Talous

Verottaja: Osakeyhtiöt eivät saa palkita talkootyöläisiä verottomilla pääsylipuilla – Flow-festivaali sanoo antavansa vain ”kulkuoikeuksia festivaalialueelle”

Festivaalitapahtumien talkootyöstä palkkioksi saatava pääsylippu on veronalaista tuloa, jos järjestäjä on yritys. Yritykset kuitenkin käyttävät talkootyöläisiä kuin yleishyödylliset yhdistykset.

Vapaaehtoisilla talkootyöläisillä on kuluvan kesän musiikkifestivaaleilla merkittävä rooli myös yrityksissä. Vaikka vapaaehtoisperinteen juuret ovat aatteellisessa yhdistystoiminnassa, talkootyön teettäminen on siirtynyt osaksi yritysten voitontavoittelua.

Verohallinnon mukaan näin ei saisi olla.

Useampi tuhat vapaaehtoista osallistuu juhlien käytännön järjestelyihin, kuten festivaalialueen rakentamiseen ja siivoamiseen. Näin on ollut vuosia tapana myös Flow-, Weekend-, Sideways- ja Ruisrock-festivaaleilla, joiden järjestäjinä ovat yritykset.

Festivaaliyhtiöt tarjoavat talkoolaisille vaivanpalkaksi pääsyn festivaaleille. Kolmipäiväisen pääsylipun arvo on Ruisrockiin 165 euroa, Weekend-festivaaleille 179,5 euroa ja Flow-festivaaleille 215 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet talkoolaiset hakeutuvat talkootyöhön juuri ilmaisen lipun vuoksi. Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut talkoolainen kertoo tekevänsä talkootyötä Flow-festivaalissa siksi, ettei hänellä ole varaa ostaa tilaisuuteen lippua.

”Jos haluan oikein kovasti nähdä jonkin muusikon esiintyvän, ilmoittaudun talkoolaiseksi”, hän kertoo.

Verohallinnon ylitarkastajan Petri Mannisen mukaan talkootyöstä korvauksena saatu pääsylippu on lähtökohtaisesti verotettavaa tuloa.

”Laki lähtee siitä, että kaikki mikä saadaan korvauksena tehdystä työstä, on veronalaista,” Manninen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että festivaalijärjestäjien tulisi tehdä verottajalle vuosi-ilmoitus talkootyöntekijöistä, jolloin tieto palkkiosta siirtyisi automaattisesti talkootyöläisten veroilmoitukseen. Mannisen mukaan palkkiosta ei voi tehdä ennakonpidätystä, sillä korvaus ei ole rahallinen.

Talkootyöläisten tulisi myös itse tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksestaan, onko pääsylippupalkkio merkitty sinne. Se, kuinka paljon veroa talkootyöstä saadusta lipusta maksaa, riippuu talkoolaisen kokonaistuloista.

”Se on ihan sama kun otettaisiin henkilö töihin ja korvaus maksettaisiin lippumuodossa. Jos lippu on saatu korvauksena siitä hyvästä, että on tehty jotakin festivaalin hyväksi, se on veronalaista tuloa.”

Verotusasia on kuitenkin kulttuuri- ja urheilutapahtumien kohdalla mutkikkaampi ja riippuu pitkälti siitä, onko tapahtuman järjestäjä yleishyödyllinen yhteisö vai yritys kuten osakeyhtiö.

Verohallinto julkaisi muutama vuosi sitten vapaaehtois- ja talkootyötä koskevan ohjeistuksen, jonka mukaan pääsyliput tapahtumiin, joissa talkootyötä tehdään, ovat verovapaata tuloa.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Tero Määttä sanoo, että vapaaehtoistyön verotuskäytäntönä on jo pitkään ollut se, että yleishyödyllinen järjestäjä voi tarjota talkoolaisille ruokaa, juomaa ja pääsylipun itse tilaisuuteen.

Verohallinnon ohjeistus koskee kuitenkin ainoastaan yleishyödyllisiä yhteisöjä. Osa festivaalijärjestäjistä, kuten Ilosaarirockin taustalla toimiva Joensuun Popmuusikot, eivät tavoittele voittoa ja kuuluvat siten tähän kategoriaan.

”Jos osakeyhtiö olisi pelkästään järjestäjänä, niin silloin ei voi olla [perinteisiä] talkootyöläisiä”, Määttä sanoo.

Ylitarkastaja Mannisen mukaan yrityksillä ei ole mitään palkkion minimirajaa, vaan kaikki työstä annettava korvaus on veronalaista tuloa.

Festivaaliyrittäjät tulkitsevat talkootyöntekijöille annettavaa vastiketta toisin kuin verottaja. Heidän mielestään talkootyöläisten käyttö osakeyhtiössä on täysin sallittua ilman veroseuraamuksia.

Ruisrockia järjestävän Vantaan Festivaalit Oy:n -yhtiön toimitusjohtaja Juhani Merimaa sanoo, että talkoolaisten pääsy alueelle ei tapahdu pääsylipun avulla, vaan muuten.

”He saavat talkoorannekkeen”, Merimaa muotoilee.

Sen hän kuitenkin myöntää, että talkoolaiset ovat Ruisrockissa töissä.

”Hehän ovat siellä työssä. Eihän muutkaan joudu maksamaan siitä, että tulevat työpaikalle tekemään työtä”, Merimaa sanoo.

Ruisrockissa on vajaa tuhat talkoolaista, Merimaa kertoo.

Ruisrock ei tee verottajalle vuosi-ilmoitusta talkoolaisista tai ohjeista talkoolaisia ilmoittamaan saamastaan palkkiosta. Merimaan mukaan festivaaleja ei ole ohjeistettu toimimaan niin.

”Minusta olisi outoa, jos tämä pääsymaksu olisi jollain tavalla tuloa.”

Flow Festival Oy:stä kerrotaan samankaltaista viestiä. Myöskään Flow’n toimitusjohtajan Suvi Kallion mukaan vapaaehtoiset eivät saa palkaksi festivaalilippua.

”Kyse ei ole lippupalkasta vaan kulkuoikeudesta festivaalille. Kaikkien työntekijöiden ja vapaaehtoisten täytyy toki päästä kulkemaan festivaalialueelle”, Kallio kirjoittaa sähköpostitse.

Kallio ja Merimaa painottavat, että talkootyöllä on kulttuuri- ja urheilutapahtumissa pitkät perinteet. Nämä perinteet näyttävät nyt siirtyneet yleishyödyllisestä yhdistystoiminnasta liiketoiminnan sisälle.

Festivaalijärjestäjien nettisivuilla mainostetaan talkootyötä sillä, että se takaa pääsyn festivaaleille. Tämä antaa kuvan siitä, ettei talkootyö ole vastikkeetonta.

Esimerkiksi Ruisrock kertoo talkootyön eduista nettisivuillaan näin: ”Lisäksi jokainen talkoolainen saa halutessaan talkootodistuksen ja tietenkin festarirannekkeen sekä mahdollisuuden nauttia keikoista ja huikeasta festariviikonlopusta talkoovuorojen ohessa.”

Tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettävän Flow-festivaalin toteuttamiseen osallistuu noin 1 000 talkoolaista. Myös Flow Festivals Oy kertoo tapahtuman nettisivuilla, että talkoolaiset saavat tekemällä 2–3 talkootyövuoroa kolmen päivän pääsyn festivaalille.

Helsingissä järjestettävän Weekend-festivaalin nettisivuilla kirjoitetaan tätäkin suoremmin pääsylipun ansaitsemisesta: ”Talkoolaisena sinun on mahdollista ansaita yhden päivän festivaalilippu jokaista työvuoroa kohden kiitokseksi avustasi.”

Weekend-festivaalin tiedottajan Tomi Lindblomin mukaan tapahtumassa on joitakin kymmeniä vapaaehtoisia.

Sideways-festivaalia järjestää musiikkialan ohjelmatoimisto Fullsteam Records, joka on saksalaisen FKP Scorpion tytäryhtiö. Se ottaa töihin noin 300 talkootyöläistä.

”Haemme tänäkin vuonna innokkaita vapaaehtoisia toteuttamaan kesän 2018 Sidewaysia kanssamme. Talkoohommia on tarjolla niin ennakkotöiden, festivaalin aikaisten tehtävien ja purun parissa. Palkkiona tehdyistä työvuoroista saat mm. vapaalippuja Sidewaysiin”, Sideways kertoo sivuillaan.

Sideways järjestettiin kesäkuussa Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  3. 3

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   Huhtamaiden arki pyörii lasten 20 viikkotreenin ympärillä – Mutta kaikkea ei kannattaisi laskea yhden kortin varaan, psykologi muistuttaa

  10. 10

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää