Talous

Verottaja: Osakeyhtiöt eivät saa palkita talkootyöläisiä verottomilla pääsylipuilla – Flow-festivaali sanoo antavansa vain ”kulkuoikeuksia festivaalialueelle”

Festivaalitapahtumien talkootyöstä palkkioksi saatava pääsylippu on veronalaista tuloa, jos järjestäjä on yritys. Yritykset kuitenkin käyttävät talkootyöläisiä kuin yleishyödylliset yhdistykset.

Vapaaehtoisilla talkootyöläisillä on kuluvan kesän musiikkifestivaaleilla merkittävä rooli myös yrityksissä. Vaikka vapaaehtoisperinteen juuret ovat aatteellisessa yhdistystoiminnassa, talkootyön teettäminen on siirtynyt osaksi yritysten voitontavoittelua.

Verohallinnon mukaan näin ei saisi olla.

Useampi tuhat vapaaehtoista osallistuu juhlien käytännön järjestelyihin, kuten festivaalialueen rakentamiseen ja siivoamiseen. Näin on ollut vuosia tapana myös Flow-, Weekend-, Sideways- ja Ruisrock-festivaaleilla, joiden järjestäjinä ovat yritykset.

Festivaaliyhtiöt tarjoavat talkoolaisille vaivanpalkaksi pääsyn festivaaleille. Kolmipäiväisen pääsylipun arvo on Ruisrockiin 165 euroa, Weekend-festivaaleille 179,5 euroa ja Flow-festivaaleille 215 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet talkoolaiset hakeutuvat talkootyöhön juuri ilmaisen lipun vuoksi. Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut talkoolainen kertoo tekevänsä talkootyötä Flow-festivaalissa siksi, ettei hänellä ole varaa ostaa tilaisuuteen lippua.

”Jos haluan oikein kovasti nähdä jonkin muusikon esiintyvän, ilmoittaudun talkoolaiseksi”, hän kertoo.

Verohallinnon ylitarkastajan Petri Mannisen mukaan talkootyöstä korvauksena saatu pääsylippu on lähtökohtaisesti verotettavaa tuloa.

”Laki lähtee siitä, että kaikki mikä saadaan korvauksena tehdystä työstä, on veronalaista,” Manninen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että festivaalijärjestäjien tulisi tehdä verottajalle vuosi-ilmoitus talkootyöntekijöistä, jolloin tieto palkkiosta siirtyisi automaattisesti talkootyöläisten veroilmoitukseen. Mannisen mukaan palkkiosta ei voi tehdä ennakonpidätystä, sillä korvaus ei ole rahallinen.

Talkootyöläisten tulisi myös itse tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksestaan, onko pääsylippupalkkio merkitty sinne. Se, kuinka paljon veroa talkootyöstä saadusta lipusta maksaa, riippuu talkoolaisen kokonaistuloista.

”Se on ihan sama kun otettaisiin henkilö töihin ja korvaus maksettaisiin lippumuodossa. Jos lippu on saatu korvauksena siitä hyvästä, että on tehty jotakin festivaalin hyväksi, se on veronalaista tuloa.”

Verotusasia on kuitenkin kulttuuri- ja urheilutapahtumien kohdalla mutkikkaampi ja riippuu pitkälti siitä, onko tapahtuman järjestäjä yleishyödyllinen yhteisö vai yritys kuten osakeyhtiö.

Verohallinto julkaisi muutama vuosi sitten vapaaehtois- ja talkootyötä koskevan ohjeistuksen, jonka mukaan pääsyliput tapahtumiin, joissa talkootyötä tehdään, ovat verovapaata tuloa.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Tero Määttä sanoo, että vapaaehtoistyön verotuskäytäntönä on jo pitkään ollut se, että yleishyödyllinen järjestäjä voi tarjota talkoolaisille ruokaa, juomaa ja pääsylipun itse tilaisuuteen.

Verohallinnon ohjeistus koskee kuitenkin ainoastaan yleishyödyllisiä yhteisöjä. Osa festivaalijärjestäjistä, kuten Ilosaarirockin taustalla toimiva Joensuun Popmuusikot, eivät tavoittele voittoa ja kuuluvat siten tähän kategoriaan.

”Jos osakeyhtiö olisi pelkästään järjestäjänä, niin silloin ei voi olla [perinteisiä] talkootyöläisiä”, Määttä sanoo.

Ylitarkastaja Mannisen mukaan yrityksillä ei ole mitään palkkion minimirajaa, vaan kaikki työstä annettava korvaus on veronalaista tuloa.

Festivaaliyrittäjät tulkitsevat talkootyöntekijöille annettavaa vastiketta toisin kuin verottaja. Heidän mielestään talkootyöläisten käyttö osakeyhtiössä on täysin sallittua ilman veroseuraamuksia.

Ruisrockia järjestävän Vantaan Festivaalit Oy:n -yhtiön toimitusjohtaja Juhani Merimaa sanoo, että talkoolaisten pääsy alueelle ei tapahdu pääsylipun avulla, vaan muuten.

”He saavat talkoorannekkeen”, Merimaa muotoilee.

Sen hän kuitenkin myöntää, että talkoolaiset ovat Ruisrockissa töissä.

”Hehän ovat siellä työssä. Eihän muutkaan joudu maksamaan siitä, että tulevat työpaikalle tekemään työtä”, Merimaa sanoo.

Ruisrockissa on vajaa tuhat talkoolaista, Merimaa kertoo.

Ruisrock ei tee verottajalle vuosi-ilmoitusta talkoolaisista tai ohjeista talkoolaisia ilmoittamaan saamastaan palkkiosta. Merimaan mukaan festivaaleja ei ole ohjeistettu toimimaan niin.

”Minusta olisi outoa, jos tämä pääsymaksu olisi jollain tavalla tuloa.”

Flow Festival Oy:stä kerrotaan samankaltaista viestiä. Myöskään Flow’n toimitusjohtajan Suvi Kallion mukaan vapaaehtoiset eivät saa palkaksi festivaalilippua.

”Kyse ei ole lippupalkasta vaan kulkuoikeudesta festivaalille. Kaikkien työntekijöiden ja vapaaehtoisten täytyy toki päästä kulkemaan festivaalialueelle”, Kallio kirjoittaa sähköpostitse.

Kallio ja Merimaa painottavat, että talkootyöllä on kulttuuri- ja urheilutapahtumissa pitkät perinteet. Nämä perinteet näyttävät nyt siirtyneet yleishyödyllisestä yhdistystoiminnasta liiketoiminnan sisälle.

Festivaalijärjestäjien nettisivuilla mainostetaan talkootyötä sillä, että se takaa pääsyn festivaaleille. Tämä antaa kuvan siitä, ettei talkootyö ole vastikkeetonta.

Esimerkiksi Ruisrock kertoo talkootyön eduista nettisivuillaan näin: ”Lisäksi jokainen talkoolainen saa halutessaan talkootodistuksen ja tietenkin festarirannekkeen sekä mahdollisuuden nauttia keikoista ja huikeasta festariviikonlopusta talkoovuorojen ohessa.”

Tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettävän Flow-festivaalin toteuttamiseen osallistuu noin 1 000 talkoolaista. Myös Flow Festivals Oy kertoo tapahtuman nettisivuilla, että talkoolaiset saavat tekemällä 2–3 talkootyövuoroa kolmen päivän pääsyn festivaalille.

Helsingissä järjestettävän Weekend-festivaalin nettisivuilla kirjoitetaan tätäkin suoremmin pääsylipun ansaitsemisesta: ”Talkoolaisena sinun on mahdollista ansaita yhden päivän festivaalilippu jokaista työvuoroa kohden kiitokseksi avustasi.”

Weekend-festivaalin tiedottajan Tomi Lindblomin mukaan tapahtumassa on joitakin kymmeniä vapaaehtoisia.

Sideways-festivaalia järjestää musiikkialan ohjelmatoimisto Fullsteam Records, joka on saksalaisen FKP Scorpion tytäryhtiö. Se ottaa töihin noin 300 talkootyöläistä.

”Haemme tänäkin vuonna innokkaita vapaaehtoisia toteuttamaan kesän 2018 Sidewaysia kanssamme. Talkoohommia on tarjolla niin ennakkotöiden, festivaalin aikaisten tehtävien ja purun parissa. Palkkiona tehdyistä työvuoroista saat mm. vapaalippuja Sidewaysiin”, Sideways kertoo sivuillaan.

Sideways järjestettiin kesäkuussa Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  9. 9

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  3. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  4. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  5. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  6. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  7. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  8. Tunti sitten
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  13. Näytä lisää