Talous

Pienille paikkakunnille tuli vain murto-osa uusista taksiluvista, pääkaupunki­seutu kahmi niitä eniten – Miten uudistus on onnistunut, ministeri Berner?

Taksialalle on pyrkinyt satoja uusia yrittäjiä, mitä Taksiliitto pitää ilahduttavana. Katukuvassa uusia yrittäjiä ei ole kuitenkaan vielä näkynyt paljon.

Pääkaupunkiseutu kahmi odotetusti suuren osan uusista taksiliikenneluvista uuden liikennepalvelulain ensimmäisen kuukauden aikana heinäkuussa.

Hakemuksia pääkaupunkiseudulle tuli liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan 983. Lupia on on ehditty jo myöntää 492 kappaletta, joista Helsinkiin 294, Espooseen 131, Vantaalle 111 ja Kauniaisiin yksi lupa.

Seuraavaksi eniten lupia on myönnetty Turkuun, 57 kappaletta, Tampereelle 36, Ouluun ja Rovaniemelle molempiin 30 kappaletta.

Taksiliikennelupa on yrittäjälupa, jonka saaja voi perustaa taksiyrityksen ja palkata siihen työntekijöitä, taksinkuljettajia, jotka tarvitsevat Trafin myöntämän taksinkuljettajan ajoluvan. Sellaisen tarvitsee myös taksiliikenneluvan saanut yrittäjä, jos hän aikoo ajaa taksia itsekin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiaan Trafi on liikennepalvelulain ensimmäisen kuukauden aikana myöntänyt koko maahan 1 358 uutta taksiliikennelupaa. Hakemuksia se on ottanut vastaan 2 377.

Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs arvioi, että suurin osa hakemuksista tulee myös hyväksytyiksi. Kaikkia ei ole vielä ehditty käsitellä ja osassa hakemuksista käsittely on kesken, kun syystä tai toisesta halutaan hakijalta lisätietoja.

Hakemus voi joutua hylätyksi muun muassa hakijan rikostaustan tai taloudellisissa tiedoissa löytyvien epäselvyyksien takia.

Uusia taksiyrittäjälupia on haettu runsaasti, mutta niiden lukumäärä ei varsinaisesti yllättänyt Trafissa. Yllätys oli sen sijaan oli se, miten nopeasti hakemuksia kerääntyi Trafin pöydille.

”Odotuksemme oli, että hakemuksia tippuu pikku hiljaa, mutta sen sijaan ensimmäisenä päivänä tuli noin 600 kappaletta ja seuraavinakin useita satoja. Hakijoiden nopea toiminta yllätti, mikä kielii patoutuneesta kysynnästä”, Pylväs sanoo.

Nyt hakijoiden määrä on tasaantunut vilkkaan alun jälkeen. Päivittäin Trafiin saapuu kymmenkunta uutta hakemusta.

Kaikkiaan uusia taksiyrittäjälupia on tulossa melko runsaasti lisää, jos määrää ja osuutta verrataan tilanteeseen noin kuukausi sitten, ennen lakiuudistusta.

Trafin mukaan lupia oli kesäkuun lopulla kaikkiaan noin 9 500. Kun uusia tulee käsittelyn edistyessä, heinäkuun hakijoista runsaat 2 000, lisäys on noin 20 prosentin luokkaa koko maassa jo yhden kuukauden jälkeen.

Helsingin seudulla lisäys voi olla tätäkin suurempi. Nyt Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle saatiin heinäkuussa lähes 500 uutta lupaa ja lisää on tulossa.

”Pääkaupunkiseudun iso osuus oli odotettavissa, mutta kaikkiaan luvan saaneiden listasta löytyy yli 200 kuntaa”, Pylväs sanoo.

Taksinkuljettajien ajoluvan omaavia arvioidaan maassa olevan noin 25 000, joista kaikki eivät käytä lupaansa.

Taksiliitosta järjestöpäällikkö Katja Saksa sanoo pitävänsä ilahduttavana sitä, että uusia taksiliikennehakemuksia on tullut paljon. Se osoittaa, että taksiyrittäjyys tuntuu kiinnostavan kansalaisia.

Katukuvassa eivät uudet alalle havittelijat toistaiseksi näy kovin vahvasti. Saksa uskoo sen johtuvan siitä, että käytännön järjestelyt vievät aikansa.

Kaikki luvan saaneet eivät myöskään koskaan toteuta aikeitaan ryhtyä taksiyrittäjiksi.

”Syksyn kuluessa tulemme näkemään jo merkkejä siitä miten asiat muuttuvat uudistuksen myötä. Ehkä noin vuoden päästä näemme jo tarkemmin millä tavoin kenttä ja kilpailuasetelmat muotoutuvat pidemmälle ajatellen.”

Esimerkiksi Helsingin katukuvassa ei ole näkynyt Saksan havaintojen mukaan mitään varsinaista mullistusta. Tunnetut vanhat brändit, kuten Taksi Helsinki, Lähitaksi ja Kovanen ovat edelleen selkeimmin esillä, vaikka siellä täällä on autoja, joilla on taksikupu, mutta ilman brändiä.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen kertoo, että Taksi Helsingin liikemerkin alle pyrkii kaksi–kolmesataa uutta luvan saanutta autoilijaa. Yhtiön hallitus aikoo perata hakemuksia elokuun aikana.

”Se on iso työ, joka ottaa aikansa. Hakijoiden pitää täyttää yhtiökohtaiset kriteerimme.”

Miten taksiuudistus onnistui? Kolme kysymystä ministeri Anne Bernerille


Liikennepalvelulain uudistus on henkilöitynyt liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriin (kesk), joka on tarmokkaasti uudistanut Suomen liikennekenttää.

HS esitti Bernerille taksiuudistuksen alkutaipaleesta kolme kysymystä, joihin hän vastasi sähköpostitse.

Uudet taksiluvat vaikuttavat keskittyvän voimakkaasti suuriin kaupunkeihin, kun maaseudulle niitä on haettu verrattain vähän. Miten arvioitte tätä tilannetta?

”Lupahakemusten perusteella näyttäisi siltä, että lupia on ollut suurissa kaupungeissa aiemmin liian vähän, ja markkinoiden avautumisen myötä kaupunkien tarjonta on lisääntymässä.

Tämä oli melko odotettu kehitys, sillä jo ennen lakiuudistusta kaupunkien lupiin tuli runsaasti enemmän hakemuksia kuin niitä voitiin myöntää ja joillain maaseutupaikkakunnilla edes kaikkia tarjolla olleita lupia ei ole haettu.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei pelkkien lupahakemusten perusteella voida suoraan päätellä, miten palvelujen saatavuus kehittyy. Yhdellä luvalla voi harjoittaa liikennettä useammalla ajoneuvolla ja lupa oikeuttaa harjoittamaan liikennettä koko Suomessa. Siten esimerkiksi tamperelaiselle yritykselle myönnetty lupa voi tarkoittaa sitä, että liikennettä harjoitetaan myös pienemmissä naapurikunnissa.”

Heinäkuun alussa Kelan taksikyytien kilpailutus aiheutti ongelmia kyytien saatavuuteen. Miten arvioitte tilannetta ja sen selvittelyä näin jälkikäteen?

”Kela-kyydeissä tapahtuneet ongelmat ovat olleet harmillisia, ja on erittäin tärkeää, että ne saadaan nopealla aikataululla ratkaistua.

Ongelmat näyttäisivät kuitenkin olleen pääasiassa siirtymävaiheeseen, kuten järjestelmäpäivityksiin ja keskeneräisiin sopimuksiin liittyviä ongelmia. Aina tällaisia seikkoja ei pystytä riittävästi ennakoimaan.

Kelan kilpailutuksen olisi voinut periaatteessa ajoittaa muuhunkin ajankohtaan kuin liikennepalvelulain voimaantulon yhteyteen, mutta se ei olisi todennäköisesti poistanut alkuvaiheen ongelmia. On tärkeää, että Kela valvoo tarkasti sopimusvelvoitteiden noudattamista ja varmistaa, että asiakkaat saavat sovitun mukaista palvelua.

Kela teki ratkaisut liikenteen kilpailuttamisesta ja vaaditusta palvelutasosta itsenäisesti.

Tehdyssä ratkaisussa, jossa kilpailutus ajoitettiin liikennepalvelulain voimaantulon yhteyteen, ei saatu välttämättä hyödynnettyä markkinoiden avautumista täysimääräisesti. On kuitenkin hyvä, että kustannukset saatiin viimein kilpailutettua.”

Taksisovelluksia ja kyytipalveluita alkaa olla jo monenlaisia. Miten neuvoisitte tavallista kansalaista, joka kokee jääneensä uudistuksen jälkeen sovellustulvan alle?

”Sovelluspohjaiset tilaukset ovat tulleet käytännössä lisänä vanhan tarjonnan päälle. Kadulta, taksiasemilta ja välityskeskuksista tilaaminen on jatkossakin mahdollista.

Kannattaa testata erilaisia sovelluksia ja hyödyntää kokemuksia. Muutokset ovat harvoin nollasummapeliä – vaikka uusia palveluita mahdollistetaan se ei tarkoita sitä, että olemassa olevat palvelumuodot poistuvat käytöstä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Taksit
 • Trafi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari, mutta ennätys jäi haaveeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja
  3. Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari, mutta ennätys jäi haaveeksi
  4. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  5. Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys
  6. Yayoi Kusaman uuteen gallerianäyttelyyn pääsee vain ajanvarauksella
  7. Tyyni Kalervo matkusti laittomasti New Yorkiin, möi ravintolassaan kaalikääryleitä ja sai lopulta onnittelut George Bushilta – uusi kirja kertoo suomalaisyrittäjän uskomattoman tarinan
  8. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  9. Tunti sitten
  10. Rihanna nimettiin synnyinmaansa Barbadoksen lähettilääksi
  11. Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista
  12. Nuori krimiläinen syyttäjä siirtyi Venäjän puolelle ja nousi tähdeksi – Nousukiito jatkui, kunnes hän päätti ryhtyä hankalaksi
  13. Näytä lisää