Talous

Yhdysvaltain taloudella menee nyt lujaa – HS kysyi vauraassa Pohjois-Washingtonissa ihmisiltä, paljonko he käyttävät rahaa shoppailuun ja ketä he kiittävät talous­kasvusta

Washingtonin lähiössä baarit ja ravintolat ovat arkisinkin täynnä. Omaan talouteen luotetaan mutta presidenttiin ei yhtä lailla.

Washington

Yhdysvaltain taloudella menee nyt lujaa. Se kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 4,1 prosentin vauhtia, mikä on paras tulos neljään vuoteen.

Talouskasvua vauhditti kotimainen kulutus: amerikkalaiset käyttivät sekä tavaroihin että palveluihin selvästi enemmän rahaa kuin vuosi sitten.

Tähän on ainakin kolme syytä. Presidentti Donald Trumpin veroale vuoden alussa jätti monille enemmän rahaa käteen. Lähes kaikilla on töitä, koska työttömyysprosentti on 3,9. Lisäksi amerikkalaisten palkat ovat vihdoin nousussa. Kesäkuusta 2017 kesäkuuhun 2018 palkat nousivat keskimäärin 2,8 prosenttia, mikä on suurin palkankorotus kymmeneen vuoteen.

Washingtonin alueella talouskasvu näkyy silmissä. Lähiöiden baarit, ravintolat ja kaupat ovat arkisinkin täynnä, toisin kuin vielä vuosi sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kysyi vauraan Pohjois-Washingtonin ostoskaduilla ja ravintoloissa arki-iltana, paljonko amerikkalaiset käyttävät rahaa shoppailuun, ketä he kiittävät talouskasvusta ja uskovatko he hyvien aikojen jatkuvan. Suurin osa vastaantulijoista oli demokraatteja, koska suurkaupungit ovat usein demokraattien kannatusaluetta.


Kulsoom Khan, 35, hyväntekeväisyysjärjestön aluejohtaja

”Tänään olen ostanut vain lounaan. Minulla on vähän ongelmia shoppailun kanssa. Käytän ehkä 600 dollaria [520 euroa] kuussa ylimääräiseen. Toivottavasti se ei kuulosta liian pahalta.

Minun veroni eivät laskeneet vuoden alussa, mutta sain henkilökohtaisen palkankorotuksen. Oma talous on siis kunnossa, mutta Yhdysvaltain taloudesta olen epävarma. Trumpin tullit ja ajatus siitä, että Yhdysvallat voisi jotenkin eristäytyä muusta maailmasta, ovat ihan vääriä.

En kiitä Trumpia talouskasvusta, koska se alkoi jo edellisen hallinnon toimien ansiosta. Talous on yksi syy, miksi äänestän demokraatteja.”


Ellie Goodwin, 21, markkinoinnin opiskelija

”Käyn ulkona noin 3–4 kertaa viikossa, kun kerran olemme opiskelijoita! Meillä tytöillä ei mene paljon rahaa juomiin, koska miehet tarjoavat, mutta Uberiin ja vastaavaan menee ehkä 75–100 dollaria [65–86 euroa] viikossa. Se on enemmän kuin ennen, koska nyt olen täysi-ikäinen ja voin käydä baarissa.

Kesän olen palkattomassa harjoittelussa, mutta teen siinä sivussa tarjoilijan töitä kahdessa paikassa, jotta minulla on varaa harjoitteluun. Mietin, saanko töitä, kun valmistun vuoden kuluttua, mutta en ole turhan huolissani.

Talous vaikuttaa sataprosenttisesti siihen, miten äänestän. Kaikkihan me haluamme pienempiä veroja.”

Nan North, 62, eläkkeelle jäänyt terveydenhoitopolitiikan analyytikko

”Tänään olemme ulkona syömässä sukulaisten kanssa kuten noin kolme kertaa viikossa. Minä ja mieheni olemme eläkkeellä, joten käytämme paljon rahaa matkustamiseen. Tänä vuonna teemme kolme tai neljä pitkää matkaa, joihin kuluu yhteensä 40 000 dollaria [35 000 euroa]. Siihen sun tähän, kuten vaatteisiin tai ulkona syömiseen, menee tänä vuonna 30 000 dollaria [26 000 euroa]. Talo on maksettu, ja meillä on sijoituksia, jotka tuottavat.

Suhtaudun Yhdysvaltain talouteen hyvin luottavaisesti, mutta en kiitä siitä presidenttiä. Kuka hoitaa vanhukset tai tekee maataloustyöt, kun hän heittää kaikki siirtolaiset ulos?

En tee äänestyspäätöstä talouden perusteella. Olen huolissani Yhdysvaltain paikasta maailmassa. Ennen meillä oli tapana johtaa. Trump pilaa kaiken.”


Scott Hays, 53, vakuutusalalla

”Tänään en ole ostanut yhtään mitään. Yleensä käytän 200–300 dollaria [170–260 euroa] viikossa ulkona syömiseen ja muuhun. En ole saanut veroleikkauksia enkä palkankorotusta, koska myyjänä tienaan sen verran kuin myyn.

Olen vähän epävarma Yhdysvaltain talouden suhteen. Kauppapolitiikassa on auki niin monia kysymyksiä. Mutta en usko, että ihmiset äänestävät talouden perusteella niin usein kuin asiantuntijat väittävät. Minulle tärkeämpi on optimistinen näkemys: se, että kaikkien elämää pyrittäisiin parantamaan.”


Amen Mosh, 33, mainosalalla

”Tänään olen ostanut vain kahvin. Käytän noin 500 dollaria [430 euroa] kuussa muuhun kuin välttämättömyyksiin. Se on vähemmän kuin ennen, koska vanhenen. Nuorena tuli pantua rahaa asioihin, joita en oikeasti tarvinnut.

Veroni eivät ole laskeneet tänä vuonna, enkä ole saanut palkankorotuksia. Suhtaudun Yhdysvaltain talouteen epäilevästi ja uskon, että edessä on taantuma tullien ja Trumpin tekojen takia. Jokainen presidentti on jonkin lobbariryhmän taskussa.”


Lawrence Feinberg, 75, eläkkeellä opetusministeriöstä

”Tänään ostin kaksi kirjaa. Käytän 200–300 dollaria [170–260] dollaria viikossa ylimääräiseen. Syön ulkona ihan liian usein, ja sitten minulla on kuntosalijäsenyys. Olen onnekas, koska minulla on valtion eläke, joka on sidottu inflaatioon. Viime vuonna se nousi noin 2,5 prosenttia.

Veroleikkaukset hyödyttivät minua, ja eläkkeestä jää käteen enemmän kuin ennen. Minulla on myös osakesijoituksia, ja viime vuosi pörssissä oli hyvä.

Taloudella menee hyvin, mutta mistä sitä tietää, mihin suuntaan tämä hullu kauppasota kehittyy. Ehkä tullit ovat vain Trumpin neuvottelutaktiikka. Jos ne toteutuvat, niistä on haittaa. Trumpista ei koskaan tiedä.

On kuitenkin selvää, että hyvä taloustilanne auttaa aina istuvaa presidenttiä.”


Megan Raymond, 23, lääketieteen opiskelija

”Tänään olen ostanut hot dogeja juhliin. Käytän ehkä noin sata dollaria [86 euroa] viikossa ylimääräiseen. Olen lääketieteellisessä, joten elän opintovelalla. Minulla menee noin kymmenen vuotta valmistumisen jälkeen, että olen maksanut opintovelat pois.

Olen kuitenkin optimisti, koska taloudella menee niin paljon paremmin kuin silloin, kun olin lukiossa finanssikriisin aikana. Siihen verrattuna kaikki näyttää hyvältä.

Yliopistotutkijana palkkani olisi jotain 35 000 dollaria [30 000 euroa] vuodessa. Vitsailemme kaverien kanssa, että Piilaaksossa tienaisimme paljon enemmän. Mutta pidän siitä, mitä teen.

Kun äänestän, naisten lisääntymisoikeudet ovat minulle tärkeämpi asia kuin talous.”

Julia Bravo, 17, lukiolainen

”Tänään ostin alesta kengät, kaulakorun ja topin. Käytän noin 30 dollaria [26 euroa] kuussa omiin menoihini. Raha tulee vanhemmiltani.

En luota Yhdysvaltain talouteen. Nykyinen presidentti ajaa rikkaiden, ei keskiluokan tai köyhien asiaa. Hän kohtelee ihmisiä huonosti. Jos saisin jo äänestää, äänestäisin sen puolesta, että kohtelisimme toisiamme paremmin.”


Allison Collins, 40, kotiäiti

”Tänään ostin tyttärilleni mekot nuoremman yksivuotissynttäreitä varten sekä itselleni huivin ja paidan. Yleensä käytän viikossa 50–100 dollaria [43–86 euroa]. Lasten takia en pääse ulos syömään niin usein kuin haluaisin.

En käy töissä, joten veroleikkaukset eivät koske minua. Mieheni sai kyllä ylennyksen vuoksi palkankorotuksen.

Meillä menee hyvin, enkä ole huolissani taloudesta. Mutta tiedän hyvin, että me täällä Washingtonissa elämme kuplassa. Muu maa ei ole yhtä onnekas.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttaminen
 • Yhdysvallat
 • Washington
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää