Talous

Vuokrat nousivat taas tuntuvasti, ero muihin elin­kustannuksiin kasvaa yhä suuremmaksi

Asuntojen vuokrat nousivat Suomessa vuoden toisella neljänneksellä 2,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat kohosivat 2,7 prosenttia eli hiukan muuta maata enemmän. Muualla Suomessa vuokrat nousivat toisella neljänneksellä keskimäärin 2,2 prosenttia.

Helsingin ydinkeskustassa vuokrat nousevat edelleen muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin, nyt keskimäärin 1,6 prosentin vauhtia.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Korhonen arvioi viime vuokratilaston yhteydessä, että ydinkeskustan vuokrat ovat jo kipurajalla, eikä korotusvaraa tästä syystä enää ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskimääräinen neliövuokra on Suomessa nyt 13 euroa. Pääkaupunkiseudulla lukema on 16 euroa, ja Helsingin ydinkeskustassa vuokraneliömetristä saa maksaa keskimäärin 21 euroa.

Keskivuokrien muutos sekä taso vaihtelevat kuitenkin alueellisesti – esimerkiksi Tampereella vuokrat nousivat nyt vuodessa 1,8 prosenttia, Jyväskylässä 3,3. Alle 20 000 asukkaan paikkakunnilla keskivuokra neliöltä on nyt noin 9,5 euroa, yli 100 000 asukkaan kaupungeissa taas hieman alle 14 euroa.

Vuokrat ovat koko ajan 2010-luvun ajan nousseet selvästi yleistä hintatasoa nopeammin.

Yleistä hintatasoa eli inflaatiota kuvaa Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksi, johon on koottu eri hyödykkeiden ja palveluiden hintoja. Inflaatio on jo vuosia ollut poikkeuksellisen matalaa, kun taas vuokrat ovat jatkaneet tasaista nousuaan.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.Vaikka taulukon kuvaamasta vuokratasoindeksistä ei löydy tietoja kauempaa historiasta, muut tilastot paljastavat, ettei kuluvan vuosikymmenen tilanne ole ainutkertainen.

Tilastokeskuksen tietojen perusteella keskivuokrat ovat 1990-luvun alusta saakka kohonneet miltei joka vuosi kuluttajahintoja enemmän.

Mutta miksi vuokrat vain jatkavat nousuaan?

Hallituksen tilaaman, keväällä valmistuneen tutkimuksen mukaan selitys ei löydy asuntosijoittajien haalimat tuotot. Alan tuotot eivät raportin mukaan näytä olevan poikkeuksellisen korkeita suhteessa muihin toimialoihin.

Tutkimuksen tekemiseen osallistunut Aalto-yliopiston akatemiatutkija Elias Oikarinen sanoo, että todellinen syy vuokratason jatkuvaan nousuun on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen: kysynnän kasvu.

”Kysyntää ovat lisänneet esimerkiksi väkiluvun ja reaalipalkkojen kasvu. Olisi itse asiassa kummallista, jos vuokrat eivät pitkällä aikavälillä nousisi yleistä hintatasoa nopeammin kasvavassa kaupungissa ja reaalitulojen noustessa”, Oikarinen sanoo.

Hänen mukaansa vuokrat tuppaavat kohoamaan esimerkiksi kulutustuotteiden hintoja nopeammin siksi, että maata on rajallisesti asumiselle houkuttelevalla sijainnilla.

Esimerkiksi matkapuhelimia voidaan uuden teknologian avulla valmistaa aiempaa tehokkaammin ja enemmän, eivätkä uudet puhelimet helposti lopu kesken. Rakentaminenkin voi tehostua, mutta Helsingin keskustaa ei silti pysty rakentamaan kahteen kertaan.

Käyttämättömälle maalle uusia asuntoja voidaan yhä luonnollisesti kaavoittaa ja rakentaa lisää. Niin on pääkaupunkiseudullakin viime vuosina tehty, ja Vuokranantajat ry:n mukaan tarjonnan lisääminen alkaa hiljalleen myös näkyä vuokrissa.

”Oletamme, että vuokrien nousu ainakin hidastuu lähiaikoina. Se olisi yhteiskunnankin kannalta ihan hyvä asia”, sanoo toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Vuokranantajat edustaa asuntoja vuokraavia yksityishenkilöitä, joilla on Koro-Kanervan mukaan hallussaan yhä enemmistö kaikista vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Yleiseen vuokratasoon eivät vaikuta vain uusien vuokra-asuntojen hinnat, vaan myös olemassa oleviin vuokrasopimuksiin tehtävät korotukset.

Tyypillisesti vuotuiset korotukset on sidottu yleiseen hintatasoon, mutta inflaation madellessa Vuokranantajatkin on ohjeistanut asunnonomistajia sopimaan vuokrankorotuksille 0–5 prosentin haarukan.

”Siltä väliltä voi sitten valita tilanteen mukaan”, Koro-Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa suuret institutionaaliset asuntosijoittajat käyttävät usein kiinteitä prosentuaalisia korotuksia.

”Tämä voi olla esimerkiksi inflaatio ja siihen kolme prosenttia päälle. Suursijoittajilla on sen verran asuntomassaa, ettei välttämättä ole iso ongelma, jos joku vuokralainen välillä lähtee.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   35 vuotta sitten Rauli Badding Somerjoki lauloi kasettinauhalle omia kappaleitaan, jotka unohtuivat – nyt Agents ja Ville Valo herättivät ne henkiin

  10. 10

   Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua
  3. ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii Tilaajille
  4. Kidding-draamakomediassa tv:stä tuttu satusetä masentuu – Jim Carrey osoittaa taas monipuolisuutensa kameran edessä
  5. Marimekon tuotteet menevät kaupaksi ennustettua paremmin – yhtiöltä positiivinen tulosvaroitus
  6. Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”
  7. ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä Tilaajille
  8. Asukkaat valittivat Hermannin Violanpuiston tuhoamisesta oikeuteen – Helsinki jatkaa puiston mylläämistä
  9. Bali suunnittelee tiukentavansa sääntöjä temppeleissä vierailevia turisteja varten – Syynä turistien huono käytös
  10. Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”
  11. Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi
  12. Näytä lisää