Talous

Sähköautoyhtiö Teslan uutta suunnitelmaa epäillään: mielettömän kallis – ja esittäjänä ailahtelevainen miljardööri

Elon Muskin väite turvatusta rahoituksesta herättää kysymyksiä.

Yhdysvaltalaisen sähköautovalmistaja Teslan suuromistaja ja toimitusjohtaja Elon Musk julkaisi tiistaina twiitin, joka heilautti yhtiön osakkeen arvon nousuun.

”Harkitsen Teslan vetämistä pois pörssistä 420 dollarin osakehintaan. Rahoitus turvattu”, Musk kirjoitti.

Pörssin sulkeutuessa tiistaina Teslan osakkeen arvo oli 379,57 dollaria, eli 11 prosenttia enemmän kuin maanantaina.

Noususta huolimatta osa analyytikoista suhtautui Muskin ilmoitukseen skeptisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miljardööri tunnetaan ihmiskunnan pelastamisvisioista ja huonosta tilannetajustaan. Hänen töksäytyksensä ovat aiemminkin keikautelleet pörssikursseja.

Aprillipäivänä Musk esimerkiksi säikäytti sijoittajat väittämällä hakevansa Teslan konkurssiin.

Voiko Elon Muskin ilmoitukseen suhtautua vakavasti?

Twiitin ja myöhemmin Teslan nettisivuilla julkaistun tekstin perusteella vaikuttaa siltä, että Musk todella harkitsee yhtiön vetämistä pois pörssistä. Teslan hallituksen jäsenet kertoivat tiedotteessa, että asiasta on keskustelu Muskin aloitteesta.

Yhtiön mukaan lopullista päätöstä pörssistä poistumisesta ei kuitenkaan ole tehty ja että päätös hyväksytettäisiin osakkeenomistajilla.

Sanomalehti The New York Times huomauttaa, ettei twiitti ole tyypillinen tapa, jolla ilmoitetaan miljardien dollarien pörssistä poistumisista, muttei välttämättä myöskään väärä.

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova elin Securities and Exchange Commission on linjannut, että yhtiö ja yhtiön edustajat voivat ilmoittaa tärkeistä yhtiön uutisista sosiaalisessa mediassa, jos yhtiö on kertonut sijoittajille etukäteen näistä tiedotuskanavista.

Tesla on tehnyt näin.

Olennainen kohta twiitissä on väite siitä, että rahoitus on turvattu.

Musk ei nimittäin kerro, mistä rahoitus tulisi, mikä on herättänyt epäilyksiä väitteen paikkansapitävyydestä.

Jos väite ei ole totta, Musk voi joutua vaikeuksiin. Twiittiä voitaisiin kyseisessä tilanteessa pitää osakekurssien manipulointina.

Rahoitukseen tarttui The New York Times, joka kysyi usealta suurelta pankilta ja rahastolta, ovatko ne puhuneet Teslan kanssa pörssistä poistumisen rahoittamisesta. Tiistaina rahoittajat sanoivat, etteivät ole ollut yhteydessä Teslaan asiaan liittyen.

The New York Times kuitenkin huomautti, että on mahdollista, että yritys on saanut rahoituksen jostain muualta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat investointipankkiirit ja analyytikot suhtautuivat Muskin ilmoitukseen pörssin jättämisestä skeptisesti, koska Tesla on tehnyt pitkään tappiota.

Reuters kertoo, että heidän mukaansa Muskin olisi tappiollisuuden vuoksi vaikea saada tarvittava rahoitus.

Jos Tesla vedettäisiin pois pörssistä ja osakkeelta maksettaisiin Muskin mainitsema 420 dollaria, yhtiön arvo olisi yli 70 miljardia dollaria.

Uutistoimisto Bloombergin julkaisemassa mielipidetekstissä kysytäänkin, onko realistista kerätä niin paljon rahaa tarkoituksena ostaa tappiota tekevä yritys.

Miksi Musk haluaa Teslan pois pörssistä?

Musk kirjoitti tiistaina Twitterissä, että pörssistä vetäytyminen säästäisi Teslan ”monelta päänsäryltä”.

On jo pitkään vaikuttanut siltä, ettei Musk ole erityisen innostunut pörssiyhtiöiden velvoitteista.

”Pörssiyhtiön ympärillä on paljon mölyä ja ihmiset kommentoivat jatkuvasti osakkeen hintaa ja arvoa”, Musk sanoi vuonna 2015 Bloombergille.

Tiistaina Musk perusteli vetäytymisen hyötyjä viittaamalla muun muassa siihen, että yhtiö vapautuisi vuosineljännesten rytmistä ja paineesta saavuttaa lyhyen tähtäimen tavoitteita.

The New York Timesin haastatteleman analyytikon mukaan Teslan pitäisi todennäköisesti lainata rahaa, jos se vetäytyisi pörssistä, sillä yhtiön suunnitelmissa on uusia automalleja ja tehtaita.

Analyytikko huomautti, että riskit kasvavat, jos Teslasta tulee yksityisyritys, jolla on paljon velkaa. Kysymys kuuluu: Pysyvätkö sijoittajat kelkassa?

Miten Teslalla menee?

Teslan viime vuodet ovat olleet tuulisia, pitkälti koska yhtiön siirtymä kalliista autoista kohti halvempia ”kansan autoja” ei ole onnistunut suunnitelmien mukaan.

Model 3 -auton tuotanto alkoi viime vuonna, mutta se on ollut pahoissa ongelmissa. Moni auton ennakkoon varanneista on päätynyt perumaan tilauksensa.

Yhtiö on tehnyt isoja tappioita ja joutunut irtisanomaan työntekijöitään.Viime aikoina on tosin kuulunut myös hyviä uutisia.

Yhtiö teki toisella vuosineljänneksellä eli huhti–kesäkuussa 717,5 miljoonan dollarin tappion, mutta Teslalta arvioidaan, että sen toiminta tulee saavuttamaan kannattavuuden tänä vuonna heinä–syyskuun aikana.

Lisäksi tiistaina ennen Muskin twiittiä Financial Times (FT) uutisoi, että Saudi-Arabian kruununprinssin rahasto on ostanut 3–5 prosentin osuuden Teslasta.

FT:n mukaan tällä osuudella prinssin rahasto olisi Teslan kahdeksan suurimman osakkeenomistajan joukossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähköautot
 • Pörssiyhtiöt
 • Tesla
 • Talous
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Porvarit ja ruotsidemokraatit äänestivät vasemmiston ulos vallasta Ruotsissa – Löfvenistä voi silti vielä tulla pääministeri

  3. 3

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  4. 4

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  5. 5

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  9. 9

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  10. 10

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää