Talous

Taksit vapautettiin kilpailulle, ja lentokentälle tehtiin eri yhtiöille omat jonot – Lopputulos: ”Ihmiset näyttävät ottavan ensimmäisen auton”

HS:n pyysi lukijoilta kokemuksia taksiuudistuksesta. Hinta ja sen selvittäminen saivat paljon mainintoja, ja iso osa vastauksista käsitteli Helsinki-Vantaan lentokentän uusia järjestelyjä.

Heinäkuun alussa taksilla ajaminen muuttui, kun uudistus muun muassa vapautti taksit hintasääntelystä. Yksi suurimmista muutoksista tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä, jonka taksipalvelut Finavia kilpailutti keväällä.

Aiemmin kentällä oli yksi taksikaista, josta ihmiset saivat aina ensimmäisen auton. Nyt kaistoja on neljä. Ensimmäiselle kaistalle pääsi kilpailutuksen voittanut Lähitaksi, toiselle Vantaan taksi ja kolmannelle Taksi Helsinki.

Neljännelle kaistalle saa tulla kuka tahansa. Kolmen ensimmäisen kaistan hinnat on vahvistettu kilpailutuksella, mutta neljänneltä kaistalta otettavien kyytien hinnat voivat olla mitä vain.

Terminaali 2:n taksiasema on myös siirtynyt, joten Finavian työntekijät opastavat siellä matkustajia oikeaan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun HS kysyi lukijoilta kokemuksia taksiuudistuksesta, noin kymmenesosa vastaajista kertoi odottaneensa lentokentällä taksia pitkään. Uusia järjestelyjä moitittiin sekaviksi.

Otin taksin Helsinki-Vantaan lentokentältä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ihmisiä oli lähes parisataa, neljässä eri jonossa, eikä yhtään taksia näkynyt. Jono liikkui hyvin hitaasti, kun yksittäisiä autoja saapui paikalle. Jonotus kesti lähes tunnin. Monilla hermot oli niin kireällä, että he rupesivat rähisemään keskenään sekä Finavian henkilökunnalle. En ole koskaan missään törmännyt niin huonosti järjestettyyn taksipalveluun.

Matka oli lentokentältä keskustaan. Taksin valitseminen oli aika arpapeliä, pelkät näytöt eivät juuri kertoneet mitään lopullisesta hinnasta. Otin auton jonosta, jossa niitä oli eniten tarjolla. Lopulta matka maksoi ehkä euroa vaille saman kuin ennenkin.

Lue myös: Vertaile HS:n laskurilla, kuinka paljon taksimatka esimerkiksi lentokentältä kotiin maksaa eri taksiyhtiöillä

Lentokentän järjestelyt ovat uudet myös takseille, joiden kuljettajille lentokentän muuttuneet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

Taksiyhtiöt korostavat, että jokainen suuri muutos vaatii oman opetteluaikansa. Taksi Helsingistä muistutetaan, etteivät he ole ennen heinäkuuta ajaneet lentokentältä ollenkaan.

Lähitaksilla oli ensimmäisinä päivinä vaikeuksia autojen saatavuudessa. Yhtiön mukaan viivästyksiä aiheutui, kun taksamittarien laitetoimittaja ei saanut ajoissa päivitettyä mittareihin uusia taksoja.

Lähitaksin Caro Rantala kertoo, että autoja oli riittävästi saatavilla keskiviikko- ja torstai-illoista alkaen. Rantala vastaa Lähitaksin osalta Helsinki-Vantaan laadunvalvonnasta.

Taksikaistajärjestely suosii selvästi ensimmäisellä kaistalla toimivaa Lähitaksia, sillä suomalaiset ovat tottuneet ottamaan ensimmäisen taksin ilman sen suurempaa vertailua. Asian vahvistaa lentokentän taksiliikenteen ohjauksesta vastaava Taxi Point. Eroa muihin kaistoihin vahvistaa se, että vain Lähitaksin kaistalla on katos.

”Kyllä ihmiset pääsääntöisesti näyttävät ottavan ensimmäisen toimijan auton riippumatta siitä, mikä auto se on”, Rantala toteaa.

Rantala ei usko, että kovin moni asiakas on edes tietoinen uusista järjestelyistä tai siitä, että hinnoissakin on nyt eroja. Vapaan hinnoittelun neloskaistalla on toistaiseksi ollut vain muutamia takseja.

Takseja ei saa lentoasemalta enää nopeasti. Illalla monen lennon saapuessa yhtä aikaa takseja ei ole. Vain Taksi Vantaan jono etenee, muissa jonoissa takseja ei ollut tai niitä tuli harvoin. Jonoihin 3 ja 4 ei tullut takseja lainkaan.

Uudistus on merkinnyt odottelua myös kuljettajille. Taksi Helsingin myyntipäällikkö Juhani Pitsinki toteaa, että heidän kuskeillaan on ollut lentokentällä jopa yli tunnin odotusaikoja, kun taas ensimmäisellä kaistalla odotusaika on hänen havaintojensa mukaan pysynyt noin vartissa. Vantaan taksi ei vastannut HS:n yhteydenottoon.

Pitsingin mukaan tilanne on hankala, sillä Taksi Helsinki on luvannut kilpailutuksessa taata tietyn palvelutason. Jos kyytejä ei sieltä kuitenkaan saa, kuljettajat alkavat karttaa lentokenttää.

”Kyllä se näyttää olevan meille jonkinmoinen ongelma, mutta emme ole ensimmäisen viikon perusteella olleet vielä yhteydessä Finaviaan.”

Pitsinki kertoo, että Taksi Helsinki pyrkii lähiaikoina selvittämään tarkemmin sitä, milloin lentokentällä on ruuhka-aika, eli milloin taksien kannattaa ajaa Helsinki-Vantaalle.

Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola kertoo, että Finavian työntekijät ovat pyrkineet opastamaan asiakkaita neutraalisti eri kaistoille. Hän ei kuitenkaan osaa ottaa kantaa siihen, miten kyydit todellisuudessa ovat jakautuneet kaistojen kesken.

Lentokentällä oli täysi kaaos. Jonot täyttivät kaikki odotusalueet, ja takseja tuli todella harvakseltaan. Jonotus oli arpapeliä, ja useimmiten jono lyheni enemmän perä- kuin etupäästä. Mitään hintavertailua oli aivan turha edes yrittää tehdä. Piti vain toivoa, että pääsee johonkin taksiin.

Juhani Pitsinki huomauttaa, että kesä on poikkeuksellista aikaa senkin takia, ettei liikematkustajia juuri ole. Todellinen koitos järjestelyn toimivuudelle tulee siis vasta syksyllä.

Järjestelyn tarkoituksena on ollut helpottaa jonojen purkamista ruuhka-aikoina. Ennen takseja lähti parhaimmillaan kuusi minuutissa, mutta tällä hetkellä niitä voi lähteä jopa 24 minuutissa. Jokaiselle neljälle kaistalle mahtuu kerrallaan kuusi autoa.

HS kysyi lukijoilta taksiuudistuksesta – näin vastattiin

Yhdenmukaisiin hintoihin tottuneet suomalaiset ovat nyt sikälikin uuden tilanteen edessä, että taksimatkan hinnan voi usein neuvotella kuskin kanssa. Myös tästä HS:n lukijat kertoivat havaintojaan.

Noin 50 vastauksen joukosta nousi esiin yksittäisiä kokemuksia, mutta ei suurta linjaa siitä, millaiseksi taksimarkkinat ovat muuttuneet kuluttajan kannalta.

Vastaajilla oli sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Oli pimeitä takseja, huonosti suomea puhuvia kuskeja ja kuitittomia kyytejä. Joskus taksia oli ollut vaikea saada sovellusten kautta. Monilla kaikki oli kuitenkin mennyt kuten ennenkin, ja hyvää oli se, että aloitustaksa oli aiempaa pienempi.

Erittäin hyvä kokemus. Asia vaatii hieman opettelua, mutta sen jälkeen aion harkita eri matkoille eri ratkaisuja.

Mittarilla ajettiin. Matka halvempi. Vaikutti turvalliselta menolta.

Tilasin taksin ennakkoon, taksi jätti tulematta eikä ilmoittanut. Soittaessani kertoivat, että heidän systeeminsä on kaatunut ja kaikki ennakkotilaukset kadonneet. Meni aikaa, ennen kuin sain uuden taksin. Oli aamulento ja kentälle kiire.

Yksi suurimmista huolista ennen uudistusta on ollut se, miten hintojen vertailu oikeasti onnistuu. Sitäkin on jännitetty, yrittävätkö jotkut kuljettajat huijata asiakkaita ryöstöhinnoilla. Ensimmäisellä viikolla hinnat ilmoitettiin vaihtelevasti.

Ei ollut hintoja. Taksikuski ei ollut saanut firmaltaan minkäänlaisia ohjeita maksuista. Niinpä mentiin vanhojen sääntöjen mukaan.

Hinnasto on ollut selkeästi näkyvillä, ja nopealla vilkaisulla se on näyttänyt hyväksyttävältä. En ole yrittänyt neuvotella hintaa etukäteen.

Kysyin hinta-arviota, mutta sitä kuski ei osannut antaa.

Hinnat oli näkyvillä lentokentän valotaululla. Vertailu on kuitenkin hankalaa erilaisten ja vaihtelevien hinnoitteluperusteiden takia.

Tinkiminen ja hinnasta neuvotteleminen ihmetyttivät etenkin niitä, jotka olivat valinneet tunnetun taksiyhtiön eivätkä pimeää taksia. Yksikään vastaajista ei ollut käyttänyt viikko sitten Helsinkiin palannutta Uberia.

Matkaa oli sunnuntaina 5,6 kilometriä. Kuski sanoi auton ollessa jo liikkeellä, että kyyti maksaa 30 euroa. Pyysin laittamaan mittarin päälle, mutta kuski kieltäytyi. Hän tiputti kuitenkin hinnan 23 euroon. Heitin vastatarjoukseksi 15 euroa johon hän suhtautui hyvin nuivasti. Kerroin, että maksan tasan 20 euroa, ja kuski tyytyi siihen. En ole ennen joutunut tinkimään matkasta, ja ylihinnoittelu ärsytti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksilaki
 • Helsinki-Vantaa
 • Taksit
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  8. 8

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää