Talous

Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

Suomen Kuvalehti: Alma Media oli valitsemassa Aamulehden päätoimittajaksi valtioneuvoston nykyistä viestintäjohtajaa Päivi Anttikoskea, kunnes selvisi, etteivät hänen miehensä ja kouluikäinen lapsensa olisi muuttamassa Tampereelle.

Perhetilanne näyttää ratkaisseen Aamulehden päätoimittajan valinnan vuoden 2017 lopussa.

Lehden julkaisija Alma Media oli jo valitsemassa tehtävään nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivaa Päivi Anttikoskea, kun kävi ilmi, että hän muuttaisi työn takia Tampereelle mutta hänen lapsensa ja miehensä jäisivät Helsinkiin.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti (SK).

Selvältä vaikuttanut valinta kariutui, kun Anttikoski ja Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne tapasivat viime marraskuussa. Anttikoski oli tapaamisen päätteeksi kertonut Telanteelle, että muu perhe olisi jäämässä asumaan Helsinkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SK:n mukaan Telanne sanoi Anttikoskelle, että tämän etäisyys lapsestaan haittaa keskittymistä päätoimittajan työhön. Anttikoski vahvistaa tapahtuneen Helsingin Sanomille.

”Olin tilanteesta aika äimänä. Hämmästykseni oli suuri.”

Anttikoski kertoo tapaamisen jälkeen päättäneensä, että työ virkamiehenä olisi hänelle oikea valinta. Hän oli Telanteen tapaamisen aikaan loppuvaiheilla myös valtioneuvoston viestintäjohtajan rekrytointiprosessissa.

”Sen jälkeen minulle tuli varmuus tästä valinnasta. Pääsin heti uuteen työhöni kiinni.”

SK:n mukaan viikko tapaamisen jälkeen Alma Media ilmoitti Anttikoskelle, ettei valinta kohdistunut häneen. Aamulehden silloinen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen kertoi SK:n mukaan syyksi sen, että Anttikoski olisi ”hylännyt perheensä”.

Anttikoski aloitti valtioneuvoston viestintäjohtajana tämän vuoden alussa. Hän jäi uudessa työssään tarkkailemaan media-alaa sen ulkopuolelta ja päätti nyt puhua asiasta muiden naisten takia.

”Olen ollut media-alalla 20 vuotta ja nähnyt niin paljon lahjakkaita naisia. Onko rakenteissa vikaa vai missä, kun naiset eivät kuitenkaan kauheasti etene. Missä vika on?” Anttikoski kertoo pohtineensa.

Hänen mukaansa media kirjoittaa naisiin kohdistuvasta syrjinnästä mutta alan omasta työkulttuurista tulisi puhua enemmän.

Anttikoskella ei ole aikomuksia ryhtyä jatkotoimiin Telanteen sanomisten vuoksi.

”Halusin lopulta tämän kertoa. Se riittää minun osaltani.”

Aamulehden päätoimittajaksi valittiin Jussi Tuulensuu.

Anttikoski työskenteli aikaisemmin Helsingin Sanomien päätoimittajana. Hän jätti lehden viime vuoden helmikuussa ”vetääkseen henkeä” ja etsiäkseen uutta.

Kai Telanne on tuomittu sakkorangaistukseen Johanna Korhosen syrjinnästä. Korhonen valittiin vuonna 2008 Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta Telanne purki sopimuksen saatuaan tietää, että Korhosen puoliso on poliittisesti aktiivinen nainen.

HS ei perjantai-iltana tavoittanut Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta tai hallituksen puheenjohtajaa Petri Niemisvirtaa kommentoimaan asiaa.

Alma Media julkaisi perjantai-iltana lehdistötiedotteen, jonka mukaan Suomen Kuvalehden artikkelissa on annettu virheellinen kuva Anttikosken valintaprosessiin liittyneistä tapahtumista.

”Yksi tärkeistä kriteereistä rekrytointiprosessissa oli mahdollisuus muuttaa lehden ilmestymisalueelle. Olen pahoillani siitä, että hakijalle syntyi väärä käsitys, että vanhemmuus olisi ollut rekrytoinnissa hakijan ymmärtämällä tavalla relevantti kysymys”, toimitusjohtaja Telanne sanoo tiedotteessa.

Valintaprosessissa mukana ollut Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen sanoo tiedotteessa, että Anttikoskea haastateltaessa Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa oli vielä mukana useita ehdokkaita eikä selkeää ykköskandidaattia vielä tällöin ollut.

”Lopullinen valinta perustui kokonaisarvioon, ja mielestämme paras hakija tuli valituksi”, Juvonen sanoo tiedotteessa.Oikeustieteilijät: Alma Median toiminta laitonta

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää Alma Median toimintaa laittomana.

”Kyse on asianomaisen yksityiselämää koskevasta asiasta. Ei tällaisiin asioihin työnantaja voi ottaa asianomaisen puolesta kantaa.”

Koskinen arvioi, että Alma Media on saattanut rikkoa tasa-arvolakia ja yksityisyyden suojaa työelämässä sekä mahdollisesti syyllistyä työsyrjintärikokseen.

Samaa mieltä työsyrjinnästä on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

”Mielestäni työsyrjinnän tunnusmerkit ovat täyttyneet. On täysin epäasiallista keskustella tuohon sävyyn perhesuhteista ja tehdä sen perusteella päätös olla nimittämättä tehtävään”, Nuotio sanoo.

Työsyrjintää on se, että työnantaja tai tämän edustaja työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan takia.

Työsyrjinnästä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Työsyrjintää on myös se, että työnhakija tai työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella.

Aamulehden entisen päätoimittajan Jouko Jokisen perhe asui pääosin Helsingissä

Aamulehden päätoimittajana vuosina 2010–2017 toiminut Jouko Jokinen kertoi lauantaiaamupäivänä Helsingin Sanomille, että häneltä ei aikoinaan Alma Median rekrytointiprosessissa kysytty perheasioista.

Jokisen perhe asui tämän päätoimittaja-aikana pääasiassa Helsingissä, Jokinen taas Tampereella.

”Minut rekrytoitiin ensin vuonna 2001 Satakunnan Kansaan, ja sitten sisäisellä siirrolla siirryin Porista Tampereelle vuonna 2010. Näistä asioista ei ollut mitään puhetta”, Jokinen sanoo.

Hän sanoo olevansa perjantaina otsikoihin nousseesta tapauksesta hämmentynyt.

”Ainahan työhaastattelussa voidaan kysyä mitä vaan, mutta perheen sisäiset asiat eivät kuulu millään tavalla rekryprosessiin”, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan on kuitenkin itsestään selvää, että lehden päätoimittaja on kirjoilla lehden ilmestymispaikkakunnalla.

”Ei sitä hommaa voi muuten tehdä, on kyseessä sitten päätoimittaja tai kaupunginjohtaja. Kyllä paikkakunnalla pitää asua ja elää sitä elämää, ei se muuten onnistu.”

Jokinen kommentoi tapausta Ilta-Sanomille perjantaina.

Oikaisu 20.7.2018 kello 19.26: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Anttikoskeen olisi viikko tapaamisen jälkeen ottanut yhteyttä Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen. SK:n artikkelin mukaan yhteyttä otti tällöin Aamulehden liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat