Talous

Google käytti väärin määräävää markkina-asemaansa Android-puhelimissa – EU määräsi ennätyksellisen 4,3 miljardin euron sakon

Googlella on 90 päivää aikaa lopettaa kilpailusääntöjen vastainen toiminta tai sitä uhkaa uusi sakko.

Euroopan komissio ilmoittaa määränneensä ohjelmistoyhtiö Googlelle 4,3 miljardin euron sakon määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisestä matkapuhelimien ja taulutietokoneiden Android-käyttöjärjestelmässä.

Yhtiön on lopetettava EU:n kilpailusääntöjen rikkominen 90 päivän kuluessa tai maksettava uhkasakko. Se voi olla enintään viisi prosenttia Googlen emoyhtiön Alphabetin keskimääräisestä maailmanlaajuisesta päivittäisestä liikevaihdosta.

”Käsiteltävänä olevassa asiassa on kyse kolmesta rajoitustyypistä, jotka Google on asettanut Android-laitteiden valmistajille ja verkko-operaattoreille varmistaakseen, että internetliikenne ohjautuu Android-laitteissa Googlen hakukoneeseen. Google on näin käyttänyt Androidia välineenä vakiinnuttaakseen hakukoneensa määräävän aseman”, sanoo kilpailukomissaari Margrethe Vestager tiedotteessa.

Uutistoimisto Bloombergin ja sanomalehti Financial Timesin mukaan komissio ei ole koskaan aikaisemmin määrännyt yhtä suurta sakkoa määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Komissio katsoo, että Googlen on edellyttänyt laitevalmistajien esiasentavan laitteisiinsa Googlen hakukoneen, Chrome-selainsovelluksen, jotta ne saavat lisenssin yhtiön sovelluskauppaan.

Lisäksi Google on komission mukaan suorittanut maksuja tietyille suurille valmistajille ja teleoperaattoreille sillä ehdolla, että ne esiasentavat laitteisiinsa yksinomaan Googlen hakukonesovelluksen.

Google on myös estänyt valmistajia, jotka haluavat esiasentaa laitteisiin Googlen sovelluksia, myymästä yhtään laitetta, jossa käytetään vaihtoehtoisia Android-versioita, joita Google ei ole hyväksynyt.

Kilpailukomissaari Vestagerin mukaan Google on toimillaan evännyt eurooppalaisilta kuluttajilta todellisen kilpailun hyödyt, mikä on vastoin Euroopan unionin kilpailusääntöjä.

Komission selvitysten mukaan Android-laitteissa yli 95 prosenttia hakukyselyistä tehtiin Googlen hakukonesovelluksessa.

Ohjelmistoyhtiö Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmää hyödyntävissä puhelimissa ja taulutietokoneissa alle 25 prosenttia prosenttia hakukyselyistä tehtiin Googlen sovelluksella ja yli 75 prosenttia Microsoftin Bing-hakukoneella, joka on esiasennettuna Windows-laitteissa.

Android on selvästi maailman eniten käytetty matkapuhelimien käyttöjärjestelmä. Sitä hyödyntävät puhelimissaan kaikki maailman suurimat matkapuhelimien valmistajat Applea lukuun ottamatta.

Google osti Androidin alkuperäisen kehittäjän vuonna 2005 ja on jatkanut sen kehittämistä. Euroopassa ja muualla maailmassa käytettävistä puhelimista ja taulutietokoneista noin 80 prosentissa on komission mukaan nykyään käyttöjärjestelmänä Android.

Google ilmoitti pian komission tiedotteen julkistamisen jälkeen valittavansa päätöksestä. Valituksen käsittelee Euroopan unionin tuomioistuin.

”Android on luonut enemmän vaihtoehtoja kaikille, eikä suinkaan vähemmän. Eloisa ekosysteemi, ripeä innovointi ja edulliset hinnat ovat klassisia tuntomerkkejä kestävästä kilpailusta. Valitamme päätöksestä”, Google ilmoittaa lausunnossaan.

Ekosysteemillä tarkoitetaan yksinkertaistettuna verkostoa, joissa yritykset kehittävät uusia liiketoimintamalleja kumppaneidensa kanssa.

Google saa valtaosan tuloistaan hakukoneestaan ja siihen liitetyistä mainostenvälityspalveluistaan. Yritys arvioi jo pitkän aikaa sitten, että siirtyminen pöytätietokoneista langattomaan internetiin merkitsee suurta muutosta hakukoneen käytölle.

Siksi Google laati suunnitelman varautuakseen muutoksen vaikutuksiin ja varmistaakseen, että käyttäjät suosivat sen hakukonetta myös matkapuhelimissaan ja taulutietokoneissa.

Viime vuonna komissio määräsi Googlelle 2,42 miljardin euron sakot, koska yhtiö oli käyttänyt väärin hakukoneensa määräävää markkina-asemaa tarjoamalla omalle hintavertailupalvelulleen sääntöjenvastaista etua.

Komissio tutkii edelleen myös toimia, joilla Google on rajoittanut tiettyjen kolmansien osapuolten verkkosivustojen mahdollisuuksia näyttää Googlen kilpailijoiden hakusanamainoksia.

Heinäkuussa 2016 tehdyn alustavan johtopäätöksen mukaan Google on tässäkin asiassa käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa.

Komission päätös saattaa lisätä kauppapoliittisia jännitteitä Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välillä. Presidentti Donald Trumpin mielestä EU on kohdellut Yhdysvaltojen epäreilusti kansainvälisessä kaupassa.

Keväällä tulivat voimaan presidentti Trumpin määräämät tuontitullit alumiinille ja teräkselle. EU vastasi asettamalla tuontitullit Yhdysvalloista tuotaville moottoripyörille, Bourbonviskille, appelsiinimehulle ja monille muille tuotteille.

Sen jälkeen presidentti Trump ilmoitti, että hän harkitsee tuontitulleja Yhdysvaltoihin tuotaville eurooppalaisille autoille.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa ensi viikolla Washingtoniin keskustelemaan presidentti Trumpin kanssa kauppapolitiikasta.

Fakta

Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö


 Kohtuuttomien osto- tai myyntihintojen taikka muiden kohtuuttomien kauppaehtojen suora tai välillinen määrääminen.

 Tuotannon, markkinoiden tai teknisen kehityksen rajoittaminen kuluttajien vahingoksi

 Erilaisten ehtojen soveltaminen eri kauppakumppaneiden samankaltaisiin suorituksiin kauppakumppaneita epäedulliseen kilpailuasemaan asettavalla tavalla

 Sen asettaminen sopimuksen syntymisen edellytykseksi, että sopimuspuoli hyväksyy lisäsuoritukset, joilla niiden luonteen vuoksi tai kauppatavan mukaan ei ole yhteyttä sopimuksen kohteeseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkapuhelimet
 • Euroopan komissio
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää