Talous

Neste ja muut öljy-yhtiöt joutuivat törmäys­kurssille biopolttoaineista – ”Valtion öljy-yhtiölle tehdään lakiin perustuva monopolistinen markkina”

Erimielisyys biopolttoaineiden sekoitussuhteesta hajotti öljyalan perinteikkään edunvalvontajärjestön.

Perinteikäs öljyalan etujärjestö lopettaa vuodenvaihteessa toimintansa jäsentensä erimielisyyksiin biopolttoaineista.

Erimielisyydet ovat kiteytyneet asetelmaan Neste vastaan muut jäsenet. Yhdistyksen kymmenhenkinen väki joutuu etsimään muita töitä.

Vuonna 1970 perustettu vaikutusvaltainen lobbari tunnettiin pitkään nimellä Öljyalan keskusliitto, mutta viime vuodet sen nimenä on ollut paremmin nykyaikaa vastaten Öljy- ja biopolttoaineala.

Niin kauan kuin nestemäisiä polttoaineita valmistettiin vain fossiilipohjaisista raaka-aineista, jäsenistö oli samaa mieltä isoista linjoista, mutta biopolttoaineiden mukaantulo toi esiin erimielisyyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjaerot tulivat esille työ- ja elinkeinoministeriön asettaman biopolttoaineiden tulevaisuutta pohtineen työryhmän loppuraportissa. Eriävän mielipiteen raportin esityksiin jättivät energiayhtiöt St1, Teboil ja Gasum sekä North European Oil Trade Oy (Neot), joka toimii polttoaineiden tukkutoimittajana S-ryhmän ABC-ketjulle ja St1:lle.

Erimielisyyksissä on kyse siitä, missä suhteessa bioöljyä velvoitetaan tulevaisuudessa sekoittamaan fossiilisen polttoaineen joukkoon. Työryhmä esittää raportissa, että sekoitusvelvoite nostettaisiin Suomessa vuoteen 2030 mennessä 30 prosenttiin, kun tavoite on vuoteen 2020 mennessä 20 prosenttiin, mihin myös arvioidaan päästävän.

Öljy- ja biopolttoainealan yritysjäsenistä vain Neste on hyväksynyt tavoitteen, koska se valmistaa sekoitukseen kelpaavaa uusiutuvaa dieseliä. Muut vastustavat, koska ne joutuisivat ostamaan tuotetta Nesteeltä. Ne katsovat Nesteen olevan määräävässä markkina-asemassa biodieselin valmistuksessa, jolloin se voi kilpailun puuttuessa hinnoitella tuotettaan melko vapaasti.

Koska myös Norja ja Ruotsi ovat nostamassa sekoitussuhdetta samaan aikaan, eikä niillä ole omaa valmistusta, kova kysyntä voisi nostaa hintaa odottamattomasti.

St1, Teboil ja Neot ovat sitä mieltä, että ehdotettu 30 prosentin sekoitussuhde vuodelle 2030 on liian korkea. Ne pitävät myös ehdotettuja toimia ennenaikaisina, koska EU:ssa samat asiat ovat vielä valmisteilla ja ratkaisut voivat muuttaa velvoitteita Suomessa.

”Nyt ehdotettu velvoite luo tukkumarkkinalle kestämättömän tilanteen. Velvoite voidaan täyttää vain yhdellä tuotteella (HVO), jonka tuottajia Suomen oloihin on vain valtio-omisteinen Neste. Raportista puuttuu kilpailuoikeudellinen tarkastelu ja linjaukset, jolla tulisi estää mahdollisen määräävän markkina-aseman väärinkäyttö”, kirjoittaa Teboilin johtaja Juha Rainio eriävässä mielipiteessä.

”Korkeilla velvoitetasoilla kansallisesti todennäköisesti luotaisiin valtion enemmistöomisteiselle öljy-yhtiölle lainsäädäntöön perustuva monopolistinen markkina”, kirjoittaa St1 Nordicin yhteiskuntasuhdejohtaja Mika Aho.

Linjaerojen takia Öljy- ja biopolttoainealan hallitus päätti viime kuun lopulla lakkauttaa yhdistyksen. ”On arvioitu, että entisen kaltaiselle koko alan yhteiselle edunvalvonnalle ei enää löydy riittävää pohjaa”, sanoo tiedottessa hallituksen puheenjohtaja, Nesteen johtaja Matti Lehmus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Biopolttoaineet
 • Fossiiliset polttoaineet
 • Neste
 • ST1
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää