Talous

Kun Trump lietsoo kauppasotaa, EU valtaa asemia Aasiassa – Tiistaina allekirjoitettu vapaakauppasopimus Japanin kanssa on kaikkien aikojen suurin

Yhdysvaltain vetäytyminen on tiivistänyt muiden yhteistyötä.

Samaan aikaan kun presidentti Donald Trumpin Yhdysvallat uhittelee ja käy kauppasotaa monella rintamalla, Euroopan unioni vahvistaa vauhdilla kahdenvälisiä vapaakauppasuhteitaan.

Tällä viikolla EU on vallannut Yhdysvalloilta vapautuneita asemia Aasian jäteissä Kiinassa ja Japanissa.

Tiistaina EU:n ja Japanin johtajat allekirjoittivat Tokiossa EU:n historian suurimman kahdenvälisen kauppasopimuksen. Sopimuksen piiriin kuuluu 600 miljoonaa ihmistä ja kolmannes koko maailman bruttokansantuotteesta.

Maanantaina Pekingissä EU:n ja ja Kiinan johtajat antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne sitoutuvat monenkeskiseen kauppajärjestelmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molemmat paperit ovat vastaus Yhdysvalloille ja Trumpille, joka katkaisi presidentiksi noustuaan lähes ensi töikseen neuvottelut vapaakauppasopimuksista niin EU:n kuin Aasian maidenkin kanssa.

Sittemmin tilanne on kärjistynyt kauppasodaksi, kun Trumpin hallinto on määrännyt suojatulleja ja kauppakumppanit ovat vastanneet samalla mitalla.

”Lähetämme selvän viestin, että taistelemme yhdessä protektionismia vastaan”, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tiistaina Tokion allekirjoitusseremonian jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan EU ja Japani haluavat sopimuksella näyttää että kaupassa on kyse muustakin kuin tulleista ja esteistä. On kyse arvoista, periaatteista ja kaikkia osapuolia hyödyttävien ratkaisujen löytämisestä, Juncker sanoi Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Sopimuksen mukaan EU avaa markkinoitaan muun muassa Japanin autoteollisuudelle, ja Japani poistaa kaupan esteitä erityisesti EU:n maataloustuotteilta. Sopimusta on väännetty vuodesta 2013 asti, ja neuvottelut saatiin päätökseen joulukuussa.

Myös EU:n ja Kiinan yhteistä julkilausumaa yritettiin tuloksetta saada aikaan jo aiempina vuosina, mutta nyt – Trumpin ansiosta – aika oli sillekin otollinen.

Neuvotteluprosessit ovat aina hitaita ja hankalia, mutta Trumpin protektionismi on lisännyt muiden toimijoiden poliittista tahtoa sopia vapaakaupasta, toteaa Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.

Turtiaisen mukaan voi sanoa, että EU valtaa nyt Aasiassa Yhdysvalloilta vapautuneita asemia.

Ennen Trumpia sekä EU että Japani pitivät ensisijaisina tiiviitä kauppasuhteita Yhdysvaltoihin, ja vapaakauppaneuvottelut muiden kanssa tulivat vasta sen jälkeen. Tärkeysjärjestys ainakin kaupassa on nyt kuitenkin muuttunut, ja se on nopeuttanut kahdenvälisiä neuvotteluja.

Kiina puolestaan on Turtiaisen mukaan ollut aktiivinen EU:n suuntaan ja toivonut yhteistä rintamaa Yhdysvaltoja vastaan. Kiinan huoli on, että EU ja Yhdysvallat löytäisivät toisensa uudelleen, ja Kiina jäisi yksin Yhdysvaltain kauppasodan kohteeksi.

Yhdysvaltojen lisäksi myös EU on pitkään arvostellut Kiinaa siitä, että se ei ole avannut markkinoitaan riittävästi. Samat ongelmat hiertävät Turtiaisen mukaan välejä edelleen, mutta tahto sovun löytymiseen on kasvanut.

Financial Times -lehti kertoi heinäkuun alussa Kiinan lähestymisyrityksistä ja siteerasi EU-virkamieslähteitä, joiden mukaan EU ei tahdo joutua tilanteeseen, jossa se näyttäisi liittoutuvan Kiinan kanssa Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaa vastaan.


Kahdenvälisiin sopimuksiin maailmankaupassa on viime vuosina päädytty, koska Maailman kauppajärjestön WTO:n piirissä ei pitkään aikaan ole pystytty monenkeskisesti sopimaan juuri mistään.

Tusk totesi maanantaina Pekingissä, että on paitsi Kiinan ja EU:n, myös Yhdysvaltojen ja Venäjän velvollisuus korjata kansainvälistä kauppajärjestelmää sen sijaan, että ne tuhoaisivat sitä.

”Vielä on aikaa estää konflikti ja kaaos”, Tusk sanoi AFP:n mukaan.

Vetoomuksista huolimatta Trump on jatkanut valitsemallaan linjalla. Helsingin huippukokouksen alla sunnuntaina Trump sanoi, että EU on Yhdysvaltain ”vihollinen, kun katsoo mitä he tekevät meille kaupassa”.

Viime viikolla Yhdysvallat uhkasi asettaa entisten tullien päälle uudet kymmenen prosentin tullit suurelle joukolle kiinalaisia tuotteita.

Turtiaisen mukaan kansainvälisen järjestelmän vahvistamiseksi tarvittaisiin yhteinen tahtotila ja aloitteellinen vastuukantaja Yhdysvaltain tilalle.

”Valtasuhteet ovat liikkeessä, ja selkeää yhtä vastuunkantajaa ei ole. Se murentaa toimintamahdollisuuksia”, Turtiainen sanoo.

Fakta

EU on maailman suurin talous


 Euroopan unioni, Yhdysvallat, Kiina ja Japani ovat maailman suurimmat taloudet.

 EU:n osuus maailman bruttokansantuotteesta on yli 20 prosenttia. EU:n suurimpia kauppakumppaneita olivat viime vuonna Yhdysvallat, Kiina ja Sveitsi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmankauppa
 • Euroopan unioni
 • Kiina
 • Japani
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  10. 10

   Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  3. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  4. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  5. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  6. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  7. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  8. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  9. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  10. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  11. Tunti sitten
  12. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  13. Näytä lisää