Talous

Vapaakaupan perusta murenee – Britti­professori: Pahimmassa tapauksessa palaamme 1930-luvun henkeen

Maailman kauppajärjestö WTO on historiansa pahimmassa kriisissä. Maailmankaupan ehtoja eivät enää sanele yhteiset säännöt vaan suurimmat talousmahdit.

Onko laajaan kansainväliseen yhteistyöhön perustuva maailmankauppa nyt historiaa?

Kaupanteon esteitä raivaavia useiden maiden hyväksymiä kauppasopimuksia pidetään kansainvälisen kaupan pohjana. Maailmantalous kulki pitkään avautumisen tietä, mutta suunta on kääntynyt. Pohja murenee.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamat tullit ovat saaneet keskeiset kauppakumppanit, Kiinan ja EU:n, vastatoimiin ja vapaakaupan puoltajat varpailleen.

Trumpin toimet rikkovat Maailman kauppajärjestön WTO:n periaatteita ja horjuttavat monenkeskiseen eli usean valtion väliseen yhteistyöhön perustuvaa järjestelmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on WTO:lle niin synkkä, että yhdysvaltalaisen ajatushautomon Council on Foreign Relationsin tutkija Edward Alden kiirehti maaliskuussa jo julistamaan järjestön kuolleeksi.

Maailmankaupan selkärankana pidetyn WTO:n rapautuminen alkoi kuitenkin jo kauan ennen Trumpia, sanoo apulaisprofessori Stephen Woolcock London School of Economicsista.

”Trump on ylimääräinen isku WTO:lle ja monenkeskiselle järjestelmälle mutta myös jatkumoa trendille. Yhdysvallat on siirtynyt koko 2000-luvun pois monenkeskisestä kauppapolitiikasta”, Woolcock sanoo.

Yhdysvallat ei ole ainoa syy WTO:n aseman luhistumiseen.

Vuonna 2001 aloitettiin Dohan neuvottelukierros, jonka oli tarkoitus keskittyä erityisesti esteiden poistamiseen kehittyvien maiden kaupasta. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat kymmenen vuotta sitten. Se osoitti, kuinka vaikeaa jäsenmaiden on löytää kompromisseja WTO:n sääntöjen edistämiseksi.

Yksi syy on myös Kiinassa. Woolcockin mukaan se noudattaa WTO:n periaatteita sellaisina kuin ne olivat 2000-luvun alussa, kun maasta tuli WTO:n jäsen.

Uutta on kuitenkin se, millä periaatteilla kansainvälistä kauppapolitiikkaa tehdään nyt ja lähitulevaisuudessa, Woolcock sanoo.

”Olemme siirtyneet sääntöperusteisesta järjestelmästä valtaperusteiseen järjestelmään.”

Tällä Woolcock viittaa tilanteeseen, jossa yhteisiä pelisääntöjä rikotaan ja monenkeskisten kauppasopimuksien sijaan kauppapolitiikkaa tehdään alueellisesti tai kahden maan välillä. Valtaperusteisessa järjestelmässä pärjäävät suuret taloudet eli Yhdysvallat, Japani, Kiina ja Euroopan unioni, joilla on neuvotteluvaltaa. Muilla on Woolcockin mukaan vain hävittävää.

Kansainvälisten suhteiden apulaisprofessori pitää tilannetta huolestuttavana.

”Murenemassa ei ole niinkään monenkeskinen järjestelmä vaan yhteistyö. Jos tilanne pahenee entisestään ja alkaa merkittävä uusien tullien kierre, palaamme 1930-luvun kaltaiseen ilmapiiriin, jossa kauppapoliittista yhteistyötä ei ollut.”

Kauppapoliittisen yhteistyön puute voi Woolcockin mukaan pahimmillaan johtaa kansainvälisen kaupan jyrkkään laskuun. Se taas aiheuttaa työttömyyttä.

”1930-luvun lamalla oli myös poliittisia vaikutuksia. Lama loi pohjaa radikaalille äärioikeistolaiselle politiikalle. Jos yhteistyö romahtaa, sillä on paitsi taloudellisia myös poliittisia seurauksia.”

EU on kaiken aikaa tehnyt suunnitelmaa sen varalle, että monenkeskinen järjestelmä ja WTO kariutuvat. Suomi ei siis jää tyhjän päälle.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen arvioi, että EU alkoi 2000-luvun alussa vähentää kunnianhimoaan ja odotuksiaan WTO:n suhteen sekä vahvistaa kahdenvälisiä vapaakauppasuhteitaan.

Viimeksi tiistaina EU ja Japani allekirjoittivat Tokiossa laajan vapaakauppasopimuksen.

Turtiainen sanoo, että monenkeskisten sopimusten korvaaminen kahdenkeskisillä on tuonut yrityksille myös haasteita, sillä yritysten toiminta ja arvoketjut ovat hajautuneet usean eri maan välille.

”Esimerkiksi EU–Japani-kauppasopimus purkaa esteitä näiden kahden välillä, mutta yrityksen toiminta voi olla paljon globaalimpaa. Sopimuksia on erilaisia, ja niitä voi olla vaikea hallinnoida.”

Turtiaisen mukaan WTO on tuonut suomalaisyrityksille ennakoitavuutta. Yhteisen sääntöpohjan romuttuminen lisää epävarmuutta. Siksi kauppapolitiikan keskeinen huoli kohdistuu nyt WTO:hon ja sen tulevaisuuteen.

”Yhdysvallat on ollut WTO:n vastuunkantaja ja järjestöä eteenpäin vievä voima. Löytyykö muita vastuunkantajia? Löytyykö EU:lta johtajuutta?”

Isoin uhkakuva on Turtiaisen ja Woolcockin mukaan se, että muutkin jäsenmaat alkavat kyseenalaistaa sitoutumistaan WTO:n sääntöihin. Suuria irtiottoja WTO-kehikosta ei kuitenkaan ole toistaiseksi nähty Kiinan järeitä vastatulleja lukuun ottamatta.


Vaikka WTO ei ole onnistunut vapaakaupan sääntöjen edistäjänä, sen rooli jäsenmaiden välisten kiistojen ratkaisijana on ollut merkittävä. Useat maat, kuten Kanada ja Meksiko, sekä EU ovat tehneet WTO:n riitojenratkaisuelimeen valituksen Yhdysvaltojen tulleista.

Valituksien käsittelyyn menee muutamia vuosia. Woolcockin mukaan käsittelyn ytimessä on kysymys WTO:n sääntöjen kansallisen turvallisuuden poikkeuksesta, jolla Trump perustelee teräs- ja alumiinitulleja.

”Valituksen tehneiden maiden tulisi haastaa tämä näkemys myös siksi, että jos esimerkiksi autoihin kohdistuvia tullimaksuja voisi perustella kansallisella turvallisuudella, mikä tahansa maa voi asettaa tullimaksun mihin tahansa tuotteeseen samalla perusteella.”

Trump on uhannut määrätä eurooppalaisille autoille 20 prosentin tuontitullit. EU ilmoitti torstaina valmistelevansa jo luetteloa vastatoimista.

Turtiainen huomauttaa, että riitautuksien käsittelyssä on kaksi suurta ongelmaa. Toinen niistä on Trumpin ilmoitus, ettei Yhdysvallat aio kunnioittaa WTO:n riitojenratkaisupäätöksiä, jos ne ovat ristiriidassa maan intressien kanssa.

Toinen, myös Woolcockin esille nostama ongelma liittyy riitojenratkaisuelimen tuomarinimityksiin, joita Yhdysvallat jumiuttaa.

Riitojenratkaisuelimessä on normaalisti seitsemän tuomaria, joista kolmea tarvitaan jokaisen valituksen käsittelyyn. Nyt neljäksi vuodeksi kerrallaan nimettyjä tuomareita on jäljellä vain neljä. Uusia ei pystytä nimittämään, sillä Yhdysvallat on käyttänyt nimitysten estämiseen veto-oikeuttaan.

Tilanne alkaa olla kestämätön. Valitusten käsittely on jo nyt hidastunut, ja ensi vuonna kahden tuomarin kausi päättyy. Jos Yhdysvaltojen kanta ei muutu, valitukset jäävät kokonaan jumiin.

Turtiainen ei kuitenkaan usko, että koko WTO-järjestelmä kaatuu, vaikka Trump horjuttaa sitä nyt rankalla kädellä. Woolcockin mukaan paljon on kiinni siitä, mitä tapahtuu Yhdysvaltojen välivaaleissa marraskuussa.

”Suunta riippuu Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta jos jostain.”

Protektionistisia tuulia on Woolcockin mukaan ollut Yhdysvaltojen politiikassa aiemminkin, mutta niiden eteneminen on pysäytetty kongressissa. Nyt on toisin.

”Järjestelmää ja vapaakauppaa kannattavien on saatava itsensä kuuluviin Yhdysvaltojen sisäpolitiikassa. Silloin tilanteeseen voidaan löytää ratkaisu.”

Fakta

Maailman kauppajärjestö WTO


 WTO perustettiin vuonna 1995 johtamaan monenkeskisiä kauppasopimusneuvotteluja ja ratkomaan kansainvälisen kaupan riitoja valtioiden välillä.

 Sen jäsenenä on 164 maata. Järjestön päämaja on Genevessä.

 EU toimii WTO:ssa yhtenä toimijana, jota edustaa jäsenvaltioiden sijaan komissio.

 WTO:n on kritisoitu palvelevan vain suurten jäsenmaiden etua ympäristön kustannuksella. Järjestön päätöksentekoa on myös arvosteltu epädemokraattiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmankauppa
 • WTO
 • Kauppasota
 • Elli-Alina Hiilamo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  7. 7

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  8. 8

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  9. 9

   ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontisella alkaa kova kiri kohti Lontoon tennisfinaaleja – ”Tilanne on varmaan teille kutkuttavampi kuin itselle”
  3. Porilaisnaisen murhasta epäilty mies on vangittu
  4. Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä
  5. ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi
  6. ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov
  7. Harjulan koulu puretaan ensi kesänä – ”Meillä on Järvenpäässä ihan riittävästi esimerkkejä siitä, ettei korjaaminen kannata”
  8. Tunti sitten
  9. Tuleeko Eurooppaan tuhansia uusia rajavalvojia, ja saako Italia tukijoita kovalle linjalleen? Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta Itävallassa
  10. Mikromuovia löytyi jo hyttysistäkin – vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä, ja aikuisista hyttysistä muovi päätyy lintuihin
  11. STT: Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa – Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Hakkaraisen pahoinpitelyn takia
  12. Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen Tilaajille
  13. Näytä lisää