Talous

Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

Auton ostaja tuijottaa koko ajan enemmän auton kuukausihintaa, eli autoa ajatellaan palveluna siinä missä Netflixiäkin.

Onko olemassa ilmaista lainaa? Yleensä vastaus on ei, mutta tällä hetkellä moni autokauppa tarjoaa ilmaista tai ainakin todella halpaa autorahoitusta asiakkailleen.

Asiakasta houkutellaan ostamaan tiettyjä merkkejä ja malleja pyöreällä nollakorolla, jos osamaksusopimuksen tekee autokaupassa. Länsiauton toimitusjohtajan Tommi Köningin mukaan noin puolet asiakkaista tekeekin osamaksusopimuksen autokaupassa, mutta pääkaupunkiseudulla näin tekee lähemmäs 70 prosenttia asiakkaista ja maakunnissa noin 40 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Korkotarjous vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Kampanjan aikana jopa 80 prosenttia autokaupoista saatetaan rahoittaa osamaksulla.”

Loput hakevat osamaksurahoituksen, lainan tai nostavat käteisen pankista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Metroauto tarjoaa koko Toyota-mallistoa ilman korkoja ja ilman lainanperustamis- ja kuukausittaisia käsittelykuluja. Opel mainostaa eri autotalojen sivuilla ”0% + kulut”-tarjousta.

Nollakorkosopimukset näyttävät todella halvoilta, mutta niiden kohdalla on tärkeää lukea pieni printti. Siitä kannattaa erityisesti katsoa todellista vuosikorkoa. Useimpiin sopimuksiin kuuluu muita kuluja ja tavallista suurempi viimeinen maksuerä, joka voi olla useita kymmeniä prosentteja auton hinnasta.

Metroauton Toyota-tarjouksessa käsiraha on 5­300 euroa ja viimeinen erä yli 9­000 euroa. Opelin maahantuojan valtakunnalliseen kampanjaan kuuluvat nollakoron lisäksi lainanperustamis- ja käsittelykulut, jolloin todellinen vuosikorko nousee 1,2 prosenttiin. Käsirahaa ei tarvitse maksaa, mutta viimeinen erä on yli 11­000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molemmissa tarjouksissa sopimusaika on 60 kuukautta eli viisi vuotta. Kun maksuaikaa on paljon, korko on pieni ja viimeinen maksuerä on erittäin suuri, kuukausihinta saadaan painettua todella alas.

Autokaupat pyrkivät juuri tähän. Automarkkinoilla on vallalla sama ilmiö kuin yhteiskunnassa yleisesti. Kun Netflixin, Spotifyn ja kännykkäliittymän maksut ovat kuukausiperusteisia, myös auto-ostosta katsotaan kuukausittaisen kuluerän kautta. Opel-tarjouksessa kuukausierä jää alle 190 euron ja Toyotassa alle 270 euron.

”Moni ei halua kerralla sitoa isoja pääomia autoon, vaan käyttöä ostetaan kuukausittain”, OP:n johtaja Anssi Huhta sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuukausierällä maksetaan siis käytännössä auton arvon alenemisesta. Rahoitusyhtiö omistaa auton siihen asti, kunnes laina on maksettu kokonaan pois.

Nollakoroissa on kyse ensisijaisesti kampanjoista, joilla jälleenmyyjä tai maahantuoja edistää jonkin merkin tai mallin myyntiä. Kampanjat koskevat käytännössä pelkästään uusia autoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmaista rahaa ei tietenkään ole, vaan nollakorkokampanjoissa jälleenmyyjä tai maahantuoja maksaa osan asiakkaan lainasta rahoitusyhtiölle. Mikään jälleenmyyjä tai maahantuoja ei pystyisi pitämään korkoja jatkuvasti nollassa.

”Ei nollakorosta varmaan kukaan voitolle jää. Jokuhan sen maksaa, koska ei ilmaista rahaa ole olemassa”, toteaa Laakkonen-autokonsernin toimitusjohtaja Tero Panhelainen.

Laakkosellakin käynnissä olevan Opel-kampanjan kustantaa maahantuoja, koska kyse on valtakunnallisesta kampanjasta. Jos kampanja liittyisi esimerkiksi uuden liikkeen avaamiseen ja sen takana olisi jälleenmyyjä, asiakkaan lainaa maksaisi jälleenmyyjä. Panhelaisen mukaan tappiota ei kuitenkaan siirretä auton hintaan.

”Autot on hinnoiteltu julkisesti ja läpinäkyvästi. Tietysti tulee käyttää sellaisia kaupanpäättämiselementtejä, että kokonaisuus on liiketaloudellisesti järkevä. Ei kukaan voi kovin pitkään tappiolla myydä.”

Länsiauton Köningin mukaan kaikki kaupat eivät käytä tarjouskorkoja, ja siinä tapauksessa rahoitussopimusten järjestäminen voi olla liikkeille hyvinkin tuottoisaa liiketoimintaa.

Nollakorkotarjoukset kertovat myös siitä, että autokauppojen tarjoamat rahoitussopimukset ovat kilpailukykyisiä verrattuna pankkien tarjoamaan rahoitukseen. Aiemmin näin ei ollut, vaan pankista sai edullisinta luottoa.

Ilman nollakorkokampanjoita autokauppojen rahoitussopimusten todelliset vuosikorot lähtevät esimerkiksi Länsiautolla noin seitsemästä prosentista. OP:n vakuudellisen autolainan puolestaan saa noin kolmen prosentin korolla. Vakuudettoman, kuukausieräisen autorahoituksen korko on yli kuusi prosenttia.

Vaikka korot olisivat melko samat sekä kaupassa että pankissa, moni valitsee autokaupan järjestämän rahoituksen OP:n Huhdan mukaan sen helppouden takia. Kohteen, tarjouksen ja rahoituksen saa yhdestä paikasta. Kun auton ostaa rahoituksella, vakuudeksi riittää kaiken lisäksi pelkkä ostettava auto.

Pankkien autorahoitusbisnes ei ole tietenkään kadonnut, vaan pankit ovat siirtyneet pitkälti taustarahoittajiksi autokaupoille. Autokauppojen rahoituksen taustalla on useimmiten OP, Nordea, Danske tai Santander, ja luotonantaja selviää jokaisesta nollakorkotarjouksestakin.

Santanderista tai OP:sta ei kuitenkaan suostuta kertomaan, kuinka isoja autokauppojen rahoitussopimusten korot ovat, eli kuinka paljon kauppa tai maahantuoja maksaa asiakkaan lainaa nollakorkokampanjan aikana. Länsiauton Köninki sanoo, että nollakorkotarjouksen järjestäminen juuri nyt on verraten edullista, koska korot ovat yleisesti matalalla.

Santanderista kerrotaan, että uusien autojen korot ovat usein korkeintaan kaksi prosenttia.

Nollakorkoilmiö ei ole uusi. HS on uutisoinut halvoista koroista jo vuonna 1994. Alhaisia korkoja on useimmiten käytetty huonossa taloustilanteessa, kun autoja on haluttu saada myytyä hinnalla millä hyvänsä. Yleensä kylkiäisiksi on tarjottu myös lisävarustelua, talvipaketteja ja jopa matkalahjakortteja.

Tällä hetkellä autokaupalla ei mene erityisen huonosti. Autoja on ensirekisteröity tänä vuonna tammi-heinäkuussa noin 6­000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, eli kaupan käynnissä näkyy parantunut taloustilanne. Elokuun loppuun asti voimassa oleva romutuspalkkio on myös vauhdittanut uusien autojen myyntiä.

Tarjouksista ei kannata heti villiintyä, vaan ehdot ja erilaiset maksuerät kannattaa punnita tarkasti. Köninki huomauttaa, että auton hankintahinta ei vielä kerro auton kokonaiskustannuksia. Kustannuksiin vaikuttaa eniten se, miten auto pitää arvonsa, mutta myös ylläpitokulut on hyvä ottaa huomioon.

Jos sopimuksessa on suurempi viimeinen erä, kannattaa arvioida, vastaako se auton myyntiarvoa siinä vaiheessa, kun erä tulee maksuun. Alussa uuden auton arvo alenee 10 prosentin vuosivauhtia, mutta yli viisivuotiaiden autojen arvo laskee noin seitsemän prosenttia vuodessa.

Tästä laskurista voi arvioida, paljon oman auton arvo on tiettyjen vuosien ja ajettujen kilometrien jälkeen.

Mistä on kyse?

Auton hankintahinta


­Auton kokonaishintaan vaikuttavat lisävarusteet, rahoitustapa, mahdolliset korot, lainanperustamiskulut ja kuukausittaiset käsittelymaksut.

­Esimerkiksi Länsiauton Toyota-tarjouksessa itse auto maksaa noin 20­500 euroa. Luoton ja kustannusten yhteismäärä on noin 22­200 euroa. Kyseisessä tarjouksessa käsirahaa ei tarvitse maksaa.

­Perustamiskustannus on 249 euroa ja käsittelymaksu 12 euroa kuukaudessa. Vaikka rahoituksessa on nollakorko, todellinen vuosikorko on siten 1,2 prosenttia. Sopimuksessa on maksuaikaa 60 kuukautta, jolloin kuukausierä painuu 189 euroon.

­Viimeisen, suuremman erän on arvioitu vastaavan auton arvoa siinä vaiheessa. Toyota-tarjouksessa erä on noin 11­000 euroa, joka vastaa HS:n laskurin perusteella suurin piirtein auton arvoa, jos sillä on ajettu viiden vuoden aikana noin 100­000 kilometriä.

­Nollakorkotarjouksissa edellytetään luottopäätöstä ja kaskovakuutuksta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Autot
 • Kulutusluotot
 • Talous
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Suomalainen tähtitieteilijä löysi planeetan aivan Aurinkokunnan naapurista – erikoista Barnardin tähteä kiertää jäinen supermaa

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  10. 10

   Brexit-sopimus ei näytä kelpaavan kellekään, eikä se ole mikään ihme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää