Talous

Yhdysvaltain taloudella menee nyt lujaa – HS kysyi vauraassa Pohjois-Washingtonissa ihmisiltä, paljonko he käyttävät rahaa shoppailuun ja ketä he kiittävät talous­kasvusta

Washingtonin lähiössä baarit ja ravintolat ovat arkisinkin täynnä. Omaan talouteen luotetaan mutta presidenttiin ei yhtä lailla.

Washington

Yhdysvaltain taloudella menee nyt lujaa. Se kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 4,1 prosentin vauhtia, mikä on paras tulos neljään vuoteen.

Talouskasvua vauhditti kotimainen kulutus: amerikkalaiset käyttivät sekä tavaroihin että palveluihin selvästi enemmän rahaa kuin vuosi sitten.

Tähän on ainakin kolme syytä. Presidentti Donald Trumpin veroale vuoden alussa jätti monille enemmän rahaa käteen. Lähes kaikilla on töitä, koska työttömyysprosentti on 3,9. Lisäksi amerikkalaisten palkat ovat vihdoin nousussa. Kesäkuusta 2017 kesäkuuhun 2018 palkat nousivat keskimäärin 2,8 prosenttia, mikä on suurin palkankorotus kymmeneen vuoteen.

Washingtonin alueella talouskasvu näkyy silmissä. Lähiöiden baarit, ravintolat ja kaupat ovat arkisinkin täynnä, toisin kuin vielä vuosi sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kysyi vauraan Pohjois-Washingtonin ostoskaduilla ja ravintoloissa arki-iltana, paljonko amerikkalaiset käyttävät rahaa shoppailuun, ketä he kiittävät talouskasvusta ja uskovatko he hyvien aikojen jatkuvan. Suurin osa vastaantulijoista oli demokraatteja, koska suurkaupungit ovat usein demokraattien kannatusaluetta.


Kulsoom Khan, 35, hyväntekeväisyysjärjestön aluejohtaja

”Tänään olen ostanut vain lounaan. Minulla on vähän ongelmia shoppailun kanssa. Käytän ehkä 600 dollaria [520 euroa] kuussa ylimääräiseen. Toivottavasti se ei kuulosta liian pahalta.

Minun veroni eivät laskeneet vuoden alussa, mutta sain henkilökohtaisen palkankorotuksen. Oma talous on siis kunnossa, mutta Yhdysvaltain taloudesta olen epävarma. Trumpin tullit ja ajatus siitä, että Yhdysvallat voisi jotenkin eristäytyä muusta maailmasta, ovat ihan vääriä.

En kiitä Trumpia talouskasvusta, koska se alkoi jo edellisen hallinnon toimien ansiosta. Talous on yksi syy, miksi äänestän demokraatteja.”


Ellie Goodwin, 21, markkinoinnin opiskelija

”Käyn ulkona noin 3–4 kertaa viikossa, kun kerran olemme opiskelijoita! Meillä tytöillä ei mene paljon rahaa juomiin, koska miehet tarjoavat, mutta Uberiin ja vastaavaan menee ehkä 75–100 dollaria [65–86 euroa] viikossa. Se on enemmän kuin ennen, koska nyt olen täysi-ikäinen ja voin käydä baarissa.

Kesän olen palkattomassa harjoittelussa, mutta teen siinä sivussa tarjoilijan töitä kahdessa paikassa, jotta minulla on varaa harjoitteluun. Mietin, saanko töitä, kun valmistun vuoden kuluttua, mutta en ole turhan huolissani.

Talous vaikuttaa sataprosenttisesti siihen, miten äänestän. Kaikkihan me haluamme pienempiä veroja.”

Nan North, 62, eläkkeelle jäänyt terveydenhoitopolitiikan analyytikko

”Tänään olemme ulkona syömässä sukulaisten kanssa kuten noin kolme kertaa viikossa. Minä ja mieheni olemme eläkkeellä, joten käytämme paljon rahaa matkustamiseen. Tänä vuonna teemme kolme tai neljä pitkää matkaa, joihin kuluu yhteensä 40 000 dollaria [35 000 euroa]. Siihen sun tähän, kuten vaatteisiin tai ulkona syömiseen, menee tänä vuonna 30 000 dollaria [26 000 euroa]. Talo on maksettu, ja meillä on sijoituksia, jotka tuottavat.

Suhtaudun Yhdysvaltain talouteen hyvin luottavaisesti, mutta en kiitä siitä presidenttiä. Kuka hoitaa vanhukset tai tekee maataloustyöt, kun hän heittää kaikki siirtolaiset ulos?

En tee äänestyspäätöstä talouden perusteella. Olen huolissani Yhdysvaltain paikasta maailmassa. Ennen meillä oli tapana johtaa. Trump pilaa kaiken.”


Scott Hays, 53, vakuutusalalla

”Tänään en ole ostanut yhtään mitään. Yleensä käytän 200–300 dollaria [170–260 euroa] viikossa ulkona syömiseen ja muuhun. En ole saanut veroleikkauksia enkä palkankorotusta, koska myyjänä tienaan sen verran kuin myyn.

Olen vähän epävarma Yhdysvaltain talouden suhteen. Kauppapolitiikassa on auki niin monia kysymyksiä. Mutta en usko, että ihmiset äänestävät talouden perusteella niin usein kuin asiantuntijat väittävät. Minulle tärkeämpi on optimistinen näkemys: se, että kaikkien elämää pyrittäisiin parantamaan.”


Amen Mosh, 33, mainosalalla

”Tänään olen ostanut vain kahvin. Käytän noin 500 dollaria [430 euroa] kuussa muuhun kuin välttämättömyyksiin. Se on vähemmän kuin ennen, koska vanhenen. Nuorena tuli pantua rahaa asioihin, joita en oikeasti tarvinnut.

Veroni eivät ole laskeneet tänä vuonna, enkä ole saanut palkankorotuksia. Suhtaudun Yhdysvaltain talouteen epäilevästi ja uskon, että edessä on taantuma tullien ja Trumpin tekojen takia. Jokainen presidentti on jonkin lobbariryhmän taskussa.”


Lawrence Feinberg, 75, eläkkeellä opetusministeriöstä

”Tänään ostin kaksi kirjaa. Käytän 200–300 dollaria [170–260] dollaria viikossa ylimääräiseen. Syön ulkona ihan liian usein, ja sitten minulla on kuntosalijäsenyys. Olen onnekas, koska minulla on valtion eläke, joka on sidottu inflaatioon. Viime vuonna se nousi noin 2,5 prosenttia.

Veroleikkaukset hyödyttivät minua, ja eläkkeestä jää käteen enemmän kuin ennen. Minulla on myös osakesijoituksia, ja viime vuosi pörssissä oli hyvä.

Taloudella menee hyvin, mutta mistä sitä tietää, mihin suuntaan tämä hullu kauppasota kehittyy. Ehkä tullit ovat vain Trumpin neuvottelutaktiikka. Jos ne toteutuvat, niistä on haittaa. Trumpista ei koskaan tiedä.

On kuitenkin selvää, että hyvä taloustilanne auttaa aina istuvaa presidenttiä.”


Megan Raymond, 23, lääketieteen opiskelija

”Tänään olen ostanut hot dogeja juhliin. Käytän ehkä noin sata dollaria [86 euroa] viikossa ylimääräiseen. Olen lääketieteellisessä, joten elän opintovelalla. Minulla menee noin kymmenen vuotta valmistumisen jälkeen, että olen maksanut opintovelat pois.

Olen kuitenkin optimisti, koska taloudella menee niin paljon paremmin kuin silloin, kun olin lukiossa finanssikriisin aikana. Siihen verrattuna kaikki näyttää hyvältä.

Yliopistotutkijana palkkani olisi jotain 35 000 dollaria [30 000 euroa] vuodessa. Vitsailemme kaverien kanssa, että Piilaaksossa tienaisimme paljon enemmän. Mutta pidän siitä, mitä teen.

Kun äänestän, naisten lisääntymisoikeudet ovat minulle tärkeämpi asia kuin talous.”

Julia Bravo, 17, lukiolainen

”Tänään ostin alesta kengät, kaulakorun ja topin. Käytän noin 30 dollaria [26 euroa] kuussa omiin menoihini. Raha tulee vanhemmiltani.

En luota Yhdysvaltain talouteen. Nykyinen presidentti ajaa rikkaiden, ei keskiluokan tai köyhien asiaa. Hän kohtelee ihmisiä huonosti. Jos saisin jo äänestää, äänestäisin sen puolesta, että kohtelisimme toisiamme paremmin.”


Allison Collins, 40, kotiäiti

”Tänään ostin tyttärilleni mekot nuoremman yksivuotissynttäreitä varten sekä itselleni huivin ja paidan. Yleensä käytän viikossa 50–100 dollaria [43–86 euroa]. Lasten takia en pääse ulos syömään niin usein kuin haluaisin.

En käy töissä, joten veroleikkaukset eivät koske minua. Mieheni sai kyllä ylennyksen vuoksi palkankorotuksen.

Meillä menee hyvin, enkä ole huolissani taloudesta. Mutta tiedän hyvin, että me täällä Washingtonissa elämme kuplassa. Muu maa ei ole yhtä onnekas.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttaminen
 • Yhdysvallat
 • Washington
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  2. 2

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  3. 3

   Norjassa syntyi kohu kartasta, joka paljastaa kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita – ”Oiva tiedustelutyökalu niille, jotka haluavat vahingoittaa Norjaa”

  4. 4

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  5. 5

   Valtaosa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa äänieristys voi aiheuttaa ongelmia – ”Olemme harkinneet muuttavamme pois metelin takia, viimeksi eilen”, kertoo pariskunta Helsingin Pukinmäestä

  6. 6

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  7. 7

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  8. 8

   Hämärämiehelle järjestettiin ansa Helsingissä – Kalliosta varastettu polkupyörä saatiin takaisin valppaiden ihmisten ansiosta

  9. 9

   Välikohtaus Kölnin rautatieasemalla – poliisin mukaan nainen on otettu panttivangiksi

  10. 10

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  6. 6

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   32 vuotta on kulunut, eikä Tom Cruise ole vanhentunut lainkaan

  10. 10

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  8. 8

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  9. 9

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  10. 10

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  11. Näytä lisää