on käynnissä rikostutkinta.

Pankki kieltäytyi kertomasta HS:lle, minkä kaikkien maiden viranomaiset selvittävät tapahtumia. Pankin mahdolliset korvaukset riippuvat todennäköisesti siitä, katsotaanko Yhdysvaltain vuonna 2012 säätämän niin sanotun Magnitski-lain ulottuvan Danske Bankin toimiin Virossa.

Berlingske-lehden paljastusten mukaan Danske Bankin kautta olisi siirretty varoja yhtiöistä, jotka on liitetty vuonna 2008 vankilassa kuolleen Sergei Magnitskin tapaukseen.

Yhdysvallat sääti vuonna 2012 lain, joka kieltää Yhdysvalloissa toimivilta pankeilta liiketoimet Magnitskin työnantajan Hermitage Capitalin varojen siirtoon ja Magnitskin kuolemaan liittyvien tahojen kanssa.

Danske Bankista kerrottiin, että pankilla on Yhdysvalloissa ”rajallisesti toimintoja”, mutta ei otettu kantaa siihen koskeeko Magnitski-laki pankkia.

”Meillä on yleisenä sääntönä, että emme kommentoi, minkä viranomaisten kanssa käymme tai olemme käymättä keskusteluja”, pankin viestintäjohtaja Kenni Leth kertoo HS:lle.

Yhdysvallat on suhtautunut hyvin ankarasti talouspakotteiden rikkomiseen. Esimerkiksi saksalainen Deutsche Bank sopi tammikuussa 2017 Yhdysvaltain ja Britannian viranomaisten kanssa maksavansa 630 miljoonan dollarin eli noin 540 miljoonan euron sakot venäläisen rahan pesemisestä.

Deutsche Bankin kautta oli kulkenut noin 10 miljardin dollarin edestä ruplia länteen vastoin Venäjälle asetettuja talouspakotteita. Moskovan konttorin työntekijät olivat avustaneet aktiivisesti varojen siirrossa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat edenneet tyypillisesti korvausasioissa neuvotteluteitse, eikä tapauksia ole viety oikeuteen.

Danske Bank on luvannut selvittää syyskuuhun mennessä, mitä Viron-yksikössä tarkalleen ottaen tapahtui ja kuka tapahtumista tiesi.

Bloombergin haastattelema Hermitage Capitalin perustaja ja Sergei Magnitskin työnantaja William Browder kertoi uutistoimistolle tekevänsä sekä Tanskan että Viron viranomaisille rikosilmoituksen Danske Bankin toimista. Browder on kerännyt todistusaineistoa rahanpesusta.

Danske Bankin osakekurssi on laskenut voimakkaasti viime kuukausien aikana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  10. 10

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää