Talous

Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

Yrittäjien eläkejärjestelmää yritetään paraikaa uudistaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, mutta osapuolten tavoitteet eroavat toisistaan.

Yrittäjien eläkkeistä on nopeasti kasvanut valtiolle suuri menoerä. Yrittäjien eläkejärjestelmän tukemiseen on ensi vuoden budjettiehdotuksessa varattu noin 290 miljoonaa euroa, kun vielä vuonna 2012 summa oli vain 23 miljoonaa.

Yrittäjiä joudutaan tukemaan verovaroin, koska heidän maksamansa eläkemaksut eivät riitä nykyisten yrittäjäeläkkeiden kustantamiseen. Lain mukaan valtio kattaa uupuvan osuuden, joka on jo noin viidennes koko eläkemenosta ja jatkaa yhä kasvuaan.


Yrittäjien eläkejärjestelmä (yel) aiheuttaa harmaita hiuksia paitsi kirstunvartijoille myös yrittäjille, vaikkakin eri syystä. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan yrittäjät pitävät yel-järjestelmää epäluotettavana ja kalliina heille itselleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratkaisuja yrittäjäeläkkeiden kehittämiseen haetaan paraikaa sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Hannu Ijäksen vetämässä työryhmässä, mutta eri osapuolten eroavat tavoitteet voivat vaikeuttaa yhteisymmärryksen löytymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS avaa viiden kysymyksen avulla, mistä on kyse.

1. Miksi yrittäjien eläkkeisiin tarvitaan valtion rahaa?

Palkansaajien tavoin yrittäjät maksavat heiltä kerätyillä eläkemaksuilla edeltäjiensä eläkkeet. Ero palkansaajien työeläkejärjestelmään on se, että yrittäjien eläkkeitä ei ole rahastoitu lainkaan.

Osa palkansaajien eläkkeistä kustannetaan aiemmin kerrytetyistä eläkerahastoista, mutta yrittäjäpuolella tällaista mahdollisuutta ei ole. Siksi yhä suurempi osa kasvavista menoista jää valtion harteille.

Toinen vaihtoehto olisi korottaa yrittäjien eläkemaksuja, jotka on haluttu pitää palkansaajien eläkemaksujen tasolla vajaassa 25 prosentissa. Päättäjät eivät kuitenkaan pidä valmiiksi korkeiden maksujen nostamista varteenotettavana vaihtoehtona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Miksi yrittäjät ovat tyytymättömiä?

Valtion avokätisestä tuesta huolimatta suuri osa suomalaisista yrittäjistä kokee eläkejärjestelmän epäedulliseksi.

Pienillä työtuloilla eläkekertymä voi muodostua niin pieneksi, ettei se ylitä valtion takaamaa takuueläkettä. Näin voi käydä myös palkansaajilla, mutta yrittäjillä on palkansaajista poiketen päätösvaltaa siihen, kuinka suureksi he omat työtulonsa ilmoittavat.

Koska osa yrittäjistä uskoo eläkemaksujen maksamisen olevan turhaa, he ilmoittavat työtulonsa mahdollisimman pieniksi. Useat myös uskovat pystyvänsä löytämään rahoilleen parempia sijoituskohteita.


Etujärjestö Suomen Yrittäjien toimitus­johtaja Mi­kael Pentikäinen kertoo järjestön tavoittelevan uudistuksessa sitä, että yrittäjien vapaus määrittää työtulonsa säilyisi ja vakuuttamisvelvollisuuden alaraja nousisi nykyisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Mihin valtio tähtää uudistuksessa?

Suomen Yrittäjien voi olla vaikea saada uudistustyössä tavoitteitaan läpi, sillä ne eroavat selvästi valtion vastaavista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriön tarkoituksena on vähentää alivakuuttamista eli käytännössä saada yrittäjät maksamaan nykyistä enemmän eläkemaksuja.

Eläkemaksupotin kasvaminen sekä parantaisi yrittäjien sosiaaliturvaa että pienentäisi valtion maksettavaksi jäävää osuutta yrittäjien eläkkeistä.

Yhtenä vaihtoehtona tavoitteen saavuttamiseksi selvitetään sitä, että yrittäjien valtaa määritellä omat työtulonsa kavennettaisiin ja työtulot sidottaisiin ainakin osittain verotukseen tai automaattiseen tulorekisteriin.

4. Onko järjestelmä yrittäjille huono?

Yrittäjien keskuudessa esiintyvistä epäluuloista huolimatta yel-järjestelmä ei ole erityisen epäedullinen.

Valtion tarjoaman suoran tuen lisäksi kaikki yrittäjien maksamat eläkemaksut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa.

Yrittäjän – kuten palkansaajaankaan – eläkemaksulleen saama tuotto ei välttämättä yllä pörssi-indeksien lukemiin. Toisaalta eläkevakuutus tarjoaa turvaa myös esimerkiksi työkyvyttömyyden ja hyvin pitkän elämän varalta.

Yrittäjien eläkejärjestelmä ei toki eläkemaksujen nousun vuoksi ole nykyisille työikäisille yhtä edullinen kuin jo eläkkeellä oleville sukupolville, mutta sama pätee myös palkansaajien eläkejärjestelmään.

5. Koska uudistus voi valmistua?

Työryhmää vetävä ministeriön Ijäs arvioi, että ryhmä voi saada tulosta aikaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Vaikka eri osapuolten eriävät näkemykset saataisiinkin sovitettua yhteen, lainsäädäntöön saakka muutokset saadaan silti mitä todennäköisemmin aikaisintaan seuraavalla vaalikaudella.

Yrittäjien eläkejärjestelmän lisäksi valtio tukee maatalousyrittäjien eläkejärjestelmää (myel), jonka kustannuksista se on jo pitkään kuitannut suurimman osan. Ensi vuodelle myel-järjestelmän tukemiseen on budjetoitu yli 700 miljoonaa euroa. Myelin uudistamista ei ainakaan tällä hetkellä suunnitella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläkkeet
 • Yrittäjät
 • Suomen Yrittäjät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  6. 6

   Michelle Obaman uunituoreen elämäkerran tarina elää, hengittää ja tuottaa ihailijoille varman pettymyksen

  7. 7

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  8. 8

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää