Talous

Presidenttien huippukokous lisännee Helsingin suosiota konferenssi­kaupunkina – Suomesta arktisen huippu­kokouksen pitopaikkana ei vahvistusta

Arktisesta huippukokouksesta ei saatu eilen vahvistusta, mutta sen järjestäminen on edelleen Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden ohjelmassa, ”jos agendasta pystytään sopimaan ja olosuhteet sallivat sen”.

Maanantaina pidetty Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien huippukokous todennäköisesti kasvattaa Helsingin suosiota kokous- ja konferenssikaupunkina, arvioi Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

”Koko huippukokous meni Helsingin näkökulmasta äärimmäisen hyvin. Voi ihan hyvin odottaa, että kokousmatkustajien määrä nousee tämän seurauksena. Huippukokous on meille myyntivaltti jatkossa.”

Aallon mukaan suurin piirtein puolet Helsinkiin suuntautuvasta matkailusta on työperäistä matkailua. Kongressimatkailu tuo pääkaupunkiseudulle kymmeniä miljoonia euroja.

Aallon mukaan Helsingin ongelmana on edelleen tunnettuus. Sen lisääminen on tärkeää paitsi matkailijoiden määrän kasvun takia myös siksi, että tunnettuus helpottaa investointien ja kansainvälisten osaajien houkuttelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto on tyytyväinen tulokseen. Kansainvälisessä mediassa oli runsaasti Helsinki-hehkutusta, mutta myönteiset kommentit levisivät uutislähetysten ja lehtitekstien lisäksi sosiaalisessa mediassa, kun tunnetut uutisankkurit twiittasivat Helsingistä.

”Meillä oli ajatus siitä, että Helsinki olisi hetken kansainvälisen mediahuomion kohteena. Tavoitteena oli, että tänne saapuneet 1­500 toimittajaa saavat mahdollisimman hyvän käsityksen ja kuvan Helsingistä ja että he rakastuvat kaupunkiin ja tulevat takaisin.”

Kaupunkimarkkinointia ei kuitenkaan hoideta pelkästään Helsingin kaupungista tai Helsinki Marketingista käsin, Aalto muistuttaa. Hän mainitsee hyvinä asioita esimerkiksi Helsingin Sanomien, kirkon ja Greenpeacen kampanjat, jotka hänen mielestään rakensivat mielikuvaa Helsingistä avoimena, moniäänisenä ja kiinnostavana kaupunkina.

Huippukokous voi vaikuttaa Helsingin suosioon kokouskaupunkina monella tavalla. Kokouksia ja konferensseja järjestävät tahot pohtivat tiloja, käytännön järjestelyjen sujumista ja sitä, millaista tekemistä ja nähtävää kaupungissa on.

Monet huippukokouksesta uutisoineet toimittajat ihmettelivät, miten sujuvat ja hyvät järjestelyt lehdistökeskuksessa oli. Toimittajille annetuilla ilmaisilla julkisen liikenteen matkakorteilla haluttiin tietoisesti näyttää, miten sujuvasti Helsingin julkinen liikenne toimii.

Mielikuviin puolestaan vaikutti myönteisesti myös se, että tv-kanavat ottivat tukikohdakseen meriuimala Allas Sea Poolin ja Helsingin kesäsää oli parhaimmillaan.

”Se, että yhdysvaltalaiset isot tv-kanavat lähettivät ympäri vuorokauden suoraa kuvaa Helsingistä, asettaa Helsingin maailmankartalle. Kyllä tällä voi olla todella iso ja pitkäkestoinen vaikutus Helsingille.”

Aalto korostaa, että suurten konferenssien varmistuminen on monen vuoden urakka. Hän ei ole kuullut, että huippukokouksen jälkimainingeissa olisi tullut vielä konferenssitiedusteluja.

Arktisesta huippukokouksesta ei saatu varmistusta

Paljon ennen presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-huippukokousta on puhuttu arktisesta huippukokouksesta, joka toisi Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit Suomeen.

Suomi toimii tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajana, ja presidentti Sauli Niinistö esitti jo ennen puheenjohtajakauden alkamista ajatuksen arktisesta huippukokouksesta.

Maanantai-illan tiedotustilaisuudessa Niinistö kertoi keskustelleensa mustasta hiilestä molempien presidenttien kanssa. Kun toimittaja kysyi arktisesta huippukokouksesta, Niinistö kommentoi, ettei ainakaan itse ole sanonut, että asiasta tehtäisiin tässä huippukokouksessa päätös.

Tasavallan presidentin kansliasta sanotaan, ettei Niinistön tiedotustilaisuudessa esitettyjen kommenttien lisäksi ole tässä vaiheessa muuta kerrottavaa.

Pohjoisen politiikan johtava asiantuntija Harri Mäki-Reinikka ulkoministeriön arktisesta tiimistä ei osaa kommentoida sitä, onko presidenttien välillä käyty keskusteluja huippukokouksen järjestämisestä.

”Joka tapauksessa työtä tehdään siten, että huippukokous olisi mahdollinen. Meillä on muitakin kokouksia tulossa.”

Niinistön esillä pitämästä mustasta hiilestä keskustellaan seuraavaksi ympäristöministerien ja ulkoministerien kesken. Mäki-Reinikka ei ota kantaa siihen, onko Suomella nyt paremmat mahdollisuudet saada huippukokous järjestettyä.

”Puheenjohtajakauden ohjelmassa todetaan, että jos pystytään agendasta sopimaan ja olosuhteet sallivat sen, huippukokous halutaan järjestää. Sen suhteen ei varmaan mikään ole muuttunut.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  4. 4

   Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”

  5. 5

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  6. 6

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  8. 8

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”
  3. HBO:n uudessa sarjassa on kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää
  6. Naisen epäillään valmistelleen perheensä surmaamista Pohjois-Karjalassa – suunnitteli tuli­palon sytyttämistä perheen yhteisessä kodissa
  7. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  8. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  9. Raaseporin tasoristeys­turmasta ei nosteta syytteitä – Kuorma-autoa kuljettanut varus­mies ei voinut nähdä lähestyvää junaa
  10. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  11. 12-vuotias korispoika on jo 213-senttinen – nöyryyttää ikätovereitaan ja kuittailee päälle
  12. Näytä lisää