Talous

Taksit vapautettiin kilpailulle, ja lentokentälle tehtiin eri yhtiöille omat jonot – Lopputulos: ”Ihmiset näyttävät ottavan ensimmäisen auton”

HS:n pyysi lukijoilta kokemuksia taksiuudistuksesta. Hinta ja sen selvittäminen saivat paljon mainintoja, ja iso osa vastauksista käsitteli Helsinki-Vantaan lentokentän uusia järjestelyjä.

Heinäkuun alussa taksilla ajaminen muuttui, kun uudistus muun muassa vapautti taksit hintasääntelystä. Yksi suurimmista muutoksista tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä, jonka taksipalvelut Finavia kilpailutti keväällä.

Aiemmin kentällä oli yksi taksikaista, josta ihmiset saivat aina ensimmäisen auton. Nyt kaistoja on neljä. Ensimmäiselle kaistalle pääsi kilpailutuksen voittanut Lähitaksi, toiselle Vantaan taksi ja kolmannelle Taksi Helsinki.

Neljännelle kaistalle saa tulla kuka tahansa. Kolmen ensimmäisen kaistan hinnat on vahvistettu kilpailutuksella, mutta neljänneltä kaistalta otettavien kyytien hinnat voivat olla mitä vain.

Terminaali 2:n taksiasema on myös siirtynyt, joten Finavian työntekijät opastavat siellä matkustajia oikeaan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun HS kysyi lukijoilta kokemuksia taksiuudistuksesta, noin kymmenesosa vastaajista kertoi odottaneensa lentokentällä taksia pitkään. Uusia järjestelyjä moitittiin sekaviksi.

Otin taksin Helsinki-Vantaan lentokentältä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ihmisiä oli lähes parisataa, neljässä eri jonossa, eikä yhtään taksia näkynyt. Jono liikkui hyvin hitaasti, kun yksittäisiä autoja saapui paikalle. Jonotus kesti lähes tunnin. Monilla hermot oli niin kireällä, että he rupesivat rähisemään keskenään sekä Finavian henkilökunnalle. En ole koskaan missään törmännyt niin huonosti järjestettyyn taksipalveluun.

Matka oli lentokentältä keskustaan. Taksin valitseminen oli aika arpapeliä, pelkät näytöt eivät juuri kertoneet mitään lopullisesta hinnasta. Otin auton jonosta, jossa niitä oli eniten tarjolla. Lopulta matka maksoi ehkä euroa vaille saman kuin ennenkin.

Lue myös: Vertaile HS:n laskurilla, kuinka paljon taksimatka esimerkiksi lentokentältä kotiin maksaa eri taksiyhtiöillä

Lentokentän järjestelyt ovat uudet myös takseille, joiden kuljettajille lentokentän muuttuneet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

Taksiyhtiöt korostavat, että jokainen suuri muutos vaatii oman opetteluaikansa. Taksi Helsingistä muistutetaan, etteivät he ole ennen heinäkuuta ajaneet lentokentältä ollenkaan.

Lähitaksilla oli ensimmäisinä päivinä vaikeuksia autojen saatavuudessa. Yhtiön mukaan viivästyksiä aiheutui, kun taksamittarien laitetoimittaja ei saanut ajoissa päivitettyä mittareihin uusia taksoja.

Lähitaksin Caro Rantala kertoo, että autoja oli riittävästi saatavilla keskiviikko- ja torstai-illoista alkaen. Rantala vastaa Lähitaksin osalta Helsinki-Vantaan laadunvalvonnasta.

Taksikaistajärjestely suosii selvästi ensimmäisellä kaistalla toimivaa Lähitaksia, sillä suomalaiset ovat tottuneet ottamaan ensimmäisen taksin ilman sen suurempaa vertailua. Asian vahvistaa lentokentän taksiliikenteen ohjauksesta vastaava Taxi Point. Eroa muihin kaistoihin vahvistaa se, että vain Lähitaksin kaistalla on katos.

”Kyllä ihmiset pääsääntöisesti näyttävät ottavan ensimmäisen toimijan auton riippumatta siitä, mikä auto se on”, Rantala toteaa.

Rantala ei usko, että kovin moni asiakas on edes tietoinen uusista järjestelyistä tai siitä, että hinnoissakin on nyt eroja. Vapaan hinnoittelun neloskaistalla on toistaiseksi ollut vain muutamia takseja.

Takseja ei saa lentoasemalta enää nopeasti. Illalla monen lennon saapuessa yhtä aikaa takseja ei ole. Vain Taksi Vantaan jono etenee, muissa jonoissa takseja ei ollut tai niitä tuli harvoin. Jonoihin 3 ja 4 ei tullut takseja lainkaan.

Uudistus on merkinnyt odottelua myös kuljettajille. Taksi Helsingin myyntipäällikkö Juhani Pitsinki toteaa, että heidän kuskeillaan on ollut lentokentällä jopa yli tunnin odotusaikoja, kun taas ensimmäisellä kaistalla odotusaika on hänen havaintojensa mukaan pysynyt noin vartissa. Vantaan taksi ei vastannut HS:n yhteydenottoon.

Pitsingin mukaan tilanne on hankala, sillä Taksi Helsinki on luvannut kilpailutuksessa taata tietyn palvelutason. Jos kyytejä ei sieltä kuitenkaan saa, kuljettajat alkavat karttaa lentokenttää.

”Kyllä se näyttää olevan meille jonkinmoinen ongelma, mutta emme ole ensimmäisen viikon perusteella olleet vielä yhteydessä Finaviaan.”

Pitsinki kertoo, että Taksi Helsinki pyrkii lähiaikoina selvittämään tarkemmin sitä, milloin lentokentällä on ruuhka-aika, eli milloin taksien kannattaa ajaa Helsinki-Vantaalle.

Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola kertoo, että Finavian työntekijät ovat pyrkineet opastamaan asiakkaita neutraalisti eri kaistoille. Hän ei kuitenkaan osaa ottaa kantaa siihen, miten kyydit todellisuudessa ovat jakautuneet kaistojen kesken.

Lentokentällä oli täysi kaaos. Jonot täyttivät kaikki odotusalueet, ja takseja tuli todella harvakseltaan. Jonotus oli arpapeliä, ja useimmiten jono lyheni enemmän perä- kuin etupäästä. Mitään hintavertailua oli aivan turha edes yrittää tehdä. Piti vain toivoa, että pääsee johonkin taksiin.

Juhani Pitsinki huomauttaa, että kesä on poikkeuksellista aikaa senkin takia, ettei liikematkustajia juuri ole. Todellinen koitos järjestelyn toimivuudelle tulee siis vasta syksyllä.

Järjestelyn tarkoituksena on ollut helpottaa jonojen purkamista ruuhka-aikoina. Ennen takseja lähti parhaimmillaan kuusi minuutissa, mutta tällä hetkellä niitä voi lähteä jopa 24 minuutissa. Jokaiselle neljälle kaistalle mahtuu kerrallaan kuusi autoa.

HS kysyi lukijoilta taksiuudistuksesta – näin vastattiin

Yhdenmukaisiin hintoihin tottuneet suomalaiset ovat nyt sikälikin uuden tilanteen edessä, että taksimatkan hinnan voi usein neuvotella kuskin kanssa. Myös tästä HS:n lukijat kertoivat havaintojaan.

Noin 50 vastauksen joukosta nousi esiin yksittäisiä kokemuksia, mutta ei suurta linjaa siitä, millaiseksi taksimarkkinat ovat muuttuneet kuluttajan kannalta.

Vastaajilla oli sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Oli pimeitä takseja, huonosti suomea puhuvia kuskeja ja kuitittomia kyytejä. Joskus taksia oli ollut vaikea saada sovellusten kautta. Monilla kaikki oli kuitenkin mennyt kuten ennenkin, ja hyvää oli se, että aloitustaksa oli aiempaa pienempi.

Erittäin hyvä kokemus. Asia vaatii hieman opettelua, mutta sen jälkeen aion harkita eri matkoille eri ratkaisuja.

Mittarilla ajettiin. Matka halvempi. Vaikutti turvalliselta menolta.

Tilasin taksin ennakkoon, taksi jätti tulematta eikä ilmoittanut. Soittaessani kertoivat, että heidän systeeminsä on kaatunut ja kaikki ennakkotilaukset kadonneet. Meni aikaa, ennen kuin sain uuden taksin. Oli aamulento ja kentälle kiire.

Yksi suurimmista huolista ennen uudistusta on ollut se, miten hintojen vertailu oikeasti onnistuu. Sitäkin on jännitetty, yrittävätkö jotkut kuljettajat huijata asiakkaita ryöstöhinnoilla. Ensimmäisellä viikolla hinnat ilmoitettiin vaihtelevasti.

Ei ollut hintoja. Taksikuski ei ollut saanut firmaltaan minkäänlaisia ohjeita maksuista. Niinpä mentiin vanhojen sääntöjen mukaan.

Hinnasto on ollut selkeästi näkyvillä, ja nopealla vilkaisulla se on näyttänyt hyväksyttävältä. En ole yrittänyt neuvotella hintaa etukäteen.

Kysyin hinta-arviota, mutta sitä kuski ei osannut antaa.

Hinnat oli näkyvillä lentokentän valotaululla. Vertailu on kuitenkin hankalaa erilaisten ja vaihtelevien hinnoitteluperusteiden takia.

Tinkiminen ja hinnasta neuvotteleminen ihmetyttivät etenkin niitä, jotka olivat valinneet tunnetun taksiyhtiön eivätkä pimeää taksia. Yksikään vastaajista ei ollut käyttänyt viikko sitten Helsinkiin palannutta Uberia.

Matkaa oli sunnuntaina 5,6 kilometriä. Kuski sanoi auton ollessa jo liikkeellä, että kyyti maksaa 30 euroa. Pyysin laittamaan mittarin päälle, mutta kuski kieltäytyi. Hän tiputti kuitenkin hinnan 23 euroon. Heitin vastatarjoukseksi 15 euroa johon hän suhtautui hyvin nuivasti. Kerroin, että maksan tasan 20 euroa, ja kuski tyytyi siihen. En ole ennen joutunut tinkimään matkasta, ja ylihinnoittelu ärsytti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksilaki
 • Helsinki-Vantaa
 • Taksit
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Osa kansalais­aloitteista uhkaa päätyä eduskunnassa roskakoriin – ”Kansalaiset tekevät hirveän duunin, ja sitten se menee hukkaan”

  3. 3

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  8. 8

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  9. 9

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää