Talous

Sanoman liikevoitto kasvoi selvästi – ”Vaalit ja pääsiäisen ajankohta selittävät suurelta osin mainosmarkkinan laskua”

Toimitusjohtaja Susan Duinhovenin mukaan Sanoma etsii jatkossakin ostokohteita, jotka täydentävät olemassa olevia liiketoimintoja ja kasvattavat tulosta.

Mediayhtiö Sanoman operatiivinen liikevoitto parani huhti–kesäkuussa 79,8 miljoonaan euroon eli peräti 10 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Parannus tuli ennen kaikkea oppimateriaaleista, joiden tilauksia saatiin poikkeuksellisen paljon vuoden toisella neljänneksellä.

Myös Sanoman liikevaihto kasvoi prosentin verran. Liikevoitto oli 22 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Suomen-mediatoimintojen eli Media Finlandin operatiivinen liikevoitto kuitenkin heikkeni 17 prosenttia 18,6 miljoonaan euroon. Operatiivinen tulos jättää huomiotta kertaluonteiset erät eli esimerkiksi liiketoimintojen myynnistä saadut tulot tai rakennejärjestelyihin liittyvät kulut.

Painetun median liikevaihto supistui kahdeksan prosenttia, kun taas muiden toimintojen liikevaihto kasvoi noin 13 prosenttia. Media Finlandiin kuuluvat Helsingin Sanomien lisäksi muun muassa Sanoman radiokanavat, televisiokanava Nelonen, Ilta-Sanomat ja useat aikakauslehdet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanoman toimitusjohtajan Susan Duinhovenin mukaan Media Finlandin tuloksen heikkenemistä selittävät mainosmyynnin lasku ja aikakauslehtien tilausmäärän väheneminen.

”Suomen mainosmarkkina supistui kokonaisuudessaan kolme prosenttia viime vuodesta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että viime vuonna pidetyt vaalit ja pääsiäisen sijoittuminen vaikuttavat tähän. Jos niiden vaikutus huomioidaan, markkina supistui vain prosentin”, Duinhoven sanoi.

Aikakauslehdillä on ollut vaikeuksia myydä uusia tilauksia, ja tilanne koskee Duinhovenin mukaan muitakin kustantajia Suomessa. Esimerkiksi Hollannissa vastaavaa tilannetta ei ole.

”Yleensä hyvässä taloustilanteessa tämäntyyppisillä tuotteilla menee hyvin. Siksi arvioimme, että tilanteeseen voidaan vielä löytää toimiva ratkaisu”, Duinhoven sanoo.

Helsingin Sanomien kokonaistilaajamäärä eli painetun ja digilehden tilaajien yhteismäärä on sen sijaan yhä prosentin kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Medialiiketoiminnan liikevaihto ja tulos muodostuvat yleensä kahdesta tuloerästä: mainosmyynnistä sekä tilaus- ja irtonumeromyynnistä. Viime vuosina tilausmaksujen painoarvo on kasvanut, koska mainosmyynnistä saatu liikevaihto on pienentynyt.

Painettujen lehtien mainosmyynti on supistunut tänäkin vuonna noin 12 prosentin vauhtia. Verkkomainonta sekä radio- ja televisiomainonta ovat kasvaneet, mutta eivät riittävästi korvatakseen printtimainonnan supistumista.

”Tämä on supistuva markkina, se on ollut jo tiedossa. Kun monet kustannussäästömahdollisuudet on jo käytetty hyväksi, meidän täytyy keksiä uusia keinoja, joilla tämä supistuminen korvataan”, Duinhoven sanoo.

Hän mainitsee esimerkiksi tänä vuonna toteutetun festivaalijärjestäjä N.C.D. Productionin oston, joka tuo konsernille lisää liikevaihtoa ja kannattaa hyvin.

”Sillä on selkeää synergiaa meidän radio- ja televisioliiketoimintamme kanssa esimerkiksi musiikin suhteen. Se sopii hyvin myös mainostaja- ja kuluttaja-asiakkaiden tarpeisiin”, Duinhoven sanoo HS:lle.

Sanoman on tarkoitus jatkaa ostoja, jotka täydentävät olemassa olevaa liiketoimintaa, tarjoavat mainostaja-asiakkaille uusia kanavia ja vastaavat kuluttajien tarpeisiin.

Duinhovenin mukaan medialiiketoimintojen tuloksesta on tulossa loppuvuoden osalta alkuvuotta parempi. Oppimateriaaleissa kehitys on päinvastaista.

Oppimateriaaliyksikön tulos kasvoi viime vuoden syksyllä poikkeuksellisen paljon, koska Puolassa uusittiin koko opetussuunnitelma. Samanlaista kasvua ei ole Duinhovenin mukaan tiedossa tämän vuoden syksyllä.

Oppikirjojen ja sähköisten oppimateriaalien myynti vaihtelee voimakkaasti vuosineljänneksestä toiseen kouluvuoden kierron mukaan.

Sanoman tulos otettiin osakemarkkinoilla vastaan positiivisesti. Osakekurssi oli tiistaina iltapäivällä yli kuuden prosentin nousussa Helsingin pörssissä.

Sanoma on viime vuosina muovannut liiketoimintaansa uuteen uskoon useilla yrityskaupoilla. Toisen vuosineljänneksen aikana Sanoma saattoi päätökseen muun muassa tapahtuma- ja festivaalijärjestäjä N.C.D. Productionin oston ja kasvatti omistusosuuttaan uutistoimisto STT:stä.

Viime vuonna Sanoman liikevaihdosta noin 40 prosenttia tuli Suomen medialiiketoiminnasta, kolmannes Belgian ja Hollannin medialiiketoiminnasta ja loput oppimateriaaleista.

Vielä pari vuotta sitten hyvin velkainen yhtiö on samalla tervehdyttänyt taseensa. Velan määrä on melkein puolittunut viime vuodesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma
 • Yritykset
 • Talous
 • Osavuosikatsaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää