Talous

Verottaja: Osakeyhtiöt eivät saa palkita talkootyöläisiä verottomilla pääsylipuilla – Flow-festivaali sanoo antavansa vain ”kulkuoikeuksia festivaalialueelle”

Festivaalitapahtumien talkootyöstä palkkioksi saatava pääsylippu on veronalaista tuloa, jos järjestäjä on yritys. Yritykset kuitenkin käyttävät talkootyöläisiä kuin yleishyödylliset yhdistykset.

Vapaaehtoisilla talkootyöläisillä on kuluvan kesän musiikkifestivaaleilla merkittävä rooli myös yrityksissä. Vaikka vapaaehtoisperinteen juuret ovat aatteellisessa yhdistystoiminnassa, talkootyön teettäminen on siirtynyt osaksi yritysten voitontavoittelua.

Verohallinnon mukaan näin ei saisi olla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useampi tuhat vapaaehtoista osallistuu juhlien käytännön järjestelyihin, kuten festivaalialueen rakentamiseen ja siivoamiseen. Näin on ollut vuosia tapana myös Flow-, Weekend-, Sideways- ja Ruisrock-festivaaleilla, joiden järjestäjinä ovat yritykset.

Festivaaliyhtiöt tarjoavat talkoolaisille vaivanpalkaksi pääsyn festivaaleille. Kolmipäiväisen pääsylipun arvo on Ruisrockiin 165 euroa, Weekend-festivaaleille 179,5 euroa ja Flow-festivaaleille 215 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet talkoolaiset hakeutuvat talkootyöhön juuri ilmaisen lipun vuoksi. Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut talkoolainen kertoo tekevänsä talkootyötä Flow-festivaalissa siksi, ettei hänellä ole varaa ostaa tilaisuuteen lippua.

”Jos haluan oikein kovasti nähdä jonkin muusikon esiintyvän, ilmoittaudun talkoolaiseksi”, hän kertoo.

Verohallinnon ylitarkastajan Petri Mannisen mukaan talkootyöstä korvauksena saatu pääsylippu on lähtökohtaisesti verotettavaa tuloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Laki lähtee siitä, että kaikki mikä saadaan korvauksena tehdystä työstä, on veronalaista,” Manninen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että festivaalijärjestäjien tulisi tehdä verottajalle vuosi-ilmoitus talkootyöntekijöistä, jolloin tieto palkkiosta siirtyisi automaattisesti talkootyöläisten veroilmoitukseen. Mannisen mukaan palkkiosta ei voi tehdä ennakonpidätystä, sillä korvaus ei ole rahallinen.

Talkootyöläisten tulisi myös itse tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksestaan, onko pääsylippupalkkio merkitty sinne. Se, kuinka paljon veroa talkootyöstä saadusta lipusta maksaa, riippuu talkoolaisen kokonaistuloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on ihan sama kun otettaisiin henkilö töihin ja korvaus maksettaisiin lippumuodossa. Jos lippu on saatu korvauksena siitä hyvästä, että on tehty jotakin festivaalin hyväksi, se on veronalaista tuloa.”

Verotusasia on kuitenkin kulttuuri- ja urheilutapahtumien kohdalla mutkikkaampi ja riippuu pitkälti siitä, onko tapahtuman järjestäjä yleishyödyllinen yhteisö vai yritys kuten osakeyhtiö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verohallinto julkaisi muutama vuosi sitten vapaaehtois- ja talkootyötä koskevan ohjeistuksen, jonka mukaan pääsyliput tapahtumiin, joissa talkootyötä tehdään, ovat verovapaata tuloa.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Tero Määttä sanoo, että vapaaehtoistyön verotuskäytäntönä on jo pitkään ollut se, että yleishyödyllinen järjestäjä voi tarjota talkoolaisille ruokaa, juomaa ja pääsylipun itse tilaisuuteen.

Verohallinnon ohjeistus koskee kuitenkin ainoastaan yleishyödyllisiä yhteisöjä. Osa festivaalijärjestäjistä, kuten Ilosaarirockin taustalla toimiva Joensuun Popmuusikot, eivät tavoittele voittoa ja kuuluvat siten tähän kategoriaan.

”Jos osakeyhtiö olisi pelkästään järjestäjänä, niin silloin ei voi olla [perinteisiä] talkootyöläisiä”, Määttä sanoo.

Ylitarkastaja Mannisen mukaan yrityksillä ei ole mitään palkkion minimirajaa, vaan kaikki työstä annettava korvaus on veronalaista tuloa.

Festivaaliyrittäjät tulkitsevat talkootyöntekijöille annettavaa vastiketta toisin kuin verottaja. Heidän mielestään talkootyöläisten käyttö osakeyhtiössä on täysin sallittua ilman veroseuraamuksia.

Ruisrockia järjestävän Vantaan Festivaalit Oy:n -yhtiön toimitusjohtaja Juhani Merimaa sanoo, että talkoolaisten pääsy alueelle ei tapahdu pääsylipun avulla, vaan muuten.

”He saavat talkoorannekkeen”, Merimaa muotoilee.

Sen hän kuitenkin myöntää, että talkoolaiset ovat Ruisrockissa töissä.

”Hehän ovat siellä työssä. Eihän muutkaan joudu maksamaan siitä, että tulevat työpaikalle tekemään työtä”, Merimaa sanoo.

Ruisrockissa on vajaa tuhat talkoolaista, Merimaa kertoo.

Ruisrock ei tee verottajalle vuosi-ilmoitusta talkoolaisista tai ohjeista talkoolaisia ilmoittamaan saamastaan palkkiosta. Merimaan mukaan festivaaleja ei ole ohjeistettu toimimaan niin.

”Minusta olisi outoa, jos tämä pääsymaksu olisi jollain tavalla tuloa.”

Flow Festival Oy:stä kerrotaan samankaltaista viestiä. Myöskään Flow’n toimitusjohtajan Suvi Kallion mukaan vapaaehtoiset eivät saa palkaksi festivaalilippua.

”Kyse ei ole lippupalkasta vaan kulkuoikeudesta festivaalille. Kaikkien työntekijöiden ja vapaaehtoisten täytyy toki päästä kulkemaan festivaalialueelle”, Kallio kirjoittaa sähköpostitse.

Kallio ja Merimaa painottavat, että talkootyöllä on kulttuuri- ja urheilutapahtumissa pitkät perinteet. Nämä perinteet näyttävät nyt siirtyneet yleishyödyllisestä yhdistystoiminnasta liiketoiminnan sisälle.

Festivaalijärjestäjien nettisivuilla mainostetaan talkootyötä sillä, että se takaa pääsyn festivaaleille. Tämä antaa kuvan siitä, ettei talkootyö ole vastikkeetonta.

Esimerkiksi Ruisrock kertoo talkootyön eduista nettisivuillaan näin: ”Lisäksi jokainen talkoolainen saa halutessaan talkootodistuksen ja tietenkin festarirannekkeen sekä mahdollisuuden nauttia keikoista ja huikeasta festariviikonlopusta talkoovuorojen ohessa.”

Tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettävän Flow-festivaalin toteuttamiseen osallistuu noin 1 000 talkoolaista. Myös Flow Festivals Oy kertoo tapahtuman nettisivuilla, että talkoolaiset saavat tekemällä 2–3 talkootyövuoroa kolmen päivän pääsyn festivaalille.

Helsingissä järjestettävän Weekend-festivaalin nettisivuilla kirjoitetaan tätäkin suoremmin pääsylipun ansaitsemisesta: ”Talkoolaisena sinun on mahdollista ansaita yhden päivän festivaalilippu jokaista työvuoroa kohden kiitokseksi avustasi.”

Weekend-festivaalin tiedottajan Tomi Lindblomin mukaan tapahtumassa on joitakin kymmeniä vapaaehtoisia.

Sideways-festivaalia järjestää musiikkialan ohjelmatoimisto Fullsteam Records, joka on saksalaisen FKP Scorpion tytäryhtiö. Se ottaa töihin noin 300 talkootyöläistä.

”Haemme tänäkin vuonna innokkaita vapaaehtoisia toteuttamaan kesän 2018 Sidewaysia kanssamme. Talkoohommia on tarjolla niin ennakkotöiden, festivaalin aikaisten tehtävien ja purun parissa. Palkkiona tehdyistä työvuoroista saat mm. vapaalippuja Sidewaysiin”, Sideways kertoo sivuillaan.

Sideways järjestettiin kesäkuussa Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  3. 3

   ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

  4. 4

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  5. 5

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  6. 6

   Kadonneen Interpol-johtajan vaimo sanoo pelkäävänsä henkensä puolesta: ”Sanon lapsille, että isä on työ­matkalla”

  7. 7

   Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin

  8. 8

   Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

  9. 9

   Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta

  10. 10

   Annu Niemisen yritys on laskenut, miten Coca-Cola vaikuttaa maailmaan – Laskelmien mukaan yhtiön vaikutus on 140 miljoonaa pistettä miinuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  7. 7

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiiliseinää töhrineitä turisteja uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus Thaimaassa
  3. Kadonneen Interpol-johtajan vaimo sanoo pelkäävänsä henkensä puolesta: ”Sanon lapsille, että isä on työ­matkalla”
  4. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – kaupunkilaiselämästä öiseen metsään
  5. ”Joku kysyi, onko tämä teos keskeneräinen? Ei todellakaan ole” – katso neljä Helene Schjerfbeckin rakastettua teosta ammattilaisen silmin
  6. Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  7. Skottinainen pyöräili ennätysajassa maailman ympäri – polki neljän kuukauden ajan keskimäärin 250 kilometrin päivätaipaleita
  8. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  9. Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta
  10. Kuljettaja puhkui poliisin alkometriin 3,52 promillen lukemat – ratista narahtaneiden määrä on vähentynyt, mutta ”suurin osa kiinni jääneistä puhaltaa aika isot promillet”
  11. ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit
  12. Näytä lisää