Talous

Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

Auton ostaja tuijottaa koko ajan enemmän auton kuukausihintaa, eli autoa ajatellaan palveluna siinä missä Netflixiäkin.

Onko olemassa ilmaista lainaa? Yleensä vastaus on ei, mutta tällä hetkellä moni autokauppa tarjoaa ilmaista tai ainakin todella halpaa autorahoitusta asiakkailleen.

Asiakasta houkutellaan ostamaan tiettyjä merkkejä ja malleja pyöreällä nollakorolla, jos osamaksusopimuksen tekee autokaupassa. Länsiauton toimitusjohtajan Tommi Köningin mukaan noin puolet asiakkaista tekeekin osamaksusopimuksen autokaupassa, mutta pääkaupunkiseudulla näin tekee lähemmäs 70 prosenttia asiakkaista ja maakunnissa noin 40 prosenttia.

”Korkotarjous vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Kampanjan aikana jopa 80 prosenttia autokaupoista saatetaan rahoittaa osamaksulla.”

Loput hakevat osamaksurahoituksen, lainan tai nostavat käteisen pankista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Metroauto tarjoaa koko Toyota-mallistoa ilman korkoja ja ilman lainanperustamis- ja kuukausittaisia käsittelykuluja. Opel mainostaa eri autotalojen sivuilla ”0% + kulut”-tarjousta.

Nollakorkosopimukset näyttävät todella halvoilta, mutta niiden kohdalla on tärkeää lukea pieni printti. Siitä kannattaa erityisesti katsoa todellista vuosikorkoa. Useimpiin sopimuksiin kuuluu muita kuluja ja tavallista suurempi viimeinen maksuerä, joka voi olla useita kymmeniä prosentteja auton hinnasta.

Metroauton Toyota-tarjouksessa käsiraha on 5­300 euroa ja viimeinen erä yli 9­000 euroa. Opelin maahantuojan valtakunnalliseen kampanjaan kuuluvat nollakoron lisäksi lainanperustamis- ja käsittelykulut, jolloin todellinen vuosikorko nousee 1,2 prosenttiin. Käsirahaa ei tarvitse maksaa, mutta viimeinen erä on yli 11­000 euroa.

Molemmissa tarjouksissa sopimusaika on 60 kuukautta eli viisi vuotta. Kun maksuaikaa on paljon, korko on pieni ja viimeinen maksuerä on erittäin suuri, kuukausihinta saadaan painettua todella alas.

Autokaupat pyrkivät juuri tähän. Automarkkinoilla on vallalla sama ilmiö kuin yhteiskunnassa yleisesti. Kun Netflixin, Spotifyn ja kännykkäliittymän maksut ovat kuukausiperusteisia, myös auto-ostosta katsotaan kuukausittaisen kuluerän kautta. Opel-tarjouksessa kuukausierä jää alle 190 euron ja Toyotassa alle 270 euron.

”Moni ei halua kerralla sitoa isoja pääomia autoon, vaan käyttöä ostetaan kuukausittain”, OP:n johtaja Anssi Huhta sanoo.

Kuukausierällä maksetaan siis käytännössä auton arvon alenemisesta. Rahoitusyhtiö omistaa auton siihen asti, kunnes laina on maksettu kokonaan pois.

Nollakoroissa on kyse ensisijaisesti kampanjoista, joilla jälleenmyyjä tai maahantuoja edistää jonkin merkin tai mallin myyntiä. Kampanjat koskevat käytännössä pelkästään uusia autoja.

Ilmaista rahaa ei tietenkään ole, vaan nollakorkokampanjoissa jälleenmyyjä tai maahantuoja maksaa osan asiakkaan lainasta rahoitusyhtiölle. Mikään jälleenmyyjä tai maahantuoja ei pystyisi pitämään korkoja jatkuvasti nollassa.

”Ei nollakorosta varmaan kukaan voitolle jää. Jokuhan sen maksaa, koska ei ilmaista rahaa ole olemassa”, toteaa Laakkonen-autokonsernin toimitusjohtaja Tero Panhelainen.

Laakkosellakin käynnissä olevan Opel-kampanjan kustantaa maahantuoja, koska kyse on valtakunnallisesta kampanjasta. Jos kampanja liittyisi esimerkiksi uuden liikkeen avaamiseen ja sen takana olisi jälleenmyyjä, asiakkaan lainaa maksaisi jälleenmyyjä. Panhelaisen mukaan tappiota ei kuitenkaan siirretä auton hintaan.

”Autot on hinnoiteltu julkisesti ja läpinäkyvästi. Tietysti tulee käyttää sellaisia kaupanpäättämiselementtejä, että kokonaisuus on liiketaloudellisesti järkevä. Ei kukaan voi kovin pitkään tappiolla myydä.”

Länsiauton Köningin mukaan kaikki kaupat eivät käytä tarjouskorkoja, ja siinä tapauksessa rahoitussopimusten järjestäminen voi olla liikkeille hyvinkin tuottoisaa liiketoimintaa.

Nollakorkotarjoukset kertovat myös siitä, että autokauppojen tarjoamat rahoitussopimukset ovat kilpailukykyisiä verrattuna pankkien tarjoamaan rahoitukseen. Aiemmin näin ei ollut, vaan pankista sai edullisinta luottoa.

Ilman nollakorkokampanjoita autokauppojen rahoitussopimusten todelliset vuosikorot lähtevät esimerkiksi Länsiautolla noin seitsemästä prosentista. OP:n vakuudellisen autolainan puolestaan saa noin kolmen prosentin korolla. Vakuudettoman, kuukausieräisen autorahoituksen korko on yli kuusi prosenttia.

Vaikka korot olisivat melko samat sekä kaupassa että pankissa, moni valitsee autokaupan järjestämän rahoituksen OP:n Huhdan mukaan sen helppouden takia. Kohteen, tarjouksen ja rahoituksen saa yhdestä paikasta. Kun auton ostaa rahoituksella, vakuudeksi riittää kaiken lisäksi pelkkä ostettava auto.

Pankkien autorahoitusbisnes ei ole tietenkään kadonnut, vaan pankit ovat siirtyneet pitkälti taustarahoittajiksi autokaupoille. Autokauppojen rahoituksen taustalla on useimmiten OP, Nordea, Danske tai Santander, ja luotonantaja selviää jokaisesta nollakorkotarjouksestakin.

Santanderista tai OP:sta ei kuitenkaan suostuta kertomaan, kuinka isoja autokauppojen rahoitussopimusten korot ovat, eli kuinka paljon kauppa tai maahantuoja maksaa asiakkaan lainaa nollakorkokampanjan aikana. Länsiauton Köninki sanoo, että nollakorkotarjouksen järjestäminen juuri nyt on verraten edullista, koska korot ovat yleisesti matalalla.

Santanderista kerrotaan, että uusien autojen korot ovat usein korkeintaan kaksi prosenttia.

Nollakorkoilmiö ei ole uusi. HS on uutisoinut halvoista koroista jo vuonna 1994. Alhaisia korkoja on useimmiten käytetty huonossa taloustilanteessa, kun autoja on haluttu saada myytyä hinnalla millä hyvänsä. Yleensä kylkiäisiksi on tarjottu myös lisävarustelua, talvipaketteja ja jopa matkalahjakortteja.

Tällä hetkellä autokaupalla ei mene erityisen huonosti. Autoja on ensirekisteröity tänä vuonna tammi-heinäkuussa noin 6­000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, eli kaupan käynnissä näkyy parantunut taloustilanne. Elokuun loppuun asti voimassa oleva romutuspalkkio on myös vauhdittanut uusien autojen myyntiä.

Tarjouksista ei kannata heti villiintyä, vaan ehdot ja erilaiset maksuerät kannattaa punnita tarkasti. Köninki huomauttaa, että auton hankintahinta ei vielä kerro auton kokonaiskustannuksia. Kustannuksiin vaikuttaa eniten se, miten auto pitää arvonsa, mutta myös ylläpitokulut on hyvä ottaa huomioon.

Jos sopimuksessa on suurempi viimeinen erä, kannattaa arvioida, vastaako se auton myyntiarvoa siinä vaiheessa, kun erä tulee maksuun. Alussa uuden auton arvo alenee 10 prosentin vuosivauhtia, mutta yli viisivuotiaiden autojen arvo laskee noin seitsemän prosenttia vuodessa.

Tästä laskurista voi arvioida, paljon oman auton arvo on tiettyjen vuosien ja ajettujen kilometrien jälkeen.

Mistä on kyse?

Auton hankintahinta


­Auton kokonaishintaan vaikuttavat lisävarusteet, rahoitustapa, mahdolliset korot, lainanperustamiskulut ja kuukausittaiset käsittelymaksut.

­Esimerkiksi Länsiauton Toyota-tarjouksessa itse auto maksaa noin 20­500 euroa. Luoton ja kustannusten yhteismäärä on noin 22­200 euroa. Kyseisessä tarjouksessa käsirahaa ei tarvitse maksaa.

­Perustamiskustannus on 249 euroa ja käsittelymaksu 12 euroa kuukaudessa. Vaikka rahoituksessa on nollakorko, todellinen vuosikorko on siten 1,2 prosenttia. Sopimuksessa on maksuaikaa 60 kuukautta, jolloin kuukausierä painuu 189 euroon.

­Viimeisen, suuremman erän on arvioitu vastaavan auton arvoa siinä vaiheessa. Toyota-tarjouksessa erä on noin 11­000 euroa, joka vastaa HS:n laskurin perusteella suurin piirtein auton arvoa, jos sillä on ajettu viiden vuoden aikana noin 100­000 kilometriä.

­Nollakorkotarjouksissa edellytetään luottopäätöstä ja kaskovakuutuksta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Autot
 • Kulutusluotot
 • Talous
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  3. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  4. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  5. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  6. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  7. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  8. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  9. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  10. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  11. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  12. Näytä lisää