Talous

Miksi ruoan verkkokauppa on Suomessa yhä nappi­kauppaa? Keskolta ja S-ryhmältä puuttuvat ärhäkät kirittäjät, arvioi tutkija

Suomen päivittäistavaroiden verkkokaupan markkina on Euroopan pienimpiä.

Yhdysvalloissa puhutaan ruoan verkkokaupan käännekohdasta. Britanniassa ja Ranskassa ruoan verkkokaupan markkinan arvo mitataan miljardeissa euroissa. Ruotsissa pöhistään ruoan verkkokaupan startupista Mathemista.

Suomessa sen sijaan pohditaan, milloin ruoan verkkokauppa saa tuulta purjeisiinsa. Verkkokaupan osuus ruokakaupasta ei ole missään maassa valtaisa, mutta täällä verkkokaupan osuus koko päivittäistavarakaupan markkinasta ei ole edes puolta prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimusyritys Nielsenin mukaan verkkokaupan päivittäistavaramyynti oli Suomessa viime vuonna 48 miljoonaa euroa eli noin 0,3 prosenttia Suomen päivittäistavaramyynnistä.

Verkkokauppaan perehtyneen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettavan Mikko Hännisen mukaan Suomen päivittäistavaroiden verkkokaupan markkina on Euroopan pienimpiä, jos Itä-Eurooppaa ei lasketa mukaan.


Miksei ruokaostosten tilaaminen netistä kotiovelle ole yleistynyt Suomessa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SOK:n digitaalisten palveluiden päällikön Matti Torniaisen mukaan ruoan verkkokaupan pienuuden taustalla on se, että ruoan myyminen verkossa vaatii isoja muutoksia kaupalta ja asiakkailta.

Verkkokaupassa kauppa ottaa harteilleen keräilyn ja kotiinkuljetuksen vaiheita, jotka tyypillisesti ovat kuuluneet asiakkaalle. Asiakkaalle ostokokemus on erilainen.

”Sen takia ei meillä eikä maailmalla ole nähty nopeaa muutosta”, Torniainen kertoo.


Verkkokauppaan perehtyneen Hännisen mukaan on mahdollista, että kuluttajat ovat olleet syystä tai toisesta pettyneitä ensimmäisiin kokeiluihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehkä kuljetuksessa kesti liian pitkään tai aikaikkuna oli liian laaja? Ehkä kuljetuksen hinta ärsytti?

Suomessa kotiinkuljetus tyypillisesti maksaa ja hinta vaihtelee yleensä suunnilleen 5 ja 15 euron välillä. Isoimmat toimijat eli S-ryhmä ja Kesko pystyvät toimittamaan ostokset samana päivänä, mutta S vaatii lisämaksun ja K:lla tilaus pitää tehdä ennen aamukahdeksaa. Pienemmillä toimijoilla kuljetus voi venyä parin päivän päähän tilauksesta.

Britanniassa muun muassa Tesco ja Sainsbury’s tarjoavat valtakunnallista maksutonta kotiinkuljetusta eikä tilauspäivänä saapuvia toimituksia tarvitse tilata ennen aamukahdeksaa.


Keskon digitaalisten palvelujen myyntijohtaja Antti Rajala ja Uudellamaalla toimivan Kauppahalli24.fi:n myynti- ja markkinointijohtaja Hanna-Kaisa Risku arvioivat, että yksi syy sille, ettei verkkokauppa ole yleistynyt on, että täällä kivijalkakaupat ovat laajalti ihmisten tavoitettavissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä ei ole siinä mittakaavassa liikenneruuhkia, että ne hankaloittaisivat ja pidentäisivät kaupassa käyntiä merkittävästi”, Risku sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin sanoen Suomessa ruoan verkkokaupalle ei ole niin kipeä tarve kuin esimerkiksi ruuhkaisessa Lontoossa.

Suomessa isoin ruoan verkkokaupan käyttäjäryhmä on lapsiperheet. Ruuhkavuosina arki on niin kiireistä, että ajan säästämistä voidaan pitää lisämaksun arvoisena.


Markkinan pienuuden taustalla voi olla Hännisen mukaan myös Suomen kauppamarkkinan rakenne.

Suomessa kaupan ala on keskittynyt pitkälti S:lle ja K:lle. Hännisen mukaan S-ryhmä ja Kesko ovat voineet tehdä verkkokaupan kokeilujaan rauhassa ilman äkäisiä kirittäjiä.

Britanniassa alalla pitkään toimivien ketjuja kirittää esimerkiksi “netin supermarketti” Ocado. Ocado rakentanut brändiä perinteisten ketjujen haastajana ja onnistunut nappaamaan markkinaosuutta.

”Uusi toimija varmasti pakottaisi myös S:n ja K:n investoimaan enemmän päivittäistavaroiden verkkokauppaan ja hyväksymään tähän mahdollisesti liittyvät tappiot”, Hänninen kertoo.


Hännisen mukaan osaltaan kehitystä voi hidastaa se, että S-ryhmään kuuluu alueellisia itsenäisistä osuuskauppoja ja Keskolla on itsenäisiä kauppiasyrittäjiä.

”Kun investoinneista päättäminen jää yksittäisen osuuskaupan tai kauppiaan varaan, on varmasti vaikeampaa myydä ajatusta ruoan verkkokaupasta yhtä nopeasti kuin yksityisomisteisessa organisaatiossa”, Hänninen sanoo.

Keskon Rajalan mukaan K-kauppiaat suhtautuvat verkkokauppaan myönteisesti. Tänä vuonna ruoan verkkokauppa on laajentunut Keskolla lähes 40 uuteen kauppaan.

S-ryhmän Torniaisen mukaan osuuskaupat kuuntelevat asiakkaitaan ja vastaavat tarjoamalla palvelua sen kysynnän mukaisesti.


Kaikesta huolimatta Hännisen mukaan Suomessakin ollaan verkon ruokakaupan käännekohdassa.

Markkina on vielä pieni, mutta nopeasti kasvava. Kuluttajat ovat aiempaa tottuneempia tilaamaan verkosta, ja palveluita on tarjolla useilla uusilla paikkakunnilla.

S-ryhmän ruoan verkkokaupan kautta tehdään noin 30 000 tilausta kuukaudessa. Keskon verkkokaupan kautta tilauksia tulee noin 15 000 kuukaudessa.

S-ryhmän ruoan verkkokaupan myynti koko vuonna 2017 oli 30,3 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä osa koko Suomen ruoan verkkokaupasta. Vuoden 2018 alkupuoliskolla S-ryhmän ruoan verkkokaupan kasvu oli yli 30 prosenttia suhteessa viime vuoden vastaavaan aikaan.


Keskon verkkokaupan myynti kasvoi euromääräisesti vuoden ensimmäisellä puoliskolla 60 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Keskolta ei kerrota, miten paljon rahaa verkkokaupassa liikkuu.

S:n ja K:n lisäksi verkkokaupan markkinoilla on useita pienempiä yrityksiä. Esimerkiksi Kauppahalli24.fi ja kaikkialle Suomeen ruokaa toimittava Ekamarket.com kertovat voimakkaasta kasvusta.

Hänninen uskoo, että ruoan verkkokaupan kasvu jatkuu.

”En näe, miksei päivittäistavaroiden verkkokauppa voisi yleistyä. Ainakin omassa tuttavapiirissä moni tilaa jo päivittäistavarat kotiin”, Hänninen sanoo.

 

Fakta

Ruoan ja päivittäistavaroiden verkkokauppoja


S-ryhmä

 21 S-ryhmän kaupasta voi tilata ruokaa ja päivittäistavaroita netin kautta. Jotkut kaupat tarjoavat kotiinkuljetusta, jotkut noutopalvelua. Tuotteet kerätään myymälöistä. Alepa Kauppakassi toimittaa kaikki pääkaupunkiseudun kotiintoimitukset Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Klaukkalaan, Nurmijärvelle ja Tuusulaan.

 Ruoan verkkokaupan palveluja on tarjolla Suomen suurissa kaupungeissa. S:n pohjoisimmat ruoan kotiinkuljetukset tehdään Oulussa.

 Kotiinkuljetuksen hinta vaihtelee. Pääkaupunkiseudulla Alepa Kauppakassin kotiinkuljetus on S-etukortilla yleensä 6,90 euroa. Ilman S-etukorttia toimituksen hinta on 3 euroa enemmän.

 Keskiyöhön mennessä tehdyt tilaukset toimitetaan seuraavana päivänä valittuun aikaikkunaan. Toimitukset saapuvat yleensä 2–3 tunnin aikaikkunoissa. Saman päivän toimitukset ovat saatavilla pääkaupunkiseudulla viiden euron lisämaksusta.

Kesko

 130 K-kauppaa tarjoaa ruoan verkkokauppapalveluita. Suurin osa verkkokaupassa toimivista K-kaupoista tarjoaa kotiinkuljetusta, mutta joissakin on käytössä noutopalvelu. Tuotteet kerätään myymälöistä.

 Ruoan verkkokaupan palveluja on tarjolla ympäri Suomen. Keskon operoima K-kuljetuspalvelu on kattaa toimitusalueena pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Oulun.

 Kotiinkuljetuksen hinta vaihtelee. Kotiinkuljetuksen hinta on K-kuljetuskaupoissa 9,90 euroa Plussa-kortilla ja ilman Plussa-korttia 12,90 euroa. Muissa kotiinkuljetusta tarjoavissa kaupoissa kauppias hinnoittelee kuljetuksen.

 K-kuljetuskaupat toimittavat kauppakassin samana päivänä viiden jälkeen, jos tilauksen tekee ennen aamukahdeksaa. Jos haluaa, että tilaus toimitetaan ennen viittä, tilaus pitää tehdä edellisenä päivänä ennen iltaseitsemää.

Kauppahalli24.fi

 Netissä toimiva ruoan ja päivittäistavaran kauppa. Kauppahalli24:n tuotteet kerätään kylmäterminaalissa, jonne ne saapuvat tuottajilta, tavarantoimittajilta ja tukuista.

 Kauppahalli24.fi toimii Uudellamaalla. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi se toimittaa ostoksia Keravalle, Järvenpäähän, Tuusulaan, Sipooseen, Kauniaisiin, Kirkkonummelle, Klaukkalaan, Veikkolaan, Siuntion keskustaan, Jokelaan ja Hyvinkäälle.

 Kotiinkuljetus maksaa 0,00–14,99 euroa riippuen ostosten hinnasta ja aikaikkunan pituudesta. Pidempi aikaikkuna ja suurempi ostoskori laskevat kuljetusmaksua.

 Tilauksen ja toimituksen välissä on aina yksi arkipäivä. Aikaikkunan voi valita 1–6 tunnin väliltä. Lyhyt aikaikkuna on kalliimpi.

Ekamarket.com

 Ruoan ja päivittäistavaran verkossa toimiva kauppa, jonka tuotteet kerätään yrityksen omalta varastolta, jonne tavarantoimittajat toimittavat tuotteita päivittäin.

 Ekamarket.com kertoo toimittavansa ruokaa kaikkialle Suomeen, mutta osalla tuotteista on rajattu toimitusalue. Kylmäketjua vaativia tuotteita yritys toimittaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudulle ja Oulun lähialueille.

 Toimituksen hinta on 5,90€. Varasto sijaitsee Kempeleessä. Yritys perustaa lähiaikoina pääkaupunkiseudulle oman jakelukeskuksen.

 Toimitusaika on 0–4 arkipäivää, riippuen tilauksen ajankohdasta ja tilattavista tuotteista. Toimitukset tehdään klo 12–21 välillä. Toimitukselle voi valita tarkemman aikaikkunan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruokakaupat
 • Elintarvikkeet
 • Karla Kempas
 • Vähittäiskauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  3. 3

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  5. 5

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  6. 6

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  7. 7

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  8. 8

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  9. 9

   Poliisi: Huijarit hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin

  10. 10

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  8. 8

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  9. 9

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää