Talous

FT: Facebook-käyttäjien tietoja urkkineen Cambridge Analytican työntekijät perustivat uuden data-analyysiyhtiön

Tieto Auspex Internationalin perustamisesta tuli vain päivä sen jälkeen, kun Facebook sai ensimmäiset sakot käyttäjätietojen väärinkäyttöskandaalista, jonka taustalla Cambridge Analytica oli.

Osa Cambridge Analytican entisistä työntekijöistä ilmoitti keskiviikkona perustaneensa uuden data-analyysiyhtiön, Auspex Internationalin, Financial Times (FT) uutisoi.

Lontoota kotipaikkanaan pitävä yhtiö on jo voittanut ensimmäisen sopimuksen ”poliittisesta työstä” nimeämättömässä afrikkalaisessa valtiossa. Auspexin kohdealueita ovat Lähi-itä ja Afrikka.

FT:n mukaan Auspex käyttää samoja menetelmiä kuin Cambridge Analytica. Toisin sanoen se yhdistää käyttäytymistietoja muuhun dataan.

Toukokuussa toimintansa lopettanut Cambridge Analytica oli rajujen syytösten kohteena keväällä nimenomaan data-analyysimenetelmiensä takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maaliskuussa yhtiön entinen työntekijä tuli julkisuuteen ja kertoi, että Britanniassa toimiva yhtiö oli kerännyt jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän profiilitiedot ilman, että käyttäjät tiesivät siitä. Tietoja hyödynnettiin luvatta esimerkiksi vaalimainosten kohdentamiseen.

Profiilitietojen pohjalta yhtiö loi ohjelmiston, jonka avulla se pystyi vaikuttamaan ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.

Tietoja käytettiin ainakin Donald Trumpin presidenttikampanjassa ja Britannian brexit-kansanäänestyksessä. Cambridge Analytica on osallistunut poliittisiin kampanjoihin myös Keniassa, Kolumbiassa, Intiassa ja Karibianmerellä sijaitsevassa saarivaltiossa Saint Kitts ja Nevisissä.

Yhtiö kokosi tiedot kunkin käyttäjän henkilökohtaisella suostumuksella This Is Your Digital Life -nimisen persoonallisuustestin avulla. Käyttäjille kerrottiin, että tietoja kerättiin tieteelliseen tarkoitukseen.

Yhtiö lopetti toimintansa toukokuussa.

Auspexin ainoa sijoittaja, Ahmad Al-Khatib kertoi FT:lle, että uusi yhtiö hyödyntää tietokantoja, julkisia lähteitä ja asiakkailtaan saamiaan tietoja sekä etsii keinoja hyödyntää internetin selaushistoriaa ja Googlen keräämiä tietoja. Hänen mielestään Facebookin data on hakukonedataa vähempiarvoisempaa.

Uuden yhtiön johtaja Mark Turnbull toimi Cambridge Analytican Yhdysvaltojen ja Britannian ulkopuolisen poliittisen ryhmän johtajana. Tästä tiimistä seitsemän työntekijää on liittynyt Turnbullin kanssa uuteen yhtiöön.

Turnbullin on kuultu rehvastelevan Cambridge Analytican yhteyksillä valtiollisiin tiedustelupalveluihin. Turnbull on aiemmin työskennellyt nykyisin lopetetussa PR-yhtiö Bell Pottingerissa, jota syytettiin viime vuonna rotujännitteiden lisäämisestä Etelä-Afrikassa.

Tieto Auspex Internationalin perustamisesta tuli vain päivä sen jälkeen, kun Britannian dataviranomainen ICO kertoi aikovansa antaa Facebookille puolen miljoonan punnan sakot käyttäjätietojen väärinkäyttöskandaalissa.

ICO:n mukaan maailman suurin sosiaalisen median yhtiö rikkoi lakia epäonnistuessaan turvaamaan käyttäjiensä henkilökohtaiset tiedot. Seuraavat sakot ovat tulossa todennäköisesti Australiasta.

Tiistaina ICO aloitti myös rikosprosessin Cambridge Analytican emoyhtiötä, myös toimintansa lopettanutta SCL Electionia vastaan, koska se ei ollut toimittanut todisteita mahdollisesta datan väärinkäytöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cambridge Analytica
 • Facebook
 • Tietosuoja
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  3. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  4. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  5. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  6. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  7. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  8. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  9. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  10. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  13. Näytä lisää