Talous

Miksi ruoan verkkokauppa on Suomessa yhä nappi­kauppaa? Keskolta ja S-ryhmältä puuttuvat ärhäkät kirittäjät, arvioi tutkija

Suomen päivittäistavaroiden verkkokaupan markkina on Euroopan pienimpiä.

Yhdysvalloissa puhutaan ruoan verkkokaupan käännekohdasta. Britanniassa ja Ranskassa ruoan verkkokaupan markkinan arvo mitataan miljardeissa euroissa. Ruotsissa pöhistään ruoan verkkokaupan startupista Mathemista.

Suomessa sen sijaan pohditaan, milloin ruoan verkkokauppa saa tuulta purjeisiinsa. Verkkokaupan osuus ruokakaupasta ei ole missään maassa valtaisa, mutta täällä verkkokaupan osuus koko päivittäistavarakaupan markkinasta ei ole edes puolta prosenttia.

Tutkimusyritys Nielsenin mukaan verkkokaupan päivittäistavaramyynti oli Suomessa viime vuonna 48 miljoonaa euroa eli noin 0,3 prosenttia Suomen päivittäistavaramyynnistä.

Verkkokauppaan perehtyneen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettavan Mikko Hännisen mukaan Suomen päivittäistavaroiden verkkokaupan markkina on Euroopan pienimpiä, jos Itä-Eurooppaa ei lasketa mukaan.


Miksei ruokaostosten tilaaminen netistä kotiovelle ole yleistynyt Suomessa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SOK:n digitaalisten palveluiden päällikön Matti Torniaisen mukaan ruoan verkkokaupan pienuuden taustalla on se, että ruoan myyminen verkossa vaatii isoja muutoksia kaupalta ja asiakkailta.

Verkkokaupassa kauppa ottaa harteilleen keräilyn ja kotiinkuljetuksen vaiheita, jotka tyypillisesti ovat kuuluneet asiakkaalle. Asiakkaalle ostokokemus on erilainen.

”Sen takia ei meillä eikä maailmalla ole nähty nopeaa muutosta”, Torniainen kertoo.


Verkkokauppaan perehtyneen Hännisen mukaan on mahdollista, että kuluttajat ovat olleet syystä tai toisesta pettyneitä ensimmäisiin kokeiluihin.

Ehkä kuljetuksessa kesti liian pitkään tai aikaikkuna oli liian laaja? Ehkä kuljetuksen hinta ärsytti?

Suomessa kotiinkuljetus tyypillisesti maksaa ja hinta vaihtelee yleensä suunnilleen 5 ja 15 euron välillä. Isoimmat toimijat eli S-ryhmä ja Kesko pystyvät toimittamaan ostokset samana päivänä, mutta S vaatii lisämaksun ja K:lla tilaus pitää tehdä ennen aamukahdeksaa. Pienemmillä toimijoilla kuljetus voi venyä parin päivän päähän tilauksesta.

Britanniassa muun muassa Tesco ja Sainsbury’s tarjoavat valtakunnallista maksutonta kotiinkuljetusta eikä tilauspäivänä saapuvia toimituksia tarvitse tilata ennen aamukahdeksaa.


Keskon digitaalisten palvelujen myyntijohtaja Antti Rajala ja Uudellamaalla toimivan Kauppahalli24.fi:n myynti- ja markkinointijohtaja Hanna-Kaisa Risku arvioivat, että yksi syy sille, ettei verkkokauppa ole yleistynyt on, että täällä kivijalkakaupat ovat laajalti ihmisten tavoitettavissa.

”Meillä ei ole siinä mittakaavassa liikenneruuhkia, että ne hankaloittaisivat ja pidentäisivät kaupassa käyntiä merkittävästi”, Risku sanoo.

Toisin sanoen Suomessa ruoan verkkokaupalle ei ole niin kipeä tarve kuin esimerkiksi ruuhkaisessa Lontoossa.

Suomessa isoin ruoan verkkokaupan käyttäjäryhmä on lapsiperheet. Ruuhkavuosina arki on niin kiireistä, että ajan säästämistä voidaan pitää lisämaksun arvoisena.


Markkinan pienuuden taustalla voi olla Hännisen mukaan myös Suomen kauppamarkkinan rakenne.

Suomessa kaupan ala on keskittynyt pitkälti S:lle ja K:lle. Hännisen mukaan S-ryhmä ja Kesko ovat voineet tehdä verkkokaupan kokeilujaan rauhassa ilman äkäisiä kirittäjiä.

Britanniassa alalla pitkään toimivien ketjuja kirittää esimerkiksi “netin supermarketti” Ocado. Ocado rakentanut brändiä perinteisten ketjujen haastajana ja onnistunut nappaamaan markkinaosuutta.

”Uusi toimija varmasti pakottaisi myös S:n ja K:n investoimaan enemmän päivittäistavaroiden verkkokauppaan ja hyväksymään tähän mahdollisesti liittyvät tappiot”, Hänninen kertoo.


Hännisen mukaan osaltaan kehitystä voi hidastaa se, että S-ryhmään kuuluu alueellisia itsenäisistä osuuskauppoja ja Keskolla on itsenäisiä kauppiasyrittäjiä.

”Kun investoinneista päättäminen jää yksittäisen osuuskaupan tai kauppiaan varaan, on varmasti vaikeampaa myydä ajatusta ruoan verkkokaupasta yhtä nopeasti kuin yksityisomisteisessa organisaatiossa”, Hänninen sanoo.

Keskon Rajalan mukaan K-kauppiaat suhtautuvat verkkokauppaan myönteisesti. Tänä vuonna ruoan verkkokauppa on laajentunut Keskolla lähes 40 uuteen kauppaan.

S-ryhmän Torniaisen mukaan osuuskaupat kuuntelevat asiakkaitaan ja vastaavat tarjoamalla palvelua sen kysynnän mukaisesti.


Kaikesta huolimatta Hännisen mukaan Suomessakin ollaan verkon ruokakaupan käännekohdassa.

Markkina on vielä pieni, mutta nopeasti kasvava. Kuluttajat ovat aiempaa tottuneempia tilaamaan verkosta, ja palveluita on tarjolla useilla uusilla paikkakunnilla.

S-ryhmän ruoan verkkokaupan kautta tehdään noin 30 000 tilausta kuukaudessa. Keskon verkkokaupan kautta tilauksia tulee noin 15 000 kuukaudessa.

S-ryhmän ruoan verkkokaupan myynti koko vuonna 2017 oli 30,3 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä osa koko Suomen ruoan verkkokaupasta. Vuoden 2018 alkupuoliskolla S-ryhmän ruoan verkkokaupan kasvu oli yli 30 prosenttia suhteessa viime vuoden vastaavaan aikaan.


Keskon verkkokaupan myynti kasvoi euromääräisesti vuoden ensimmäisellä puoliskolla 60 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Keskolta ei kerrota, miten paljon rahaa verkkokaupassa liikkuu.

S:n ja K:n lisäksi verkkokaupan markkinoilla on useita pienempiä yrityksiä. Esimerkiksi Kauppahalli24.fi ja kaikkialle Suomeen ruokaa toimittava Ekamarket.com kertovat voimakkaasta kasvusta.

Hänninen uskoo, että ruoan verkkokaupan kasvu jatkuu.

”En näe, miksei päivittäistavaroiden verkkokauppa voisi yleistyä. Ainakin omassa tuttavapiirissä moni tilaa jo päivittäistavarat kotiin”, Hänninen sanoo.

 

Fakta

Ruoan ja päivittäistavaroiden verkkokauppoja


S-ryhmä

 21 S-ryhmän kaupasta voi tilata ruokaa ja päivittäistavaroita netin kautta. Jotkut kaupat tarjoavat kotiinkuljetusta, jotkut noutopalvelua. Tuotteet kerätään myymälöistä. Alepa Kauppakassi toimittaa kaikki pääkaupunkiseudun kotiintoimitukset Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Klaukkalaan, Nurmijärvelle ja Tuusulaan.

 Ruoan verkkokaupan palveluja on tarjolla Suomen suurissa kaupungeissa. S:n pohjoisimmat ruoan kotiinkuljetukset tehdään Oulussa.

 Kotiinkuljetuksen hinta vaihtelee. Pääkaupunkiseudulla Alepa Kauppakassin kotiinkuljetus on S-etukortilla yleensä 6,90 euroa. Ilman S-etukorttia toimituksen hinta on 3 euroa enemmän.

 Keskiyöhön mennessä tehdyt tilaukset toimitetaan seuraavana päivänä valittuun aikaikkunaan. Toimitukset saapuvat yleensä 2–3 tunnin aikaikkunoissa. Saman päivän toimitukset ovat saatavilla pääkaupunkiseudulla viiden euron lisämaksusta.

Kesko

 130 K-kauppaa tarjoaa ruoan verkkokauppapalveluita. Suurin osa verkkokaupassa toimivista K-kaupoista tarjoaa kotiinkuljetusta, mutta joissakin on käytössä noutopalvelu. Tuotteet kerätään myymälöistä.

 Ruoan verkkokaupan palveluja on tarjolla ympäri Suomen. Keskon operoima K-kuljetuspalvelu on kattaa toimitusalueena pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Oulun.

 Kotiinkuljetuksen hinta vaihtelee. Kotiinkuljetuksen hinta on K-kuljetuskaupoissa 9,90 euroa Plussa-kortilla ja ilman Plussa-korttia 12,90 euroa. Muissa kotiinkuljetusta tarjoavissa kaupoissa kauppias hinnoittelee kuljetuksen.

 K-kuljetuskaupat toimittavat kauppakassin samana päivänä viiden jälkeen, jos tilauksen tekee ennen aamukahdeksaa. Jos haluaa, että tilaus toimitetaan ennen viittä, tilaus pitää tehdä edellisenä päivänä ennen iltaseitsemää.

Kauppahalli24.fi

 Netissä toimiva ruoan ja päivittäistavaran kauppa. Kauppahalli24:n tuotteet kerätään kylmäterminaalissa, jonne ne saapuvat tuottajilta, tavarantoimittajilta ja tukuista.

 Kauppahalli24.fi toimii Uudellamaalla. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi se toimittaa ostoksia Keravalle, Järvenpäähän, Tuusulaan, Sipooseen, Kauniaisiin, Kirkkonummelle, Klaukkalaan, Veikkolaan, Siuntion keskustaan, Jokelaan ja Hyvinkäälle.

 Kotiinkuljetus maksaa 0,00–14,99 euroa riippuen ostosten hinnasta ja aikaikkunan pituudesta. Pidempi aikaikkuna ja suurempi ostoskori laskevat kuljetusmaksua.

 Tilauksen ja toimituksen välissä on aina yksi arkipäivä. Aikaikkunan voi valita 1–6 tunnin väliltä. Lyhyt aikaikkuna on kalliimpi.

Ekamarket.com

 Ruoan ja päivittäistavaran verkossa toimiva kauppa, jonka tuotteet kerätään yrityksen omalta varastolta, jonne tavarantoimittajat toimittavat tuotteita päivittäin.

 Ekamarket.com kertoo toimittavansa ruokaa kaikkialle Suomeen, mutta osalla tuotteista on rajattu toimitusalue. Kylmäketjua vaativia tuotteita yritys toimittaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudulle ja Oulun lähialueille.

 Toimituksen hinta on 5,90€. Varasto sijaitsee Kempeleessä. Yritys perustaa lähiaikoina pääkaupunkiseudulle oman jakelukeskuksen.

 Toimitusaika on 0–4 arkipäivää, riippuen tilauksen ajankohdasta ja tilattavista tuotteista. Toimitukset tehdään klo 12–21 välillä. Toimitukselle voi valita tarkemman aikaikkunan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruokakaupat
 • Elintarvikkeet
 • Karla Kempas
 • Vähittäiskauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  4. 4

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää