Talous

Valtio jakaa avokätisesti vero­helpotuksia sähkö­autoille, Trafin mukaan sähköllä ajaminen on jo jopa halvempaa kuin bensiinillä – silti kansa ei innostu

Sähköauto maksaa paljon, mutta Trafin teettämien selvitysten mukaan sähköautolla ajaminen on kokonaiskustannuksiltaan halvempaa kuin bensiiniautolla.

Sähköautoilua tuetaan Suomessa jo melkoisesti erilaisin menetelmin. Silti kansalaiset eivät tahdo innostua sähköautojen hankinnasta.

Sähköautot ovat muutaman viime vuoden aikana saaneet niin valtavasti julkisuutta ja palstatilaa, että luulisi jo isonkin joukon siirtyneen fossiilipolttoaineilla kulkevista sähkökäyttöisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilastojen mukaan liikenteessä oli kesäkuun lopussa sähköllä käyviä henkilöautoja 1 875 kappaletta. Lisäksi ladattavia hybridejä, jotka kulkevat sekä sähköllä että bensiinillä, oli lähes 8 800.

Yhteenlaskettunakin tämä runsaan 10 000 auton joukko on pieni verrattuna maan koko henkilöautokantaan, jonka suuruus lähentelee 2,8 miljoonaa autoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Innostus on ollut laimeata, vaikka valtiovalta suosii jo monin tavoin sähköautoilua.

Tämän vuoden alusta lähtien täyssähköauton hankintaan on voinut saada 2 000 euroa tukea, edellyttäen että auton ostohinta jää alle 50 000 euron. Kattohinta tarvittiin, koska varakkaimman kansanosan autonhankintaa ei haluttu tukea.

Verotuksessa suositaan myös sähköautoja, samoin kuin muitakin vähäpäästöisiä autoja.


Kertaluontoisena rekisteröinnin yhteydessä maksettava autovero on sähköautoille ajoneuvoluokista alin. Ensi vuoden alusta lukien sähköautojen autovero alenee edelleen ja on vain 2,7 prosenttia auton vähittäismyyntiarvosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosittain maksettava ajoneuvovero pohjautuu sekin nykyisin painon sijaan päästöihin. Nollapäästöinen täyssähköauto pääsee runsaan sadan euron vuosimaksulla.

Autosta, joka käyttää voimanlähteenä muuta kuin bensiiniä, pitää maksaa käyttövoimaveroa, jota kansan suussa on kutsuttu dieselveroksi. Se koskee nyt myös sähköautoja, joista maksetaan 1,5 senttiä vuorokaudelta jokaista alkavaa sadan kilon painoa kohti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Dieselveroa” on esitetty poistettavaksi sähköautoilta ympäristöperustein.

Merkittävä tuki on auton käyttämän sähköenergian edullinen verotus verrattuna bensiinin ja dieselin korkeaan polttoaineverotukseen.

Jos sähköauton lataa kotitöpselistä, lasku ja siihen kuuluva sähkövero maksetaan sähkölaskun yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sähköauto kuluttaa sähköä noin 10-20 kilowattituntia sadalla kilometrillä. Sähköautot Nyt -nettisivuston mukaan ajamisen kotitöpselihinnaksi tulee keskimäärin noin kaksi euroa sadalla kilometrillä. Siitä veroa on noin kolmannes.

Jos bensiiniauto kuluttaa viisi litraa, sen polttoainehinnaksi tulee nykyhinnoin sadalla kilometrillä noin 7,5 euroa. Veroja summasta on noin 60 prosenttia.

Uusimpia tukimuotoja on tuki latauspisteiden rakentamiseen, jota työ- ja elinkeinoministeriö aikoo jakaa yrityksille vuosina 2017-2019 yhteensä 4,7 miljoonaa euroa. Tavoitteena on saada aikaan 15 miljoonan euron investoinnit julkiseen latausverkostoon ja kolminkertaistaa julkisten latauspisteiden määrä.

Tukea siis tulee, mutta kansalaiset ovat nihkeitä. Syitä ja asenteita selvitettiin Trafin tänä vuonna julkaistussa kyselytutkimuksessa.

Kyselyn tulos oli melko yksiselitteinen.

Sähköautoilua pidettiin kalliina, koska auto maksaa paljon. Lisäksi arvelutti latauspisteiden vähyys ja akkujen kesto, jota sähköautojen harvinaisuuden takia ei luotettavasti tunneta.

Vaikka selvä enemmistö vastaajista, 74 prosenttia, piti tärkeänä siirtyä vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimiviin ajoneuvoihin, niin 63 prosenttia ilmoitti, ettei ole valmis maksamaan tällaisista autoista nykyisiä fossiiliperusteisia autoja enempää.

Silti kyselyn perusteella melkoinen joukko vastaajista, 16 prosenttia, kertoi suunnittelevansa siirtymistä uudenlaisen käyttövoiman autoihin seuraavan viiden vuoden kuluessa. Puolet vastaajista, 51 prosenttia, uskoi saman voivan tapahtua joskus yli viiden vuoden kuluttua.

Kolmannes, 33 prosenttia, arvioi, ettei heidän kohdallaan siirtymää tapahdu koskaan.

Kun auton hankintahintaa pidetään tärkeimpänä kriteerinä ja kuitenkin moni uskoo tulevaisuudessa voivansa siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia ajoneuvoja, se tarkoittaa käytännössä, että sähkö- ja kaasuautojen hintojen uskotaan tulevaisuudessa halpenevan verrattuna perinteisiin autoihin.

Tosin tuoreet Trafin tilaamat selvitykset väittävät, että valtion tarjoamat vero- ja muut tuet ovat jo nykytilanteessa tehneet sähköautoista fossiilipohjaisia autoja edullisempia käyttää kokonaiskustannuksiltaan.

Trafi pyysi sekä VTT:tä että Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskusta (Verne) selvittämään paljonko täyssähköautolla ajaminen maksaa kuukaudessa, ja millä käyttövoimalla ajaminen on halvinta.

VTT:n arviossa hankintatuella ostetulla täyssähköautolla ajaminen 30 000 kilometrin vuosisuoritteella seuraavan viiden vuoden aikana maksaa 0,21 euroa kilometriltä. Vastaavalla bensiiniautolla se maksaa 0,22 euroa kilometri. Vernen vertailussa ero oli sähköauton eduksi suurempi: tuetulla sähköautolla ajettaessa kustannus on 0,23 euroa ja bensiinillä 0,31 euroa kilometri.

Vertailut on tehty alkuvuoden 2018 hintatiedoilla ja oletuksella, että säädökset pysyvät nykyisellään seuraavat viisi vuotta.

Valtionvarainministeriö on selvittänyt, miten paljon autoilija keskimäärin maksaa veroja kymmenen vuoden aikana nykysäädöksillä.

Erot henkilöautojen polttoaineiden ja käyttövoimien välillä ovat huomattavia ja osoittavat, että täyssähköautoilija tosiaankin selviää pienillä veroilla.

Kalleimmaksi tulee dieselillä ajaminen. Dieselautoilija maksaa kymmenessä vuodessa lähes 17 000 euroa erilaisia veroja. Bensiinillä kulkeva maksaa veroja noin 14 000 euroa.

Täyssähköllä ajava selviää hieman alle 4 000 euron veroilla.

Erot ovat niin suuria, että perinteisiä fossiilisia ja bioöljyjä edustava Öljy- ja biopolttoainealan yhdistys vaatii kokonaisvaltaista liikenteen verouudistusta, joka perustuisi teknologianeutraalisti eri vaihtoehtojen hiilidioksidipäästöihin ja energiasisältöön.

Fakta

Bensiinihybridejä myydään hyvin


 Vaihtoehtoisten käyttövoimien henkilöautoja ensirekisteröitiin alkuvuoden aikana ennätysmäisesti 3 973 kappaletta. Määrä on enemmän kuin vastaavien autojen ensirekisteröintien yhteismäärä koko viime vuodelta. Muutos selittyy ladattavien bensiinihybridien suosion kasvulla.

 Tammi–kesäkuussa ensirekisteröitiin ladattavia bensiinihybridejä 2 794, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna. Kaasuautoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 745, koko viime vuonna 433.

 Täyssähköautojen ensirekisteröinnissä ei ollut suurta kasvua viime vuoteen. Sähköautoja rekisteröitiin 352 kesäkuun loppuun mennessä, viime vuonna vastaavana aikana 272.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tieliikenne
 • Autot
 • Sähköautot
 • autoverotus
 • Trafi
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  3. 3

   ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

  4. 4

   Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin

  5. 5

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  6. 6

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  7. 7

   Pertunmaan Kuortin suuren operaation syynä oli henki­rikos – poliisi otti kiinni neljä ihmistä

  8. 8

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

  10. 10

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  3. Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta
  4. Kuljettaja puhkui poliisin alkometriin 3,52 promillen lukemat – ratista narahtaneiden määrä on vähentynyt, mutta ”suurin osa kiinni jääneistä puhaltaa aika isot promillet”
  5. ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit
  6. Mika Kojonkoski saa kamerat kintereilleen rakentaessaan Kiinalle mäkihyppymaajoukkuetta – tekeillä mittava tv-sarja
  7. Vihasaarnaaja Anjem Choudary vapautui vankilasta – Suomessakin vieraillut ääri-islamisti julisti jihadistien sotalipun liehuvan jonakin päivänä Eduskuntatalon katolla
  8. Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla
  9. Hollywood-tähti Keira Knightley on kieltänyt Disney-klassikkoja tyttäreltään
  10. Pertunmaan Kuortin suuren operaation syynä oli henki­rikos – poliisi otti kiinni neljä ihmistä
  11. Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään
  12. Näytä lisää