Talous    |   HS-analyysi

Mitä ihmettä Trump ja Juncker sopivat tehdessään ”diilin”? Trump lupasi, että EU alentaa esteitä soijan tuonnille, vaikka soijan tulli on jo nyt nolla prosenttia

EK:n asiantuntija ihmettelee, miksi autot kerrottiin jätettävän pois jatkokeskusteluista. ”Tässä on kyllä nyt tällainen Putin-mahdollisuus.”

Myöhään keskiviikkona Suomen aikaan kuultiin, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen tehnyt ”diilin”. Tällä kertaa EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa ja kauppapolitiikasta.

Trumpin mukaan palvelujen, kemikaalien, lääkkeiden ja soijapapujen kaupan esteitä Yhdysvaltain ja Euroopan välillä lasketaan ja niiden kauppaa lisätään.

”Euroopan unioni alkaa, lähes välittömästi, ostaa paljon soijapapuja – se on mahtava markkina – ostaa paljon soijapapuja pääasiassa keskilännen viljelijöiltä”, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa.

Junckerin mukaan Yhdysvallat ja EU alkavat tutkia, miltä kaikilta teollisuustuotteilta voitaisiin poistaa tullit kokonaan. Hän lupasi myös, että EU:n ja Yhdysvaltain yhteistyö energia-asioissa tiivistyy. EU alkaa ostaa Yhdysvalloista entistä enemmän nestemäistä maakaasua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin kuin Trumpin tekemien diilien kohdalla usein käy, lausunnot herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia.

Aloitetaan esimerkiksi soijapavuista. Juncker lupasi, että EU alkaa tuoda lisää soijapapuja ja Trump puhui niiden kaupan esteiden vähentämisestä.

Esimerkiksi tullien laskeminen on tosin varsin vaikeaa, koska soijapavun tulli EU:n rajoilla on jo nyt tasan nolla prosenttia, eikä niiden tuontiin liity Tullin mukaan muitakaan valvontaan tai lupiin liittyviä esteitä.

Junckerilla puolestaan on niukasti keinoja pakottaa EU:n jäsenmaita tai niiden yrityksiä käyttämään enemmän soijapapuja tai tuomaan niitä enemmän nimenomaan Yhdysvalloista.

EK:n kauppapolitiikan asiantuntijan Saila Turtiaisen mukaan keskusteluihin liittyy jälleen niin sanottu ”Putin-mahdollisuus”.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime viikolla pidetyn huippukokouksen jälkeen on ollut suurta epäselvyyttä ja sekaannusta siitä, mitä suurvaltajohtajat toisilleen lupasivat.

”Soijapapujen painottaminen johtuu Kiinasta. Kiina asetti soijapavuille korkeat tullit kesäkuussa vastatoimena Yhdysvaltain kiinalaisille tuotteille asettamille tuotteille. Yhdysvaltalaiset viljelijät ovat olleet niistä huolissaan”, Turtiainen sanoo.

Trump ja Juncker kertoivat myös, että kauppasuhteista neuvottelemaan perustetaan työryhmä, ja sen toiminta-aikana uusia tulleja ei asetettaisi.

Samalla kuitenkin todettiin, että autot, joiden tulleista EU:n ja Yhdysvaltain välillä on käyty viime aikoina kiivainta suukopua, sovittiin jätettäväksi keskustelujen ulkopuolella.

”Eniten ihmettelen sitä, että autot on jätetty tästä pois, vaikka se on ollut tärkeimpiä kysymyksiä. Yhdysvalloissa on menossa tutkinta autojen kansainvälisestä kaupasta, ja se ilmeisesti etenee yhä”, Turtiainen sanoo.

Trumpin mielestä EU kohtelee Yhdysvaltain autotuottajia kaltoin, koska EU:n tuontitullit autotulleille ovat Yhdysvaltoja korkeammat. Raskaissa ajoneuvoissa tilanne on kuitenkin päinvastainen.

Turtiaisen mielestä siihenkään ei välttämättä ole luottamista, että Trump pitää lupauksensa pidättäytyä uusista tulleista neuvottelujen ajaksi.

”Lausunnoista ei selviä, onko tästä sovittu mitään kirjallisesti. Viime keväänä kerrottiin, että Kiinan kanssa oli päästy sopimukseen kaupan ehdoista, mutta jälkikäteen ilmeni ettei se pitänytkään paikkansa. ”, Turtiainen sanoo.

Trump ei ollut neuvottelutulokseen tyytyväinen ja Yhdysvallat asetti pian rangaistustulleja kiinalaisille tuotteille.

Kiinassa Trump ei tosin ollut itse käymässä neuvotteluja toisin kuin nyt, mikä saattaa merkitä, että tällä kertaa lupaukset pitävät paremmin.

”Trump on se joka Yhdysvalloissa tekee päätökset. Hallinnon ja muiden ministereiden työ on vaikeaa, kun päätöksiä ei ohjaa selkeä politiikka. Yhdysvaltain tavoitteista on jatkuvasti epäselvyyttä”, Turtiainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan tapaaminen muutti Turtiaisen mielestä EU:n ja Yhdysvaltain välisiä suhteita kuitenkin positiivisempaan suuntaan.

”Tänä vuonna ollaan luotu uusia kaupanesteitä. Nyt lähdetään keskustelemaan kaupanesteiden purkamisesta ja kaupan edistämisestä. Toivottavasti tässä työssä nyt myös onnistutaan”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppapolitiikka
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  9. 9

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää