Talous

Flow-festivaalin tulos painui viime vuonna yllättäen tappiolle – kolmelle omistajalleen se tuo silti osinkoja ja hyvät ansio­tulot joka vuosi

Suomen suurimpiin festivaaleihin kuuluva Flow rojahti yllättäen tappiolle viime vuonna. Vaikka tapahtuman liikevaihto kasvoi uuteen ennätykseen eli 7,1 miljoonaan euroon, jäi tilikausi 29 000 euroa tappiolle.

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuvat jälleen viikonloppuna entisen voimalaitoksen alueelle Helsingin Suvilahteen. Musiikki- ja taidefestivaalin liput käyvät kaupaksi jopa ulkomailla.

Huima suosio ei kuitenkaan joka vuosi näy festivaalia järjestävän perheyhtiön tuloksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen suurimpiin festivaaleihin kuuluva Flow rojahti yllättäen tappiolle viime vuonna. Vaikka tapahtuman liikevaihto kasvoi uuteen ennätykseen eli 7,1 miljoonaan euroon, jäi tilikausi 29 000 euroa tappiolle.

Muutos on iso, kun sitä vertaa edellisvuonna Flow Festival Oy:n tekemään 634 000 euron voittoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi myrsky riittää siihen, että talous voi keikahtaa tappiolliseksi. Myrsky aiheutti lisäkustannuksia ja tulonmenetyksiä”, perheyhtiö Flow Festival Oy:n toimitusjohtaja ja osakkeenomistaja Suvi Kallio, 43, selittää muutosta.

Viime vuoden elokuussa pääkaupunkiseutua riepotellut Kiira-myrsky keskeytti festivaalin lauantai-illan ohjelman, mikä näkyi Kallion mukaan erityisesti alkoholin myynnin menetyksinä.

”Vakuutus korvasi osan myrskyn tuhoista, mutta lisäkustannuksia syntyi henkilöstön palkkauksesta ja tuotannollisista järjestelyistä”, Kallio sanoo.

Yhtiön tilinpäätöksen mukaan kannattavuuden romahdus näyttää johtuvan siitä, että Flow Festival osti aiempaa enemmän ulkopuolisia palveluja. Kun vuonna 2016 ulkopuolisten palvelujen ostot olivat 4,8 miljoonaa euroa, niin viime vuonna ne olivat jo 5,9 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Kallion mukaan ulkopuolisiin palveluihin luokitellaan lähes kaikki festivaalin kulut artistien korvauksista festivaalin tuotantoon ja teknisiin järjestelyihin liittyviin kuluihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomat pyysi toimitusjohtaja Kalliolta kaupparekisteriin toimitettuja asiakirjoja yksityiskohtaisempia tilinpäätösasiakirjoja Flow Festival Oy:stä. Hän lupasi lähettää ne.

”Flow’n järjestäminen on paitsi kulttuuri­työtä myös kannattavaa liike­toimintaa. Viime vuosi myrskyineen oli poikkeus”, Kallio kirjoittaa sähköpostissaan.


Flow-festivaalin budjetti ja liike­vaihto ovat kasvaneet koko sen 15-vuotisen historian aikana, Kallio kertoo. Myös viime vuonna tapahtuma oli edellis­vuotta suurempi ja loppuun­myydyllä festivaalilla oli yhteensä 75 000 kävijää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Festivaalin laajentuminen näkyi Kallion mukaan ulkopuolisten palvelujen ostojen kasvuna.

”Kun festivaalialue ja ohjelma laajenevat, kaikki kulut kasvavat. Tämänkaltainen ulkotuotanto on valtavan kallista rakentaa”, Kallio sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkopuolisten palveluiden lisääntymiseen ovat Kallion mukaan vaikuttaneet myös koko ajan kasvavat esiintyjäkulut. Kallion mukaan kansainväliset konserttimarkkinat ovat kuumentuneet ja artisteista on entistä kovempi kilpailu.

Flow Festival tekee yhteistyötä samoihin aikoihin järjestettävien norjalaisen Øyafestivalin ja ruotsalaisen Way Out West-festivaalin kanssa. Kaikissa kolmessa on tänä vuonna pääesiintyjinä samat artistit: Kendrick Lamar, Arctic Monkeys ja Patti Smith.

”Tästä syystä saamme suhteellisen maltillisilla kustannuksilla kovan luokan artisteja”, Kallio sanoo.

Vaikka ulospäin Flow saattaa näyttäytyä suurena yhteisöllisenä tapahtumana, se on käytännössä perheyhtiön aikaansaannos, jonka juuret ulottuvat vuonna 2004 VR:n makasiineilla järjestettyyn Flow04 – Nuspirit Helsinki Festivaliin.

Kaupparekisterin mukaan yhtiön enemmistön omistavat Suvi Kallio (33,3 prosenttia) ja hänen puolisonsa Tuomas Kallio, 43 (33,3 prosenttia). Mukana kolmanneksen omistuksella on myös Toni Rantanen, 46, joka on kokenut yökerhoyrittäjä ja dj-tuottaja.

Flow tuo kolmikolle mukavan toimeentulon.

Toimitusjohtaja Suvi Kallion ansiotulot olivat viimeksi julkistetussa 2016 verotuksessa 71 000 euroa ja Tuomas Kallion 98 000 euroa. Toni Rantasen verotettavat vuositulot olivat toissa vuonna 120 000 euroa.

Tämän lisäksi he ovat saaneet osinkoja. Kolmikko nosti vuonna 2016 yhteensä 84 000 euron osingot ja vuonna 2017 osinkoja yhteensä 72 000 euroa.

Tuomas Kallio on Flow Festival Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja toimii yhdessä Toni Rantasen kanssa festivaalin taiteellisena johtajana. Yökerhomoguli Rantanen saa tuloja muualtakin. Hän pyörittää muun muassa Siltasta, Kaikua ja Ääniwallia sekä keikkailee taitelijanimellä Lil Tony.

Flow Festival -yhtiö tekee häkellyttävän hyvää tulosta henkeä kohden: esimerkiksi vuonna 2016 Flow Festival Oy:n työntekijää kohden laskettu liikevaihto oli 870 000 euroa. Se on yli kymmenen kertaa alan keskiarvoa enemmän.

Kallio kertoo, että Flow Festival Oy:lla on osakaskolmikon lisäksi viisi vakituista työntekijää, mutta viime vuoden aikana yhtiö maksoi palkkaa yhteensä noin 160 henkilölle.

”Määräaikaiset työsuhteet vaihtelevat muutamasta viikosta kahdeksaan kuukauteen. Alihankkijoiden kautta Flowssa työskentelee noin 1 000 henkilöä”, Kallio sanoo.

Vapaaehtoisilla työntekijöillä on myös merkittävä rooli festivaalin toteuttamisessa. Festivaalin rakentamiseen ja käytännön järjestelyihin osallistuu yli tuhat vapaaehtoista työntekijää, jotka saavat työnsä korvaukseksi pääsylipun itse tapahtumaan.

Kallio uskoo tapahtuman myyvän loppuun myös tänä vuonna. Festivaali jatkaa jälleen suurenemistaan: päiväkohtaista yleisökapasiteettia lisätään 3000:lla henkilöllä yhteensä 28 000 kävijään.

Festivaalin tämän vuoden budjetti on 7 miljoonaa euroa. Siitä noin puolet menevät artistikiinnityksiin.

Festivaalien pääsylippujen hinnat ovat nousseet tasaisesti ja Flow on pääsylipuiltaan Suomen hintavin monipäiväinen musiikkitapahtuma. Tänä vuonna tavalliset pääsyliput ovat festivaalipäivien lukumäärän perusteella 99–215 euroa, kun vuonna 2015 ne olivat 89–169 euroa.

Kallion mukaan voittomarginaalit festivaalituotannon alalla ovat usein suhteellisen pienet.

Jotkut kuitenkin onnistuivat takomaan voittoa myös viime vuonna. Ruisrockia pyörittävä Vantaan Festivaalit Oy teki vuonna 2017 voittoa peräti 1,4 miljoonaa euroa, mikä on merkittävästi enemmän kuin aikaisempina kolmena vuonna.

Juhani Merimaan pyörittämän osakeyhtiön liikevaihto oli viime vuonna yli 8 miljoonaa euroa.

Flow’n jälkeisenä viikonloppuna Helsingissä pidettävän Weekend-festivaalin järjestää WKND Festival Oy, jonka liikevaihto oli vuonna 2016 noin 9,8 miljoonaa euroa. Hardi Loogin ja John Rugemaliran pyörittämä yritys järjestää Weekend-festivaalin myös Viron Pärnussa sekä Raumanmeren Juhannus -tapahtuman ja Rockfest-festivaalin.

Sideways- ja Provinssi-festivaaleja järjestää musiikkialan ohjelmatoimisto Fullsteam Records, joka on saksalaisen FKP Scorpion tytäryhtiö.

Pori Jazzin ja Ilosaarirockin taustalla toimivat yhdistykset, joiden päätavoite ei ole osakkeenomistajien taloudellinen voitto. Pori Jazzin ohjelmasta noin 70 prosenttia on yleisölle maksutonta, festivaalien kattojärjestö Finland Festivals kertoo.

Fakta

Perheyritys teettää talkootöitä


 Elokuussa Helsingissä järjestettävän festivaalin tuottaa Suvi ja Tuomas Kallion sekä Toni Rantasen omistama yritys.

 Yrityksellä on 8 vakituista työntekijää ja noin tuhat talkootyöntekijää.

 Yhtiön toiminta on Asiakastiedon mukaan alkanut vuonna 2000 . Ensimmäinen Flow-festivaali järjestettiin vuonna 2004.

 Tänä vuonna järjestäjät odottavat noin 84 000 kävijää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Kaivoskuiluun pudonnut 62-vuotias arizonalaismies taisteli kaksi päivää käärmeitä vastaan palanein käsin ja molemmat jalat katkenneina

  5. 5

   Hai iski kiinni nudistirannalla surffanneeseen mieheen – Mies hakkasi petokalaa kunnes se päästi irti

  6. 6

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  7. 7

   Tel Aviv on homokulttuurin mekka, jossa on joka päivä bileet

  8. 8

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  9. 9

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  10. 10

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  4. 4

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  5. 5

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  6. 6

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  8. 8

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  8. 8

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää