Talous

Valtio jakaa avokätisesti vero­helpotuksia sähkö­autoille, Trafin mukaan sähköllä ajaminen on jo jopa halvempaa kuin bensiinillä – silti kansa ei innostu

Sähköauto maksaa paljon, mutta Trafin teettämien selvitysten mukaan sähköautolla ajaminen on kokonaiskustannuksiltaan halvempaa kuin bensiiniautolla.

Sähköautoilua tuetaan Suomessa jo melkoisesti erilaisin menetelmin. Silti kansalaiset eivät tahdo innostua sähköautojen hankinnasta.

Sähköautot ovat muutaman viime vuoden aikana saaneet niin valtavasti julkisuutta ja palstatilaa, että luulisi jo isonkin joukon siirtyneen fossiilipolttoaineilla kulkevista sähkökäyttöisiin.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilastojen mukaan liikenteessä oli kesäkuun lopussa sähköllä käyviä henkilöautoja 1 875 kappaletta. Lisäksi ladattavia hybridejä, jotka kulkevat sekä sähköllä että bensiinillä, oli lähes 8 800.

Yhteenlaskettunakin tämä runsaan 10 000 auton joukko on pieni verrattuna maan koko henkilöautokantaan, jonka suuruus lähentelee 2,8 miljoonaa autoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Innostus on ollut laimeata, vaikka valtiovalta suosii jo monin tavoin sähköautoilua.

Tämän vuoden alusta lähtien täyssähköauton hankintaan on voinut saada 2 000 euroa tukea, edellyttäen että auton ostohinta jää alle 50 000 euron. Kattohinta tarvittiin, koska varakkaimman kansanosan autonhankintaa ei haluttu tukea.

Verotuksessa suositaan myös sähköautoja, samoin kuin muitakin vähäpäästöisiä autoja.


Kertaluontoisena rekisteröinnin yhteydessä maksettava autovero on sähköautoille ajoneuvoluokista alin. Ensi vuoden alusta lukien sähköautojen autovero alenee edelleen ja on vain 2,7 prosenttia auton vähittäismyyntiarvosta.

Vuosittain maksettava ajoneuvovero pohjautuu sekin nykyisin painon sijaan päästöihin. Nollapäästöinen täyssähköauto pääsee runsaan sadan euron vuosimaksulla.

Autosta, joka käyttää voimanlähteenä muuta kuin bensiiniä, pitää maksaa käyttövoimaveroa, jota kansan suussa on kutsuttu dieselveroksi. Se koskee nyt myös sähköautoja, joista maksetaan 1,5 senttiä vuorokaudelta jokaista alkavaa sadan kilon painoa kohti.

”Dieselveroa” on esitetty poistettavaksi sähköautoilta ympäristöperustein.

Merkittävä tuki on auton käyttämän sähköenergian edullinen verotus verrattuna bensiinin ja dieselin korkeaan polttoaineverotukseen.

Jos sähköauton lataa kotitöpselistä, lasku ja siihen kuuluva sähkövero maksetaan sähkölaskun yhteydessä.

Sähköauto kuluttaa sähköä noin 10-20 kilowattituntia sadalla kilometrillä. Sähköautot Nyt -nettisivuston mukaan ajamisen kotitöpselihinnaksi tulee keskimäärin noin kaksi euroa sadalla kilometrillä. Siitä veroa on noin kolmannes.

Jos bensiiniauto kuluttaa viisi litraa, sen polttoainehinnaksi tulee nykyhinnoin sadalla kilometrillä noin 7,5 euroa. Veroja summasta on noin 60 prosenttia.

Uusimpia tukimuotoja on tuki latauspisteiden rakentamiseen, jota työ- ja elinkeinoministeriö aikoo jakaa yrityksille vuosina 2017-2019 yhteensä 4,7 miljoonaa euroa. Tavoitteena on saada aikaan 15 miljoonan euron investoinnit julkiseen latausverkostoon ja kolminkertaistaa julkisten latauspisteiden määrä.

Tukea siis tulee, mutta kansalaiset ovat nihkeitä. Syitä ja asenteita selvitettiin Trafin tänä vuonna julkaistussa kyselytutkimuksessa.

Kyselyn tulos oli melko yksiselitteinen.

Sähköautoilua pidettiin kalliina, koska auto maksaa paljon. Lisäksi arvelutti latauspisteiden vähyys ja akkujen kesto, jota sähköautojen harvinaisuuden takia ei luotettavasti tunneta.

Vaikka selvä enemmistö vastaajista, 74 prosenttia, piti tärkeänä siirtyä vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimiviin ajoneuvoihin, niin 63 prosenttia ilmoitti, ettei ole valmis maksamaan tällaisista autoista nykyisiä fossiiliperusteisia autoja enempää.

Silti kyselyn perusteella melkoinen joukko vastaajista, 16 prosenttia, kertoi suunnittelevansa siirtymistä uudenlaisen käyttövoiman autoihin seuraavan viiden vuoden kuluessa. Puolet vastaajista, 51 prosenttia, uskoi saman voivan tapahtua joskus yli viiden vuoden kuluttua.

Kolmannes, 33 prosenttia, arvioi, ettei heidän kohdallaan siirtymää tapahdu koskaan.

Kun auton hankintahintaa pidetään tärkeimpänä kriteerinä ja kuitenkin moni uskoo tulevaisuudessa voivansa siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia ajoneuvoja, se tarkoittaa käytännössä, että sähkö- ja kaasuautojen hintojen uskotaan tulevaisuudessa halpenevan verrattuna perinteisiin autoihin.

Tosin tuoreet Trafin tilaamat selvitykset väittävät, että valtion tarjoamat vero- ja muut tuet ovat jo nykytilanteessa tehneet sähköautoista fossiilipohjaisia autoja edullisempia käyttää kokonaiskustannuksiltaan.

Trafi pyysi sekä VTT:tä että Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskusta (Verne) selvittämään paljonko täyssähköautolla ajaminen maksaa kuukaudessa, ja millä käyttövoimalla ajaminen on halvinta.

VTT:n arviossa hankintatuella ostetulla täyssähköautolla ajaminen 30 000 kilometrin vuosisuoritteella seuraavan viiden vuoden aikana maksaa 0,21 euroa kilometriltä. Vastaavalla bensiiniautolla se maksaa 0,22 euroa kilometri. Vernen vertailussa ero oli sähköauton eduksi suurempi: tuetulla sähköautolla ajettaessa kustannus on 0,23 euroa ja bensiinillä 0,31 euroa kilometri.

Vertailut on tehty alkuvuoden 2018 hintatiedoilla ja oletuksella, että säädökset pysyvät nykyisellään seuraavat viisi vuotta.

Valtionvarainministeriö on selvittänyt, miten paljon autoilija keskimäärin maksaa veroja kymmenen vuoden aikana nykysäädöksillä.

Erot henkilöautojen polttoaineiden ja käyttövoimien välillä ovat huomattavia ja osoittavat, että täyssähköautoilija tosiaankin selviää pienillä veroilla.

Kalleimmaksi tulee dieselillä ajaminen. Dieselautoilija maksaa kymmenessä vuodessa lähes 17 000 euroa erilaisia veroja. Bensiinillä kulkeva maksaa veroja noin 14 000 euroa.

Täyssähköllä ajava selviää hieman alle 4 000 euron veroilla.

Erot ovat niin suuria, että perinteisiä fossiilisia ja bioöljyjä edustava Öljy- ja biopolttoainealan yhdistys vaatii kokonaisvaltaista liikenteen verouudistusta, joka perustuisi teknologianeutraalisti eri vaihtoehtojen hiilidioksidipäästöihin ja energiasisältöön.

Fakta

Bensiinihybridejä myydään hyvin


 Vaihtoehtoisten käyttövoimien henkilöautoja ensirekisteröitiin alkuvuoden aikana ennätysmäisesti 3 973 kappaletta. Määrä on enemmän kuin vastaavien autojen ensirekisteröintien yhteismäärä koko viime vuodelta. Muutos selittyy ladattavien bensiinihybridien suosion kasvulla.

 Tammi–kesäkuussa ensirekisteröitiin ladattavia bensiinihybridejä 2 794, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna. Kaasuautoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 745, koko viime vuonna 433.

 Täyssähköautojen ensirekisteröinnissä ei ollut suurta kasvua viime vuoteen. Sähköautoja rekisteröitiin 352 kesäkuun loppuun mennessä, viime vuonna vastaavana aikana 272.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tieliikenne
 • Autot
 • Sähköautot
 • autoverotus
 • Trafi
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  10. 10

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää