Talous

Dilip Ratha lähetti nuorena kaiken ylimääräisen rahan kotiin Intiaan – tutkijana hän selvitti, miten paljon maahan­muuttajien raha­lähetykset merkitsevät köyhille maille

Maahanmuuttajien lähettivät viime vuonna kotimaihinsa rahaa ennätyksellisen paljon. Rahalähetykset voivat tutkijoiden mukaan olla globaalia eriarvoisuutta tasoittava kehityksen moottori.

Voiko maahanmuutto vähentää köyhyyttä ja maiden välistä eriarvoisuutta?

Maailmanpankin maahanmuuton ja rahalähetysten yksikön johtavan taloustieteilijän Dilip Rathan mukaan voi.

”Minä olen yksi esimerkki siitä”, Ratha kertoo puhelimitse Washingtonista.

Ratha kasvoi pienessä kylässä Intian itäosassa ja muutti Yhdysvaltoihin jatko-opiskeluja varten. Hän ylitti kaksi valtamerta lentolipulla, joka oli ostettu lainarahalla.

Kun Ratha saapui uuteen kotimaahansa, hänellä oli taskussaan vain 20 dollarin seteli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratha opiskeli taloustiedettä ja teki osa-aikaisesti työtä tutkimusapulaisena. Hän lähetti kaiken ylimääräisen rahansa Intiaan perheelleen.

Vaikka ihmiset ovat aina liikkuneet paikasta ja maasta toiseen, globaalit muuttoliikkeet ovat yksi aikamme megatrendeistä. Joka vuosi miljoonat ihmiset muuttavat uuteen maahan – työn, rakkauden tai koulutuksen perässä, joskus myös pakon sanelemana – ja lähettävät säännöllisesti rahaa synnyinmaihin jääneille läheisilleen.

Pysyvästi kotimaansa ulkopuolella asui viime vuonna noin 260 miljoonaa ihmistä. Se on suunnilleen 3,4 prosenttia maailman väestöstä.

Kun Ratha aloitti työnsä Maailmanpankissa lähes 30 vuotta sitten, siirtolaisten rahalähetyksien merkittävyyttä ei tunnistettu. Kuukausittaiset rahalähetykset matalan tulotason ja keskitulotason maihin katsottiin pieniksi avustuksiksi, joilla ei ole yhteyttä maiden kehitykseen.

Nyt rahalähetyksien määrän ja välityspalkkioiden seuraaminen on osa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Vaikka yksittäiset rahalähetykset eivät ole suuria summia, ne muodostavat nykyään rahavirran, jonka koko on monille yllätys.


Maailmanpankin huhtikuisen raportin mukaan siirtolaiset lähettivät viime vuonna rahaa yhteensä 613 miljardia dollaria eli noin 503 miljardia euroa. Näistä 466 miljardia dollaria eli 397 miljardia euroa lähetettiin matalan tulotason ja keskitulotason maihin.

Summa on yli kolminkertainen viralliseen globaaliin kehitysapuun verrattuna. Todellisuudessa rahaa lähetetään tätäkin enemmän, sillä Maailmanpankin arvio perustuu vain virallisten rahanvälitysreittien kautta kulkeviin lähetyksiin.

Ulkomailta tulevat rahalähetykset ovat merkittävä osa usean maan bruttokansantuotetta. Esimerkiksi Tadžikistanin, Haitin, Nepalin ja Liberian bkt:sta noin kolmannes koostuu rahalähetyksistä.

Rathan mukaan rahalähetykset kohdentuvat kehitysapua paremmin vastaanottajien tarpeisiin ja ovat tasaisempia tulolähteitä kuin yksityiset investoinnit.

Kun Nepalissa tapahtui tuhoisa maanjäristys vuonna 2015 ja Haitissa vuonna 2010, viranomaisten pelkona oli yksityisten investointien vetäytyminen. Samaan aikaan ulkomailla asuvien nepalilaisten ja haitilaisten tekemät rahalähetykset kasvoivat.


Ratha kuvaa rahalähetyksiä ”dollareiksi, jotka on kääritty huolenpidolla ja rakkaudella”. Niitä käytetään tutkimusten mukaan viisaasti.

Rahalähetykset ovat keino toteuttaa universaalia unelmaa, sanoo maahanmuuttotutkimukseen erikoistunut sosiologian apulaisprofessori Lena Näre Helsingin yliopistosta.

”Niiden avulla pyritään rakentamaan talo tai hankkimaan asunto sekä saamaan lapset hyvään kouluun ja ikääntyvät vanhemmat laadukkaaseen hoitoon.”

Näre on tutkinut filippiiniläisiä, srilankalaisia, ukrainalaisia ja intialaisia siirtolaisia erityisesti hoiva-alalla. Hänen mukaansa monissa kulttuureissa on suomalaista laajempi perhekäsitys ja myös voimakkaampi moraalinen velvollisuus huolehtia perheestä.

Siirtotyöläisyys ja rahalähetysten rooli nivoutuvat Näreen mukaan uusliberalistiseen ja yksilöiden vastuuta korostavaan politiikkaan, jonka juuret ulottuvat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin raskaisiin lainaehtoihin 1970- ja 1980-luvuilla.

”Rakennesopeutusohjelmien takia esimerkiksi Filippiineillä yksityistettiin julkisia palveluita, minkä seurauksena sairaanhoidosta ja koulutuksesta tuli maksullista ja monille liian kallista.”

Yksityistäminen ja työttömyyden kasvu johtivat niin sanotun siirtolaisteollisuuden syntyyn. Maan viranomaisten mukaan 2,3 miljoonaa filippiiniläistä on matkustanut ulkomaille töihin, suuri osa kotiapulaisiksi ja hoiva-alalle. Tämä näkyy myös Suomessa.

”Rahalähetyksillä korvataan julkisen sektorin puutteita”, Näre sanoo.

Sen vuoksi rahalähetykset voivat olla myös esteenä julkisten palveluiden kehittymiselle maissa, joissa rahalähetysten osuus maan taloudesta on suuri, Näre arvioi.

Rahalähetyksillä ei Näreen mukaan voi myöskään täysin ratkaista globaalia eriarvoisuutta. Lähteminen vaatii investointeja esimerkiksi matkalippuihin, joihin kaikkein köyhimmillä ei ole varaa.

Näre sanoo, että siirtolaisuusteollisuuteen liittyy myös huoli aivovuodosta: maissa, joista lähdetään, voi olla pulaa esimerkiksi asiantuntevista lääkäreistä tai sairaanhoitajista.

Työperäinen maahanmuutto saattaa muodostua perheille eräänlaiseksi sosiaaliseksi tragediaksi. Useissa filippiiniläisten siirtotyöläisten tapauksissa äidit hoitavat muiden lapsia samalla kun omat varttuvat toisella puolen maailmaa.

”Raastavaa se on etenkin silloin, jos toiveissa on tuoda perhe maahan, johon toinen vanhempi on lähtenyt töihin, ja se ei onnistukaan.”

Myös Ratha mainitsee maahanmuuttoon liittyvän emotionaalisen painolastin. Sen tutkimiseen hän haluaisi keskittyä tulevaisuudessa enemmän.

Ratha viittaa sopeutumisvaikeuksiin ja koti-ikävään, jotka ovat koskettaneet aikoinaan myös häntä itseään.

”Meidän pitää pystyä ymmärtämään ihmisten globaalia liikkuvuutta paremmin myös tästä näkökulmasta.”

 


Välityspalkkioissa suuria alueellisia eroja

Rahalähetysten välityspalkkioiden globaali keskiarvo on laskenut kymmenen viime vuoden aikana noin kaksi prosenttiyksikköä. Se on kuitenkin edelleen liian korkea, Dilip Ratha arvioi.

”Välityspalkkiot ovat rasite lähettäjille. Tämä koskee erityisesti köyhiä ihmisiä”, hän sanoo.

Ratha antaa Maailmanpankin tilastoihin perustuvan arvion: jos Suomesta lähettää rahaa Libanoniin tai Somaliaan, välityspalkkio voi olla 9–10 prosentin luokkaa, mikä on selvästi yli YK:n 3 prosentin tavoitteen.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa välityspalkkiot ovat kaikkein suurimpia, keskimäärin 9,8 prosenttia. Edullisimmat välityspalkkiot ovat Etelä-Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, joissa rahanvälityksestä maksetaan alle 6 prosentin välityspalkkioita.

Rahanvälitysmarkkinoita hallitsee kaksi toimijaa: Western Union ja Money Gram, joiden pääkonttorit ovat Yhdysvalloissa.

Molemmat tarjoavat rahanvälityspalveluita myös Suomessa. Esimerkiksi Matkahuolto on jo kymmenen vuoden ajan tarjonnut palvelupisteillään rahanvälityspalveluita yksinomaan Western Unionin kautta.

Lisäksi Suomessa on Finanssivalvonnan mukaan yli 200 ulkomaisten rahanvälitystoimijoiden asiamiestä ja 14 kotimaista rahanvälitystä tarjoavaa pienehköä yritystä, joista suuri osa keskittyy etenkin Somaliaan toimitettaviin rahalähetyksiin.

Finanssivalvonnan lakimies Sanna Atrila kertoo, että Suomessa rahanvälitystoimijoita valvotaan pääasiassa jälkikäteen.

”Niiden toimintaan liittyy esimerkiksi asiakkaantuntemis- ja rahanpesusäädöksiä, joiden noudattamista valvomme.”

Rahanvälityspalveluita tarjoavien toimijoiden määrä on pysynyt Atrilan mukaan pitkään samana.

”Uusia hakemuksia on kyllä tullut, mutta ne eivät ole johtaneet rekisteröintiin asti.”

Rathan mukaan välityspalkkioita voidaan pienentää ainakin kahdella tavalla: höllentämällä rahanpesuun liittyviä säännöksiä ja purkamalla postilaitosten tekemiä kahdenvälisiä kumppanuuksia suurien rahanvälitystoimijoiden kanssa.

”Suurin osa rahanvälityksistä on pieniä summia lähipiireille. Pitäisi tunnistaa, ettei näissä ole kyse rahanpesusta.”

Mobiilimaksuteknologian ja bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen uskotaan pienentävän välityspalkkioita lähivuosina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  2. 2

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  3. 3

   Turun puukotuksen vuosi­päivä toi Turkuun kaksi mielen­ilmausta ja mellakkapoliiseja – uusnatsien päälle heitettiin kulkueessa hedelmiä

  4. 4

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  5. 5

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut

  8. 8

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  9. 9

   Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat

  10. 10

   The New York Times: Shorttaajat tienasivat miljardin Elon Muskin tunteellista haastattelua seuranneella Teslan pörssisukelluksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  3. 3

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  4. 4

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman pahamaineisin huumepomo on vangittuna Manhattanin ytimessä, ja hänen oikeudenkäyntinsä pysäyttää säännöllisesti New Yorkin liikenteen

  6. 6

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  7. 7

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  8. 8

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  9. 9

   Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

  10. 10

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa esiintyy tänään rakastettu kuningatar – Ratkaisetko ristikon?
  3. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut
  4. Jari Tervon Aamenessa rasistinen taksikuski kyttää liberaalia naispappia – teos kritisoi vieraskammoa
  5. Esa-Pekka Salosen juhlakonsertti rikkoi vanhat kaavat – esityksen juonsi Paula Vesala, jolle Salonen jutteli kuin hyvälle kaverille
  6. Paha rallionnettomuus teki F1-kuljettaja Robert Kubicasta lähes yksikätisen: ”En voi tehdä asioita kuten ennen, ja se koskee ajamisen lisäksi muutakin elämää”
  7. Turun puukotuksen vuosi­päivä toi Turkuun kaksi mielen­ilmausta ja mellakkapoliiseja – uusnatsien päälle heitettiin kulkueessa hedelmiä
  8. Elisabeth Rehn HS:n haastattelussa edes­menneestä ystävästään Kofi Annanista: ”Hänelle oli tärkeää, että muistetaan ne uhrit, jotka eivät olleet sotia aloittaneet”
  9. Vain David Hockney on uskaltanut kohdata Picasson – Samalla hän pääsi etenemään taiteessaan hedonististen mieli­kuvien mestariksi
  10. Blockfestin perjantain pääesiintyjä Post Malone venytti genren rajoja ja soitti lavalla akustista kitaraa – Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö juhlistivat vanhan koulukunnan hiphopia
  11. Tunti sitten
  12. Krokotiilit, keihäsrauskut, meduusat ja hampurilaiset – Aasian kisojen uimarit eivät pienestä hätkähdä: ”Vanhempani pelkäävät, että minut syödään”
  13. Näytä lisää