Talous

Kauppasodan kierrokset kasvavat: Kiina aloitti tutkinnan polkumyynnistä, ja myös Outokumpu joutui tulilinjalle

EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaa presidentti Trumpin keskiviikkona vakuuttaakseen, että EU:n ja Yhdysvaltain kaupan ehdot ovat hyvät. Kiina näyttäisi jo vähentävän öljyn tuontia Yhdysvalloista.

Laihoin tuloksin päättyneen maailman talousmahtien G20-kokouksen jälkeen maailman kauppasodan kierrokset kasvoivat jälleen maanantaina.

Kiina ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan tutkivansa muun muassa Euroopassa ja joissain Aasian maissa tuotetun ruostumattoman teräksen mahdollista dumppausta eli polkumyyntiä. Tutkinnan kohteena on myös Suomen Outokumpu.

Samaan aikaan EU:ssa odotetaan, lätkäiseekö Yhdysvallat Euroopassa tuotetuille autoille uhkaamansa rangaistustullit.

EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa keskiviikkona kauppakomissaari Cecilia Malmströmin kanssa Washingtoniin keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa kauppa-asioista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Odotukset eivät ole korkealla, koska viikonloppuna käydyt keskustelut Yhdysvaltain ja Euroopan johtajien välillä päättyivät tuloksettomina.

Komissio tiedotti maanantaina, ettei Junckerilla ole Washingtoniin viemisinään varsinaista ehdotusta sovinnoksi.

”Tavoitteena on lievittää jännitteitä pohtimalla erilaisia mahdollisia reittejä kauppapoliittisille keskusteluille”, komissiosta tiedotettiin.

Trumpin hallinto on vaatinut, että EU pienentää Yhdysvalloissa tuotetuista autoista perimiään tulleja. EU:n mukaan tullit ovat kuitenkin käytännössä yhtä suuria molemmin puolin Atlanttia, jos laskuihin otetaan mukaan raskaat ajoneuvot.

Komissiossa valmistellaan silti listaa tuotteista, joille asetettaisiin vastatulleja, jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa autojen tulleista. Listalla ovat ainakin matkalaukut, rakennustyökoneita ja valokopiokoneet.

Maailman talousmahtien EU:n, Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet ovat kiristyneet äärimmilleen.

Yhdysvallat määräsi rangaistustullit alkukesästä joillekin eurooppalaisille terästuotteille. Yhdysvallat on avoimesti ilmoittanut pyrkivänsä suojelemaan kotimaan terästeollisuuden työpaikkoja. EU vastasi muun muassa joillekin Yhdysvalloista tuotaville vaatteille asetetuilla 25 prosentin lisätulleilla.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat jo aiemmin asettaneet joillekin kiinalaisille terästuotteille suuria tulleja, koska Kiina purki ylituotantoaan näille markkinoille halvoilla hinnoilla.

Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan polkumyynti tarkoittaa sitä, että tuotteita myydään muihin maihin halvemmalla hinnalla kuin kotimaassa. Se voi WTO:n sääntöjen mukaan olla hyväksyttävä peruste asettaa niille poikkeuksellisen suuria tuontitulleja.

Maanantaina Kiina kertoi puolestaan käynnistäneensä tutkinnan, jossa se selvittää, myyvätkö Euroopassa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Indonesiassa toimivat yritykset esimerkiksi kuumavalssattuja ruostumattomia teräslevyjä ja ruostumattoman teräksen aihioita Kiinaan liian halvalla.

Näiden tuotteiden tuonti Kiinaan lähes kolminkertaistui viime vuonna. Tutkinnan kohteena ovat käytännössä Euroopan ja Japanin kaikki suurimmat ruostumattoman teräksen tuottajat, joiden joukossa on myös Suomen Outokumpu.

Valtion omistama Shanxi Taigang on kannellut ulkomailta tulevasta hintakilpailusta.

Tutkinnassa on mukana myös yksityisiä kiinalaisten omistamia yrityksiä, joilla on tuotantoa ulkomailla.

Jotkin kiinalaisyritykset ovat rakentaneet ruostumattomia terästuotteita valmistavia tehtaita Indonesiaan, jossa on runsaat nikkelivarat. Nikkeliä käytetään ruostumattoman teräksen valmistuksessa.

Reutersin haastatteleman kiinalaisanalyytikon mukaan tutkinnassa on kyse ennen kaikkea valtion omistamien ja yksityisten kiinalaisten yritysten välisestä markkinaosuustaistelusta, jossa Kiina voi päätyä suojelemaan kotimaan tuotantoa ja työpaikkoja Yhdysvaltain tapaan.

Yhdysvallat on tänä vuonna kasvattanut rangaistustullien piirissä olevien kiinalaisten tuotteiden määrää. Presidentti Donald Trump on uhannut, että noin 500 miljardin dollarin arvoinen tavaratuonti Kiinasta voi joutua kokonaan rangaistustullien kohteeksi.

Trump yrittää uhkauksilla vauhdittaa yhdysvaltalaisten tuotteiden vientiä Kiinaan ja näin korjata maan ulkomaankaupan vajetta.

Rangaistustullit ovat kauppasodan avoimin muoto. Kiinassa omaa tuotantoa on suojeltu perinteisesti hienovaraisemmin esimerkiksi omistuksia koskevilla rajoituksilla tai tuotteita koskevilla standardeilla.

Keskusjohto voi myös ohjailla valtion omistamien yritysten toimintaa. Näin näyttäisi Reutersin analyysin mukaan tapahtuneen kesän kuluessa Yhdysvalloista tulevalle raakaöljylle.

Erityisesti yhdysvaltalaisen raakaöljyn vienti Kiinaan on viime vuosina kasvanut. Öljyä tuotetaan liuskeesta jo niin paljon, että sitä riittää vientiin asti.

Kiina on tuonut alkuvuonna raakaöljyä Yhdysvalloista yli 66 miljoonaa barrelia. Tuonti on yli kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Reutersin keräämien lukujen valossa tuonti näyttäisi romahtaneen loppukesää kohti, mikä voi kasvattaa Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kauppataseen epätasapainoa entisestään.

Asiantuntijoiden mukaan kauppasota aiheuttaa yleensä varsinkin pitkällä aikavälillä hyvinvointitappioita kaikille osapuolille, vaikka lyhyellä aikavälillä joitain työpaikkoja onnistuttaisiin säilyttämään.

Maailmanmahtien kauppasota on jo sotkenut pahasti terästuotteiden markkinoita, kun teräserät etsivät uusia markkinoita suurten tullimaksujen takia.

Ruostumattomien terästuotteiden tuontihinnat laskivat viime vuonna Reutersin mukaan 23 prosenttia.

Fakta

Tulli on rajalla perittävä maksu


 Tulli on tavaran maahantuonnista rajalla perittävä maksu, joka on yleensä tietty prosenttiosuus tavaran arvosta.

 Monista Yhdysvalloissa valmistetuista tuotteista peritään EU:n rajoilla jo normaalistikin muutaman prosentin tullia, mutta rangaistustullit ovat huomattavasti suurempia, esimerkiksi 20 prosenttia.

 Tullien normaalitasosta on sovittu Maailman kauppajärjestön WTO:n piirissä. Talousalueiden ja valtioiden kesken on voitu myös sopia tullien poistamisesta kokonaan.

 Esimerkiksi EU:n sisällä tavaroiden kaupasta ei peritä tullia valtioiden rajalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmankauppa
 • Kiina
 • Yhdysvallat
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Junaliikenne seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  7. 7

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  8. 8

   ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi

  9. 9

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Junaliikenne seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä
  3. ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi
  4. ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov
  5. Harjulan koulu puretaan ensi kesänä – ”Meillä on Järvenpäässä ihan riittävästi esimerkkejä siitä, ettei korjaaminen kannata”
  6. Tunti sitten
  7. Tuleeko Eurooppaan tuhansia uusia rajavalvojia, ja saako Italia tukijoita kovalle linjalleen? Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta Itävallassa
  8. Mikromuovia löytyi jo hyttysistäkin – vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä, ja aikuisista hyttysistä muovi päätyy lintuihin
  9. STT: Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa – Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Hakkaraisen pahoinpitelyn takia
  10. Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen Tilaajille
  11. Perhon kunta tukee kunnanhallituksen puheenjohtajan perheyritystä 145 000 eurolla – Voiko kunta toimia yritysten ”pankkina”?
  12. 2 tuntia sitten
  13. SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa
  14. Näytä lisää