Talous

Airbnb-talous kasvaa vauhdilla, ja verottaja huolestui – valtiolla on kolme tapaa valmistautua muutokseen

Digitalisoituva talous haastaa verohallinnot ja pakottaa EU-maat rukkaamaan lakeja niin, että Airbnb:n ja Uberin kaltaiset yhtiöt velvoitetaan toimittamaan taloustiedot suoraan verottajalle.

Barcelonassa hyvällä paikalla Airbnb-asuntoja vuokraava sijoittaja voi saa vuodessa sijoittamalleen varoille 280 prosentin tuoton.

Prahassa, Osakassa, Montrealissa ja Los Angelesissa sijoitetun pääoman tuotto on vuokranantajien parhaan kymmenesosan osalta yli 200 prosenttia.

Näin kertoi talouslehti Forbes julkaistessaan vuonna 2016 tehdyn tilaston kaupungeista, joissa sijoittajat olivat tehneet suurimmat tuotot ryhdyttyään asuntojen Airbnb-vuokraajaksi erilaisille matkaajille.

Vertailussa oli tutkittu asuntojen kuukausivuokraa ja laskettu millaisia tuloja Airbnb-vuokraustoiminnasta voi kuukaudessa saada parhailla paikoilla ja hyvillä täyttöasteilla.Lyhytaikaista asunnonvuokrausta tarjoava Airbnb on tyyppiesimerkki alustataloudesta, jossa yhtiö tarjoaa erilaisille yrittäjille ja yksityisille ihmisille mahdollisuuden vuokrata asuntoaan lyhytaikaisesti
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun sijoittajat pitävät yleisesti jo 15 prosentin tuottoa sijoitetulle pääomalle hyvänä tai nykyään jopa erinomaisena, yli sadan prosentin tuotot herättävät helposti kiihkoa.

Alustatalous voi siis mahdollistaa parhaimmillaan huimat tuotot.

Tosielämä on usein ankeampaa.

Kämppää ei saakaan usein vuokrattua, ja asunnon luovutus-, -siivous- ja korjauskulut voivat heikentävät kannattavuutta.

”Tässä on kovat kulut”, kertoo kuvataiteilija Nanna Susi, joka vuokraa Karhupuiston kupeessa olevaa Artist Apartment Susi -asuntoa matkaajille. Valtaosa varauksista tulee Booking.com-sivuston kautta, Susi kertoo.

Hänen mukaansa asunnon hoitamisessa on paljon töitä, kuivaruokien hankkimisesta lakanoiden mankelointiin.

Susi kertoo innostuneensa kunnostamaan asunnon mielensä mukaiseksi. Asunnossa on muun muassa Nanna Suden omia tauluja, ja erilaisia perintöhuonekaluja ja astioita.

”Halusin tehdä sen rakkaudella, enkä halunnut vuokrata sitä jollekin, joka sotkee sen. Kun se siivotaan nyt aina välittömästi, se pysyy paremmassa kunnossa”, Susi selittää.

Hänen mukaansa lattioiden kuuraaminen ja lakanoiden mankelointi on myös hyvää vastapainoa kuvataiteilijan työlle.

Vuokratuotot selvittää verottajalle kirjanpitäjä.

Nanna Susi ei ole yksin. Alusta- ja jakamistalous houkuttelee eri syistä erilaisia ihmisiä, ja se voi olla taloutta merkittävästi muuttava voima.

Euroopan komission jakamistalouden ja verotuksen asiantuntija Octavian Deaconu kertoi verohallinnon alustatalousseminaarissa komission ennustavan, että niin sanottu jakamistalous kasvaa 35 prosenttia vuodessa seuraavan kymmen vuoden ajan.

Komission määritelmän mukaan jakamistalouteen kuuluvat erilaiset digitaalisilla alustoilta tarjottavat palvelut, joissa yksityiset ihmiset tarjoavat väliaikaisia palveluja toisilleen.

Nämä toimet voivat vaihdella kimppakyydeistä yhteisiin tavaroihin tai asuntojen vaihtoon. Syyt voivat vaihdella teknologian tarjoamasta helppoudesta ympäristötietoisuuteen tai erilaisiin sosiaalisiin tarpeisiin.

Ilmiö näkyy Suomessakin ulkomaisten matkustajien yöpymisissä.

Viime vuonna ulkomaisten yöpymiset kasvoivat Suomessa 11 prosenttia, mutta erilaisissa vuokra-asunnoissa kuten Airbnb-kämpissä yöpymisten määrä kasvoi 70 prosenttia, kertoo alustatalouden rantautumista Suomeen tutkinut verohallinnon ekonomisti Aki Savolainen.

Savolainen esitelmöi alustataloudesta Verohallinnon seminaarissa torstaina Helsingissä.

Hänen mukaansa yksin Google-hakuja tutkimalla huomaa, että Airbnb-hakujen määrä on kaksinkertaistunut kahden, kolmen vuoden välein, niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin.

”Eli muutokset voivat tapahtua nopeasti.”

Suomalaista verottajaa alustatalouden kasvu huolestuttaa, koska se tulee muuttamaan suomalaista yhteiskuntaa ja verokertymää.

Verottajan vanhan käytännön mukaan tällaisissa ”vaihtokaupoissakin” syntyy usein arvoa, jota tulisi verottaa.

Nyt järjestelmää pitäisi kuitenkin rukata niin, että kansalaiset kokisivat verotuksen oikeudenmukaiseksi.

Monia kiinnostaa myös se, että sääntelyllä ei saisi tukahduttaa uuden teknologian mahdollistamaa taloudellista toimeliaisuutta ja talouskasvua.

Käytännössä alustatalouden yksi mahdollinen seuraus on, että hotellien maksamat arvonlisäverot voivat supistua ja kansalaisten tuloverot taas kasvaa.

Suurempi huoli on kuitenkin siinä, että verot voivat jäädä kokonaan tilittämättä, kun rahaliikenne tapahtuu ulkomaisissa verkkopalveluissa, joiden tietoihin verottaja ei pääse käsiksi.

Savolainen esitteli esitelmässään muun muassa tanskalaista lehtijuttua, jonka mukaan tanskalaisista Uber-kuskeista peräti 99 prosenttia oli jättänyt kaikki tulonsa ilmoittamatta.

Jos verojen laiminlyönti yleistyy, se vaikuttaa veromoraaliin, ja muutkaan eivät halua maksaa veroja, verottaja pelkää.

Verohallinnon kesällä tekemässä kyselytutkimuksessa vain 44 prosenttia vastaajista piti erittäin tai varsin todennäköisenä sitä, että digialustoilla toimivat hoitavat veroasiansa oikein.

”Luku on huolestuttavan alhainen”, Savolainen arvioi.

Deaconun mukaan valtiolla on kolme tapaa varustautua muutokseen.

Valtiot voivat muokata verolakejaan digiaikaa vastaaviksi, sallia sen, että ihmiset voivat tiettyyn rajaan asti harjoittaa pienliiketoimintaa ilman veroseuraamuksia. Tai valtiot voivat vaatia alustayhtiöitä keräämään tietoja kaupankäynnistä ja ehkä velvoittaa niitä jopa keräämään ja tilittämään veroja verottajalle.

”Ratkaisut ovat monimutkaisia ja todennäköisesti yhdistelmiä kaikista näistä”, Deaconu arveli.

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura esitti seminaarissa yhdeksi ratkaisuksi sitä, että verottajan pitää tehdä verotuksesta kaikille osapuolille niin vaivatonta ja helppoa, että ne hyödyttävät alan toimijoita.

Esimerkiksi Airbnb on tehnyt Tanskassa sopimuksen verottajan kanssa tietojen toimittamisesta verottajalle ja käyttää sitä mainosvalttina siinä, kuinka luotettava toimija se on.

Ongelmana on tosin se, että jollekin toisella alustayhtiölle mainosvalttina voi puolestaan olla se, että kaikki tiedot jäävät salaisiksi.

Siksi alustatalous tarvitsee yhteisiä, maailmanlaajuisia tai ainakin EU-maiden välisiä sääntöjä.

Parasta olisi, jos alustatalousyhtiöt velvoitettaisiin toimittamaan vuokraajien liikevaihtotiedot suoraan verottajille tai ehkä jopa perimään ennakkoverot samantien, Heikura pohti.

Heikuran mukaan EU:n komissio on ryhtynyt jo jäsenmaiden kanssa neuvottelemaan sitä, miten tiedonsaanti yrityksistä pitäisi järjestää.

Tavoite olisi päästä tässä yksimielisyyteen vuoden 2019 aikana.

Siitä verohallinnolla ei ole vielä näkemystä, pitäisikö alustatalousyhtiöt pakottaa tietojenvaihtoon kansallisella lainsäädännöllä vai EU-direktiivillä ja pitäisikö tiedot kerätä EU-tasolla vai kansallisesti.

”Alustoilla on jo ne tiedot, tekniikka ei ongelma, vaan se miten päästään sopimuksen asiasta”, Heikura sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alustatalous
 • Airbnb
 • Jakamistalous
 • Verotus
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  4. 4

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  9. 9

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää