Talous

Airbnb-talous kasvaa vauhdilla, ja verottaja huolestui – valtiolla on kolme tapaa valmistautua muutokseen

Digitalisoituva talous haastaa verohallinnot ja pakottaa EU-maat rukkaamaan lakeja niin, että Airbnb:n ja Uberin kaltaiset yhtiöt velvoitetaan toimittamaan taloustiedot suoraan verottajalle.

Barcelonassa hyvällä paikalla Airbnb-asuntoja vuokraava sijoittaja voi saa vuodessa sijoittamalleen varoille 280 prosentin tuoton.

Prahassa, Osakassa, Montrealissa ja Los Angelesissa sijoitetun pääoman tuotto on vuokranantajien parhaan kymmenesosan osalta yli 200 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin kertoi talouslehti Forbes julkaistessaan vuonna 2016 tehdyn tilaston kaupungeista, joissa sijoittajat olivat tehneet suurimmat tuotot ryhdyttyään asuntojen Airbnb-vuokraajaksi erilaisille matkaajille.

Vertailussa oli tutkittu asuntojen kuukausivuokraa ja laskettu millaisia tuloja Airbnb-vuokraustoiminnasta voi kuukaudessa saada parhailla paikoilla ja hyvillä täyttöasteilla.Lyhytaikaista asunnonvuokrausta tarjoava Airbnb on tyyppiesimerkki alustataloudesta, jossa yhtiö tarjoaa erilaisille yrittäjille ja yksityisille ihmisille mahdollisuuden vuokrata asuntoaan lyhytaikaisesti
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun sijoittajat pitävät yleisesti jo 15 prosentin tuottoa sijoitetulle pääomalle hyvänä tai nykyään jopa erinomaisena, yli sadan prosentin tuotot herättävät helposti kiihkoa.

Alustatalous voi siis mahdollistaa parhaimmillaan huimat tuotot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tosielämä on usein ankeampaa.

Kämppää ei saakaan usein vuokrattua, ja asunnon luovutus-, -siivous- ja korjauskulut voivat heikentävät kannattavuutta.

”Tässä on kovat kulut”, kertoo kuvataiteilija Nanna Susi, joka vuokraa Karhupuiston kupeessa olevaa Artist Apartment Susi -asuntoa matkaajille. Valtaosa varauksista tulee Booking.com-sivuston kautta, Susi kertoo.

Hänen mukaansa asunnon hoitamisessa on paljon töitä, kuivaruokien hankkimisesta lakanoiden mankelointiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Susi kertoo innostuneensa kunnostamaan asunnon mielensä mukaiseksi. Asunnossa on muun muassa Nanna Suden omia tauluja, ja erilaisia perintöhuonekaluja ja astioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Halusin tehdä sen rakkaudella, enkä halunnut vuokrata sitä jollekin, joka sotkee sen. Kun se siivotaan nyt aina välittömästi, se pysyy paremmassa kunnossa”, Susi selittää.

Hänen mukaansa lattioiden kuuraaminen ja lakanoiden mankelointi on myös hyvää vastapainoa kuvataiteilijan työlle.

Vuokratuotot selvittää verottajalle kirjanpitäjä.

Nanna Susi ei ole yksin. Alusta- ja jakamistalous houkuttelee eri syistä erilaisia ihmisiä, ja se voi olla taloutta merkittävästi muuttava voima.

Euroopan komission jakamistalouden ja verotuksen asiantuntija Octavian Deaconu kertoi verohallinnon alustatalousseminaarissa komission ennustavan, että niin sanottu jakamistalous kasvaa 35 prosenttia vuodessa seuraavan kymmen vuoden ajan.

Komission määritelmän mukaan jakamistalouteen kuuluvat erilaiset digitaalisilla alustoilta tarjottavat palvelut, joissa yksityiset ihmiset tarjoavat väliaikaisia palveluja toisilleen.

Nämä toimet voivat vaihdella kimppakyydeistä yhteisiin tavaroihin tai asuntojen vaihtoon. Syyt voivat vaihdella teknologian tarjoamasta helppoudesta ympäristötietoisuuteen tai erilaisiin sosiaalisiin tarpeisiin.

Ilmiö näkyy Suomessakin ulkomaisten matkustajien yöpymisissä.

Viime vuonna ulkomaisten yöpymiset kasvoivat Suomessa 11 prosenttia, mutta erilaisissa vuokra-asunnoissa kuten Airbnb-kämpissä yöpymisten määrä kasvoi 70 prosenttia, kertoo alustatalouden rantautumista Suomeen tutkinut verohallinnon ekonomisti Aki Savolainen.

Savolainen esitelmöi alustataloudesta Verohallinnon seminaarissa torstaina Helsingissä.

Hänen mukaansa yksin Google-hakuja tutkimalla huomaa, että Airbnb-hakujen määrä on kaksinkertaistunut kahden, kolmen vuoden välein, niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin.

”Eli muutokset voivat tapahtua nopeasti.”

Suomalaista verottajaa alustatalouden kasvu huolestuttaa, koska se tulee muuttamaan suomalaista yhteiskuntaa ja verokertymää.

Verottajan vanhan käytännön mukaan tällaisissa ”vaihtokaupoissakin” syntyy usein arvoa, jota tulisi verottaa.

Nyt järjestelmää pitäisi kuitenkin rukata niin, että kansalaiset kokisivat verotuksen oikeudenmukaiseksi.

Monia kiinnostaa myös se, että sääntelyllä ei saisi tukahduttaa uuden teknologian mahdollistamaa taloudellista toimeliaisuutta ja talouskasvua.

Käytännössä alustatalouden yksi mahdollinen seuraus on, että hotellien maksamat arvonlisäverot voivat supistua ja kansalaisten tuloverot taas kasvaa.

Suurempi huoli on kuitenkin siinä, että verot voivat jäädä kokonaan tilittämättä, kun rahaliikenne tapahtuu ulkomaisissa verkkopalveluissa, joiden tietoihin verottaja ei pääse käsiksi.

Savolainen esitteli esitelmässään muun muassa tanskalaista lehtijuttua, jonka mukaan tanskalaisista Uber-kuskeista peräti 99 prosenttia oli jättänyt kaikki tulonsa ilmoittamatta.

Jos verojen laiminlyönti yleistyy, se vaikuttaa veromoraaliin, ja muutkaan eivät halua maksaa veroja, verottaja pelkää.

Verohallinnon kesällä tekemässä kyselytutkimuksessa vain 44 prosenttia vastaajista piti erittäin tai varsin todennäköisenä sitä, että digialustoilla toimivat hoitavat veroasiansa oikein.

”Luku on huolestuttavan alhainen”, Savolainen arvioi.

Deaconun mukaan valtiolla on kolme tapaa varustautua muutokseen.

Valtiot voivat muokata verolakejaan digiaikaa vastaaviksi, sallia sen, että ihmiset voivat tiettyyn rajaan asti harjoittaa pienliiketoimintaa ilman veroseuraamuksia. Tai valtiot voivat vaatia alustayhtiöitä keräämään tietoja kaupankäynnistä ja ehkä velvoittaa niitä jopa keräämään ja tilittämään veroja verottajalle.

”Ratkaisut ovat monimutkaisia ja todennäköisesti yhdistelmiä kaikista näistä”, Deaconu arveli.

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura esitti seminaarissa yhdeksi ratkaisuksi sitä, että verottajan pitää tehdä verotuksesta kaikille osapuolille niin vaivatonta ja helppoa, että ne hyödyttävät alan toimijoita.

Esimerkiksi Airbnb on tehnyt Tanskassa sopimuksen verottajan kanssa tietojen toimittamisesta verottajalle ja käyttää sitä mainosvalttina siinä, kuinka luotettava toimija se on.

Ongelmana on tosin se, että jollekin toisella alustayhtiölle mainosvalttina voi puolestaan olla se, että kaikki tiedot jäävät salaisiksi.

Siksi alustatalous tarvitsee yhteisiä, maailmanlaajuisia tai ainakin EU-maiden välisiä sääntöjä.

Parasta olisi, jos alustatalousyhtiöt velvoitettaisiin toimittamaan vuokraajien liikevaihtotiedot suoraan verottajille tai ehkä jopa perimään ennakkoverot samantien, Heikura pohti.

Heikuran mukaan EU:n komissio on ryhtynyt jo jäsenmaiden kanssa neuvottelemaan sitä, miten tiedonsaanti yrityksistä pitäisi järjestää.

Tavoite olisi päästä tässä yksimielisyyteen vuoden 2019 aikana.

Siitä verohallinnolla ei ole vielä näkemystä, pitäisikö alustatalousyhtiöt pakottaa tietojenvaihtoon kansallisella lainsäädännöllä vai EU-direktiivillä ja pitäisikö tiedot kerätä EU-tasolla vai kansallisesti.

”Alustoilla on jo ne tiedot, tekniikka ei ongelma, vaan se miten päästään sopimuksen asiasta”, Heikura sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alustatalous
 • Airbnb
 • Jakamistalous
 • Verotus
 • Juha-Pekka Raeste
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  8. 8

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  9. 9

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  10. 10

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää