Talous

Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

Suomen Kuvalehti: Alma Media oli valitsemassa Aamulehden päätoimittajaksi valtioneuvoston nykyistä viestintäjohtajaa Päivi Anttikoskea, kunnes selvisi, etteivät hänen miehensä ja kouluikäinen lapsensa olisi muuttamassa Tampereelle.

Perhetilanne näyttää ratkaisseen Aamulehden päätoimittajan valinnan vuoden 2017 lopussa.

Lehden julkaisija Alma Media oli jo valitsemassa tehtävään nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivaa Päivi Anttikoskea, kun kävi ilmi, että hän muuttaisi työn takia Tampereelle mutta hänen lapsensa ja miehensä jäisivät Helsinkiin.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti (SK).

Selvältä vaikuttanut valinta kariutui, kun Anttikoski ja Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne tapasivat viime marraskuussa. Anttikoski oli tapaamisen päätteeksi kertonut Telanteelle, että muu perhe olisi jäämässä asumaan Helsinkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SK:n mukaan Telanne sanoi Anttikoskelle, että tämän etäisyys lapsestaan haittaa keskittymistä päätoimittajan työhön. Anttikoski vahvistaa tapahtuneen Helsingin Sanomille.

”Olin tilanteesta aika äimänä. Hämmästykseni oli suuri.”

Anttikoski kertoo tapaamisen jälkeen päättäneensä, että työ virkamiehenä olisi hänelle oikea valinta. Hän oli Telanteen tapaamisen aikaan loppuvaiheilla myös valtioneuvoston viestintäjohtajan rekrytointiprosessissa.

”Sen jälkeen minulle tuli varmuus tästä valinnasta. Pääsin heti uuteen työhöni kiinni.”

SK:n mukaan viikko tapaamisen jälkeen Alma Media ilmoitti Anttikoskelle, ettei valinta kohdistunut häneen. Aamulehden silloinen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen kertoi SK:n mukaan syyksi sen, että Anttikoski olisi ”hylännyt perheensä”.

Anttikoski aloitti valtioneuvoston viestintäjohtajana tämän vuoden alussa. Hän jäi uudessa työssään tarkkailemaan media-alaa sen ulkopuolelta ja päätti nyt puhua asiasta muiden naisten takia.

”Olen ollut media-alalla 20 vuotta ja nähnyt niin paljon lahjakkaita naisia. Onko rakenteissa vikaa vai missä, kun naiset eivät kuitenkaan kauheasti etene. Missä vika on?” Anttikoski kertoo pohtineensa.

Hänen mukaansa media kirjoittaa naisiin kohdistuvasta syrjinnästä mutta alan omasta työkulttuurista tulisi puhua enemmän.

Anttikoskella ei ole aikomuksia ryhtyä jatkotoimiin Telanteen sanomisten vuoksi.

”Halusin lopulta tämän kertoa. Se riittää minun osaltani.”

Aamulehden päätoimittajaksi valittiin Jussi Tuulensuu.

Anttikoski työskenteli aikaisemmin Helsingin Sanomien päätoimittajana. Hän jätti lehden viime vuoden helmikuussa ”vetääkseen henkeä” ja etsiäkseen uutta.

Kai Telanne on tuomittu sakkorangaistukseen Johanna Korhosen syrjinnästä. Korhonen valittiin vuonna 2008 Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta Telanne purki sopimuksen saatuaan tietää, että Korhosen puoliso on poliittisesti aktiivinen nainen.

HS ei perjantai-iltana tavoittanut Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta tai hallituksen puheenjohtajaa Petri Niemisvirtaa kommentoimaan asiaa.

Alma Media julkaisi perjantai-iltana lehdistötiedotteen, jonka mukaan Suomen Kuvalehden artikkelissa on annettu virheellinen kuva Anttikosken valintaprosessiin liittyneistä tapahtumista.

”Yksi tärkeistä kriteereistä rekrytointiprosessissa oli mahdollisuus muuttaa lehden ilmestymisalueelle. Olen pahoillani siitä, että hakijalle syntyi väärä käsitys, että vanhemmuus olisi ollut rekrytoinnissa hakijan ymmärtämällä tavalla relevantti kysymys”, toimitusjohtaja Telanne sanoo tiedotteessa.

Valintaprosessissa mukana ollut Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen sanoo tiedotteessa, että Anttikoskea haastateltaessa Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa oli vielä mukana useita ehdokkaita eikä selkeää ykköskandidaattia vielä tällöin ollut.

”Lopullinen valinta perustui kokonaisarvioon, ja mielestämme paras hakija tuli valituksi”, Juvonen sanoo tiedotteessa.Oikeustieteilijät: Alma Median toiminta laitonta

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää Alma Median toimintaa laittomana.

”Kyse on asianomaisen yksityiselämää koskevasta asiasta. Ei tällaisiin asioihin työnantaja voi ottaa asianomaisen puolesta kantaa.”

Koskinen arvioi, että Alma Media on saattanut rikkoa tasa-arvolakia ja yksityisyyden suojaa työelämässä sekä mahdollisesti syyllistyä työsyrjintärikokseen.

Samaa mieltä työsyrjinnästä on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

”Mielestäni työsyrjinnän tunnusmerkit ovat täyttyneet. On täysin epäasiallista keskustella tuohon sävyyn perhesuhteista ja tehdä sen perusteella päätös olla nimittämättä tehtävään”, Nuotio sanoo.

Työsyrjintää on se, että työnantaja tai tämän edustaja työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan takia.

Työsyrjinnästä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Työsyrjintää on myös se, että työnhakija tai työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella.

Aamulehden entisen päätoimittajan Jouko Jokisen perhe asui pääosin Helsingissä

Aamulehden päätoimittajana vuosina 2010–2017 toiminut Jouko Jokinen kertoi lauantaiaamupäivänä Helsingin Sanomille, että häneltä ei aikoinaan Alma Median rekrytointiprosessissa kysytty perheasioista.

Jokisen perhe asui tämän päätoimittaja-aikana pääasiassa Helsingissä, Jokinen taas Tampereella.

”Minut rekrytoitiin ensin vuonna 2001 Satakunnan Kansaan, ja sitten sisäisellä siirrolla siirryin Porista Tampereelle vuonna 2010. Näistä asioista ei ollut mitään puhetta”, Jokinen sanoo.

Hän sanoo olevansa perjantaina otsikoihin nousseesta tapauksesta hämmentynyt.

”Ainahan työhaastattelussa voidaan kysyä mitä vaan, mutta perheen sisäiset asiat eivät kuulu millään tavalla rekryprosessiin”, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan on kuitenkin itsestään selvää, että lehden päätoimittaja on kirjoilla lehden ilmestymispaikkakunnalla.

”Ei sitä hommaa voi muuten tehdä, on kyseessä sitten päätoimittaja tai kaupunginjohtaja. Kyllä paikkakunnalla pitää asua ja elää sitä elämää, ei se muuten onnistu.”

Jokinen kommentoi tapausta Ilta-Sanomille perjantaina.

Oikaisu 20.7.2018 kello 19.26: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Anttikoskeen olisi viikko tapaamisen jälkeen ottanut yhteyttä Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen. SK:n artikkelin mukaan yhteyttä otti tällöin Aamulehden liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

  2. 2

   Uutistoimistot: Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

  6. 6

   Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

  7. 7

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  8. 8

   Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse

  9. 9

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  10. 10

   JHL protestoi irtisanomislakia kahden päivän lakolla, mukana yli 10 000 työntekijää, kouluissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ruokaa – Tehy ja Super vuoronvaihtokieltoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  4. 4

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  5. 5

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  8. 8

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  9. 9

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää