Talous

Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

Suomen Kuvalehti: Alma Media oli valitsemassa Aamulehden päätoimittajaksi valtioneuvoston nykyistä viestintäjohtajaa Päivi Anttikoskea, kunnes selvisi, etteivät hänen miehensä ja kouluikäinen lapsensa olisi muuttamassa Tampereelle.

Perhetilanne näyttää ratkaisseen Aamulehden päätoimittajan valinnan vuoden 2017 lopussa.

Lehden julkaisija Alma Media oli jo valitsemassa tehtävään nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivaa Päivi Anttikoskea, kun kävi ilmi, että hän muuttaisi työn takia Tampereelle mutta hänen lapsensa ja miehensä jäisivät Helsinkiin.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti (SK).

Selvältä vaikuttanut valinta kariutui, kun Anttikoski ja Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne tapasivat viime marraskuussa. Anttikoski oli tapaamisen päätteeksi kertonut Telanteelle, että muu perhe olisi jäämässä asumaan Helsinkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SK:n mukaan Telanne sanoi Anttikoskelle, että tämän etäisyys lapsestaan haittaa keskittymistä päätoimittajan työhön. Anttikoski vahvistaa tapahtuneen Helsingin Sanomille.

”Olin tilanteesta aika äimänä. Hämmästykseni oli suuri.”

Anttikoski kertoo tapaamisen jälkeen päättäneensä, että työ virkamiehenä olisi hänelle oikea valinta. Hän oli Telanteen tapaamisen aikaan loppuvaiheilla myös valtioneuvoston viestintäjohtajan rekrytointiprosessissa.

”Sen jälkeen minulle tuli varmuus tästä valinnasta. Pääsin heti uuteen työhöni kiinni.”

SK:n mukaan viikko tapaamisen jälkeen Alma Media ilmoitti Anttikoskelle, ettei valinta kohdistunut häneen. Aamulehden silloinen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen kertoi SK:n mukaan syyksi sen, että Anttikoski olisi ”hylännyt perheensä”.

Anttikoski aloitti valtioneuvoston viestintäjohtajana tämän vuoden alussa. Hän jäi uudessa työssään tarkkailemaan media-alaa sen ulkopuolelta ja päätti nyt puhua asiasta muiden naisten takia.

”Olen ollut media-alalla 20 vuotta ja nähnyt niin paljon lahjakkaita naisia. Onko rakenteissa vikaa vai missä, kun naiset eivät kuitenkaan kauheasti etene. Missä vika on?” Anttikoski kertoo pohtineensa.

Hänen mukaansa media kirjoittaa naisiin kohdistuvasta syrjinnästä mutta alan omasta työkulttuurista tulisi puhua enemmän.

Anttikoskella ei ole aikomuksia ryhtyä jatkotoimiin Telanteen sanomisten vuoksi.

”Halusin lopulta tämän kertoa. Se riittää minun osaltani.”

Aamulehden päätoimittajaksi valittiin Jussi Tuulensuu.

Anttikoski työskenteli aikaisemmin Helsingin Sanomien päätoimittajana. Hän jätti lehden viime vuoden helmikuussa ”vetääkseen henkeä” ja etsiäkseen uutta.

Kai Telanne on tuomittu sakkorangaistukseen Johanna Korhosen syrjinnästä. Korhonen valittiin vuonna 2008 Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta Telanne purki sopimuksen saatuaan tietää, että Korhosen puoliso on poliittisesti aktiivinen nainen.

HS ei perjantai-iltana tavoittanut Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta tai hallituksen puheenjohtajaa Petri Niemisvirtaa kommentoimaan asiaa.

Alma Media julkaisi perjantai-iltana lehdistötiedotteen, jonka mukaan Suomen Kuvalehden artikkelissa on annettu virheellinen kuva Anttikosken valintaprosessiin liittyneistä tapahtumista.

”Yksi tärkeistä kriteereistä rekrytointiprosessissa oli mahdollisuus muuttaa lehden ilmestymisalueelle. Olen pahoillani siitä, että hakijalle syntyi väärä käsitys, että vanhemmuus olisi ollut rekrytoinnissa hakijan ymmärtämällä tavalla relevantti kysymys”, toimitusjohtaja Telanne sanoo tiedotteessa.

Valintaprosessissa mukana ollut Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen sanoo tiedotteessa, että Anttikoskea haastateltaessa Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa oli vielä mukana useita ehdokkaita eikä selkeää ykköskandidaattia vielä tällöin ollut.

”Lopullinen valinta perustui kokonaisarvioon, ja mielestämme paras hakija tuli valituksi”, Juvonen sanoo tiedotteessa.Oikeustieteilijät: Alma Median toiminta laitonta

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää Alma Median toimintaa laittomana.

”Kyse on asianomaisen yksityiselämää koskevasta asiasta. Ei tällaisiin asioihin työnantaja voi ottaa asianomaisen puolesta kantaa.”

Koskinen arvioi, että Alma Media on saattanut rikkoa tasa-arvolakia ja yksityisyyden suojaa työelämässä sekä mahdollisesti syyllistyä työsyrjintärikokseen.

Samaa mieltä työsyrjinnästä on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

”Mielestäni työsyrjinnän tunnusmerkit ovat täyttyneet. On täysin epäasiallista keskustella tuohon sävyyn perhesuhteista ja tehdä sen perusteella päätös olla nimittämättä tehtävään”, Nuotio sanoo.

Työsyrjintää on se, että työnantaja tai tämän edustaja työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan takia.

Työsyrjinnästä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Työsyrjintää on myös se, että työnhakija tai työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella.

Aamulehden entisen päätoimittajan Jouko Jokisen perhe asui pääosin Helsingissä

Aamulehden päätoimittajana vuosina 2010–2017 toiminut Jouko Jokinen kertoi lauantaiaamupäivänä Helsingin Sanomille, että häneltä ei aikoinaan Alma Median rekrytointiprosessissa kysytty perheasioista.

Jokisen perhe asui tämän päätoimittaja-aikana pääasiassa Helsingissä, Jokinen taas Tampereella.

”Minut rekrytoitiin ensin vuonna 2001 Satakunnan Kansaan, ja sitten sisäisellä siirrolla siirryin Porista Tampereelle vuonna 2010. Näistä asioista ei ollut mitään puhetta”, Jokinen sanoo.

Hän sanoo olevansa perjantaina otsikoihin nousseesta tapauksesta hämmentynyt.

”Ainahan työhaastattelussa voidaan kysyä mitä vaan, mutta perheen sisäiset asiat eivät kuulu millään tavalla rekryprosessiin”, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan on kuitenkin itsestään selvää, että lehden päätoimittaja on kirjoilla lehden ilmestymispaikkakunnalla.

”Ei sitä hommaa voi muuten tehdä, on kyseessä sitten päätoimittaja tai kaupunginjohtaja. Kyllä paikkakunnalla pitää asua ja elää sitä elämää, ei se muuten onnistu.”

Jokinen kommentoi tapausta Ilta-Sanomille perjantaina.

Oikaisu 20.7.2018 kello 19.26: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Anttikoskeen olisi viikko tapaamisen jälkeen ottanut yhteyttä Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen. SK:n artikkelin mukaan yhteyttä otti tällöin Aamulehden liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  8. 8

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  9. 9

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  10. 10

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää