Talous

Riikka Marshin talon uusi omistaja nosti kaikkien vuokria 15 prosentilla – ”Nuorisosäätiön entisen johdon puliveivaukset alkavat näkyä asukkaiden arjessa”

Helsingin Suvilahdenkadulla asuva Riikka Marsh sai juhannuksen jälkeen postia, jossa kerrottiin asuintalon uusi omistaja ja ”korjattu” vuokra.

Liiketaloutta opiskeleva Riikka Marsh, 27, sai varoittamatta postia Nuorisosäätiöltä juhannuksen jälkeen. Kaikki Suvilahdenkatu 9:n asukkaat ottivat vastaan kirjeen, jossa näkyi talon uusi omistaja ja uusi ”korjattu” vuokra.

”Oma vuokrani nousi 15 prosenttia eli 631 euroon”, kertoo Marsh, joka asustaa kahden koiransa kanssa 37,5 neliön kaksiossa. Rauhalliseen asuntoon kuuluu parveke ja näkymä vehreälle sisäpihalle.

Vuokran päälle asukkaat maksavat vielä 22 euron vesimaksun henkilöä kohden kuukaudessa.

Marsh kertoo lukeneensa Nuorisosäätiön ongelmista vuoden mittaan, mutta talon myynti ja vuokrankorotus olivat yllätyksiä. Uudet vuokrat tulevat voimaan vuoden alusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nuorisosäätiön entisen johdon puliveivaukset alkavat näkyvä asukkaiden arjessa. Sieltähän on kadonnut monta miljoonaa”, yllättynyt Marsh sanoo.

Hän ihmettelee muutosta, sillä Nuorisosäätiön tarkoituksena on nimenomaan tukea vähävaraisia nuoria heidän asumisessaan. Kun Nuorisosäätiö myy talon, säädekirjan tarkoitus ei enää Suvilahdenkadulla toteudu.

Kirjeessään asukkaille Nuorisosäätiö perusteli myyntiä sillä, että säätiö yrittää korjata haastavaa taloudellista tilannetta ja säilyttää Nuorisosäätiökonsernin henkilöstön työpaikkoja.

Työt vähentyvät Nuorisäätiössä pelättyä vähemmän. Tiistaina päättyneiden Nuorisosäätiö-konsernin neuvottelujen lopputuloksena yhdeksän henkilöä lomautetaan toistaiseksi.

Tämän lisäksi kaksi henkilöä siirtyy opintovapaalle, yksi määräaikainen työsuhde päättyy määräajan lopussa ja yksi henkilö siirtyy eläkkeelle. Neuvottelujen alkaessa henkilöstövaikutuksien arvioitiin olevan enimmillään 20 henkilöä, säätiö tiedotti tiistaina.

Maksuvaikeuksiin ajautunut Nuorisosäätiö ilmoitti maanantaina, että se aloittaa omaisuutensa realisoinnit myymällä seitsemän asuintaloaan ja tonttivarallisuutta. Säätiö oli kuitenkin aloittanut myynnit jo aikaisemmin eli heti juhannuksen jälkeen.

Riikka Marsh sanoo, että hän kyllä selviäisi 82 euron vuokrankorotuksesta, koska hän tekee töitä opiskelujen ohessa.

”Taloyhtiössä on kuitenkin noin kaksi kertaa suurempia huoneistoja, joiden vuokrankorotus on kaksinkertainen omaani verrattuna. Se alkaa jo tuntua esimerkiksi lapsiperheissä”, Marsh sanoo.

Suvilahdenkadun talossa asuu 88 asunnossa yhteensä 155 henkilöä, Nuorisosäätiön viime kevään tilasto kertoo. Vuonna 1995 valmistuneen talon kaikki huoneistot olivat vuodenvaihteessa vuokrattuina.

Vaikka vuokrankorotukseen olisi varaa, Riikka Marsh päätti irtisanoa entisen Nuorisosäätiön asuntonsa ja hakeutua vapaille vuokramarkkinoille. ”Ehkä tämä on vähän mielenosoitustakin, mutta samalla laskin minun ja poikaystäväni selviävän edullisemmin kaksistaan Kulosaaressa”, Marsh sanoo.

Nuorisosäätiö myi Helsingin Pääskynpesän uudelle Asunto Oy Helsingin Suvilahdenkatu 9:lle, jonka perustivat alan liiketoimintaan erikoistuneet Nordic Business Investments Oy, Diretor Oy, Suomen Asuntoneuvoja Oy ja New House Homes Oy.

Suomen Asuntoneuvojan toimitusjohtaja Joonas Ankkuri perustelee 15 prosentin vuokrankorotusta sillä, että Nuorisosäätiön toimintamallin vuoksi vuokrat ovat jääneet ”paljon jälkeen yleisestä vuokratasosta”.

”Me olemme tehneet ihan normaalin tasokorotuksen, joka astuu voimaan kuusi kuukautta siitä [kiinteistön] ostosta. Se on hyvän vuokratavan mukainen”, Ankkuri sanoo.

Vuokran korotus on suurin mahdollinen. Hyvän vuokratavan mukaan korotus ei saa vuosittain ylittää 15 prosenttia muutoin kuin tilanteissa, joissa tehdään vuokrattavan kohteen vuokra-arvoa merkittävästi kohottavia korjauksia.

Ankkurin arvion mukaan Pääskynpesän vuokralaiset maksavat 30–40 prosenttia alle alueen yleisen hintatason. Hänen mukaansa vuokrat tulevat edelleen olemaan selvästi alle ”oikean hintatason”.

”Toki Nuorisosäätiö on tarjonnut asukkaille mahdollisuutta jatkaa edullista asumista jossain toisessa Nuorisosäätiön kohteessa”, Ankkuri sanoo.

Ankkuri sanoo, että Suvilahdenkatu 9:n tarkoituksena ei ole jatkaa nuorten asumisen tukemista. Hän vetoaa siihen, että Asuntoneuvojan asiakkaina on asuntosijoittajia, jotka haluavat tuottoa.

”Meidän täytyy nostaa vuokrat markkinatasolle ennemmin tai myöhemmin, jotta saamme kohteen myytyä asuntosijoittajille. Näin myös meidän asiakkaamme toivovat”, Ankkuri sanoo.

Ankkurin mukaan sijoittajan on vaikea myydä kohdetta, jos vuokrat ovat 30–40 prosentti alla yleisen tason. ”Yksikään Pääskynpesän omistajista ei ole yleishyödyllinen.”

Esimerkiksi Pääskynpesä on tarkoitus myydä eteenpäin uudelle sijoittajalle tammikuussa 2019.

Onko luvassa lisää vuokrankorotuksia?

”Tämä jää nähtäväksi”, Ankkuri sanoo.

Lisätieto 2.8.2018 kello 10.40: Lisätty tieto, että vuokran päälle asukkaat maksavat vielä 22 euron vesimaksun henkilöä kohden kuukaudessa.

Tausta

Poliisi epäilee miljoonien puhallusta


 Poliisin epäilyjen mukaan keskustataustaisen Nuorisosäätiön varallisuutta on kiertänyt Nuorisosäätiön entiselle johdolle.

 Tutkinnan mukaan tämä on tapahtunut säätiölle epäedullisten kauppojen ja vuokrasopimusten avulla.

 Säätiön tekemien epäedullisten kauppojen loppusumma saattaa paisua kymmeniin miljooniin euroihin.

 Pääepäiltyinä ovat nuorisosäätiön edellinen toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Nuoriso on pilalla, taas

  6. 6

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  7. 7

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  8. 8

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää