Talous

Jani Niemisellä on kaksi elämää: yksi, jossa hän vastaa miljardien eurojen asuntovarallisuudesta ja toinen, jossa hän on aina verkkareissa

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen täyttää keskiviikkona 50 vuotta.

Kun liike-elämää verrataan joukkueurheiluun, rinnastus jää usein irralliseksi.

Suomen suurimman yksityisen asuntosijoitusyhtiö Kojamon toimitusjohtajan Jani Niemisen suusta jalkapallovertaukset kuitenkin putoavat luonnostaan.

Keskiviikkona 50 vuotta täyttävä Nieminen on tehnyt näyttävää uraa kiinteistöalalla, mutta urheilu on kulkenut mukana hänen elämänsä jokaisessa käänteessä.

”Minulla on ollut vähän kahtia jakautunut elämä. Osa ihmisistä tuntee minut puvussa ja osa tuntee sen Janin, joka on aina verkkareissa”, Nieminen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jalkapallo tuli Niemisen elämään, kun hän oli lapsi ja vei lopulta HJK:n miesten joukkueeseen asti. Suomen mestaruutta juhlittiin vuonna 1992.

Peliuransa jälkeen Nieminen valmensi lapsia ja nuoria FC Hongassa lähes 18 vuotta.

Ei siis ihme, että kun Niemistä pyydettiin puhumaan johtamisesta, pomofilosofia tiivistyi yhteen sanaan.

”Käytin kalvoissa sanaa koutsi. Tämä on valmentamista. Tehtäväni on saada ympärillä olevat ihmiset onnistumaan”, Nieminen sanoo.


Kiinteistöalalle Nieminen päätyi vahingossa.

Lukiossa Nieminen keskittyi jalkapalloon, mutta koki, että opiskelupaikka on oltava.

”Otaniemi ja rakennustekniikan osasto valikoitui nuoren miehen laiskuuden vuoksi. Suljin pois kaikki korkeakoulut, joissa oli joku pääsykoekirja”, Nieminen sanoo.

Lääkärin ja juristin opinnot rajautuivat vaihtoehdoista pois, ja Nieminen päätyi opiskelemaan rakentamistaloutta.

Päätös peliuran lopettamisesta syntyi, kun Nieminen joutui sairaalaan suolistotulehduksen vuoksi.

”Sairaalassa maatessani pohdin, että pelaaminen on pienestä kiinni. Tein päätöksen viedä korkeakouluopiskelut vauhdilla maaliin sekä keskittyä sen jälkeen työelämään”, Nieminen kertoo.

Ennen Kojamoa Nieminen työskenteli viitisen vuotta kiinteistökonserni Realia Groupissa ja sitä ennen yhdeksän vuotta vuokra-asuntojen omistusyhtiö Satossa.

Kilpaurheilijan paineensietokyvystä on ollut hyötyä.

Niemisen ensimmäinen vuosi Satolla oli intensiivinen. Nieminen piti johtaa muutaman henkilön ryhmää, mutta yllättäen hänen tehtävänään oli yhdistää kolme yksikköä. Puolen vuoden päästä hänellä oli lähes 50 alaista.

”Annettiin iso haaste ja katsottiin, miten nuori mies pärjää”, Nieminen sanoo.

Toinen kasvun paikka tuli vastaan vuonna 2008, kun globaali taantuma saavutti Suomen ja pani asuntomarkkinat polvilleen.

Nieminen oli silloin Realian varatoimitusjohtaja ja kiinteistöjohtamispalveluiden liiketoimintajohtaja. Suomen asuntokauppa pysähtyi ja yhtiön liikevaihto romahti.

Tilanne oli niin paha, että palkkojen maksusta tuli huoli. Nieminen kertoo, että piti valita, missä järjestyksessä laskut maksettiin.

”Onneksi kaikki kääntyi lopulta hyväksi. Johtajalle on tärkeä kokea hetki, jolloin kaikki ei menekään hyvin”, Nieminen sanoo.

Nykyään Nieminen on Kojamon toimitusjohtaja.

Kojamo on asuntosijoitusyhtiö, joka on keskittynyt vuokra-asuntojen omistamiseen. Yhtiö tunnetaan VVO ja erityisesti Lumo -brändistään. Kojamo listautui tänä vuonna Helsingin pörssin päälistalle.

”Pörssilistautuminen ennen juhannusta onnistui erinomaisesti ja saimme paljon uusia omistajia sekä laajaa kiinnostusta myös kansainvälisiltä sijoittajilta”, Nieminen sanoo.

Yhtiön omistajien joukossa on ammattiyhdistyksiä, joiden saamista verovapaista osingoista ja listautumisen yhteydessä keräämistä rahoista on herännyt keskustelua julkisuudessa.

”Kojamo on menestynyt yrityksenä hyvin ja pystynyt tarjoamaan osinkoja omistajilleen”, Nieminen kommentoi aihetta.

Kojamo maksaa myös paljon veroja Nieminen jatkaa.

Niemisen mukaan kuohunnan keskellä johtajan rooli on erityisen tärkeä. Kaikilla on oltava selvyys omasta roolista ja tavoitteista.

”Jos ympärillä kuohuu, on koutsifilosofia ihan toimiva”, Nieminen kertoo.

Maanantaina kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kertoi Helsingin Sanomille, että hänen mielestään yksiöt pitäisi kieltää. Kaupunkien pieniä asuntoja on kritisoitu viime aikoina ”kanakopeiksi”, joissa ihmisen ei ole hyvä asua.

Keskustelu pohdituttaa Niemistä.

”Keskustelu siitä, tehdäänkö liikaa pieniä asuntoja, sivuuttaa väestöennusteet”, Nieminen sanoo.

Yhden hengen kotitalouksien määrä on ylittänyt miljoonan ja yksiöiden hinnat ovat paikoin hiponeet kaksioiden hintoja.

Niemisen mukaan yksi kaupungistumisen trendi on, että keskusta-asumisesta pitävät ihmiset asuvat tiiviisti ja pitävät kaupungin kahviloita ja ravintoloita olohuoneensa jatkeena.

Nieminen huomauttaa, ettei kiinteistösijoittaja tee kymmenien miljoonien eurojen sijoituksia, jos ei ole miettinyt pitkäaikaista kysyntää.

”Haluamme tehdä pieniä asuntoja, koska uskomme aidosti, että niille on kysyntää kymmeniä vuosia. Emme halua tehdä tyhjiä taloja”, Nieminen sanoo.

Nieminen ei ole enää noin vuoteen valmentanut jalkapalloilijoita, mutta koutsaaminen jatkuu johtoryhmässä.

”Valmentaminen on opettanut paljon johtamisesta. Ihmisten pitää ymmärtää, miksi teemme asioita ja mikä on oma rooli tekemisessä.”

Nieminen haluaa, että myös Kojamon joukkue pitää pitkän ajan tavoitteen mielessä.

No, mikä se on?

Parhaillaan yhtiön tavoite on, että vuonna 2021 Kojamon asuntovarallisuuden arvo on 6 miljardia euroa ja heillä on noin 38 000 asuntoa.

Tämän vuoden maaliskuun lopussa yhtiön sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli 4,9 miljardia euroa ja omistuksessa oli 35 697 asuntoa.

”Iso asia on tietysti se, että Suomen kaupungistuminen jatkuu. Suomi tarvitsee uusia asuntoja, ja se tuo meille tavoitteen kasvaa ja helpottaa työperäistä muuttoliikettä”, Nieminen sanoo.

Kuka?

Jani Nieminen


 Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja MBA eli liiketoimintajohtamisen maisteri.

 Aloitti VVO:n eli nykyisen Kojamon toimitusjohtajana syntymäpäivänään vuonna 2011.

 Kasvanut Pohjois-Helsingissä Oulunkylässä, nykyään asuu Espoon Mankkaalla omistusasunnossa.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta, joista nuorin lukioikäinen ja kaksi keskimmäinen ja esikoinen ovat muuttaneet pois kotoa.

 Harrastaa kuntoliikuntaa kuten pyöräilyä.

 Täyttää 50 vuotta keskiviikkona 22. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 50-vuotias
 • Talous
 • Vuokra-asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • Haastattelu
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  3. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  4. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  6. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  7. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  10. Nouseeko Turun saariston rikostutkinta esille Medvedevin ja Sipilän tapaamisessa tänään? HS seuraa hetki hetkeltä kello 16 alkaen
  11. Saariston koti­etsinnöissä löydettiin kolme miljoonaa euroa, kertoi poliisiylijohtaja Ylelle ja MTV:lle – Tämä tiedetään saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  12. Näytä lisää