Talous

Taksit vapautettiin kilpailulle, ja lentokentälle tehtiin eri yhtiöille omat jonot – Lopputulos: ”Ihmiset näyttävät ottavan ensimmäisen auton”

HS:n pyysi lukijoilta kokemuksia taksiuudistuksesta. Hinta ja sen selvittäminen saivat paljon mainintoja, ja iso osa vastauksista käsitteli Helsinki-Vantaan lentokentän uusia järjestelyjä.

Heinäkuun alussa taksilla ajaminen muuttui, kun uudistus muun muassa vapautti taksit hintasääntelystä. Yksi suurimmista muutoksista tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä, jonka taksipalvelut Finavia kilpailutti keväällä.

Aiemmin kentällä oli yksi taksikaista, josta ihmiset saivat aina ensimmäisen auton. Nyt kaistoja on neljä. Ensimmäiselle kaistalle pääsi kilpailutuksen voittanut Lähitaksi, toiselle Vantaan taksi ja kolmannelle Taksi Helsinki.

Neljännelle kaistalle saa tulla kuka tahansa. Kolmen ensimmäisen kaistan hinnat on vahvistettu kilpailutuksella, mutta neljänneltä kaistalta otettavien kyytien hinnat voivat olla mitä vain.

Terminaali 2:n taksiasema on myös siirtynyt, joten Finavian työntekijät opastavat siellä matkustajia oikeaan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun HS kysyi lukijoilta kokemuksia taksiuudistuksesta, noin kymmenesosa vastaajista kertoi odottaneensa lentokentällä taksia pitkään. Uusia järjestelyjä moitittiin sekaviksi.

Otin taksin Helsinki-Vantaan lentokentältä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ihmisiä oli lähes parisataa, neljässä eri jonossa, eikä yhtään taksia näkynyt. Jono liikkui hyvin hitaasti, kun yksittäisiä autoja saapui paikalle. Jonotus kesti lähes tunnin. Monilla hermot oli niin kireällä, että he rupesivat rähisemään keskenään sekä Finavian henkilökunnalle. En ole koskaan missään törmännyt niin huonosti järjestettyyn taksipalveluun.

Matka oli lentokentältä keskustaan. Taksin valitseminen oli aika arpapeliä, pelkät näytöt eivät juuri kertoneet mitään lopullisesta hinnasta. Otin auton jonosta, jossa niitä oli eniten tarjolla. Lopulta matka maksoi ehkä euroa vaille saman kuin ennenkin.

Lue myös: Vertaile HS:n laskurilla, kuinka paljon taksimatka esimerkiksi lentokentältä kotiin maksaa eri taksiyhtiöillä

Lentokentän järjestelyt ovat uudet myös takseille, joiden kuljettajille lentokentän muuttuneet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

Taksiyhtiöt korostavat, että jokainen suuri muutos vaatii oman opetteluaikansa. Taksi Helsingistä muistutetaan, etteivät he ole ennen heinäkuuta ajaneet lentokentältä ollenkaan.

Lähitaksilla oli ensimmäisinä päivinä vaikeuksia autojen saatavuudessa. Yhtiön mukaan viivästyksiä aiheutui, kun taksamittarien laitetoimittaja ei saanut ajoissa päivitettyä mittareihin uusia taksoja.

Lähitaksin Caro Rantala kertoo, että autoja oli riittävästi saatavilla keskiviikko- ja torstai-illoista alkaen. Rantala vastaa Lähitaksin osalta Helsinki-Vantaan laadunvalvonnasta.

Taksikaistajärjestely suosii selvästi ensimmäisellä kaistalla toimivaa Lähitaksia, sillä suomalaiset ovat tottuneet ottamaan ensimmäisen taksin ilman sen suurempaa vertailua. Asian vahvistaa lentokentän taksiliikenteen ohjauksesta vastaava Taxi Point. Eroa muihin kaistoihin vahvistaa se, että vain Lähitaksin kaistalla on katos.

”Kyllä ihmiset pääsääntöisesti näyttävät ottavan ensimmäisen toimijan auton riippumatta siitä, mikä auto se on”, Rantala toteaa.

Rantala ei usko, että kovin moni asiakas on edes tietoinen uusista järjestelyistä tai siitä, että hinnoissakin on nyt eroja. Vapaan hinnoittelun neloskaistalla on toistaiseksi ollut vain muutamia takseja.

Takseja ei saa lentoasemalta enää nopeasti. Illalla monen lennon saapuessa yhtä aikaa takseja ei ole. Vain Taksi Vantaan jono etenee, muissa jonoissa takseja ei ollut tai niitä tuli harvoin. Jonoihin 3 ja 4 ei tullut takseja lainkaan.

Uudistus on merkinnyt odottelua myös kuljettajille. Taksi Helsingin myyntipäällikkö Juhani Pitsinki toteaa, että heidän kuskeillaan on ollut lentokentällä jopa yli tunnin odotusaikoja, kun taas ensimmäisellä kaistalla odotusaika on hänen havaintojensa mukaan pysynyt noin vartissa. Vantaan taksi ei vastannut HS:n yhteydenottoon.

Pitsingin mukaan tilanne on hankala, sillä Taksi Helsinki on luvannut kilpailutuksessa taata tietyn palvelutason. Jos kyytejä ei sieltä kuitenkaan saa, kuljettajat alkavat karttaa lentokenttää.

”Kyllä se näyttää olevan meille jonkinmoinen ongelma, mutta emme ole ensimmäisen viikon perusteella olleet vielä yhteydessä Finaviaan.”

Pitsinki kertoo, että Taksi Helsinki pyrkii lähiaikoina selvittämään tarkemmin sitä, milloin lentokentällä on ruuhka-aika, eli milloin taksien kannattaa ajaa Helsinki-Vantaalle.

Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola kertoo, että Finavian työntekijät ovat pyrkineet opastamaan asiakkaita neutraalisti eri kaistoille. Hän ei kuitenkaan osaa ottaa kantaa siihen, miten kyydit todellisuudessa ovat jakautuneet kaistojen kesken.

Lentokentällä oli täysi kaaos. Jonot täyttivät kaikki odotusalueet, ja takseja tuli todella harvakseltaan. Jonotus oli arpapeliä, ja useimmiten jono lyheni enemmän perä- kuin etupäästä. Mitään hintavertailua oli aivan turha edes yrittää tehdä. Piti vain toivoa, että pääsee johonkin taksiin.

Juhani Pitsinki huomauttaa, että kesä on poikkeuksellista aikaa senkin takia, ettei liikematkustajia juuri ole. Todellinen koitos järjestelyn toimivuudelle tulee siis vasta syksyllä.

Järjestelyn tarkoituksena on ollut helpottaa jonojen purkamista ruuhka-aikoina. Ennen takseja lähti parhaimmillaan kuusi minuutissa, mutta tällä hetkellä niitä voi lähteä jopa 24 minuutissa. Jokaiselle neljälle kaistalle mahtuu kerrallaan kuusi autoa.

HS kysyi lukijoilta taksiuudistuksesta – näin vastattiin

Yhdenmukaisiin hintoihin tottuneet suomalaiset ovat nyt sikälikin uuden tilanteen edessä, että taksimatkan hinnan voi usein neuvotella kuskin kanssa. Myös tästä HS:n lukijat kertoivat havaintojaan.

Noin 50 vastauksen joukosta nousi esiin yksittäisiä kokemuksia, mutta ei suurta linjaa siitä, millaiseksi taksimarkkinat ovat muuttuneet kuluttajan kannalta.

Vastaajilla oli sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Oli pimeitä takseja, huonosti suomea puhuvia kuskeja ja kuitittomia kyytejä. Joskus taksia oli ollut vaikea saada sovellusten kautta. Monilla kaikki oli kuitenkin mennyt kuten ennenkin, ja hyvää oli se, että aloitustaksa oli aiempaa pienempi.

Erittäin hyvä kokemus. Asia vaatii hieman opettelua, mutta sen jälkeen aion harkita eri matkoille eri ratkaisuja.

Mittarilla ajettiin. Matka halvempi. Vaikutti turvalliselta menolta.

Tilasin taksin ennakkoon, taksi jätti tulematta eikä ilmoittanut. Soittaessani kertoivat, että heidän systeeminsä on kaatunut ja kaikki ennakkotilaukset kadonneet. Meni aikaa, ennen kuin sain uuden taksin. Oli aamulento ja kentälle kiire.

Yksi suurimmista huolista ennen uudistusta on ollut se, miten hintojen vertailu oikeasti onnistuu. Sitäkin on jännitetty, yrittävätkö jotkut kuljettajat huijata asiakkaita ryöstöhinnoilla. Ensimmäisellä viikolla hinnat ilmoitettiin vaihtelevasti.

Ei ollut hintoja. Taksikuski ei ollut saanut firmaltaan minkäänlaisia ohjeita maksuista. Niinpä mentiin vanhojen sääntöjen mukaan.

Hinnasto on ollut selkeästi näkyvillä, ja nopealla vilkaisulla se on näyttänyt hyväksyttävältä. En ole yrittänyt neuvotella hintaa etukäteen.

Kysyin hinta-arviota, mutta sitä kuski ei osannut antaa.

Hinnat oli näkyvillä lentokentän valotaululla. Vertailu on kuitenkin hankalaa erilaisten ja vaihtelevien hinnoitteluperusteiden takia.

Tinkiminen ja hinnasta neuvotteleminen ihmetyttivät etenkin niitä, jotka olivat valinneet tunnetun taksiyhtiön eivätkä pimeää taksia. Yksikään vastaajista ei ollut käyttänyt viikko sitten Helsinkiin palannutta Uberia.

Matkaa oli sunnuntaina 5,6 kilometriä. Kuski sanoi auton ollessa jo liikkeellä, että kyyti maksaa 30 euroa. Pyysin laittamaan mittarin päälle, mutta kuski kieltäytyi. Hän tiputti kuitenkin hinnan 23 euroon. Heitin vastatarjoukseksi 15 euroa johon hän suhtautui hyvin nuivasti. Kerroin, että maksan tasan 20 euroa, ja kuski tyytyi siihen. En ole ennen joutunut tinkimään matkasta, ja ylihinnoittelu ärsytti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksilaki
 • Helsinki-Vantaa
 • Taksit
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  3. 3

   Uutiskanava CNN vieraili Hakaniemen pommisuojassa katsomassa, miten Suomi valmistautuu ”Venäjän uhkaan”

  4. 4

   Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia

  5. 5

   Näin Trump puhui toimittajille aamiaistilaisuudessa, katso vastaus sanasta sanaan

  6. 6

   Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään

  7. 7

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  8. 8

   Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  9. 9

   Tiesitkö? Näin äännät tasavallan presidentti Sauli Niinistön nimen oikein, jos amerikkalaista uutistoimistoa on uskominen

  10. 10

   Unohtakaa Trump ja Putin – maailman todellinen suurvaikuttaja on lähes näkymätön änkyrimato

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin Trump puhui toimittajille aamiaistilaisuudessa, katso vastaus sanasta sanaan
  3. Trumpin suosikkikanava Fox News kertoi kuopiolaisen pienpanimon oluesta ja kieltäytyi syömästä poroa – ”En voinut kajota Petteriin”
  4. Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä
  5. Kaupungin ääni on helikopterin läpsytys, poliisi opastaa presidenttibongareita parhaille paikoille – Lue tästä, miten ja millaisissa oloissa helteinen kaupunki valmistautui kohtaamaan kaksi superjohtajaa
  6. Näin kärkipoliitikot kommentoivat Trumpin ja Putinin tapaamista – Petteri Orpo tviittaili naisten oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta: ”Olemme valinneet puolemme”
  7. Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  8. Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”
  9. Huippukokous sähköistää Helsingin – päivittyvä kuvakooste seuraa presidenttien tapaamista ja kaupungin kuhinaa
  10. Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään
  11. Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia
  12. Näytä lisää