Talous

Flow-festivaalin tulos painui viime vuonna yllättäen tappiolle – kolmelle omistajalleen se tuo silti osinkoja ja hyvät ansio­tulot joka vuosi

Suomen suurimpiin festivaaleihin kuuluva Flow rojahti yllättäen tappiolle viime vuonna. Vaikka tapahtuman liikevaihto kasvoi uuteen ennätykseen eli 7,1 miljoonaan euroon, jäi tilikausi 29 000 euroa tappiolle.

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuvat jälleen viikonloppuna entisen voimalaitoksen alueelle Helsingin Suvilahteen. Musiikki- ja taidefestivaalin liput käyvät kaupaksi jopa ulkomailla.

Huima suosio ei kuitenkaan joka vuosi näy festivaalia järjestävän perheyhtiön tuloksessa.

Suomen suurimpiin festivaaleihin kuuluva Flow rojahti yllättäen tappiolle viime vuonna. Vaikka tapahtuman liikevaihto kasvoi uuteen ennätykseen eli 7,1 miljoonaan euroon, jäi tilikausi 29 000 euroa tappiolle.

Muutos on iso, kun sitä vertaa edellisvuonna Flow Festival Oy:n tekemään 634 000 euron voittoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi myrsky riittää siihen, että talous voi keikahtaa tappiolliseksi. Myrsky aiheutti lisäkustannuksia ja tulonmenetyksiä”, perheyhtiö Flow Festival Oy:n toimitusjohtaja ja osakkeenomistaja Suvi Kallio, 43, selittää muutosta.

Viime vuoden elokuussa pääkaupunkiseutua riepotellut Kiira-myrsky keskeytti festivaalin lauantai-illan ohjelman, mikä näkyi Kallion mukaan erityisesti alkoholin myynnin menetyksinä.

”Vakuutus korvasi osan myrskyn tuhoista, mutta lisäkustannuksia syntyi henkilöstön palkkauksesta ja tuotannollisista järjestelyistä”, Kallio sanoo.

Yhtiön tilinpäätöksen mukaan kannattavuuden romahdus näyttää johtuvan siitä, että Flow Festival osti aiempaa enemmän ulkopuolisia palveluja. Kun vuonna 2016 ulkopuolisten palvelujen ostot olivat 4,8 miljoonaa euroa, niin viime vuonna ne olivat jo 5,9 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Kallion mukaan ulkopuolisiin palveluihin luokitellaan lähes kaikki festivaalin kulut artistien korvauksista festivaalin tuotantoon ja teknisiin järjestelyihin liittyviin kuluihin.

Helsingin Sanomat pyysi toimitusjohtaja Kalliolta kaupparekisteriin toimitettuja asiakirjoja yksityiskohtaisempia tilinpäätösasiakirjoja Flow Festival Oy:stä. Hän lupasi lähettää ne.

”Flow’n järjestäminen on paitsi kulttuuri­työtä myös kannattavaa liike­toimintaa. Viime vuosi myrskyineen oli poikkeus”, Kallio kirjoittaa sähköpostissaan.


Flow-festivaalin budjetti ja liike­vaihto ovat kasvaneet koko sen 15-vuotisen historian aikana, Kallio kertoo. Myös viime vuonna tapahtuma oli edellis­vuotta suurempi ja loppuun­myydyllä festivaalilla oli yhteensä 75 000 kävijää.

Festivaalin laajentuminen näkyi Kallion mukaan ulkopuolisten palvelujen ostojen kasvuna.

”Kun festivaalialue ja ohjelma laajenevat, kaikki kulut kasvavat. Tämänkaltainen ulkotuotanto on valtavan kallista rakentaa”, Kallio sanoo.

Ulkopuolisten palveluiden lisääntymiseen ovat Kallion mukaan vaikuttaneet myös koko ajan kasvavat esiintyjäkulut. Kallion mukaan kansainväliset konserttimarkkinat ovat kuumentuneet ja artisteista on entistä kovempi kilpailu.

Flow Festival tekee yhteistyötä samoihin aikoihin järjestettävien norjalaisen Øyafestivalin ja ruotsalaisen Way Out West-festivaalin kanssa. Kaikissa kolmessa on tänä vuonna pääesiintyjinä samat artistit: Kendrick Lamar, Arctic Monkeys ja Patti Smith.

”Tästä syystä saamme suhteellisen maltillisilla kustannuksilla kovan luokan artisteja”, Kallio sanoo.

Vaikka ulospäin Flow saattaa näyttäytyä suurena yhteisöllisenä tapahtumana, se on käytännössä perheyhtiön aikaansaannos, jonka juuret ulottuvat vuonna 2004 VR:n makasiineilla järjestettyyn Flow04 – Nuspirit Helsinki Festivaliin.

Kaupparekisterin mukaan yhtiön enemmistön omistavat Suvi Kallio (33,3 prosenttia) ja hänen puolisonsa Tuomas Kallio, 43 (33,3 prosenttia). Mukana kolmanneksen omistuksella on myös Toni Rantanen, 46, joka on kokenut yökerhoyrittäjä ja dj-tuottaja.

Flow tuo kolmikolle mukavan toimeentulon.

Toimitusjohtaja Suvi Kallion ansiotulot olivat viimeksi julkistetussa 2016 verotuksessa 71 000 euroa ja Tuomas Kallion 98 000 euroa. Toni Rantasen verotettavat vuositulot olivat toissa vuonna 120 000 euroa.

Tämän lisäksi he ovat saaneet osinkoja. Kolmikko nosti vuonna 2016 yhteensä 84 000 euron osingot ja vuonna 2017 osinkoja yhteensä 72 000 euroa.

Tuomas Kallio on Flow Festival Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja toimii yhdessä Toni Rantasen kanssa festivaalin taiteellisena johtajana. Yökerhomoguli Rantanen saa tuloja muualtakin. Hän pyörittää muun muassa Siltasta, Kaikua ja Ääniwallia sekä keikkailee taitelijanimellä Lil Tony.

Flow Festival -yhtiö tekee häkellyttävän hyvää tulosta henkeä kohden: esimerkiksi vuonna 2016 Flow Festival Oy:n työntekijää kohden laskettu liikevaihto oli 870 000 euroa. Se on yli kymmenen kertaa alan keskiarvoa enemmän.

Kallio kertoo, että Flow Festival Oy:lla on osakaskolmikon lisäksi viisi vakituista työntekijää, mutta viime vuoden aikana yhtiö maksoi palkkaa yhteensä noin 160 henkilölle.

”Määräaikaiset työsuhteet vaihtelevat muutamasta viikosta kahdeksaan kuukauteen. Alihankkijoiden kautta Flowssa työskentelee noin 1 000 henkilöä”, Kallio sanoo.

Vapaaehtoisilla työntekijöillä on myös merkittävä rooli festivaalin toteuttamisessa. Festivaalin rakentamiseen ja käytännön järjestelyihin osallistuu yli tuhat vapaaehtoista työntekijää, jotka saavat työnsä korvaukseksi pääsylipun itse tapahtumaan.

Kallio uskoo tapahtuman myyvän loppuun myös tänä vuonna. Festivaali jatkaa jälleen suurenemistaan: päiväkohtaista yleisökapasiteettia lisätään 3000:lla henkilöllä yhteensä 28 000 kävijään.

Festivaalin tämän vuoden budjetti on 7 miljoonaa euroa. Siitä noin puolet menevät artistikiinnityksiin.

Festivaalien pääsylippujen hinnat ovat nousseet tasaisesti ja Flow on pääsylipuiltaan Suomen hintavin monipäiväinen musiikkitapahtuma. Tänä vuonna tavalliset pääsyliput ovat festivaalipäivien lukumäärän perusteella 99–215 euroa, kun vuonna 2015 ne olivat 89–169 euroa.

Kallion mukaan voittomarginaalit festivaalituotannon alalla ovat usein suhteellisen pienet.

Jotkut kuitenkin onnistuivat takomaan voittoa myös viime vuonna. Ruisrockia pyörittävä Vantaan Festivaalit Oy teki vuonna 2017 voittoa peräti 1,4 miljoonaa euroa, mikä on merkittävästi enemmän kuin aikaisempina kolmena vuonna.

Juhani Merimaan pyörittämän osakeyhtiön liikevaihto oli viime vuonna yli 8 miljoonaa euroa.

Flow’n jälkeisenä viikonloppuna Helsingissä pidettävän Weekend-festivaalin järjestää WKND Festival Oy, jonka liikevaihto oli vuonna 2016 noin 9,8 miljoonaa euroa. Hardi Loogin ja John Rugemaliran pyörittämä yritys järjestää Weekend-festivaalin myös Viron Pärnussa sekä Raumanmeren Juhannus -tapahtuman ja Rockfest-festivaalin.

Sideways- ja Provinssi-festivaaleja järjestää musiikkialan ohjelmatoimisto Fullsteam Records, joka on saksalaisen FKP Scorpion tytäryhtiö.

Pori Jazzin ja Ilosaarirockin taustalla toimivat yhdistykset, joiden päätavoite ei ole osakkeenomistajien taloudellinen voitto. Pori Jazzin ohjelmasta noin 70 prosenttia on yleisölle maksutonta, festivaalien kattojärjestö Finland Festivals kertoo.

Fakta

Perheyritys teettää talkootöitä


 Elokuussa Helsingissä järjestettävän festivaalin tuottaa Suvi ja Tuomas Kallion sekä Toni Rantasen omistama yritys.

 Yrityksellä on 8 vakituista työntekijää ja noin tuhat talkootyöntekijää.

 Yhtiön toiminta on Asiakastiedon mukaan alkanut vuonna 2000 . Ensimmäinen Flow-festivaali järjestettiin vuonna 2004.

 Tänä vuonna järjestäjät odottavat noin 84 000 kävijää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  9. 9

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  3. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  4. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  5. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  6. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  7. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  8. Tunti sitten
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  13. Näytä lisää