Talous

Kovat odotukset johtivat moneen pettymykseen – Tuloskaudelle olivat tyypillisiä rajut markkinareaktiot

Tuloskasvupaineet painottuvat nyt loppuvuodelle, mikä saattaa johtaa tulosvaroituksiin.

Vuoden ensimmäisen puolikas oli suomalaisten pörssiyhtiöiden kannalta kaksijakoinen. Ensimmäinen neljännes oli erinomainen verrattuna muuhun maailmaan, mutta nyt päättymässä olevalla toisella neljänneksellä tulokset jäivät pitkälti odotuksista.

Vaikka tulokset olivat silti yleisesti ottaen hyviä, voimakas talouskasvu oli asettanut odotukset vieläkin korkeammalle.

”Olen luonnehtinut toista neljännestä sanoilla ’hieman laimea’, eli se oli lievä pettymys suhteessa odotuksiin. Absoluuttisesti tulokset ovat hyvällä tasolla, mutta peilaamme niitä aina odotuksiin. Etenkin isommissa yhtiöissä nähtiin hyvin vähän positiivisia yllätyksiä”, analytiikkayhtiö Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen sanoo.

Myös Nordean päästrategin Lippo Suomisen mukaan ensimmäisen puolivuotisen kokonaiskuvaksi jäi ”ihan ok”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toinen neljännes jäi pettymyksen puolelle. Se johtui osittain siitä, että vuoden alku oli niin hyvä ja odotukset veivattiin niin korkealle, että pettymyksille oli taas tilaa.”

Kinnusen ja Suomisen mukaan suomalaisilla yrityksillä menee kuitenkin hyvin, koska talous on kasvanut ja yritysten toimintaympäristö on suotuisa.

Toisella neljänneksellä jäätiin odotuksista erityisesti siksi, että kustannukset nousivat enemmän kuin odotettiin.

Esimerkiksi Finnair arvioi tulosjulkistuksensa yhteydessä, että lentopetrolin tuntuva kallistuminen heikentää yhtiön kannattavuutta toisella vuosipuoliskolla. Polttoaine on lentoyhtiöiden suurimpia yksittäisiä kulueriä.

Kinnunen sanoo, että erityisesti it-palvelusektorilla alkaa myös olla pulaa osaajista.

”Eurokriisin jälkeen tilanne oli se, että kustannustasossa ei ollut nousupaineita. Raaka-aineiden hinnat laskivat, oli korkea työttömyys, eikä osaajista ollut pulaa. Kustannukset pysyivät helposti kontrollissa.”

Nyt resursseista on jälleen pulaa. Tämä johtuu myönteisestä talouskehityksestä ja kysynnän kasvusta. Kinnusen mukaan syksyllä mitataan myös sitä, onnistuvatko yhtiöt siirtämään kustannusten kasvun tuotteiden hintoihin.

Tälle tuloskaudelle tyypillistä olivat myös hyvin vahvat markkinareaktiot tulosjulkistuksiin. Suomisen mukaan voimakkaat kurssimuutokset johtuvat pitkästä nousukaudesta, jonka takia muutoksiin reagoidaan herkemmin ja reaktiot ovat tavallista voimakkaampia. Kinnusen mielestä reaktiot olivat voimakkaampia kuin tulosten perusteella olisi voinut ajatella.

”Reaktiot olivat todella voimakkaita. Jos oli pettymyksiä, osake niiasi aika pahasti. Jos pystyi ylittämään odotukset, nousu oli vahvaa. Tämä kertoo varmaan siitä, että odotuksia oli leivottu sisään jo valmiiksi”, Suominen arvioi.

Vaikka esimerkiksi juuri Finnairin liikevaihto ja liikevoitto vastasivat pitkälti odotuksia, yhtiön osake laski 15 prosenttia tulosjulkistuksen seurauksena. Tämä johtui siitä, että yhtiö muutti arviotaan liiketoiminnan kehityksestä aiempaa huonommaksi. Huonommat näkymät puolestaan johtuivat erityisesti polttoaineen hinnan kallistumisesta.

Myös Stora Enson kurssi laski tulosjulkistuksen jälkeen 13,5 prosenttia, koska tulos jäi hieman analyytikoiden ennusteesta.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Metsäteollisuus on hyvä esimerkki siitä, miten tuloskausi kohteli yhtiöitä. Kinnusen mukaan metsäsektorilla menee erittäin hyvin, kun katsotaan absoluuttisia lukuja. Alkuvuonna kurssit nousivat kovaa tahtia ja takana oli vahva talouskasvu, mutta toisen neljänneksen tuloksessa etenkin Stora Enso ja Metsä Board olivat pettymyksiä.

”Stora Enso ja Metsä Board tulivat niin rumasti alas”, Kinnunen sanoo.

”Tämä sopii isoon teemaan, eli siellä, missä odotukset oli nostettu liian koviksi, mikään ei riitä, vaikka meneekin hyvin”, Suominen toteaa.

Metsäyhtiöistä vain UPM Kymmene onnistui tekemään niin hyvän tuloksen, että sijoittajat uskoivat loppuvuoden hyviin näkymiin. Tämä näkyi kurssin nousuna.

Toisen neljänneksen pettymyksiä olivat myös Nokia ja Kesko, joiden osakkeet lähtivät roimaan laskuun tulosjulkistusten jälkeen. Sen sijaan lääkeyhtiö Orionin tulos yllätti myönteisesti ja sysäsi kurssin voimakkaaseen nousuun tulosjulkistuksen jälkeen.

Monella pörssiyhtiöllä tuloskasvutoiveet painottuvat nyt loppuvuodelle, minkä takia Kinnunen uskoo, että joiltain yhtiöiltä nähdään myös tulosvaroituksia.

”Esimerkiksi Nokian tulos jäi toisella neljänneksellä selvästi odotuksista. Tulospaineita on siirretty merkittävästi loppuvuodelle. Se, että alkuvuonna annettuun ohjeistukseen päästään, vaatii erittäin hyvää loppuvuotta.”

Toisen neljänneksen pettymyksistä huolimatta tulokset kasvavat edelleen hyvää vauhtia. Kinnunen arvelee, että markkinoilla on silti alettu pohtia, onko nykyinen talouskasvu kestävällä pohjalla.

”Hyvässä ympäristössä odotukset ovat nousseet varsin korkealle. Tällä hetkellä katsotaan, ovatko ne realistisia. Jossain määrin riskejä on haluttu alentaa, mikä on näkynyt voimakkaina kurssiliikkeinä.”

Suomisen mukaan syksyä ajatellen pohja on hyvä, mutta ilmassa on aiempaa enemmän kysymysmerkkejä. Yhdysvaltojen käynnistämä kauppasota ja Turkin valuuttakriisi ovat epävarmuutta lisääviä globaaleja tekijöitä. Näiden lisäksi Kinnunen mainitsee kehittyvien markkinoiden heikon vedon.

”Turkki on sen verran pieni peluri, ettei se pysty maailmantalouden suuntaa muuttamaan, mutta se vaikuttaa tunnelmiin. Nyt on perushyvä tilanne ja lähtökohdat ihan hyvät, mutta uutisvirta tulee syksyllä olemaan varmasti aika vaihtelevaa”, Suominen sanoo.

Oikaisu 18.8.2018 kello 10.52. Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Metsä Groupin toisen neljänneksen tulos oli pettymys. Todellisuudessa kyse oli Metsä Boardin tuloksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pörssi
 • Suomalaiset pörssiyhtiöt
 • Talous
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää