Talous

Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

Helsingissä vieraileva miljardööri Mark Cuban kehuu nähneensä kaikki Lauri Markkasen ottelut maajoukkueessa ja yliopistossa.

Amerikkalaisesta miljardööristä Mark Cubanista kerrotaan, että hän on sähköpostimies, joka lähettää viestejä aamusta yöhön. Viesteillä johdetaan yrityksiä ja työprojekteja, mutta joskus myös vastataan haastatteluja kärkkyville toimittajille.

Kokeillaan. Ensimmäinen kysymys.

Sinut on mainittu yhtenä mahdollisena ehdokkaana Yhdysvaltain tulevissa presidentinvaaleissa. Onko sinulla poliittisia intohimoja?

Vastaus saapuu jo samana päivänä.

”On aivan liian aikaista puhua siitä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekin tiedetään, että joskus Cuban on lyhytsanainen.

Paitsi jos kysymys koskee koripalloa. Ja kyllä, hän tietää hyvin Chicago Bullsissa pelaavan Lauri Markkasen.

Mark Cuban, 60, on monille se klassinen esimerkki amerikkalaisesta unelmasta. Työväenluokkaisen perheen kasvatti, omalla työllään rikastunut.

Uutistoimisto Bloombergin miljardöörilistalla sijalla 463. Omaisuuden arvo noin 3,6 miljardia euroa.

Omistaa koripalloilun NBA-seura Dallas Mavericksin. Katsoo kaikki joukkueen koti-ottelut kentän laidalta. On saanut NBA-liigalta useita sakkoja huudeltuaan erotuomareille.

Esiintyy tosi-tv-­sarja Shark Tankissa, jonka suoma­lainen versio tunnetaan nimellä Leijonan luola. Ohjelmassa viisi sijoit­tajaa kuuntelee rahoitusta hakevien yrittäjien myyntipuheita. Kuulemansa perusteella sijoittajat päättävät, panostavatko he rahaa yritykseen.

Ja koska Cuban on HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden ystävän ystävä, ensi viikolla Cuban puhuu Helsingissä HJK:n järjestämässä bisnesseminaarissa. Ilman esiintymispalkkiota.

Olet kritisoinut kovasanaisesti presidentti Donald Trumpia. Vahingoittaako poliittinen aktiivisuutesi sinua taloudellisesti, kun Yhdysvallat on yhä jakautuneempi kansakunta?

”Vähän. Mutta todellisuudessa enemmistö amerikkalaisista on väsynyt politiikkaan ja ristiriitoihin, mitä se aiheuttaa. Joten tappiot ovat jääneet vähäisiksi.”

Ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja Cuban teki selväksi, mitä mieltä hän on Trumpista. Kerran hän ilmoitti CNN-kanavalla, että Trump on batshit crazy.

Kahdella sanalla Cuban kyseenalaisti tulevan presidentin mielenterveyden. Umpihullu.

Cuban jopa lupasi Trumpille kymmenen miljoonaa dollaria, jos tämä suostuu tv-haastatteluun hänen kanssaan kahden kesken. Ehtona oli, että Trump ei saisi keskustelun aikana mainita demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintonia.

Sitten Cuban ennusti, että jos Trump valitaan presidentiksi, Yhdysvaltain pörssi romahtaa.

Trump valittiin, pörssikurssit jatkoivat nousuaan, ja Cuban lopetti politiikasta puhumisen.

Viime aikoina Cuban on kuitenkin mainittu useaan otteeseen demokraattien mahdollisena presidenttiehdokkaana. Kesällä hän myönsi New York Timesille pohtivansa vaaleja, mutta sen enempää hän ei halunnut aiheesta puhua.

Miten näet Yhdysvaltain ja maailman talouden kehittyvän, kun uhkana ovat kauppasota ja amerikkalaisten asettamat tuontitullit, ja samaan aikaan amerikkalaisyhtiöt saavat jättimäisiä verohelpotuksia. Tuleeko näin Yhdysvalloista jälleen maailman mahti?

”Jätän tuon kysymyksen väliin. Se ei ole sellainen, mihin minun pitäisi vastata.”

Cubanista kerrotaan, että hän opiskeli aikoinaan Indianan yliopistossa, koska siellä kauppatieteitä pääsi lukemaan kohtuullisilla lukukausimaksuilla.

Valmistuttuaan Cuban muutti Teksasiin Dallasiin, jossa toimi muun muassa baarimikkona. Sitten hän ymmärsi, että tulevaisuus on tietotekniikassa. Ensin myyntimiehen töitä, mutta potkut saatuaan perusti oman yrityksen.

Cubanin Micro­Solutions-yhtiö myi ja asensi tietokone­ohjelmistoja. Seitsemän vuotta myöhemmin hän myi yrityksen kuudella miljoonalla dollarilla.

New York Timesin mukaan kaupan jälkeen Cuban osti American Airlines -yhtiöltä elinikäisen lentolipun ja jäi eläkkeelle. Hän oli tuolloin 32-vuotias.

Mikä on sinulle sijoittajana tärkein asia, kun mietit uusia kohteita? Taloudelliset luvut, yrityksen johto vai bisnesidea?

”Yrityksen ainutlaatuisuus ja kyky saada asioita aikaan. Nämä näkyvät sitten numeroissa, mikä puolestaan kertoo minulle johdon taidoista.”

Eläkkeelle jäätyään Cuban lähinnä sijoitti rahojaan pörssiin. New York Timesin mukaan Cuban sijoitti viisaasti, ja ansaitsi kaupoilla noin 15 miljoonaa dollaria. Sitten monet it-yritykset romahtivat, ja sijoittajat menettivät rahaa.

Cuban kertoi Timesille, että hän huolestui tulevaisuudestaan ja halusi varmistaa, että on jatkossakin rikas mies. Hän perusti uuden yrityksen.

Mikä on tärkein asia, mitä olet oppinut liike-elämässä?

”Ymmärrä bisneksesi paremmin kuin muut. Ymmärrä toimialasi paremmin kuin muut. Ymmärrä, miksi sinun bisneksesi on ainutlaatuinen.”

Cuban innostui suoratoistosta. Sen avulla ihminen voi seurata vaikkapa elokuvia tietokoneen välityksellä ilman, että hänen täytyy ladata koneelleen tiedostoa. Cubanin ja Todd Wagnerin perustama yhtiö sai nimen Broadcast.com.

Vuonna 1999, it-huuman huipulla, hakukonepalvelu Yahoo osti Broadcast.comin huikealla 5,7 miljardilla dollarilla. Pian sen jälkeen kupla puhkesi ja pörssi romahti, mutta Cuban oli edelleen rikas mies.

Millaisia ihmisiä haluat palkata?

”Etsin ihmisiä jotka täydentävät minun kykyjäni. Haluan ihmisiä, jotka pystyvät tekemään sen, mitä minäkin teen. Haluan ihmisiä, jotka tulevat töihin innoissaan. Ja ihmisiä, jotka tullessaan tekevät yrityksestä paremman kuin se oli ennen heitä.”

Viime maanantaina Cuban paljasti CNBC:n haastattelussa, että hän on jälleen huolestunut omaisuudestaan, pörssistä ja osakkeiden hinnoittelusta.


Cuban kertoi myyneensä lähes kaikki osakkeensa. Nyt salkussa oli enää muutama osinkopaperi sekä suoratoistopalvelu Netflixiä ja verkkokauppa Amazonia.

”Minulla on melkoinen läjä käteistä. Olen valmis sijoittamaan heti, jos jotain tapahtuu”, Cuban sanoi.

Hänen mukaansa on vihdoin aika tehdä jotain Yhdysvaltain valtionvelalle. ”Jos talouskasvu jatkuu neljässä prosentissa ja saamme velan kuriin, sitten voin palata osakemarkkinoille.

Mihin sijoittaisit nyt?

”Ei ole mitään tiettyä aluetta. Etsin ainutlaatuisia yrityksiä. En halua mitään uutta lohkoketjuteknologiaa tai uberia tai jotain yritystä, joka käyttää tarttuvia iskusanoja. Haluan jotain, mitä en ole ennen nähnyt. Haluan yrityksiä, jotka ovat ainutlaatuisia.”

Urheilubisnekseen Cuban heittäytyi vuonna 2000 ostamalla NBA-seura Dallas Mavericksin. Sijoitusta pidettiin yleisesti tyhmänä, sillä hän maksoi kehnosta joukkueesta 285 miljoonaa dollaria.

Mavericks voitti NBA:n mestaruuden vuonna 2011. Talouslehti Forbes arvioi Mavericksin olevan nyt noin 1,9 miljardin dollarin arvoinen yritys.

Viime kaudella Mavericks kuitenkin teki tappiota, ja kentälläkin menestys oli heikompaa kuin kertaakaan Cubanin aikana.

Joukkueessa koko uransa pelannut saksalainen supertähti Dirk Nowitzki täytti juuri 40 vuotta. Heinäkuussa seura ilmoitti että Nowitzki pelaa vielä ainakin yhden kauden Mavericksissa.

Nowitzki on tuttu Suomen koripallomaajoukkueen valmentajalle Henrik Dettmannille, sillä hän valmensi 1997–2003 Saksaa. Dettmann on kertonut, että Lauri Markkasessa on samoja ominaisuuksia kuin nuoressa Nowitzkissa.

Mitä mieltä asiasta on Mavericksin omistaja? Huhujen mukaan Mavericks oli kiinnostunut Markkasesta, joten miksi hän päätyi Chicagoon?

”Olen Laurin suuri fani. Haluan ehdottomasti tavata hänet.

Oletimme, että voisimme varata hänet, joten olen nähnyt kaikki hänen pelinsä Suomen maajoukkueessa ja Arizonan yliopistossa. Hän on todella hyvä tyyppi. Laurilla on edessään pitkä ura NBA:ssa.”

Korjaus klo 8.15: Shark Tank -ohjelmassa on viisi sijoittaa, alun perin jutussa oli kolme.

Kuka?

Mark Cuban


 Syntyi työläisperheeseen 31. heinäkuuta 1958 Pittsburghissa Yhdysvalloissa.

 Sukujuuret Venäjällä ja Romaniassa.

 Sijoittanut menestyksekkäästi internetyhtiöihin.

 Omistaa koripallojoukkue Dallas Mavericksin ja osin 2929 Entertainmentin, joka puolestaan omistaa Landmark -teatteriketjun ja Magnolia -elokuvayhtiön.

 Esiintyy tosi-tv-sarja Shark Tankissa, jonka suomalainen versio tunnetaan nimellä Leijonan luola.

 Bloombergin arvion mukaan Cubanin omaisuuden arvo on noin 3,6 miljardia euroa.

 Naimisissa Tiffany Stewartin kanssa. Heillä on kolme lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Talous
 • Kari Räisänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  6. 6

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää