Talous

Pepsi halusi osansa kotona valmistettavien juomien bisneksestä: ostaa Sodastreamin 3,2 miljardilla dollarilla

Kun ruokakauppa siirtyy nettiin ja kilpailu kaupan hyllytiloista kovenee, juomajätti haluaa päästä kotikäyttöisten hiilihapotusjärjestelmien markkinoille.

Yhdysvaltalainen virvoitusjuomajätti PepsiCo kertoi maanantaina suunnitelmistaan ostaa kotona hiilihapotettavien juomien valmistaja Sodastreamin 3,2 miljardilla dollarilla eli noin 2,8 miljardilla eurolla.

Tarjottu hinta on 32 prosenttia korkeampi kuin israelilaisen Sodastreamin edellisten 30 päivän painotettu keskikurssi.

Taloussivusto CNBC:n arvion mukaan kauppa avaa Pepsille pääsyn ihmisten koteihin.

Yhdysvalloissa päivittäistavarakauppa on murroksessa. Food Marketing Instituten ja Nielsen-tutkimusyhtiön ennustuksen mukaan 70 prosenttia päivittäistavarakaupasta käydään verkossa vuoteen 2025 mennessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan hintakilpailu kaupoissa kiristyy, ja kaupat antavat hyllytilaa uusille nouseville merkkituotteille ja kaupan omille private label -tuotteille, CNBC arvioi.

”Pääsemme bisnekseen – kotijuomiin – jossa emme ole olleet”, Pepsin talousjohtaja Hugh Johnston sanoi CNBC:lle.

Sodastreamin toimitusjohtaja Daniel Birnbaum vakuuttui neuvottelujen aikana siitä, että yhtiöiden toimintakulttuurit sopivat hyvin yhteen ja sopimukseen päästiin ”muutamassa viikossa”, Johnson kertoi yhdistymisneuvottelujen kulusta.

Englannissa vuonna 1903 kehitetty Sodastream myy hiilihapotusjärjestelmiään 45 maassa. Sen vahvimmat markkina-alueet ovat Saksa, Ranska, Kanada ja Yhdysvallat.

Yhtiö on tehnyt läheistä yhteistyötä Pepsin kanssa vuodesta 2015, jolloin se alkoi myydä Pepsi ja Sierra Mist -juomakapseleita.

Sodastream on listattu New Yorkin Nasdaq-pörssiin. Sen osakekurssi oli tänä vuonna noussut 85 prosenttia ennen Pepsin ostoilmoitusta.

Israelin talous- ja teollisuusministeri Eli Cohen iloitsi kaupoista Twitterissä:
Israelilainen Sodastream on saanut osakseen negatiivista julkisuutta, sillä sen päätehdas sijaitsi vuoteen 2015 asti juutalaissiirtokunnassa Länsirannan palestiinalaisalueella.

Esimerkiksi vuonna 2014 näyttelijä Scarlett Johansson suututti aktivistit oltuaan Sodastreamin mannekiinina. Johanssonin rooli mainoskampanjassa aiheutti närää ennen kaikkea siksi, että hän toimi kehitysapujärjestö Oxfamin virallisena lähettiläänä vuodesta 2007.

Oxfam ilmaisi, ettei Johanssonin esiintyminen ole linjassa järjestön periaatteiden kanssa:

”Oxfam kunnioittaa lähettiläidensä itsenäisyyttä. Oxfam kuitenkin uskoo, että juutalaissiirtokunnissa toimivat yritykset lisäävät köyhyyttä ja heikentävät oikeuksia palestiinalaisyhteisöissä, joita tuemme työssämme”, järjestö kirjoitti verkkosivuillaan Johanssonin esittelyprofiilissa.

Juutalaissiirtokunnat ovat Israelin palestiinalaisalueelle rakentamia asuinalueita, joita kansainvälisen yhteisö pitää laittomina. Israel on lakkauttanut osan siirtokunnistaan, mutta myös jatkanut niiden rakentamista.

Tammikuun 2014 lopulla uutisoitiin, että Johansson jättää tehtävänsä Oxfamissa. Syyksi mainittiin ”perustavanlaatuiset mielipide-erot”, kirjoittaa The Guardian.

Sodastream ilmoitti sulkevansa tehtaansa Länsirannalla lokakuussa 2014. Uusi tehdas rakennettiin Negevin autiomaahan Etelä-Israeliin. Negevissä sijaitsee Israelin salaisen ydinaseohjelman keskus Dimona. Israelin valtiota muodostettaessa autiomaasta on pakkosiirretty arabibeduiineja.

Sodastream perusteli tehtaan siirtoa tilanpuutteella. Yhtiön mukaan siirtoa oli suunniteltu jo ennen boikottipainostusta.

Länsirannalla sijainneessa tehtaassa työskenteli palestiinalaisia, joiden piti päästä myös Negevin-tehtaaseen. Lopulta palestiinalaistyöntekijöiden pääsy Negeviin kävi mahdottomaksi, kirjoittaa The Times of Israel.

Lehden haastattelema Sodastreamin toimitusjohtaja Daniel Birnbaum arvosteli kovin sanoin Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun hallintoa, joka hänen mukaansa oli syypää palestiinalaisten töiden loppumiseen.

Birnbaum arvosteli Pepsin ja muiden virvoitusjuomajättien pullovesikiinnostusta vuonna 2017 julkaistussa Fortunen haastattelussa. Birnbaum kritisoi pulloista syntyvän jätteen määrää.

Sunnuntaina Birnbaum kuitenkin kehui Pepsin rohkeutta ”mennä pullon ulkopuolelle”, Fortune kirjoittaa. Lehti huomauttaa, että kauppojen myötä Sodastreamin markkina-alue voi kasvaa huomattavasti: tällä hetkellä yhtiö käy kauppaa 46 maassa, ja Pepsi on toimintaa puolestaan 200 maassa.

Pepsi tunnetaan ennen kaikkea Pepsi-virvoitusjuomistaan. Suomessa tunnettuja ovat myös sen tuotemerkit Mountain Dew, Tropicana ja Gatorade.

Pepsi toimii lisäksi sipsibisneksessä. Sen täysin omistama tytäryhtiö Frito-Lay osti vuonna 1964 Doritos-tortillasipsit ja seuraavana 1965 Lay’s-perunalastuyhtiön. Molemmat ovat maailmanlaajuisia brändejä.

Yhtiötä on luotsannut 12 vuotta Indra Nooyi, joka ilmoitti äskettäin jättävänsä paikkansa lokakuussa.

The New York Times huomauttaa, että Nooyi on ollut yksi harvoista naisista tämän kokoluokan yrityksen toimitusjohtajana. Lehti kirjoittaa, että Nooyin aikana Pepsi on halunnut profiloitua entistä terveellisempien juomien ja välipalojen valmistajana.

Nooyin seuraajaksi on valittu Ramon Laguarta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää